rlpl wrote:Ktoś ostatnio zaznaczył błędnie jako płatne niektóre fragmenty A4 od Gliwic do Katowic oraz z Chrzanowa do Jaworzna i z Jaworzna do Alwerni, już to poprawiłem.
Jesteś pewny że masz aktualne info? Teraz w edytorze jest tak jak było jakieś pół roku temu, ale w ostatnim changelogu automapy było coś o zmianach w obwodnicy Chrzanowa/Trzebinii (tym darmowym odcinku a4) więc może te zmiany były dobre? Na pewno remontowali same wiadukty nad A4, nie wiem czy coś z darmowymi zjazdami/wjazdami nie było też zmieniane.
Czy ktoś w ogóle korzysta z opcji omijania płatnych dróg i zauważył jakiś problem poprzednio, albo może teraz? Czy kogoś waze kieruje na płatną drogę, chociaż miał ominąć, albo każe omijać jakiś fragment autostrady, chociaż jest bezpłatny?
Jeśli trasa 79 Katowice-Kraków z uwzlędnieniem bezpłatnego odcinka A4 Chrzanów/Trzebinia się nie zmienia, to jest ok - po włączeniu bezpłatnych dróg prowadzi przez darmowy fragment A4, a oprócz tego przez 79.
Z innej beczki:
według Wikipedii cały odcinek A4 od Kleszczowa do Gliwic jest bezpłatny: mimo, że wszędzie stoją bramki, to opłata wynosi 0 zł. Może by tak więc ten odcinek zaznaczyć jako bezpłatny? Czy ktoś może potwierdzić, że cały ten odcinek jest bezpłatny w obu kierunkach, to znaczy wjeżdżając i wyjeżdżając dowolną bramką nigdy nie płacimy? Ja jedynie mogę potwierdzić, że przejechanie przez bramki w Gliwice-Żernica od strony Katowic i zjazd zaraz za nimi na DK78 jest bezpłatny, ale przez wszystkie bramki przejeżdżał nie będę.
Tak, na 99% wszystkie przejazdy od węzła Kleszczów na wschód A4 są za darmo, tak samo przejazdy ze strony Katowic do węzła Kleszczów włącznie. Aczkolwiek wszystkimi bramkami też nie jechałem, więc proszę o potwierdzenie kogoś z Gliwic.
Poprawiłem tą część A4 do której miałem dostęp, ale część od Kleszczowa jeszcze trzeba wyłączyć z toll road.