SK: Pravidlá označovania ciest na Slovensku

Moderators: Unholy, krankyd, guri211, Zirland

Re: SK: Pravidá označovania ciest na Slovensku

Postby Suik » Tue Apr 10, 2012 8:19 pm

milo12 wrote:Oznacovanie odpocivadiel na dialnici:

Ahojte, vsimol som si, ze odpocivadlo Červeník je označené ako "Červeník"
https://world.waze.com/editor/?zoom=4&l ... =141215683
z hladiska navigacie to nie je korektne nakolko Červeník je obec kusok od odpocivadla.

Rampa je oznacena ako "odpocivadlo Červeník"
https://world.waze.com/editor/?zoom=4&l ... =102385811

Podla mna by mala byt rampa oznacena ako "Odpocivadlo Cervenik" a cesty na odpocivadle by mali byt bez nazvu.

Milo

bud, alebo aj tie oznacit ako Odpocivadlo Cervenik
BA-SVK & surroundings AreaManager, Soc. Med. XP
Renault Fluence 2011, 1.6 16V Exception+HTC One S, stock Android 4.0.4, waze 3.6.0.0
FB pg: Waze Slovensko / Twitter: @waze_slovensko / G+: Waze Slovensko
Suik

Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: SK: Pravidá označovania ciest na Slovensku

Postby vlado_s » Tue Apr 10, 2012 8:42 pm

milo12 wrote:Oznacovanie odpocivadiel na dialnici:

Ahojte, vsimol som si, ze odpocivadlo Červeník je označené ako "Červeník"
https://world.waze.com/editor/?zoom=4&l ... =141215683
z hladiska navigacie to nie je korektne nakolko Červeník je obec kusok od odpocivadla.

Rampa je oznacena ako "odpocivadlo Červeník"
https://world.waze.com/editor/?zoom=4&l ... =102385811

Podla mna by mala byt rampa oznacena ako "Odpocivadlo Cervenik" a cesty na odpocivadle by mali byt bez nazvu.

Milo

Postupne označujem rampy smerom na odpočívadlá, aby bola navigačná hláška na odpočívadlo korektná. Podľa mňa je rampa tak ako uvádzaš :)
Segmenty na odpočívadlách neoznačujem. Ten Červeník (mesto) tam bol(o) predo mnou, pozri v Live Map...
vlado_s

Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times

Re: SK: Pravidlá označovania ciest na Slovensku

Postby shalafi » Tue Apr 10, 2012 8:48 pm

To mesto som odtial dal prec.
Country manager: Slovakia
Waze 3.6.0 @ HTC ONE S [4.2.2 CM10.1] @ 2012 Citroën C5

Image
shalafi
Waze Champs

Has thanked: 52 times
Been thanked: 23 times

Re: ==Slovensko: pravidla oznacovania ciest==

Postby milo12 » Wed Apr 25, 2012 6:26 am

foxitrot wrote:
shalafi wrote:Ak zjazd je prejazdom na inú diaľnicu (D1 <-> D2):
Exit {označenie diaľnice na ktorú sa odbočuje} {označenie prvých cieľov na smerovej tabuli}
napr.: Exit D1 Žilina, Komarno

Mozno by som to mierne preformuloval? Nie je z toho jasne, ci je to exit z D1 alebo na D1.

Ak zjazd je prejazdom na inú diaľnicu (D1 -> D2):
    Exit {označenie diaľnice na ktorú sa odbočuje} {označenie prvých cieľov na smerovej tabuli}
    napr.: Exit D2 Žilina, Komarno

shalafi wrote:-mimo obce do policka Street davame nazov cesty (napr. "65").
-v obci nazov ulice (napr. "Hlavná").

Rad by som tam zapracoval (minimalne ako odporucanie) zadavat v obci ciselne oznacenie cesty ako Alternativny nazov (zatial len v starom editore Cartouche).

1. Ahojte, vcera som si vsimal smerove tabule a oznacovanie najazdov a exitov z D1. Kazdy exit je oznaceny nazvom mesta a cislom cesty na ktoru sa odbocuje. Myslim si, ze exit sa mal oznacovat nazvom mesta na tabuli a do alt. nazvu dat cislo cesty na ktoru sa odbocuje. Suvisi to ale, ze potom treba zmenit aj doterajsie pravidlo pre oznacenie Exit D1, Komarno, (bude Exit Komarno, D1) atd.
V podstate by sme nemali vymyslat, len preniest text na smerovej tabuli do nazvu cesty, tak aby napis na smerovej tabuli sedel s oznacenim cesty a takto sa vodic aj vizualne spravne navigoval.
este pls. vid. navrh v bode 3.

2. Tieto najazdy a exity by sa dalej podla mna nemali oznacovat mestom v ktorom sa nachadzaju aby Waze nevygeneroval ulicu s tymto nazvom.
https://world.waze.com/editor/?zoom=5&l ... s=61675306

3. Ked uvazujem nad oznacovanim ciest tak mi ako najlepsia alternativa pripada pouzit uplne vsade Alt.nazvy len pre cisla ciest. Takto sa uplne v pohode oznacia vsetky exity aj cislami ciest, v mestach bude cela cesta oznacena nazvom a aj cislom, plati jednotne pravidlo obec/mimo obec, atd.

Milo
milo12

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Postby foxitrot » Wed Apr 25, 2012 10:19 am

1. S Alt. nazvami je problem - nikdy a nikde sa nezobrazuju, tym padom vobec nepomozu pri navigacii na mape. Snad su aspon vyhladatelne...
2. Na uvazenie, ale zatial s tym nie je problem.
3. Vid prva veta :-( Osobne som za to, aby vsetky cisla ciest niekde boli, ci uz v hlavnom nazve alebo alt., akurat v Cartouche je to pakaren (po jednotlivych segmentoch) a v Papyruse to este nejde.
...with the good old :roll: Symbian 2.1.99.114 (N-E52),
while trying to get used to Android 3.6.xx.yyy (SG-A2).
foxitrot
Waze Champs

Has thanked: 124 times
Been thanked: 56 times

Postby vlado_s » Wed Apr 25, 2012 5:04 pm

1. Podľa mňa je to teraz dobre. Uviesť číslo cesty kam cesta odbočuje je zbytočné, lebo sa to nevyužíva. Radšej alternatívny názov nechať pre číslo cesty, čo v prípade rámp je komplikované, lebo tam nie je žiadny štandard.
Som za možnosť zadať aktuálnejší text, lebo niektoré smerové tabule sú neaktuálne.
2. Ako písal Foxo, nie je s tým problém.
vlado_s

Postby vlado_s » Wed Apr 25, 2012 7:29 pm

foxitrot wrote:Akurat myslim, ze tato zalezitost ohladom PD je trochu specificka, pretoze su na SK pomerne novinkou a odvazim sa tvrdit, ze mnozstvo vodicov ani netusi, ze take nieco vobec existuje. Co sa tyka typu cesty, zvacsa byvaju (minimalne v casti ich dlzky) znackami na ceste oznacene ako Dialnica alebo RC (domaci, ako je to v pripade PD5?), takze by som vo vseobecnosti odporucal ich prefarbenie na Waze mapach na modru (minimalne v tej dlzke?) - ved aj znacka cesty Image je modra :D

Vsimol som si, ze (z hladiska mytneho spoplatnenia usekov ciest) PD5 je vedeny ako "cesta I. triedy 061-048", PD2 ako "dialnica", PD6 ako "RC" - bordel na kvadrat...

Ak sa nejako dohodneme (ci uz zovseobecnenie, alebo kazda PDx inak), vysledok treba tiez poznacit v Pravidlách označovania ciest na Slovensku.

Tak potom waze je úplná novinka, priam hot :lol:
Privádzače nie sú označené značkami D/RC, určite nie PD2, PD5...

Od kedy si preznačil PD2 na Highways, rozmýšľam ako by to správne malo byť. Krátke privádzače sú ako Ramps. Dlhé privádzače by mohli byť buď tiež Ramps alebo Major Highway alebo zhodne ako cesta na ktorú vedú. Vo waze sú rampy dlhé aj 1km, pre major hovorí že to nie sú plnohodnotné D/RC a pre to tretie že "diaľnica" by nemala končiť pri ceste III.triedy.

Foxo, k PD2 už mesiac pre Teba skladujem toto :)
PD2.jpg
PD2.jpg (151.76 KiB) Viewed 282 times
označenie dialnice platí až od rampy...asi si na predchádzajúcej prehliadol dodatkovú tabuľu ;)
vlado_s

Postby foxitrot » Wed Apr 25, 2012 8:35 pm

vlado_s wrote:Privádzače nie sú označené značkami D/RC, určite nie PD2, PD5...

Zial, nie, (zatial?) len v dokumentacii.

vlado_s wrote:Od kedy si preznačil PD2 na Highways, rozmýšľam ako by to správne malo byť. Krátke privádzače sú ako Ramps. Dlhé privádzače by mohli byť buď tiež Ramps alebo Major Highway alebo zhodne ako cesta na ktorú vedú. Vo waze sú rampy dlhé aj 1km, pre major hovorí že to nie sú plnohodnotné D/RC a pre to tretie že "diaľnica" by nemala končiť pri ceste III.triedy.

Mozno je tvoje delenie na "kratke a dlhe privadzace", v suvislosti s PD, trochu zavadzajuce?
Ramps by mali byt (zvacsa mimourovnove, mozno nie nevyhnutne) prepojky medzi pripojenymi/krizujucimi sa cestnymi tahmi (zodpovedajucej rychlostnej a/alebo bezpecnostnej kategorie).
Ak je jeden cestny tah trebars Dialnica a druhy nie, tak je to bud PD alebo nejaka ocislovana cesta I./II./III. triedy - asi to nemusi nevyhnutne byt "privadzac". (Mimochodom, v Portale CDB som si vsimol, ze dialnice su "Trieda cestnej komunikacie: 0", cesty I./II./III. triedy "Trieda CK: 1, 2, 3", RC je "Trieda CK: 5" a PD su "Trieda CK: 6". Co je "Trieda CK: 4", to neviem, ostatne cesty a ulice?)

vlado_s wrote:Foxo, k PD2 už mesiac pre Teba skladujem toto :)
označenie dialnice platí až od rampy...asi si na predchádzajúcej prehliadol dodatkovú tabuľu ;)

To je viac nez iste, siel som vtedy po 002046 Petrzalka-Jarovce-Kittsee a znacku videl z peknej dialky.

OK, tak treba stanovit standard pre PD. Vazky sa asi naklanaju k MajorHW.
...with the good old :roll: Symbian 2.1.99.114 (N-E52),
while trying to get used to Android 3.6.xx.yyy (SG-A2).
foxitrot
Waze Champs

Has thanked: 124 times
Been thanked: 56 times

Postby vlado_s » Wed Apr 25, 2012 8:58 pm

Všetky PD sú mimoúrovňové, minimálne na 2 metrovom násype, čiže spĺňajú podmienky ;)
PD3 ako Primary Street, PD4 ako Ramps, PD5 si práve zrušil, PD6 opäť ako rampa atď.
Privádzače sú nediaľničné cesty, ktoré zostali v správe NDS, preto si myslím že by nemali byť modré. Obce spravujú cesty IV. a V. triedy., sú to lokálne cesty.
Potom máš zrak ako orol :geek:
vlado_s

Postby aktakgreen » Wed Apr 25, 2012 9:09 pm

Ahojte. Mozno ze ste sa tu uz na uvedenu temu niekde bavili, ale momentalne mam problem pri "zakladani" obci s rovnakym nazvom. V mojom pripade sa jedna o obec Gregorovce v okrese RS a podobne uz existuje na Sarisi. Z toho dovodu mi system zasteka "The highlighted road is too far from the city it was added to.". Ako potom nazyvate identicku obec co do nazvu? Pridavate do zatvorky skratku or nazov okresu? Ddd.

PS: zatial tam hodim nazov "Gregorovce (RS)"
AktakGreen in Honda CR-V, Waze 3.5.0.0. on HTC Windfire S (Android 2.3.5).
aktakgreen

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PreviousNext

Return to SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku