POLSKI GŁOS W WAZE

Moderators: adriansinger, Unholy, krankyd, The Fej

POLSKI GŁOS W WAZE

Postby liuki » Fri Apr 20, 2012 11:12 am

Witam wszystkich Wazerów!

Miło mi zakomunikować, iż po roku zabierania się, wreszcie nagrałem komunikaty po Polsku.

Pliki można pobrać tu:
https://rapidshare.com/files/1612359011/wazePL.zip

Należy je wgrać do katalogu z jakimś głosem nadpisując znajdujące się tam pliki (może być oryginalny, ja jednakże proponuje pobrać jakiś nowy i na nim "operować").
Na androidzie pliki są w:
Code: Select all
sdcard/waze/sound/"konkretny głos"

Myślę, że na innych telefonach będą gdzieś podobnie ;)

Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie.
Lublin AM
HTC Wildfire 2.3.7
CyanogenMod 7.1
liuki

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: POLSKI GŁOS W WAZE

Postby Crazy2006 » Fri Apr 20, 2012 2:14 pm

zainstalowany i działa - całkiem ok.
Crazy2006

Has thanked: 1 time

Postby BartoszLech » Sun Apr 22, 2012 8:55 pm

dobra robota :)
może podeślij developerom Waze, niech załączą do kolejnej aktualizacji
BartoszLech

Postby liuki » Mon Apr 23, 2012 12:05 pm

Tak zrobię. jednakże najpierw chciałbym poznać waszą opinię na temat dobrania tekstów, jakości nagrania, no i czy ogólnie czy głos się nadaje. Ciągle mogę coś poprawić (lub dograć). Choć komunikaty nagrywane były dobrej klasy sprzętem (pożyczony zoom h4n), to jednak nie w studio (tylko w pokoju), a co za tym idzie jak się wsłuchacie to słychać lekkie echo. Miałem też "mały" problem jak zinterpretować komunikaty keep right/left. Ostatecznie zdecydowałem sie na kieruj sie w prawo/lewo. No i lektorka... No cóż mam "w posiadaniu" tylko jedną siostrę, a żona nie chciała :) Można by też mastering lepszy zrobić, choć w tym wypadku jest to chyba najmniej istotne. Próbowałem podkręcić jeden komunikat, zajęło mi to pół godziny, po czym wgrałem to na telefon i puściłem z głośniczka razem z oryginalnym komuniklatem... różnicy nie dało się usłyszeć ;).

Zatem podsumowując - jeśli nikt nie będzie miał większych obiekcji co do tego "dzieła", to wysyłąm to do waze'a.

PS. Przy okazji tu jest plik, jak przetłumaczyłem na polski angielskie komunikaty.
https://rapidshare.com/files/4039212504/waze_audio.xls
Lublin AM
HTC Wildfire 2.3.7
CyanogenMod 7.1
liuki

Postby noobek » Mon Apr 23, 2012 4:28 pm

liuki wrote:Miałem też "mały" problem jak zinterpretować komunikaty keep right/left. Ostatecznie zdecydowałem sie na kieruj sie w prawo/lewo.

Super robota, gratulacje!
Keep right, left, jak dla mnie bardziej by pasowało "trzymaj się lewej/prawej".
natomiast approach, zamieniłbym na "Uwaga! Fotoradar" lub "Uwaga! Przed Tobą wypadek". Tak aby ostrzeżenie było zasygnalizowane słowem Uwaga, na które zwrócimy uwagę :).
Ale to może takie moje przyzwyczajenia z AM?

Jeszcze raz gratulację.
noobek

Postby deadeyye » Tue Apr 24, 2012 10:20 pm

Również uważam że keep left/keep right powinno być "trzymaj się lewej/prawej", zresztą w oryginale też są to bardzo niedeterministyczne komunikaty (np jeśli jest skrzyżowanie ze skrętami w lewo i prawo, oraz droga prosto która po skrzyżowaniu nieco skręca w lewo, to aby jechać prosto waze mówi "keep left").

Niemniej super że to zrobiłeś, to kolejny mały kroczek żeby Waze się zrobił mainstreamowy w Polsce :)

Do waze'a wyślij od razu, bo np. do wersji iPhone nie da się wgrać samemu plików, a certyfikacja wersji iPhone trwa sporo czasu. Więc czym szybciej oni ją zaakceptują, tym do wcześniejszej wersji wejdzie i będzie można korzystać.
deadeyye

Been thanked: 2 times

Postby liuki » Fri Apr 27, 2012 11:35 am

No właśnie, keep left/right jest trochę kłopotliwe. Początkowo również chciałem użyć trzymaj się lewej/prawej, ale właśnie ten problem z "lekkimi" skrętami spowodował, że zdecydowałem się użyć kieruj się w lewo/prawo. Wydaje mi się, że jest to bardziej uniwersalne.
Co do słowa uwaga, ma to sens jednakże nie chciał bym kopiować komunikatów z jakiejkolwiek innej nawigacji (poza Waze :D ), gdyż ktoś mógłby się przyczepić...

Myślę, że w najbliższy weekend majowy zbiorę się w sobie i wyślę komunikaty do waze'a.
Lublin AM
HTC Wildfire 2.3.7
CyanogenMod 7.1
liuki

Postby LafarM » Sun May 06, 2012 9:09 pm

Też uważam, że te komunikaty powinny brzmieć "trzymaj się prawej" lub "trzymaj się prawego pasa" zamiast "kieruj się w prawo" i to samo z komunikatem w lewo. W większości przypadków nie powinno być problemu, ale dam przykład. Główna trasa prowadzi na wprost skręcając lekko w prawo a prawy pas odbija w prawo po to, żeby za chwilę górą skręcić bezkolizyjnie w lewo. "Trzymaj się prawej" lub "trzymaj się prawego pasa" jest OK, a "kieruj się w prawo" może być równie dobrze pasować do tego aby pojechać trasą na wprost, która za chwilę odbije w prawo.
Poland - Lublin
Area Manager: Lublin
Samsung Galaxy S II - Android 4.1.2 - Waze (last version)
https://www.facebook.com/MichalskiRafalPL
LafarM

Been thanked: 1 time

Postby marcellee » Fri May 18, 2012 4:44 am

Czy ktoś zna sposób żeby podegrać głos do iOS 5.1.1?

Pozdrawiam...
Marceli
marcellee

Postby liuki » Fri May 18, 2012 8:27 am

Jak to zrobić to ci nie powiem, wiem tylko, że bez Jailbreak'a tego nie zrobisz...
Lublin AM
HTC Wildfire 2.3.7
CyanogenMod 7.1
liuki

Next

Return to Poland