Podłączenie dróg do ronda

Moderators: adriansinger, The Fej, Unholy, krankyd

Re: Podłączenie dróg do ronda

Postby LafarM » Sun May 06, 2012 7:51 pm

Z tego co zauważyłem to w takim przypadku podczas jazdy w prawo będzie komunikat skręć w prawo, a pierwszy wyjazd będzie wskazywany jako wyjazd na wprost. Sam też mam z tym problem bo na niektórych rondach skręt w prawo jest zwykłym skrętem (można powiedzieć, że bez wjeżdżania na rondo). Zmodyfikowałem rondo przez które często przejeżdżam i przetestuję zachowania się nawigacji po odświeżeniu map.
Poland - Lublin
Area Manager: Lublin
Samsung Galaxy S II - Android 4.1.2 - Waze (last version)
https://www.facebook.com/MichalskiRafalPL
LafarM

Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Postby mousepl » Fri May 11, 2012 10:41 am

Główka jest nie tylko do czesania. Dawno, dawno temu mieszkałem w Bydgoszczy i... proszę:
https://world.waze.com/editor/?zoom=6&l ... TTTFTTTTFT

Wszystkie drogi muszą być w okręgu ronda, tzn. na mapie nie będzie to wyglądało idealnie prosto ale 2m odchylenia to nie problem. Ważne, żeby robić w stylu kawałek ronda-> skrzyżowanie ->kawałek ronda itd a nie kawałek ronda -> 2 drogi połączone skrzyżowaniem ->kawałek ronda.
Nie wiem czy zrozumiałeś ale jak popatrzysz na rysunek to zrozumiesz o co chodzi (aby zjechać z Kujawskiej na Ludwika solskiego musisz wjechać na rondo). Tutaj wszystkie komunikaty są poprawne.
mousepl

Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Postby noobek » Mon May 07, 2012 8:43 am

Ygrek wrote:Dzięki.

Reguła mówi jak najmniej "skrzyżowań", ale sam nie wiem, cz nie lepiej w takich momentach albo rozdzielić punkty styku z rondem albo dorysować "skrót".

No nic czekam na info :)

Cześć,
Ze rondami jest trochę lipa. Kilka w Wawie przerabiałem i ogólnie sytuacja wygląda tak, że jak się zrobi rondo to później nie należy nic ruszać. Każde przesunięcie węzła dołączenie drogi psuje nawigację po rondzie. W tym przypadku spokojnie można te rondo zamienić na 4 skrzyżowania i będzie spokój. A nawigacja będzie mówić w prawo w lewo, zamiast na rondzie.

Przy okazji pytanie do Ciebie, co Cię skusiło aby odblokować Dźwigową?

Pozdrawiam
noobek
noobek

Been thanked: 0 time

Postby noobek » Thu May 10, 2012 10:27 pm

Ygrek wrote:Rondo to rondo :)

Dźwigowa, to musiał być nieszczęśliwy wypadek lub jakiś błąd laika np. nadanie kierunku drodze(po kilku dniach dopiero się zorientowałem że to sposób na zamkniecie odcinka), sorki.

Mam jeszcze prośbę, nie przerabiaj na siłę skrzyżowań typu Al.Krakowska vs Hynka na ronda.
Ronda w Waze bardzo słabo działają i próby tworzenia rond to jak walka z wiatrakami. W tej chwili nawigacja tam opowiada niestworzone rzeczy.
A chyba lepiej było jak mówi skręć w prawo lub w lewo lub nic jak masz jechać prosto.
A nie jak u Smolenia, mówi prosto a w bok pokazuje :D .
Tym bardziej, że na tym skrzyżowaniu nie panuje ruch okrężny (chyba, że światła się popsują, co zdarza się dosyć rzadko).

I kieruję tę prośbę do wszystkich edytujących drogi w Wawie. I tak już samo waze.com uprzykrza nam życie słabym działaniem i aktualizacjami map co miesiąc, więc prośba nie zniechęcajmy siebie nawzajem, a w szczególności nowych uzytkowników, którzy popukają się w głowę co to za system, co po rondzie nie potrafi nawigować :(

Pozdrawiam
noobek
noobek

Postby noobek » Sat May 12, 2012 10:55 pm

Y

Poczekajmy do czasu aż livemap będzie miał zmiany z 12 maja i przekonasz się czy te rondo będzie działać poprawnie.

Natomiast jeśli chodzi o moje prywatne zdanie, to w tym przypadku jednak pozostałbym przy 4 skrzyżowaniach, a nie rondzie.

Dlaczego?
Otóż jadąc np od Janek na Pragę w przypadku zwykłych skrzyżowań, na ekranie waze widzę już w Jankach którym mostem waze chce mnie przeprowadzić, pokazując manewr np. w lewo w bitwy1928 (most grota), w prawo w wawelską (most łazienkowski), czy ciągnąc prosto do poniatowskiego.

W przypadku gdy po drodze jest rondo widać tylko co się będzie działo na najbliższym rondzie.

Co o tym myślicie?
noobek

Postby noobek » Mon May 14, 2012 1:21 pm

Ygrek wrote:No to faktycznie dość istotna różnica wiedzieć w którą stronę(w jaką ulicę) się będzie skręcać, a tylko informacja którym wyjazdem z ronda zjechać.

Przy okazji można by to zgłosić jako "feature request" aby pokazywał ulice przy manewrze zjazdu z ronda.

Chyba nie do końca zrozumiałeś moje intencje.
noobek

Postby noobek » Mon May 14, 2012 7:40 pm

Ygrek wrote:Już rozumiem, chodzi Ci o to że rondo staje się "kurtyną" dla najbliższej zmiany kierunku jazdy jeśli mamy jechać na tym rondzie prosto.

Lepiej bym tego nie ujął :D

A dosyć często jednak kombinuję ganiając w ciągu dnia po mieście i szczypanie telefonu aby zobaczyć co tam waze wymyśliło trochę odwraca uwagę.
noobek

Postby yazz007 » Fri May 18, 2012 6:02 pm

Ygrek wrote:Witam.
W czym jest tu problem? Nawigacja "mówi" aby zjechać pierwszym zjazdem z ronda? Czy powinno unikać się łączenia dwóch dróg na rondzie w takiej sytuacji(lub w każdej)?

Nie można łączyć dróg na rondzie, bo Waze nie policzy prawidłowo zjazdów. Przerabiałem to ;)
yazz007

Podłączenie dróg do ronda

Postby Ygrek » Sun May 06, 2012 12:48 pm

Witam.

W czym jest tu problem? Nawigacja "mówi" aby zjechać pierwszym zjazdem z ronda? Czy powinno unikać się łączenia dwóch dróg na rondzie w takiej sytuacji(lub w każdej)?

Ups zapomniałem o zdjęciu :)

tybet1.jpg
Zjęcie
tybet1.jpg (192.93 KiB) Viewed 452 times

Pozdrawiam.
Waze Polska na Facebooku
Image Area Manager: Warsaw/Poland

"Rewolucja, wojny, kataklizmy - cóż znaczy ta pianka w porównaniu z fundamentalną grozą istnienia"
Ygrek

Postby Ygrek » Sun May 06, 2012 9:15 pm

Dzięki.

Reguła mówi jak najmniej "skrzyżowań", ale sam nie wiem, cz nie lepiej w takich momentach albo rozdzielić punkty styku z rondem albo dorysować "skrót".

No nic czekam na info :)
Waze Polska na Facebooku
Image Area Manager: Warsaw/Poland

"Rewolucja, wojny, kataklizmy - cóż znaczy ta pianka w porównaniu z fundamentalną grozą istnienia"
Ygrek

Next

Return to Poland