Utak kapcsolata

Moderators: krankyd, The Fej, Watt25

Utak kapcsolata

Postby friedov » Fri Mar 19, 2010 8:18 am

Sziasztok!

A térképet bárki szerkesztheti azokon az útvonalakon, ahol jár, bár ezt gondolom aki a fórumot megtalálta, már észrevette :).
Zömmel saját létrehozott útjaimon próbáltam navigálni, és ennek kapcsán javaslom mindenkinek, hogy ha a webes Cartouche-ban szerkeszti a térképeket, kapcsolja be a "View Panel"-en a "Highlight connectivity" opciót. Így láthatjátok, hogy a már fent lévő utak, ha találkoznak, azt a térkép is tudja-e: zöldre festi azt az útszakaszt, ahova kanyarodhatsz a kiválasztott útról, és barnára azt amiről rákanyarodhatsz arra. Úgy tudsz összekötni 2 utat, ha sorrendben kiválasztod a két utat (honnan-hova) és nyomsz egy 'c' gombot.
---
Akkor tud problémát okozni a fenti művelet, ha pl. egy T kereszteződésnél az egyik úton nincs kereszteződés. Ez úgy derül ki, hogy nem lehet külön kiválasztani a kereszteződéstől egyik és másik irányba eső részt, csak egyben. Ilyenkor ha megpróbáljuk összekötni a két utat, ennek az útnak automatikusan a közelebbi végéhez csapja a másik végét, ami nagyon meg tudja változtatni a hozzácsapott út geometriáját.

hajrá!

{:-D
Dov
1.10(99) Symbian - Nokia E90 (not a perfect choice for waze).
partof_Budapest.hu Waze area manager.
twazing to : http://twitter.com/dovhu
friedov

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Utak kapcsolata

Postby Watt25 » Fri Apr 02, 2010 6:43 am

Jól értem, hogy minden útkereszteződés minden útját össze kell konnektálni egymással, ha nincsen semmilyen kanyarodási tiltás? Ez elég macerás. Erre kéne egy gomb, ami a kereszteződésbe befutó utakat mind összeköti egymással. Az lenne logikus, hogy az allow all turns ezt teszi, de igy nem is egyértelmű számomra, hogy az mire való.
Watt25
Waze Champs

Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Postby Tamas » Fri Apr 02, 2010 8:15 am

Igen, mindenhol össze kell, én sem értem teljesen, hogy miért jó ez.
Tamas

Postby friedov » Sat Apr 03, 2010 9:06 pm

én azt tapasztaltam, hogy ha egy utat - ami a kereszteződés létrejötte után ér be a kereszteződésbe - már csatlakoztattál legalább egy másik úthoz, ami a kereszteződésben van, akkor mondhatod a kereszteződésre, hogy engedjen minden irányt... és néha úgy is működik, ahogy azt szeretnénk :-p
Dov
friedov

Postby DesertDog » Thu Apr 08, 2010 7:26 am

Valamit csiszoltak a térkép szerkesztőn, mert mostanában az "enable all turns" sokkal jobban működik. Tényleg összekapcsolja az összes lehetséges módon az utakat. Sokkal gyorsabban lehet dolgozni.
DesertDog

Postby Tamas » Wed Apr 14, 2010 3:16 pm

Végigvezettem a Fehérvári utat és átállítottam a meglevő részeit egyszerű utcára (főutvonalnak volt beállítva).
Ha javasolhatom, alkalmazkodjunk a Google térképéhez, mivel azt egyaránt elérheti mindenki.
Tamas

Postby Watt25 » Wed Apr 14, 2010 5:59 pm

Tamas wrote:Ha javasolhatom, alkalmazkodjunk a Google térképéhez, mivel azt egyaránt elérheti mindenki.

Igen, ez szerintem is logikus. Én is gondoltam már rá, de ettől függetlenül, lehet én sem voltam mindig következetes. De majd jobban odafigyelek. (Nem azért mondtam, mert van közöm a Fehérvári úthoz. :) )
ZTE Skate - Android 2.3
Area Manager: Érd - Martonvásár - Dunaújváros háromszögben
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Postby DesertDog » Mon Apr 19, 2010 9:42 am

Én a magam részéről eddig felülbíráltam a főútvonalakra vonatkozó szabályt. Főútvonalnak állítottam be néhány olyan utcát is, ahol lehet 50-el közlekedni. Ez elsőre kicsit furcsán hangzik, de nálunk a kertvárosban rendeteg az olyan utca, ahol csak másfél sáv van 100 méterenként fekvőrendőrrel. Én ezeket állítottam be rendes utcának, és ahol már van tisztességes 2x1 sáv, "neagyisten" busz is közlekedik rajta, az már nálam főútvonal. Így, ha egyszer valaki útvonalat terveztet a környékünkön, akkor nem fogja a program bevinni a dzsindzsásba. ;)
DesertDog

Postby Watt25 » Tue Apr 20, 2010 6:45 am

Igen, ez szerintem is követendő, mert én is bunkóságnak tartom amikor bemennek kis utcákba azért, hogy elkerüljék a lámpákat, vagy mert rövidebb az út. Főleg egy kisvárosban, faluban, ahol az emberek kertes házban laknak és nem az átmenő forgalmat akarják nézegetni a kertjükből.
ZTE Skate - Android 2.3
Area Manager: Érd - Martonvásár - Dunaújváros háromszögben
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Postby friedov » Wed Apr 21, 2010 10:01 am

@Tamas:
Nem az főút, ami főútvonal? (tudod, védett (elsőbbségadás köt táblákkal), nincs rajta fekvőrendőr, alkalmasint busz jár rajta... stb.)

(Budán) Fehérvári (nagy része) szerintem is főútvonal, és @DesertDog koncepcióját érzem hasznosabbnak, de meggyőzhető vagyok.

Meggyőzhetőségemet mutatva ezen felbuzdulva én a Villányit - ami főútvonalként totális zsákutca a körtér felöli végen, és így régen bántotta a távlati képen a szépérzékem - állítottam utcára :) .

A Google Map meg azért csalás, mert ott a megjelenésből lejön, hogy többféle osztályozást használ, mint a waze (sárga, vastagfehér vékonyfehér)... illetve hamár, akkor a "sárga" út ( mint technicus terminus :) ) a google mapsen az kb. az osztottpályás főútvonal lehet waze-ra vetítve.

:?:
Dov
friedov

Next

Return to Szabályok