Dokumentációk

Moderators: krankyd, The Fej, Watt25

Re: Dokumentációk

Postby schonmisi » Wed Mar 23, 2011 10:45 pm

Van egy olyan érzésem, hogy a Waze játék folyamatosan változik.

Jelenleg az a játék, hogy hengerelünk meg rajzolunk.

A waze akkor lesz nagyobb játék, ha még többen leszünk. Szerintem csak akkor leszünk jelentősen többen, ha befejeztük a hengerelést és a rajzolást. Ha minél hamarabb szeretnénk a waze-t teljesnek, működőképesnek látni, ahhoz gyorsan kell hengerelni, vagy rajzolni.

rajzolás vs hengerelés
Számomra egyik sem előrehelyezendőbb a másiknál.
Ez két eszköz, ami a végcélt szolgálja, és mindenkinek más (vagy más arányban van) lehetősége ezeket használni.

Szóval aki később száll be az lemarad a hengerelés és rajzolás hőskoráról. De ez nem baj! :) És jelenleg még (sajnos, vagyis szerencsére) bőven van hol "hősnek lenni"!
Area manager: Budapest, Alsórákos, Budapest, Belváros, Borsodnádasd, Gyoma
Hardware: Nokia C6-00 with Symbian (S60 5rd Edition, Symbian OS Version 9.4)
Software: Waze 2.0.0.0
Car: Opel (A) Vectra GL 1.6 (1995)
schonmisi

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postby Watt25 » Thu Mar 24, 2011 7:20 am

Azt nem tartanám, jó ötletnek, ha csak etikett szinten is, de mindenképpen elutasítanánk a hengerelés nélküli útrajzolást. Egyszerűen egy sokutcás falut (vagy pl. az én városomat Érdet) rohadt nagy szívás lett volna hengerelés alapján megrajzolni, mert tuti csak direkt hengerléssel lehetett volna. Érd esetén ugyanis rohadtul nem járkálnak az emberek a családi házak között csak úgy, tehát nincs aki esetiben hengerelne, a tankcsapdákkal telerakott utak miatt pedig a kocsim is tönkrement volna.
Ahogy itt említésre került, egy esetben eldönthetjük, hogy kerüljük az aerial alapján rajzolást: a vadi új utak esetén. Mondjuk ebben az esetben evidens, hiszen az aerial-on sem lesz még rajta. Tehát ilyenkor hengerelni kell és úgy is ez adja a legnagyobb élvezetet valószínűleg mindenkinek, aki hengerelni akar. (Nem nagyon fogja érdekelni a népet, hogy valaki lehengerelt egy ezeréves 3 számjegyű utat, viszont az új utak hengerlésével lehet elsőzni. :) ) Egyébként, ahogy most látom, az új autópálya szakaszok felkerülési ideje csak a Waze rendszer feldolgozási sebességétől fog függeni. :)
(Még akár az is lehet, hogy egy-egy átadásnál spontán Waze találkozó lesz? :) )
ZTE Skate - Android 2.3
Area Manager: Érd - Martonvásár - Dunaújváros háromszögben
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Postby xerxesz » Thu Mar 24, 2011 7:29 am

mochrul wrote:Tudom, hogy jobb esetben egy idő után elfogy az út, de pont valamelyik topicban olvastam, hogy jaj de jó, hogy átadták az M0-nak egy újabb szakaszát, máris megyek oda hengerelni.

Igen, én voltam. Még nem adták át, de amint igen, ott leszek. Én szeretek hengerelni, és rengeteg lehengerelt de be nem szerkesztett út van M.o-n. Én 90%-ban azokat rajzolom. Főleg mióta megismertettek a noname road layerrel. Nem nagyon húzok úz utat, inkább csak a hengereléseket egyengetem.
Me: http://about.me/xerxesz
Hardware: Samsung Galaxy Note
Software: Waze Android 3.6.0.0
Car: Ford Focus 1.6, Fiat 127 '74
xerxesz

Been thanked: 6 times

Postby norbertn » Thu Mar 24, 2011 8:11 am

Még egy szál, ami még ide tartozhat, az pedig a verseny. Mégpedig a különböző Social GPS alkalmazások között. Amióta a Waze-val foglalkozok, azóta tapasztalom, hogy azért nem csak 1-2 ilyen alkalmazás van. Vagyis "igazi" Social GPS-t csak a Waze-t ismerem, de a normál navigációnál többet tudó - legalább forgalmi információt szolgáltató alkalmazás - azért van. Namost ezt a versenyt úgy képzelem, mint a Social Network-ök versenyét (hadd ne soroljak itt neveket). Mostmár látható a tendencia, hogy egy idő után nem nagyon van értelme mindegyiket használni. Valami alapján eldől, hogy melyiket használják az emberek, és akkor viszont nagyon elbillen a mérleg abba az irányba. Jó, vannak tematikus Social Network-ök, amik megélnek a normál(ok) mellett, de több általános nem hiszem, nem ez most a tendencia.
Ráadásul Social GPS esetén szinte elképzelhetetlen, hogy valaki egyszerre többet használjon (esetleg felváltva, de ennek sem látom értelmét).
Azt akarom kihozni, hogy Social GPS esetén a használhatóság, vagyis térkép lefedettség könnyen lehet a döntő tényezők egyike. Tehát azért érdemes arra is figyelni, hogy ütemesen fejlődjön a Waze térkép! De ez is csak egy szempont persze.
Meg a "csak hengerelés" ellen szól még a benzinár és idő, de mondjuk céges autóval ez annyira nem lényeges.
mochrul wrote:Lenne egy nem teljesem ide tartozó felvetésem, csak még kicsinek érzem magam ahhoz, hogy új topicot nyissak. :)

Azon gondolkodtam, hogy a szabályok mellett kellene csinálni valami etikettet is.

Igazából nekem most egy dolog merült fel, olyan, ami a végső eredményt nem rontja el, csak talán a játékot rontja egy kicsit. Persze a másik oldalról nézve meg az is egy tök jó játék. :)

Konkrétan arról van szó, hogy nem vagyok abban biztos, hogy az utak cartouche-ban való kreálása mennyire etikus. Hiszen így elmarad az, hogy valaki előtte hengereléssel bejárja a környéket. Mondjuk az olyan helyeken ahol nincs rendes Bing térkép ott ez fel sem merül, de pl. Budapestet anélkül is el lehetne készíteni, hogy egy autó kimenne az utcára.

Szóval mi a véleményetek erről?
- Legyen-e a szabályzat mellett etikett is?
- Kellene- erről egy új topic?
- Írjuk-e bele az etikettbe, hogy nem csinálunk új utakat cartoche-bol?

(Persze pont attól etikett és nem szabályzat, mert nem annyira merev és ésszel kell használni, meg nem tiltanám az út létrehozását.)
Hardware: Telenor Nokia 5230 with Symbian S60 5th Edition
Software: Waze Symbian Client Release 2.1.99.114
Waze Magyarország
norbertn

Postby pulsarxp » Thu Mar 24, 2011 6:54 pm

Hát ha minden egyes utat hengerelnénk, és az alapján rajzolnánk a térképet, szerintem a mostani százada sem lenne meg. A másik, hogy pl nézd meg Esztergomot. Próbáltam ma rajta kicsit pofásítani, de azért vannak ott még érdekességek. tipikusan olyan város, ahol csak hengerelnek, és az eredményt mindenféle igazítás nélkül nevet adnak, és kész. Förtelmes. Köze sincs a valósághoz. Sokszor van baj a GPs vétellel. Azért a 10 méteres pontosság is elég gáz egy út rögzítésésnél. És személy szerint nem is szeretem a hengerelt utakat, mert sokkal több velük a macera. De persze vannak esetek, ahol jól jön :)

mochrul wrote:Lenne egy nem teljesem ide tartozó felvetésem, csak még kicsinek érzem magam ahhoz, hogy új topicot nyissak. :)

Azon gondolkodtam, hogy a szabályok mellett kellene csinálni valami etikettet is.

Igazából nekem most egy dolog merült fel, olyan, ami a végső eredményt nem rontja el, csak talán a játékot rontja egy kicsit. Persze a másik oldalról nézve meg az is egy tök jó játék. :)

Konkrétan arról van szó, hogy nem vagyok abban biztos, hogy az utak cartouche-ban való kreálása mennyire etikus. Hiszen így elmarad az, hogy valaki előtte hengereléssel bejárja a környéket. Mondjuk az olyan helyeken ahol nincs rendes Bing térkép ott ez fel sem merül, de pl. Budapestet anélkül is el lehetne készíteni, hogy egy autó kimenne az utcára.

Szóval mi a véleményetek erről?
- Legyen-e a szabályzat mellett etikett is?
- Kellene- erről egy új topic?
- Írjuk-e bele az etikettbe, hogy nem csinálunk új utakat cartoche-bol?

(Persze pont attól etikett és nem szabályzat, mert nem annyira merev és ésszel kell használni, meg nem tiltanám az út létrehozását.)
Country manager: Hungary
Hardware: HTC desire HD : Android 4.2.1 : Telenor : WAZE 3.5.99.910 Beta
Car: Peugeot 206 SW
http://www.waze.hu
pulsarxp
Waze Champs

Been thanked: 1 time

Postby drezina110 » Sun Mar 27, 2011 10:57 am

Ez az etikett egy érdekes kérdés, már én is gondolkodtam ezen.
A waze jogrendszere ezt spontán is szabályozza. Ahol nem jártál, ott nem húzgálhatsz új utakat. (Elvileg :roll: )

Az érintett falvak mellékutcáinak kézzel húzását nem érzem ebből kilógni, km_ben az nem sok, lehengerelni meg nagy szívás. Egy darabig csináltam, de a mindennapos autómosás és egy defekt, az elpocsékolt idő és benzin miatt az utolsó mellékutcákat ma már kihagyom. Kicsit nagyobb helyeken egy tiszteletkör, hogy a település kontúrja, jellegrajza, meg a légifelvételtől való eltérése meglegyen, az persze nem árt. (Ha nincs légifelvétel, hát akkor muszáj kicsit többet is, de csak aszfalton). Városokban kicsit még több kell, legalább a főutcák, minden második utca, a jó állapotú utcák, satöbbi, hogy legyen alapja a szerkesztésnek, meg hogy ismerd meg, hiszen lehet komoly eltérés is a valóság és a több éves légifelvétel között.

Ha már nagy területen AM vagy, akkor meg van fontosabb dolgod is, mint kézzel huzigálni ismeretlen területeken soktucat km-t. Én továbbra is azt követem, hogy ahol végigmentem, azt megszerkesztem, sokszor a becsatlakozó rövid szakaszokkal együtt, hogy a kereszteződések is hibátlanok legyenek, kis falvaknál esetleg komplettre. Tapasztalatom szerint ezt sem győzöm időben, pedig olyan sokat nem utazom, viszont nálam nem sokan töltenek több időt a cartouche-ban.

Összességében azokkal is egyetértek, akik úgy gondolják, hogy a teljes térkép (minden országos út, minden település) egy minél előbb elérendő cél. Ehhez majdnem minden eszköz megengedett. Ha ide eljutunk, más játék veszi kezdetét, ami talán nem lesz kevésbé érdekes, viszont a rendszer határozottan használhatóbb lesz.

Egy mód nem megengedett, de azt hiszem ezzel mindenki egyetért: saját hengerléseket elhanyagolni, hibásan szerkeszteni, ugyanakkor máséba belebarmolni.

Tehát az első a saját hengerlések, személyesen bejárt utak tapasztalattal is megalapozott precíz megszerkesztése, és ha ezek után marad időd úgy szerkeszteni másutt, hogy biztos vagy benne hogy jobbá teszed, akkor csináld bátran.
drezina110

Postby norbertn » Sun Mar 27, 2011 11:03 am

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!
Ráadásul nem elég pirosból fehér utat csinálni Cartouche-ban, kereszteződések is kellenek, ÉS AMI A NAVIGÁCIÓHOZ ELENGEDHETETLEN, a kereszteződésekben a megengedett kanyarodások helyes beállítása!
drezina110 wrote:Egy mód nem megengedett, de azt hiszem ezzel mindenki egyetért: saját hengerléseket elhanyagolni, hibásan szerkeszteni, ugyanakkor máséba belebarmolni.
Hardware: Telenor Nokia 5230 with Symbian S60 5th Edition
Software: Waze Symbian Client Release 2.1.99.114
Waze Magyarország
norbertn

Postby wroadd » Sun Mar 27, 2011 4:02 pm

Drezina110 gondolatai lefedték a Good MapEditing Practise-ot :)
Country Manager: Hungary, Iceland
Hardware: Samsung Galaxy Tab 7'': CM10.1 + Samsung Galaxy S II : JellyBam
Car: Opel Insignia : blueish grey
Honlap:http://waze.hu
Facebook:http://www.facebook.com/waze.hu
wroadd
Waze Champs

Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Postby pulsarxp » Sun Mar 27, 2011 4:16 pm

a baj az, hogy mi ezt már 1351-szer leírtuk, azt is hogy hogyan, mi tudjuk is, és itt vége. Akiknek szólna ez az üzenet, az nem olvassa sajnos.

norbertn wrote:Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!
Ráadásul nem elég pirosból fehér utat csinálni Cartouche-ban, kereszteződések is kellenek, ÉS AMI A NAVIGÁCIÓHOZ ELENGEDHETETLEN, a kereszteződésekben a megengedett kanyarodások helyes beállítása!
drezina110 wrote:Egy mód nem megengedett, de azt hiszem ezzel mindenki egyetért: saját hengerléseket elhanyagolni, hibásan szerkeszteni, ugyanakkor máséba belebarmolni.
Country manager: Hungary
Hardware: HTC desire HD : Android 4.2.1 : Telenor : WAZE 3.5.99.910 Beta
Car: Peugeot 206 SW
http://www.waze.hu
pulsarxp
Waze Champs

Been thanked: 1 time

Postby drezina110 » Sun Mar 27, 2011 5:19 pm

pulsarxp wrote:a baj az, hogy mi ezt már 1351-szer leírtuk, azt is hogy hogyan, mi tudjuk is, és itt vége. Akiknek szólna ez az üzenet, az nem olvassa sajnos.

Mert mi már azt is tudjuk, hogy nem elég utazni, nem elég szerkeszteni: ahhoz, hogy egy közösségi tevékenységben valóban benne legyél, a közösséggel kommunikálni is kell. De ezt megint csak mi már tudjuk, akik ide írunk... (-- drezina)
Last edited by drezina110 on Sun Mar 27, 2011 5:34 pm, edited 1 time in total.
drezina110

PreviousNext

Return to Szabályok