Soksávos kereszteződések

Moderators: krankyd, The Fej, Watt25

Soksávos kereszteződések

Postby boziferi » Mon May 28, 2012 9:35 pm

Témaindítónak itt van két hely:
https://world.waze.com/editor/?zoom=6&l ... TTTFTTTTFT
Screen shot 2012-05-28 at 23.29.18.jpg
Screen shot 2012-05-28 at 23.29.18.jpg (104.46 KiB) Viewed 115 times

https://world.waze.com/editor/?zoom=6&l ... TTTFTTTTFT
Screen shot 2012-05-28 at 23.33.38.jpg
Screen shot 2012-05-28 at 23.33.38.jpg (117.1 KiB) Viewed 115 times

Nem túl jó ötlet, hogy a majd később elkanyarodó sávok kezdetétől tulajdonképpen nem létező utak vannak megrajzolva. Mindenféle problémákat okoz.
- Feleslegesen bonyolítja az úthálózatot. Ha keresztutcák is vannak, akkor megsokszorozza a vele való munkát is.
- Nagyobb adatforgalom, lassabb renderelés.
- A kliensben egy nagy paca fog látszódni.
- Felesleges megszólalások keletkeznek, pl. az Üllőiről a Petőfi hídra "tarts balra", majd "fordulj balra". A "tarts balra" nélkül is tudom, hogy a bal oldali sávokból kell majd balra fordulni. A "tarts balránál" azt várom, hogy elágazik az út, amin eddig haladtam, nem pedig azt, hogy sávot váltsak. Szerintem ne akarjunk egy nem létező megszólalást ("sorolj be balra") kikényszeríteni a programból a térkép hekkelésével, főleg ha az nem is azt jelenti, amire szánva van.
- Eltűnnek fontos megszólalások, pl. a Gyáli út felől jobbra az Üllőire így tuti nem lesz "fordulj jobbra" a kereszteződés előtt. Mire odaérek, nem fog semmit mondani. Nem akarom mindig a képernyőt bámulni, ezért fontos a megfelelő megszólalás és annak ideje.
- Elromlik a megszólalások időzítése. Amikor azt mondja a program, hogy "200 m múlva ...", akkor még olyan távol van a döntési pont, hogy talán szemmel nem is látható.

Szóval én arra szavaznék, hogy ilyeneket ne csináljunk. Onnantól legyenek megrajzolva az elkanyarodó sávok, ahol fizikailag elválnak a főúttól. Vagy ha már hosszan van előtte záróvónal, akkor annak kezdetétől, mert akkor fontos, hogy hamarabb legyen a megszólalás és ez automatikusan megoldja az esetlegesen becsatlakozó keresztutak kanyarodási szabályait is.
boziferi

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Soksávos kereszteződések

Postby pulsarxp » Mon May 28, 2012 10:53 pm

Bár mindkettőhöz van közöm, inkább az utóbbihoz szólnék, mert ez az én mániám lett, valamelyest az én fejembe született :)

- Feleslegesen bonyolítja az úthálózatot. Ha keresztutcák is vannak, akkor megsokszorozza a vele való munkát is.

Ez max annak baj, aki csinálja (csinálta) de mivel kész, így valószínű nem okozott problémát :)

- Nagyobb adatforgalom, lassabb renderelés.

Ehhez nem tudok mit hozzá tenni, nem hiszem, hogy az a néhány bájt sokat számít.

Sajnos előtte is az volt

- Felesleges megszólalások keletkeznek, pl. az Üllőiről a Petőfi hídra "tarts balra", majd "fordulj balra". A "tarts balra" nélkül is tudom, hogy a bal oldali sávokból kell majd balra fordulni. A "tarts balránál" azt várom, hogy elágazik az út, amin eddig haladtam, nem pedig azt, hogy sávot váltsak. Szerintem ne akarjunk egy nem létező megszólalást ("sorolj be balra") kikényszeríteni a programból a térkép hekkelésével, főleg ha az nem is azt jelenti, amire szánva van.

Na ez a lényeg! Te tudod, hogy balra kell sorolni, de aki nem járt még arra az nem biztos. Abban igazad van, hogy sokkal jobb lenne egy sorolj felszólítás, de jelenleg ilyen nincs. De...

- Eltűnnek fontos megszólalások, pl. a Gyáli út felől jobbra az Üllőire így tuti nem lesz "fordulj jobbra" a kereszteződés előtt. Mire odaérek, nem fog semmit mondani. Nem akarom mindig a képernyőt bámulni, ezért fontos a megfelelő megszólalás és annak ideje.

Még egy pont nálad. Sokat szenvedtem (szenvedek) ezzel a csomóponttal, hogy mindig a megfelelőt mondja, de...

és itt jön a de
... nagyon sok helyen (és remekül kiemeltél két tökéletes példást) van az, hogy egy sávban lassú a haladás, még a mellette lévőben tökéletes a haladás. Ilyen pl a Könyves Kálmánon a Rákóczi híd felől haladva jobbra az Üllőire fordulásos sáv. Rendszerint megáll egy busz a megállóba, bénázik a befordulással, vagy csak szimplán "szűk" zöld, így feltorlódik a kocsisor, miközben a körúton száguldoznak az autók. Ha nincs külön sáv (mint ahogy ez pár hónapja is volt) rendszerint ott dugót jelzett, noha nem volt ott semmi, csak valaki nem bírt jobbra fordulni.
Ugyan ez a helyzet a másik kereszteződésnél is, bár mióta ismét van két sáv egyenesen az üllőin a Kálvin tér felé, némileg javult.
Szóval én ilyeneket is mérlegeltem, mikor készültek ezek :)
Country manager: Hungary
Hardware: HTC desire HD : Android 4.2.1 : Telenor : WAZE 3.5.99.910 Beta
Car: Peugeot 206 SW
http://www.waze.hu
pulsarxp
Waze Champs

Been thanked: 1 time

Postby Watt25 » Tue May 29, 2012 6:28 am

boziferi wrote:- Nagyobb adatforgalom, lassabb renderelés.

Egyik sem számottevő.

De a kékeslila tervezett útvonal szépen látszik és ez a lényeg.
- Felesleges megszólalások keletkeznek, pl. az Üllőiről a Petőfi hídra "tarts balra", majd "fordulj balra". A "tarts balra" nélkül is tudom, hogy a bal oldali sávokból kell majd balra fordulni.

Ahogy pulsarXP is említette, nem abból kell kiindulni, hogy valaki ismeri Bp összes útjának összes sávját. Inkább pont az ellenkezőjéből. Egy ilyen "dupla megszólítás" szerintem egyáltalán nem baj. (Hiszen mindenképpen azt mondja, hogy "balra, mondom balra!" :) )
- Eltűnnek fontos megszólalások, pl. a Gyáli út felől jobbra az Üllőire így tuti nem lesz "fordulj jobbra" a kereszteződés előtt.

Ez így van, ez már régebben is volt téma és nem született rá jó megoldás. Minden esetre, ha akkor, amikor a Waze azt mondja, hogy tarts jobbra, kihúzódik jobbra a user, akkor jó irányba fog menni.
Onnantól legyenek megrajzolva az elkanyarodó sávok, ahol fizikailag elválnak a főúttól. Vagy ha már hosszan van előtte záróvónal, akkor annak kezdetétől, mert akkor fontos, hogy hamarabb legyen a megszólalás és ez automatikusan megoldja az esetlegesen becsatlakozó keresztutak kanyarodási szabályait is.

Én nem érzem problémának, ha túl hamar szól, feltéve, hogy nincsen egy hamarabbi lehetőség, ahol elbukhat az illető. Tehát az baj, ha 300m-re a kereszteződéstől azt mondja, hogy tarts, vagy fordulj jobbra, miközben a kereszteződés előtt még 250m-re is van egy lekanyarodó út. De amennyiben úgy sem tud "jobbrább" menni, akkor abból baj nem lehet. Ahogy az iGo is mondja: "a következő lehetőségnél fordulj jobbra." Ezt akár egy km-rel hamarabb is bemondhatná, ha egyszer nincsen semmi egy km-en keresztül...
ZTE Skate - Android 2.3
Area Manager: Érd - Martonvásár - Dunaújváros háromszögben
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Postby boziferi » Tue May 29, 2012 7:03 am

pulsarxp wrote:Bár mindkettőhöz van közöm, inkább az utóbbihoz szólnék, mert ez az én mániám lett, valamelyest az én fejembe született :)

Ez max annak baj, aki csinálja (csinálta) de mivel kész, így valószínű nem okozott problémát :)
Attól függ, hogy mit nevezünk késznek. ;)
Jön egy arc, aki úgy gondolja, hogy így nem jó neki, átrajzolja és szidja az előzőt. :)

Na ez a lényeg! Te tudod, hogy balra kell sorolni, de aki nem járt még arra az nem biztos. Abban igazad van, hogy sokkal jobb lenne egy sorolj felszólítás, de jelenleg ilyen nincs. De...

Nem véletlenül van nem csak ebben, de bármely másik navi programban is több megszólalás. Ebben 3 van. Az első 2 arra figyelmeztet, hogy készülj fel a manőverre. Szerintem bárki, akinek azt modja a program, hogy "800 m után fordulj balra", az tudja, hogy előbb-utóbb be kell sorolni balra, 200 m-nél pedig már kötelező. Aki mégsem tudja, az vagy gyorsan megtanulja vagy nincs elég sütnivalója és akkor mindegy. :)
A másik problémát pedig már említettem, a "tarts ..." nem ugyanaz mint a "fordulj ...". Ezt is jó lenne konzisztensen tartani, hogy a megfelelő szituációra tudjunk felkészülni. "Tarts ..."-nál elágazó utat várok (nem elágazó sávokat), "fordulj ..."-nál pedig egy kisebb-nagyobb kereszteződést, ahol rá kell kanyarodni egy "másik útra". Ha ez a kétféle megszólalás esetleges, akkor nem fog kialakulni a "bizalom" a program felé, ami ahhoz vezet, hogy sokszor kell a képernyőre nézni feleslegesen.

Még egy pont nálad. Sokat szenvedtem (szenvedek) ezzel a csomóponttal, hogy mindig a megfelelőt mondja, de...

és itt jön a de
... nagyon sok helyen (és remekül kiemeltél két tökéletes példást) van az, hogy egy sávban lassú a haladás, még a mellette lévőben tökéletes a haladás. Ilyen pl a Könyves Kálmánon a Rákóczi híd felől haladva jobbra az Üllőire fordulásos sáv. Rendszerint megáll egy busz a megállóba, bénázik a befordulással, vagy csak szimplán "szűk" zöld, így feltorlódik a kocsisor, miközben a körúton száguldoznak az autók. Ha nincs külön sáv (mint ahogy ez pár hónapja is volt) rendszerint ott dugót jelzett, noha nem volt ott semmi, csak valaki nem bírt jobbra fordulni.
Ugyan ez a helyzet a másik kereszteződésnél is, bár mióta ismét van két sáv egyenesen az üllőin a Kálvin tér felé, némileg javult.
Szóval én ilyeneket is mérlegeltem, mikor készültek ezek :)

Ebből a szempontból igen, teljesen jó :idea: , de már jelezték a fejlesztők a wiki-ben is, hogy dolgoznak azon, hogy a sebességek meghatározásánál a bekanyarodás irányát is figyelembe vegye a program.

A fenti megoldások szerintem csak tüneti kezelések. Rövid távon megoldások, de hosszú távon valamilyen szempontból károsak.
A fejlesztők nem véletlenül mondják, hogy próbáljuk minél egyszerűbben kialakítani a térképet és csak azokra a dolgokra koncentráljunk, amiket a program már támogat.
Pl. ha majd megszületik valamiféle támogatás a sávokhoz (mondjuk a sávok számától függően hamarabb szólal meg és/vagy okosabb mondatot mond), akkor majd újrarajzoljuk ez összes hekkelt kereszteződést?

Szerintem utakat digitalizáljunk és ne sávokat. :)
boziferi

Postby Watt25 » Tue May 29, 2012 7:17 am

boziferi wrote:A fenti megoldások szerintem csak tüneti kezelések. Rövid távon megoldások, de hosszú távon valamilyen szempontból károsak.
A fejlesztők nem véletlenül mondják, hogy próbáljuk minél egyszerűbben kialakítani a térképet és csak azokra a dolgokra koncentráljunk, amiket a program már támogat.
Pl. ha majd megszületik valamiféle támogatás a sávokhoz (mondjuk a sávok számától függően hamarabb szólal meg és/vagy okosabb mondatot mond), akkor majd újrarajzoljuk ez összes hekkelt kereszteződést?

Ez alapvetően igaz.
De ha majd elég régóta fogod ismerni a Waze-t, akkor rájössz, hogy felesleges rövid távon (ez alatt éveket érts) ilyen szintű fejlesztésekben reménykedni... :(
A konkrét helyeken természetesen valóban nem lenne rossz dolog jobb megoldást találni (főleg a jobbrakanyaródós résznél), de egyelőre ez nem sikerült. Lehet tenni konkrét ajánlatot a megoldásra... :) (Szem előtt tartva, hogy a megoldás nem rontja más irányban az utasítást.)
Azt azonban már szintén megtárgyaltuk, hogy nem lehet ilyen nagy és bonyolult kereszteződéseket elintézni egy + vagy # formában megrajzolt kereszteződéssel. Ez lenne a konzisztens megoldás ez biztos, de egyáltalán nem jó, nem használható és főleg nem jó időpontban hallható (késő) utasításokat eredményezne. Tehát sajnos jelenleg nem lehet a végletekig egyszerűsíteni a valóságban ilyen bonyolultságú kereszteződéseket.
ZTE Skate - Android 2.3
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Postby boziferi » Tue May 29, 2012 7:18 am

Watt25 wrote:
boziferi wrote:- Felesleges megszólalások keletkeznek, pl. az Üllőiről a Petőfi hídra "tarts balra", majd "fordulj balra". A "tarts balra" nélkül is tudom, hogy a bal oldali sávokból kell majd balra fordulni.

Ahogy pulsarXP is említette, nem abból kell kiindulni, hogy valaki ismeri Bp összes útjának összes sávját. Inkább pont az ellenkezőjéből. Egy ilyen "dupla megszólítás" szerintem egyáltalán nem baj. (Hiszen mindenképpen azt mondja, hogy "balra, mondom balra!" :) )

Az előző hozzászólásban próbáltam ecsetelni ellenérveket, de pl. abból a szempontból se jó a "felesleges dupla manőver", mert elfedhet egy ténylegesen fontos "dupla manővert". Ha közvetlenül a balra kanyar után lenne egy jobbforduló is, akkor azt elfedné. Ugyanis, ha azt mondja a program, hogy "200 m után forulj balra, utána fordulj jobbra", akkor nem fogok teljesen balra sorolni a 2 balra kanyarodó sávok közül. Számtalan olyan kereszteződés van a világon, ahol a bekanyarodás után közel van a következő utca. Akiknek ott van a céljuk, azok megszívhatják. Ezért mondom, hogy tüneti kezelés, helyileg van valamilyen hatása, más szituációban pedig mellékhatása. :)
boziferi

Postby norbertn » Tue May 29, 2012 7:28 am

boziferi wrote:Szerintem utakat digitalizáljunk és ne sávokat. :)

Én ezzel teljesen egyetértek! Egyszerűen képtelenség megtalálni az egyensúlyt, hogy mikor rajzoljuk külön utat a sávnak, és mikor ne. Ráadásul nem lehet egzakt szabályt leírni. A másik, hogy valahol régen megcsináltam valahogy, most nézem, már valaki átrajzolta. Ez mindkét irányra igaz. Van, ahol régen még megcsináltam a kanyarodósávokat, de már törölte valaki. Utána áttértem arra, hogy minél egyszerűbbre, de még egyértelműre csinálom a kereszteződéseket, de látom, valahol aztán el lett bonyolítva. Ezzel képtelenség lépést tartani. A térkép lassan elér egy olyan készültségi fokot, ahol már feleslegesnek tartom az Area Manager dolgot. Mindenki csak ott rajzoljon, ahol járt. Na, mostmár elkanyarodtam az eredeti témáról. :-) A lényeg, hogy a tapasztalataim alapján ma már én sem támogatom a workaround (abból főzzünk, amink van) megoldásokat. Mert akár a fizetős utak problémáját is megoldhatnánk azzal, hogy csak a fizetős utakat állítjuk Highway típusra, az összes többi street, de remélem ez azért senkinek nem jut eszébe. :-)
Hardware: Telenor Nokia 5230 with Symbian S60 5th Edition
Software: Waze Symbian Client Release 2.1.99.114
Waze Magyarország
norbertn

Postby boziferi » Tue May 29, 2012 7:33 am

Watt25 wrote:
boziferi wrote:Onnantól legyenek megrajzolva az elkanyarodó sávok, ahol fizikailag elválnak a főúttól. Vagy ha már hosszan van előtte záróvónal, akkor annak kezdetétől, mert akkor fontos, hogy hamarabb legyen a megszólalás és ez automatikusan megoldja az esetlegesen becsatlakozó keresztutak kanyarodási szabályait is.

Én nem érzem problémának, ha túl hamar szól, feltéve, hogy nincsen egy hamarabbi lehetőség, ahol elbukhat az illető. Tehát az baj, ha 300m-re a kereszteződéstől azt mondja, hogy tarts, vagy fordulj jobbra, miközben a kereszteződés előtt még 250m-re is van egy lekanyarodó út. De amennyiben úgy sem tud "jobbrább" menni, akkor abból baj nem lehet. Ahogy az iGo is mondja: "a következő lehetőségnél fordulj jobbra." Ezt akár egy km-rel hamarabb is bemondhatná, ha egyszer nincsen semmi egy km-en keresztül...

Ez akkor lenne igaz, ha minden ember egyformának látná a világot. Egyikünk tényleg nem lát semmi lehetőséget azon az 1 km-en, másikunk meg lehet, hogy lát 2 kanyarodási lehetőséget is. A példában a Könyves Kálmánon ott van 2-3 utcának látszó tárgy jobbra, ami simán megzavarhatja a felhasználók egy részét. Ismét csak a térkép sűrű nézegetésével lehet biztos a dolgában, ami nem kívánatos.
boziferi

Postby boziferi » Tue May 29, 2012 7:43 am

Watt25 wrote:
boziferi wrote:A fenti megoldások szerintem csak tüneti kezelések. Rövid távon megoldások, de hosszú távon valamilyen szempontból károsak.

Ez alapvetően igaz.
De ha majd elég régóta fogod ismerni a Waze-t, akkor rájössz, hogy felesleges rövid távon (ez alatt éveket érts) ilyen szintű fejlesztésekben reménykedni... :(

A fejlődés üteme fel fog gyorsulni. Eddig bizonyára kínszenvedés volt kivárni bizonyos fejlesztéseket, de mit lehet tenni, minden garázscég így kezdi. :)
De a felhasználók száma és a program tudása kezd elérni egy bizonyos küszöböt. Ebből vagy felgyorsulás lesz, vagy megdöglik a rendszer. Más út nem nagyon létezik.

Azt azonban már szintén megtárgyaltuk, hogy nem lehet ilyen nagy és bonyolult kereszteződéseket elintézni egy + vagy # formában megrajzolt kereszteződéssel. Ez lenne a konzisztens megoldás ez biztos, de egyáltalán nem jó, nem használható és főleg nem jó időpontban hallható (késő) utasításokat eredményezne. Tehát sajnos jelenleg nem lehet a végletekig egyszerűsíteni a valóságban ilyen bonyolultságú kereszteződéseket.

Nem, nem is gondoltam arra, hogy # formában kellene elintézni ezt a csomópontot. A méretéből fakadóan mindenképpen kellenek a külső és a belső kanyarodósávok is, ez nem vitás. :)
Csak legyenek a helyükön.

Ui: kanyarodósáv = út :)
boziferi

Postby Watt25 » Tue May 29, 2012 7:52 am

boziferi wrote:A fejlődés üteme fel fog gyorsulni.

Ezért jók az új tagok. Bennük még megvan a remény. :lol:
Eddig bizonyára kínszenvedés volt kivárni bizonyos fejlesztéseket, de mit lehet tenni, minden garázscég így kezdi. :)
De a felhasználók száma és a program tudása kezd elérni egy bizonyos küszöböt. Ebből vagy felgyorsulás lesz, vagy megdöglik a rendszer. Más út nem nagyon létezik.

Hol is tartunk most? Valahol a 20 millió felhasználónál, ugye? Azért reméljük, hogy nem az utóbbi lesz...
Nem, nem is gondoltam arra, hogy # formában kellene elintézni ezt a csomópontot. A méretéből fakadóan mindenképpen kellenek a külső és a belső kanyarodósávok is, ez nem vitás. :)
Csak legyenek a helyükön.

Az ellen nem hiszem, hogy bárki ellenkezni fog, ha Te, vagy bárki más, előáll egy jobb megoldással. Abban az esetben, a minden szempontból jobb.
ZTE Skate - Android 2.3
Ford Mondeo Tournier
Watt25
Waze Champs

Next

Return to Egyéb felvetések