Dokumentációk

Moderators: The Fej, krankyd, Watt25

Re: Dokumentációk

Postby kaboca » Fri Feb 04, 2011 8:09 pm

wroadd wrote:
pulsarxp wrote:az 52111-es út is ? :) Mert az ilyen utaknak még a primary street is nagy megtiszteltetés, főleg, hogy némelyik milyen állapotban van...

Igen, tudom, októberben, amikor idecsöppentem, Watt-tal már volt erről egy eszmefuttatásunk, de egyezzünk meg abban, hogy az út besorolása nem függ az út minőségétől, csak a közigazgatási besorol
ásától.
Vannak olyan utak, amiket legszivesebben inkább földútnak jelölnék, de lehet, hogy azzal is túlértékelném, de mindegy.
Hiányzik egy úttípus...

Lehet küldeni kellene Izraelbe néhány fényképet, hogy milyen utak vannak itt Kelet-Európában. :)
kaboca

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postby kaboca » Mon Mar 28, 2011 9:07 pm

wroadd wrote:
mochrul wrote:Egyébként én azon gondolkodok, hogy area manager-nek valamilyen vizsgát kellene tennie és csak utána kapná meg a jogot.

Igen, ez egy ötlet jó, illetve amit már többször is elkezdtem, de sohasem fejeztem be:
Webinárium térképszerkesztésről - kezdeti lépésektől a területmenedzselésig

Szerintem a vizsga, az nem jó. Az nagyon könnyen elveszi az emberek kedvét. Én inkább a szerkesztési pontszámokhoz kötött jogokban hiszek.
Pl. bizonyos pontszámig, csak a saját magam által hengerelt utakat szerkeszthetem. Valahogyan figyelmeztethet-ne a rendszer,hogy milyen úthibákat hagytam. (most ezt nem teszi). Később, az általam bejárt útvonalon is, lehetne "javítani". További lépés a két kilométeres korlát. Ezután jöhetne akár az is, hogy az általam eddig összes bejárt útvonalat szerkeszthetném. Pl. az orvosi ló 47-es. Azt ugye Békéscsabától Debrecenig nagyrészt én hengereltem, illetve vettem föl a Cartouche-ban. Persze nem jól. Ezután szerkesztette már mindenki, de még ma sem lehet eltervezni Békéscsabától Nyíregyházáig. Persze már nincs jogom ott szerkeszteni.
kaboca

Postby mochrul » Wed Mar 23, 2011 8:10 pm

Lenne egy nem teljesem ide tartozó felvetésem, csak még kicsinek érzem magam ahhoz, hogy új topicot nyissak. :)

Azon gondolkodtam, hogy a szabályok mellett kellene csinálni valami etikettet is.

Igazából nekem most egy dolog merült fel, olyan, ami a végső eredményt nem rontja el, csak talán a játékot rontja egy kicsit. Persze a másik oldalról nézve meg az is egy tök jó játék. :)

Konkrétan arról van szó, hogy nem vagyok abban biztos, hogy az utak cartouche-ban való kreálása mennyire etikus. Hiszen így elmarad az, hogy valaki előtte hengereléssel bejárja a környéket. Mondjuk az olyan helyeken ahol nincs rendes Bing térkép ott ez fel sem merül, de pl. Budapestet anélkül is el lehetne készíteni, hogy egy autó kimenne az utcára.

Szóval mi a véleményetek erről?
- Legyen-e a szabályzat mellett etikett is?
- Kellene- erről egy új topic?
- Írjuk-e bele az etikettbe, hogy nem csinálunk új utakat cartoche-bol?

(Persze pont attól etikett és nem szabályzat, mert nem annyira merev és ésszel kell használni, meg nem tiltanám az út létrehozását.)
Hardware: HTC Wildfire S (Telenor), Android 2.3.5 (stock, rooted)
Software: Waze 3.5.β
Area Manager: Between Bicske and Budapest (inclusive) and Szerencs (Hungary)
Car: Ford C-MAX (blue)
mochrul

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Postby mochrul » Wed Mar 23, 2011 8:59 pm

pajzi wrote:Haaaat, ha ez igy lenne akkor tolem nem sok uj utat kapnatok.
Se idom, se penzem altalaban, hogy csak ugy passziobol lehengereljek minden keresztutcat es a 800m-bol csinaljak 2km-t ;)

Ezt értem. Igazából az a kérdés, hogy az emberek kényszerből hengerelnek utat és örülnének, ha valaki inkább egyszerűen felvinné a térképre, vagy nem?

Tudom, hogy jobb esetben egy idő után elfogy az út, de pont valamelyik topicban olvastam, hogy jaj de jó, hogy átadták az M0-nak egy újabb szakaszát, máris megyek oda hengerelni.

Ebből én arra következtetek, hogy ez valakinek fontos. És éppen ezért pl. Törökbálinton nem kezdtem el behúzkodni az utakat, pedig a Area layer ezt lehetővé tenné.

Csak nem tudom, hogy ezzel most jót teszek vagy rosszat? :)
mochrul

Postby mochrul » Sun Mar 27, 2011 7:09 pm

pulsarxp wrote:De ezzel nincs is baj, kellenek az olyan emberek, aki csak utaznak, és nem szerkesztenek, de aki szerkeszt, legalább vené a fáratságot arra, hogy benéz néha ide, hogy ne azzal szúruj el a drága szerkesztési időnket, hogy mások hülyeségét javítjuk. Mert sokszor az még tovább is tart, mint újat csinálni.
Egyébként hiányolok is egy area select-et, pont az ilyen esetekre, hogy ki lehessen törölni egyszerre sok mindent.

Az a szép a dologban, hogy pont ezért nem megengedett az area select. :) Azzal ugyanis egy gonosz AM a teljes területét el tudná tüntetni. (Mi lenne, ha kitörölném fél Budapestet? :twisted: )

Egyébként én azon gondolkodok, hogy area manager-nek valamilyen vizsgát kellene tennie és csak utána kapná meg a jogot.

Az első szerkesztéseimnél még elég rendesen bénáztam, mivel pl. nem ismertem, hogy egy utat le lehet választani egy kereszteződésből. (Aztán miután valaki rendbe tette amit elrontottam, másodjára már óvatosabb voltam. A harmadik előtt pedig már a dokumentációt is elolvastam :) )
mochrul

Postby mochrul » Sun Mar 27, 2011 8:24 pm

pulsarxp wrote::D
A baj az, hogy aki nem AM és hiába járt arra sok mindent akkor sem tud megtenni, (legalábbis emlékeim szerint :lol: ) és így nehézkes is a szerkesztés. Szóval én max szereksztési javaslatokat engednék, amit szintén egy AM-nek kéne jóvá hagyni.

Azért én elég sokáig elvoltam a XIII. kerületben AM jog nélkül. Nagyjából csak a törlési jog hiányzott. Meg landmark-ot nem lehet szerkeszteni azt hiszem. (csak létrehozni.) Ja és ami a legjobban fájt az a map problem-ek Resolved-re rakása.
mochrul

Postby norbertn » Wed Dec 15, 2010 9:30 am

Watt25 wrote:Csak úgy ránéztem Pécsre és most tűnt fel, hogy a legtöbb helyen az utca szó u. -ként van rövidítve. Én személy szerint ezt nagyon ellenzem, de kíváncsi vagyok mások véleményére is.
Nekem az a véleményem, hogy ez nem is mutat jól, kereséskor sem biztos, hogy jó találatot ad így és szerkesztéskor egy utca nevének megadásakor nem arról van szó, hogy leírom a haveromnak a címemet, hanem megadom, hogy hogy hívják az adott utat. Az utat pedig úgy hívják, hogy pl. Kossuth Lajos utca és nem Kossuth Lajos u.
Ezen felül ismét az egységesség fontosságára szeretném még felhívni a figyelmet, és bizony azért szerencsére ahogy néztem, a legtöbb helyen nincsenek rövidítések.

Szerintem... Mások szerint?

Szintén a közterület teljes nevének írását támogatom. De ennél is lényegesebb, hogy próbáljunk egységességre törekedni. Viszont ezt néha nehéz megállapítani, hogy út, utca, stb., vagy hogy Kossuth utca vagy Kossuth Lajos utca, ez sem mindegy. Az Útvonalterv.hu oldalon is sajnos sokszor rövidítve jelenik meg, de ha rákattintok az u. -ra, akkor kiírja rendesen a nevét.
Watt azt meg sem említette, hogy vannak olyanok is a térképen, hogy csak mondjuk Kossuth és az út vagy utca, vagy ami kéne, teljesen el van hagyva. Nekem is ez volt a legelső hibám, amikor elkezdtem szerkesztgetni, mert azt gondoltam, hogy azt, hogy út vagy utca, majd valami listáról kell kiválasztani valahol. De időben szólt Watt, úgyhogy szerencsére nem kellett sokat javítgatnom.
Hardware: Telenor Nokia 5230 with Symbian S60 5th Edition
Software: Waze Symbian Client Release 2.1.99.114
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Mon Dec 20, 2010 7:53 am

A párhuzamos utak közti keresztező útdarabkák és egyéb, apró útdarabkák elnevezését el kellene felejteni. Engem meglehetősen zavar, amikor a Waze vagy Cartouche megpróbálja kiírni az utca teljes nevét egy ilyen darabkára, ettől nem látom mi a helyzet a kereszteződésben, jól van-e beállítva az egyirányúsítás, amúgy sem fogja senki ezeket az apró darabkákra célpontnak választani, házszámozás sem lesz rajtuk, és a navigációt sem segíti, sőt, nem is befolyásolja!
Nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy minden apró útdarabka nevet kapjon! Mielőtt elnevezzük, azt kell végiggondolni, hogy vajon fogja-e valaha valaki célpontként kiválasztani az adott szakaszt, megpróbálja-e valaki valaha megkerestetni a keresővel, lesz-e rajta házszám(!), mert ha nem, akkor felesleges az adott szakasznak nevet adni.
Persze kivételek fognak akadni, de szerintem alapból ne tegyünk rájuk nevet, mert a Waze meg Cartouche megpróbálja ráírni, és ezzel letakar csomó más hasznos információt. Aztán ha gyakran feltűnik a figyelmeztetéseknél, hogy pl. dugó van rajta és nincs hozzá név, vagy arra jár valaki és észreveszi, hogy segítette volna a navigációt, ha van rajta név, akkor lehet elnevezni.

Ja, és a körforgalmak és tartozékaik is útdarabkákból állnak, tehát azokat is felesleges elnevezni!
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Thu Mar 24, 2011 8:11 am

Még egy szál, ami még ide tartozhat, az pedig a verseny. Mégpedig a különböző Social GPS alkalmazások között. Amióta a Waze-val foglalkozok, azóta tapasztalom, hogy azért nem csak 1-2 ilyen alkalmazás van. Vagyis "igazi" Social GPS-t csak a Waze-t ismerem, de a normál navigációnál többet tudó - legalább forgalmi információt szolgáltató alkalmazás - azért van. Namost ezt a versenyt úgy képzelem, mint a Social Network-ök versenyét (hadd ne soroljak itt neveket). Mostmár látható a tendencia, hogy egy idő után nem nagyon van értelme mindegyiket használni. Valami alapján eldől, hogy melyiket használják az emberek, és akkor viszont nagyon elbillen a mérleg abba az irányba. Jó, vannak tematikus Social Network-ök, amik megélnek a normál(ok) mellett, de több általános nem hiszem, nem ez most a tendencia.
Ráadásul Social GPS esetén szinte elképzelhetetlen, hogy valaki egyszerre többet használjon (esetleg felváltva, de ennek sem látom értelmét).
Azt akarom kihozni, hogy Social GPS esetén a használhatóság, vagyis térkép lefedettség könnyen lehet a döntő tényezők egyike. Tehát azért érdemes arra is figyelni, hogy ütemesen fejlődjön a Waze térkép! De ez is csak egy szempont persze.
Meg a "csak hengerelés" ellen szól még a benzinár és idő, de mondjuk céges autóval ez annyira nem lényeges.
mochrul wrote:Lenne egy nem teljesem ide tartozó felvetésem, csak még kicsinek érzem magam ahhoz, hogy új topicot nyissak. :)

Azon gondolkodtam, hogy a szabályok mellett kellene csinálni valami etikettet is.

Igazából nekem most egy dolog merült fel, olyan, ami a végső eredményt nem rontja el, csak talán a játékot rontja egy kicsit. Persze a másik oldalról nézve meg az is egy tök jó játék. :)

Konkrétan arról van szó, hogy nem vagyok abban biztos, hogy az utak cartouche-ban való kreálása mennyire etikus. Hiszen így elmarad az, hogy valaki előtte hengereléssel bejárja a környéket. Mondjuk az olyan helyeken ahol nincs rendes Bing térkép ott ez fel sem merül, de pl. Budapestet anélkül is el lehetne készíteni, hogy egy autó kimenne az utcára.

Szóval mi a véleményetek erről?
- Legyen-e a szabályzat mellett etikett is?
- Kellene- erről egy új topic?
- Írjuk-e bele az etikettbe, hogy nem csinálunk új utakat cartoche-bol?

(Persze pont attól etikett és nem szabályzat, mert nem annyira merev és ésszel kell használni, meg nem tiltanám az út létrehozását.)
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Sun Mar 27, 2011 11:03 am

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!
Ráadásul nem elég pirosból fehér utat csinálni Cartouche-ban, kereszteződések is kellenek, ÉS AMI A NAVIGÁCIÓHOZ ELENGEDHETETLEN, a kereszteződésekben a megengedett kanyarodások helyes beállítása!
drezina110 wrote:Egy mód nem megengedett, de azt hiszem ezzel mindenki egyetért: saját hengerléseket elhanyagolni, hibásan szerkeszteni, ugyanakkor máséba belebarmolni.
Waze Magyarország
norbertn

PreviousNext

Return to Szabályok