Soksávos kereszteződések

Moderators: The Fej, krankyd, Watt25

Re: Soksávos kereszteződések

Postby boziferi » Wed Jun 13, 2012 8:43 am

Ja a kivételek. :)

- Amit az eredeti wiki említ, "kijáratnak látszó tárgy", még ha nem is autópálya jellegű az út.
- Párhuzamosan futó utak közötti sima áthajtó.
- Autópálya jellegű útra fel és lehajtó út, mégha a másik út nem is keresztezi az autópálya jellegű utat.

Más most nem jut eszembe.
boziferi

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postby mochrul » Wed Jun 20, 2012 10:58 am

boziferi wrote:Az úttervezés algoritmusának szemszögéből alapvetően ezek miatt van szükség a ramp típus megkülönböztetésére, legyen az bármilyen navi. Fogalmam sincs, hogy a Waze használ e bármilyen "trükköt" ennek lekezelésére, de azt lefogadom, hogy ha jelenleg nem is, a jövőben használni fog. Muszáj.

Miért? (a kérdés költői)

boziferi wrote:A "trükk" megvalósítása csak általános tud lenni, azaz az összes ramp-re ugyanazt a szabályrendszert kell alkalmazni. A "trükk" végeredménye pedig minden esetben az, hogy az autósok átlagsebességét nem lehet direktben alkalmazni vagy egyáltalán nem lehet alkalmazni a ramp-eken. (Ugyanez igaz rövid útvonal számolásakor a hosszra is.)
Ezek után, ha szintbeli kereszteződésekben is alkalmazunk ramp-eket, akkor éppen a Waze legfontosabb képességét rontjuk le, azaz, hogy megtanulja az ott mérhető átlagsebességet és azt alkalmazza is, ezáltal ésszerű alternatív útvonalakat adjon.

Összefoglalásnak csak ismételni tudom magam, olyan térképet kell digitalizálni, ami a legjobban hasonlít a valóságra (maximálisan megtartva az egyszerűséget), mert hosszú távon az vezet a legjobb minőséghez és felhasználói élményhez a legkevesebb ráfordítás mellett.

Bocsánat, lehet, hogy egy kicsit flame-es lesz a hozzászólás.

Én azt látom, itt is és más hozzászólásaidban is, hogy kicsit túlzottak a Waze HQ felé az elképzeléseid/elvárásaid. Elhiszem és elfogadom, hogy vannak olyan dolgok, amiket a HQ-ban is meg lehetne javítani, de nagy valószínűséggel nem fognak. Aztán vannak olyan dolgok is (és pl. a ramp-et ide tartozónak érzem), amik szerintem nincsenek is elrontva, csak nem úgy működnek, ahogy te gondolod. Ami viszont biztos, hogy nekünk most kell használni a Waze-t és nem arra felkészűlni, hogy egy esetleges modosítás után hogyan is fog kinézni. Ugyanis kicsi az esélye, hogy komolyabban változzon.

Másik nagyon fontos dolog, hogy mit jelent a valósághoz való hasonlóság. Nem nagyon akarok belemenni filozófus dolgokba, de számomra ez azt jelenti, hogy navigálás közben az érzékelt művi valóság (térkép + hangnavigáció) a lehető legjobban megközelítse az valósat. És ennek semmi, de semmi köze nincs ahhoz, hogy mi promary street és mi ramp, sávonként külön csík van-e vagy egy, stb. Annak lássam és halljam, ami ahhoz kell, hogy eljussak a célomhoz.

És igen, általában a kezdő és a célállomást jó ismerem, de
a) A közbülső utakat nem biztos
b) Van amikor több alternatíva is van és pl. pont a nyugati felüljárónál nagyon nem mindegy, hogy tartsak balra a felüljáróra, vagy alatta forduljak balra a nagykörútra.
Hardware: HTC Wildfire S (Telenor), Android 2.3.5 (stock, rooted)
Software: Waze 3.5.β
Area Manager: Between Bicske and Budapest (inclusive) and Szerencs (Hungary)
Car: Ford C-MAX (blue)
mochrul

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Postby norbertn » Tue May 29, 2012 7:28 am

boziferi wrote:Szerintem utakat digitalizáljunk és ne sávokat. :)

Én ezzel teljesen egyetértek! Egyszerűen képtelenség megtalálni az egyensúlyt, hogy mikor rajzoljuk külön utat a sávnak, és mikor ne. Ráadásul nem lehet egzakt szabályt leírni. A másik, hogy valahol régen megcsináltam valahogy, most nézem, már valaki átrajzolta. Ez mindkét irányra igaz. Van, ahol régen még megcsináltam a kanyarodósávokat, de már törölte valaki. Utána áttértem arra, hogy minél egyszerűbbre, de még egyértelműre csinálom a kereszteződéseket, de látom, valahol aztán el lett bonyolítva. Ezzel képtelenség lépést tartani. A térkép lassan elér egy olyan készültségi fokot, ahol már feleslegesnek tartom az Area Manager dolgot. Mindenki csak ott rajzoljon, ahol járt. Na, mostmár elkanyarodtam az eredeti témáról. :-) A lényeg, hogy a tapasztalataim alapján ma már én sem támogatom a workaround (abból főzzünk, amink van) megoldásokat. Mert akár a fizetős utak problémáját is megoldhatnánk azzal, hogy csak a fizetős utakat állítjuk Highway típusra, az összes többi street, de remélem ez azért senkinek nem jut eszébe. :-)
Hardware: Telenor Nokia 5230 with Symbian S60 5th Edition
Software: Waze Symbian Client Release 2.1.99.114
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Tue May 29, 2012 7:56 am

boziferi wrote:Az előző hozzászólásban próbáltam ecsetelni ellenérveket, de pl. abból a szempontból se jó a "felesleges dupla manőver", mert elfedhet egy ténylegesen fontos "dupla manővert". Ha közvetlenül a balra kanyar után lenne egy jobbforduló is, akkor azt elfedné. Ugyanis, ha azt mondja a program, hogy "200 m után forulj balra, utána fordulj jobbra", akkor nem fogok teljesen balra sorolni a 2 balra kanyarodó sávok közül. Számtalan olyan kereszteződés van a világon, ahol a bekanyarodás után közel van a következő utca. Akiknek ott van a céljuk, azok megszívhatják. Ezért mondom, hogy tüneti kezelés, helyileg van valamilyen hatása, más szituációban pedig mellékhatása. :)

Azért azt se felejtsük el, hogy mire használjuk a Waze-t!
A Waze (egyelőre) nem alkalmas arra, hogy a legtökéletesebb navigáció legyen (kezdve a fizetős utak és sávinformáció, házszámok hiányától).
Én úgy tekintek a Waze-ra, hogy ott érdemes használni, ahol amúgy ismerős vagyok, és nem szűk határidőre kell valahova odaérnem. A Waze-ban a navigációnak annyira kell jónak lennie, hogy követhető legyen az útvonal a dugókerüléshez. Vagyis menjek-e tovább az Üllőin befelé a Petőfi hídon át, vagy inkább kanyarodjak balra a Népligetnél és húzzak a Rákóczi híd felé. Aki ebből nem tudja, hogy hova kell sorolnia ezekhez a manőverekhez, azok inkább használjanak sávinformációs navigációt. :twisted: Na jó, kicsit túlzok, ráadásul ez csak az én véleményem.
Igen, a "jobbra vagy balra kanyarodó sáv általában bedugul, de egyenesen üres, mégis dugó" problémát tényleg az utak sávokra bontásával lehetne "megoldani", de szerintem ez egy olyan alapvető probléma, ami eléggé gyakori és veszélyezteti a Waze használhatóságát, ezért illene záros határidőn belül rendes megoldást találni rá. Abban sem vagyok biztos, hogy amikor egy szűk helyen métereken belül 3 út található a Waze-ban, egy balra sávnak, egy egyenesen haladónak és egy jobbra kanyaródó sávnak, akkor a helyes útra helyez a Waze, annyira azért nem mindig pontos a GPS, ráadásul az út sem biztos, hogy centiméterre pontos helyre van rajzolva.
Edit: vidéken, vagyis nem bonyolult úthálózatú nagyvárosban simán rábízom már magam a Waze-re. Magyarországon kb. Budapesten kívül mindenhol. Budapesten 95%-ban.
Last edited by norbertn on Tue May 29, 2012 8:03 am, edited 1 time in total.
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Tue May 29, 2012 8:05 am

Watt25 wrote:Azonban ha a user valóban használja a navigációt és arra megy, amerre az utasítja, akkor mindenképpen a megfelelő útszegmensre helyezi a Waze az autót és a megfelelő útszegmens fog bepirosodni adott esetben.

Ezt mondjuk nem tudtam, ez kecsegtető!
Waze Magyarország
norbertn

Postby norbertn » Tue May 29, 2012 11:50 am

boziferi wrote:Wroadd postja viszont egyáltalán nem erősít meg abban, hogy akkor most merre, csak abban, hogy ne ugassak itt kopaszon.

:(
Waze Magyarország
norbertn

Postby pulsarxp » Mon May 28, 2012 10:53 pm

Bár mindkettőhöz van közöm, inkább az utóbbihoz szólnék, mert ez az én mániám lett, valamelyest az én fejembe született :)

- Feleslegesen bonyolítja az úthálózatot. Ha keresztutcák is vannak, akkor megsokszorozza a vele való munkát is.

Ez max annak baj, aki csinálja (csinálta) de mivel kész, így valószínű nem okozott problémát :)

- Nagyobb adatforgalom, lassabb renderelés.

Ehhez nem tudok mit hozzá tenni, nem hiszem, hogy az a néhány bájt sokat számít.

- A kliensben egy nagy paca fog látszódni.

Sajnos előtte is az volt

- Felesleges megszólalások keletkeznek, pl. az Üllőiről a Petőfi hídra "tarts balra", majd "fordulj balra". A "tarts balra" nélkül is tudom, hogy a bal oldali sávokból kell majd balra fordulni. A "tarts balránál" azt várom, hogy elágazik az út, amin eddig haladtam, nem pedig azt, hogy sávot váltsak. Szerintem ne akarjunk egy nem létező megszólalást ("sorolj be balra") kikényszeríteni a programból a térkép hekkelésével, főleg ha az nem is azt jelenti, amire szánva van.

Na ez a lényeg! Te tudod, hogy balra kell sorolni, de aki nem járt még arra az nem biztos. Abban igazad van, hogy sokkal jobb lenne egy sorolj felszólítás, de jelenleg ilyen nincs. De...

- Eltűnnek fontos megszólalások, pl. a Gyáli út felől jobbra az Üllőire így tuti nem lesz "fordulj jobbra" a kereszteződés előtt. Mire odaérek, nem fog semmit mondani. Nem akarom mindig a képernyőt bámulni, ezért fontos a megfelelő megszólalás és annak ideje.

Még egy pont nálad. Sokat szenvedtem (szenvedek) ezzel a csomóponttal, hogy mindig a megfelelőt mondja, de...

és itt jön a de
... nagyon sok helyen (és remekül kiemeltél két tökéletes példást) van az, hogy egy sávban lassú a haladás, még a mellette lévőben tökéletes a haladás. Ilyen pl a Könyves Kálmánon a Rákóczi híd felől haladva jobbra az Üllőire fordulásos sáv. Rendszerint megáll egy busz a megállóba, bénázik a befordulással, vagy csak szimplán "szűk" zöld, így feltorlódik a kocsisor, miközben a körúton száguldoznak az autók. Ha nincs külön sáv (mint ahogy ez pár hónapja is volt) rendszerint ott dugót jelzett, noha nem volt ott semmi, csak valaki nem bírt jobbra fordulni.
Ugyan ez a helyzet a másik kereszteződésnél is, bár mióta ismét van két sáv egyenesen az üllőin a Kálvin tér felé, némileg javult.
Szóval én ilyeneket is mérlegeltem, mikor készültek ezek :)
Country manager: Hungary
Hardware: HTC desire HD : Android 4.2.1 : Telenor : WAZE 3.5.99.910 Beta
Car: Peugeot 206 SW
http://www.waze.hu
pulsarxp
Waze Champs

Postby pulsarxp » Tue May 29, 2012 10:36 am

hidd el, hogy az ott van ahol kell, és méterre pontosan :twisted: , és ha navigálsz tuti jó sávba tesz, és nem csak az útraigazítás végett, hanem úgy kell a kanyarodási szabályokat beállítani, hogy csak arra mehess.

Én egyébként semmi mást nem használok, és mindig oda találok. Max annyi előmunka van vele, hogy megrajzolom a végállomást (ha nem Bp, mert az ugye már szinte kész :P )

boziferi: Ha van ötleted ne tartsd magadban, és ha úgy érzed életképes is, még unlockolni is hajlandó vagyok, hogy meg tudd csinálni :lol: (hú de nagyképűen hangzik :D )

norbertn wrote:Azért azt se felejtsük el, hogy mire használjuk a Waze-t!
A Waze (egyelőre) nem alkalmas arra, hogy a legtökéletesebb navigáció legyen (kezdve a fizetős utak és sávinformáció, házszámok hiányától).
Én úgy tekintek a Waze-ra, hogy ott érdemes használni, ahol amúgy ismerős vagyok, és nem szűk határidőre kell valahova odaérnem. A Waze-ban a navigációnak annyira kell jónak lennie, hogy követhető legyen az útvonal a dugókerüléshez. Vagyis menjek-e tovább az Üllőin befelé a Petőfi hídon át, vagy inkább kanyarodjak balra a Népligetnél és húzzak a Rákóczi híd felé. Aki ebből nem tudja, hogy hova kell sorolnia ezekhez a manőverekhez, azok inkább használjanak sávinformációs navigációt. :twisted: Na jó, kicsit túlzok, ráadásul ez csak az én véleményem.
Igen, a "jobbra vagy balra kanyarodó sáv általában bedugul, de egyenesen üres, mégis dugó" problémát tényleg az utak sávokra bontásával lehetne "megoldani", de szerintem ez egy olyan alapvető probléma, ami eléggé gyakori és veszélyezteti a Waze használhatóságát, ezért illene záros határidőn belül rendes megoldást találni rá. Abban sem vagyok biztos, hogy amikor egy szűk helyen métereken belül 3 út található a Waze-ban, egy balra sávnak, egy egyenesen haladónak és egy jobbra kanyaródó sávnak, akkor a helyes útra helyez a Waze, annyira azért nem mindig pontos a GPS, ráadásul az út sem biztos, hogy centiméterre pontos helyre van rajzolva.
Edit: vidéken, vagyis nem bonyolult úthálózatú nagyvárosban simán rábízom már magam a Waze-re. Magyarországon kb. Budapesten kívül mindenhol. Budapesten 95%-ban.
pulsarxp
Waze Champs

Postby pulsarxp » Tue May 29, 2012 11:49 am

Lehet AM vagy, de amit én lockolok, azt lesheted :lol:

wroadd csak arra próbált rávilágítani, hogy az ilyen, és ehhez hasonló megoldások nem partizán akciók, és nem egy hirtelen jött kósza ötlet, hanem sok-sok megbeszélés, és próbálgatás utáni, a lehetőséghez képest a legmegfelelőbb megoldást kitalálva születtek. (Ne vedd olyan drasztikusan mint ahogy... ;) )

boziferi wrote:
pulsarxp wrote:boziferi: Ha van ötleted ne tartsd magadban, és ha úgy érzed életképes is, még unlockolni is hajlandó vagyok, hogy meg tudd csinálni :lol: (hú de nagyképűen hangzik :D )

AM vagyok Bp-en. ;)

Az ötleteimet ill. a szerintem betartandó szempontokat leírtam. Röviden összefoglalva néhány:
- Nem a térképpel javítani a program hibáit, hiányosságait, kivéve a nagyon kis erőforrást igénylő trükköket.
- Utakat digitalizálni, nem sávokat.
- Legyen konzisztens, hogy mi a "tarts ..." és mi "fordulj ..." és ennek megfelelő geometria.
- Kanyarodósávok ott kezdődjenek, ahol a valóságban leválnak a főútról, + úgy legyen kialakítva, hogy "fordulj ..." utasítás keletkezzen, mert attól az még szerintem kanyar.
- Szintbeli kereszteződésben nincs helye a Ramp-nek. (Sajnos sokszor ott sem alkalmazható rendesen, ahova Ramp lenne való, mert rossz utasítást adna a program :( )

Én csak így tudm csinálni, mert máshogy nem látom értelmét.
Wroadd postja viszont egyáltalán nem erősít meg abban, hogy akkor most merre, csak abban, hogy ne ugassak itt kopaszon.
pulsarxp
Waze Champs

Postby pulsarxp » Tue May 29, 2012 12:04 pm

boziferi wrote:
pulsarxp wrote:Lehet AM vagy, de amit én lockolok, azt lesheted :lol:

Jahogy olyan lock is van, ami kiveszi a vízbül a zoxigént? :)
Nem tudtam.

:lol: :lol: van biza :)
pulsarxp
Waze Champs

PreviousNext

Return to Egyéb felvetések