Dokumentációk

Moderators: krankyd, The Fej, Watt25

Dokumentációk

Postby Tamas » Thu Jan 07, 2010 9:39 am

Tamas

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Dokumentációk

Postby Watt25 » Sun Apr 04, 2010 5:25 pm

Sziasztok!

Eddig számomra felmerült kérdéseket próbálom most itt összeszedni.
1. Az (általad fordított?) leírásban az Exits and Ramps résznél csak fordíás történt, de gondolom nálunk nem "Exit", meg "To" szövegeket kéne használni. Mi legyen a konvenció?
2. A "Bekötőút" fogalma számomra ezek után nem egyértelmű. :)
3. A soksávos utak jelölését egységesíteni kéne. Néhol csak simán kétirányú útként van felvéve, néhol két darab egy irányú útként. Mikor, melyik formátum legyen az elfogadott?
4. Az előzőhöz kapcsolódhat, hogy mire való a Separating Lines a szerkesztőablakban? Nem pont ez jelölné az, hogy a két irány jobban (pl. korláttal) van elválasztva egymástól?
5. A 4-es felvetésemnek mondjuk ellentmond a Split to two one-way roads menüpont. Tehát valamikor azt kéne alkalmazni, de kéne rá egyértelmű szabály, hogy mikor?
6. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy van olyan is, hogy "Merge to one road". Most már végképp nem tudom, hogy mikor mit használjak. :)
7. A leírás ír ilyet, hogy "Split road at a point". Ezt nekem még nem sikerült előhozni. Hogy kell?
8. Mi a különbség a Turn restriction-ök megadása és a között, hogy csak bizonyos irányban "Connect"-elem az utakat.
9. Hogyan kell Bridge-t létrehozni? Pl. M0 alatt elmegy a 6-os út de most jelenleg 1-es scan problem-et jelez. Ha megpróbálom a Bridge below/above mutual node-ot, akkor egy hibaüzenetet kapok. Az utak szintjét (level) nem szívesen változtatom, hiszen logikailag az nem ugyanaz, mint egy rövid híd és hosszú távon csak galibákat okoz, ha egy híd miatt egy több km-es szakasz Level-jét valaki megváltoztatja.

Egyelőre ennyi...
ZTE Skate - Android 2.3
Area Manager: Érd - Martonvásár - Dunaújváros háromszögben
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Postby Watt25 » Mon Apr 05, 2010 3:18 pm

Újabb probléma:

Konkrét példa: Ercsin keresztül haladó 6-os főút. Ilyen szempontból Minor Highway, aminek a neve az, hogy 6.
Azonban Ercsi szinten ez a Rákóczi Ferenc utca, ami így meg csak egy Primary street.
Melyiket állítsam be, milyen néven?
Arra gondoltam, hogy keresés szempontjából jobb, ha Rákóczi Ferenc utcának írom be, hiszen ha valaki címre megy, akkor úgy is arra fog rákeresni.
Ellenvetés?
Az út típusa azonban még mindig kérdéses. Minor Highway, vagy Primary street?
ZTE Skate - Android 2.3
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Postby friedov » Mon Apr 05, 2010 4:55 pm

Watt25 wrote:3. A soksávos utak jelölését egységesíteni kéne. Néhol csak simán kétirányú útként van felvéve, néhol két darab egy irányú útként. Mikor, melyik formátum legyen az elfogadott?
4. Az előzőhöz kapcsolódhat, hogy mire való a Separating Lines a szerkesztőablakban? Nem pont ez jelölné az, hogy a két irány jobban (pl. korláttal) van elválasztva egymástól?
5. A 4-es felvetésemnek mondjuk ellentmond a Split to two one-way roads menüpont. Tehát valamikor azt kéne alkalmazni, de kéne rá egyértelmű szabály, hogy mikor?
6. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy van olyan is, hogy "Merge to one road". Most már végképp nem tudom, hogy mikor mit használjak. :)

Ezek a felvetések a többi nyelvi fórumban is előfordulnak.
Szerintem mindegy melyiket használjuk. Esetenként különböző, hogy melyiket könnyebb szerkeszteni. Én eddig igyekeztem az osztottpályásra jelölt megoldást alkalmazni, mert ahol ketté szedtem az utat, sokkal nehezebb volt következetesen végigmenni rajta, és korrektül jelölni a kereszteződéseket.
Nem tudom még, hogy a szerver mekkora szórást enged meg útszélességben, de szerintem ott érdemes két egyirányúvá szedni, ahol olyan távol van a két útpálya egymástól, hogy hibák keletkeznek a gps szórás miatt. (Az egyik fórumban valaki az USA-ból a 2*8 sávos utak miatt jelezte, hogy a szélességet külön is kéne jelölni :) ). Vagy ahol úgy egyszerűbb karbantartani. ;)

7. A leírás ír ilyet, hogy "Split road at a point". Ezt nekem még nem sikerült előhozni. Hogy kell?
Watt25 wrote:8. Mi a különbség a Turn restriction-ök megadása és a között, hogy csak bizonyos irányban "Connect"-elem az utakat.

Szerintem nincs különbség.

Watt25 wrote:9. Hogyan kell Bridge-t létrehozni? Pl. M0 alatt elmegy a 6-os út de most jelenleg 1-es scan problem-et jelez. Ha megpróbálom a Bridge below/above mutual node-ot, akkor egy hibaüzenetet kapok. Az utak szintjét (level) nem szívesen változtatom, hiszen logikailag az nem ugyanaz, mint egy rövid híd és hosszú távon csak galibákat okoz, ha egy híd miatt egy több km-es szakasz Level-jét valaki megváltoztatja.

Én a supporttól a levelre azt a választ kaptam twitteren, hogy az pont arra való, hogy relativ szintkülönbségeket lehessen állítani ("This is the height level of the road. Can be useful for bridges and roads off the ground") => szerintem nyugodtan.
Dov
1.10(99) Symbian - Nokia E90 (not a perfect choice for waze).
partof_Budapest.hu Waze area manager.
twazing to : http://twitter.com/dovhu
friedov

Postby friedov » Mon Apr 05, 2010 4:56 pm

Watt25 wrote:Újabb probléma:

Konkrét példa: Ercsin keresztül haladó 6-os főút. Ilyen szempontból Minor Highway, aminek a neve az, hogy 6.
Azonban Ercsi szinten ez a Rákóczi Ferenc utca, ami így meg csak egy Primary street.
Melyiket állítsam be, milyen néven?
Arra gondoltam, hogy keresés szempontjából jobb, ha Rákóczi Ferenc utcának írom be, hiszen ha valaki címre megy, akkor úgy is arra fog rákeresni.
Ellenvetés?
Az út típusa azonban még mindig kérdéses. Minor Highway, vagy Primary street?

a minor highway (országút) csak lakott településen kívül indokolt.
Dov
friedov

Postby friedov » Mon Apr 05, 2010 6:48 pm

Watt25 wrote:2. A "Bekötőút" fogalma számomra ezek után nem egyértelmű. :)

Én tiltakoznék Tamás fordítása ellen. Szerintem a szervízút tökéletes kifejezés.

az eredeti doksi szerint: http://www.waze.com/wiki/index.php/How_to_label_and_name_roads#Service_Roads
These are streets that are typically adjacent to a freeway (or major highway). Also called Frontage roads in some states. These could be access roads to the highway itself, but have the property of a regular or primary street.

wikipedia szerint http://en.wikipedia.org/wiki/Frontage_road: Frontage roads provide access to homes and businesses which would be cut off by a limited access road and connect these locations with roads which have direct access to the main roadway.

Azaz szervízút a forgalmas és lehajtó nélküli utak mentén, elhelyezkedő helyek megközelítését elősegítő út, ami szerintem találkozik a magyar szervízút kifejezés értelmével (Bp. Andrássy út, vagy a sztrádák mentén a közeli elágazások/benzinkutak/bármik megközelítését is segítő szervízutak.)
:?:
Dov
friedov

Postby Watt25 » Tue Apr 06, 2010 7:35 am

Én a supporttól a levelre azt a választ kaptam twitteren, hogy az pont arra való, hogy relativ szintkülönbségeket lehessen állítani ("This is the height level of the road. Can be useful for bridges and roads off the ground") => szerintem nyugodtan.

Ez a megoldás nekem a következő miatt nem tetszik: Adott két út, most már mondjuk legyen az M6, meg a sima 6-os. (Mivel legutóbb ezeket csináltam, és jó hosszúak.) Érdnél az M6 elmegy a sima 6-os fölött, de a két utat elég jól sikerült kevés szegmensből kiraknom. (Konkrétan az M6 egyetlen szegmens jelenleg.) Ha az M6 Level-jét változtatom az mind a negyvenvalahány kilométerre vonatkozik. Jelen esetben nem probléma, de ha már meglesz az M6-ot keresztező sok másik út is, akkor ilyen Level változtatás esetén végig kéne nyálazni, hogy milyen más helyen jelenthet ez problémát. Hiszen van olyan hely, ahol egy út az M6 felett megy el. Józsi beállítja, hogy az az út 1-es Level-en megy, az M6, meg 0-n. Jön Pistike, aki viszont be akarja állítani, hogy Érdnél az M6 a 6-os fölött megy, tehát beállítja az M6 Level-jét 1-re, amivel tönkrevágja Józsi munkáját.
Csak emiatt szedjük szét több szegmensre az utat? Nekem ez nem tetszene. :)
ZTE Skate - Android 2.3
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Postby DesertDog » Thu Apr 08, 2010 7:20 am

Watt25 wrote:Hiszen van olyan hely, ahol egy út az M6 felett megy el. Józsi beállítja, hogy az az út 1-es Level-en megy, az M6, meg 0-n. Jön Pistike, aki viszont be akarja állítani, hogy Érdnél az M6 a 6-os fölött megy, tehát beállítja az M6 Level-jét 1-re, amivel tönkrevágja Józsi munkáját.
Csak emiatt szedjük szét több szegmensre az utat? Nekem ez nem tetszene. :)

Márpedig szerintem szét kell szedni a szakaszokat, hiszen ott egy útkereszteződés van, más kérdés, hogy nem szintbeli. De attól az még útkereszteződés. Én úgy csinálnám, hogy elhelyeznék az úton egy kereszteződési pontot a híd elején, egyet a híd végén és a híd szintjét megemelem. A kapcsolatokat helyesen létrehozva a program tudni fogja, hogy ott valójában egy híd van, Pistike pedig 30 km-el arréb nem tudja elrontani a hidamat. Ha kész vagy vele, esetleg használhatod a lock funkciót is, hogy "megvédd" a hidat. :-)
DesertDog

Postby friedov » Fri Apr 09, 2010 6:39 am

DesertDog rulez!
csak annyit, hogy:
DesertDog wrote:Ha kész vagy vele, esetleg használhatod a lock funkciót is, hogy "megvédd" a hidat. :-)

De nem Pisitkétől, hanem a forgalmi adatok alapján térképet korrigáló szerver-automatától. És a leírás szerint ennek csak az egyirányú utcáknál van jelentősége. (OFF: Ott viszont tényleg van, mert láttam olyan utat - tán Pesten a Váci utat, - amit valaki szétszedett 2 egyirányúvá, de nem lockolta, a gép meg az egyik oldalt visszalökte 2irányúra. ON) :geek:
Dov
friedov

Postby DesertDog » Fri Apr 09, 2010 2:04 pm

friedov wrote:De nem Pisitkétől, hanem a forgalmi adatok alapján térképet korrigáló szerver-automatától. És a leírás szerint ennek csak az egyirányú utcáknál van jelentősége.

Ott a pont.
DesertDog

Next

Return to Szabályok