Tippek - trükkök View history

Nagyon Gyakran Ismételt Kérdések

Tipp: A legfontosabb és a legtöbbször feltett kérdéseket és a ráadott válaszokat megtaláljátok honlapunkon.

További használati tippeket pedig alább olvashattok.Tippek - trükkök

Kliens (program) beállítás

Dupla Waze = dupla pont?
Nem! Nem tudod egy időben két telefonon ugyanazzal a felhasználóval bejelentkezve használni, mert amint elindítod a második eszközön, az elsőt automatikusan kilépteti.
Mindig naprakész
A térkép a tervezett útvonal közelében automatikusan frissül, ha az egész képernyőn látható térképrészletet szeretnéd frissíteni, válaszd a Beállítások/Általános beállítások/Térkép frissítése opciót.
Barátok? Minek az?
Ha nem szeretnéd használni a közösségi funkciókat (miért nem?), akkor az online barátokat mutató gomb eltüntethető a Beállítások/Térkép megjelenése/Gyors elérés/ Mutasd a barátokat a térképvezérlők között kapcsoló kikapcsolásával.
Mikor érkezel?
Ha szeretnéd tudatni egy ismerősöddel, hogy merre jársz, az útvonal megtervezése után, csak bökj rá a jobb alsó sarokban a kék "le" nyílra és válaszd ÉVI küldése gombot. Kapni fog egy hivatkozást, amin élőben követhet téged.
Nem tudod megosztani?
Az útvonalad akkor tudod csak megosztani, ha regisztráltál.
Naptár
A naptáradban és a Facebook-on levő eseményekhez is adhatsz meg helyszínt a Waze-ben, hogy amikor eljön az ideje, egy gombnyomással odanavigálhass (Beállítások/Értesítések/Tervezett utazások/Naptár szinkronizálás).
Színek
Próbáld ki a színsémákat! Biztosan találsz hangulatodnak és ízlésednek megfelelőt.
Hangok
Tudtad, hogy már három magyar hang közül is választhatsz? Csilla távolságtartóbb stílusa jön be jobban, vagy Andris közvetlensége, netán Dóri hangja?
Csak figyelmeztetések
Ha nem szereted a hangos utasításokat, de tudni szeretnél az útvonalon lévő veszélyekről, nyomd meg a hangszóró ikont a jobb oldalon és választhatsz!
Földutak
Ha nem akarsz rossz minőségű utakon haladni, kapcsold be a földutak elkerülése opciót!
Hívás közben
Ha látni akarod a Waze-t hívás közben is, az Általános beállítások/Waze előtérben marad gombbal be tudod állítani, hogy mindig lásd.
Az ezerarcú buborék
Válaszd ki, milyen hangulatban vagy, és a többiek olyan ikonnal fognak téged látni a térképen. Szinte minden hangulatból van fiú és lány változat. Dobjuk fel kicsit a térképet!
Mi számít hosszú földútnak?
Ha a Hosszúak elkerülése opciót választod a földutak beállításainál a Navigáció almenüben, akkor csak a 400 méter fölötti hosszúságú földutakat fogja kerülni.


Navigálás

Mindig használd!
Minden esetben navigálj a Waze-zel, ne csak nézd a térképen, merre vannak a dugók, és te találd ki, hogyan tudod elkerülni azokat.
Házszámok
Budapesten 95%-ban fel vannak véve a házszámok, ha nincs Waze találat, akkor a google adatai jelennek meg keresésnél.
Dugókerülés
Ahhoz, hogy a Waze észlelje a dugót, valakinek benne kell lennie. Ha ma te vagy az, ne a Waze-t hibáztasd, hanem a forgalmat, és nyugtasson meg a tudat, hogy a többieket segíted ezzel.
Üzemanyag árak
A Waze-zel bármikor megtalálod, hogy hol a legolcsóbb az üzemanyag, és ha tankolsz, ne felejts el árat frissíteni, hogy a többiek is jól járjanak.
Cím megadás térképen
Ha ismert helyszínre mész, akkor a legpontosabban úgy tudsz odanavigálni, ha hosszan ráböksz a helyre a térképen, majd a buborékban az (i)-t választod.
Lehetne hamarabb?
Ha messzire mész a Waze-zel (több mint 40km) akkor időnként nyomd meg az útvonalak gombot, hogy a Waze újraszámolja a célodhoz vezető útvonalakat. Hátha van még gyorsabb.
Miért erre?
A Waze nem csak az aktuális forgalmi helyzet alapján tervezi az útvonalat, hanem a múltbéli sebességadatokat is figyelembe veszi. Előfordul, hogy látszólag értelmetlenül kerül el útszakaszokat, ha ott általában lassú szokott lenni a haladás.
Van autópályamatricád?
Add hozzá a megfelelő megyei vagy országos matricát.
Van autópályamatricád, de nem akarsz fizetős autópályákon / kapukon áthaladni?
A fizetőkapus autópályaszakaszok letilthatók a beállításokban!
Leggyorsabb?
Lehet, hogy a javasolt út 20 km-rel hosszabb, mégis gyorsabb egy-két perccel. Te vagy a főnök, te döntöd el, melyik lehetőséget választod. Akár versenyezhetsz is az útvonaltervezővel, ha úgy hiszed, hogy tudsz egy még gyorsabb utat.
GPS koordináták
A Waze képes földrajzi koordinátára is navigálni, a keresőmezőbe így írd be: szélesség, hosszúság. A koordinátákat fokokban, tizedespont használatával lehet megadni, az északi szélességet és keleti hosszúságot pozitív számok jelzik. Például 47.51515,19.07824 a Milleniumi Emlékműhöz vezet a Hősök terén.
Köztes célpont
A Waze egy köztes célpont megadását teszi lehetővé. Először az utazásod végcéljára indíts navigációt, majd keresd meg a köztes pontot (ha több találat van, a Waze kiszámolja a kerülők hosszát is percekben), és indíts oda is navigációt. A felbukkanó ablakon nyomj a "Köztes pontként" opcióra.
Időszakos behajtási tilalom
A térképszerkesztőben felvehetők naponta ismétlődő behajtási tilalmak (pl. este 22.00 és reggel 6.00 között zajvédelem miatt), ezekre az utakra akkor sem visz rá a Waze, ha a tilalmi idő előtt indulsz útnak, de odaérve már nem hajthatnál be. És ezt tudja akár egy 300 km-es útnál is, nemcsak munkába menet!
Hogyan oszthatok meg egy pozíciót, helyet a 4.x-s kliensben?
Mi sem egyszerűbb! Bökj a térkép tetszőleges pontjára, a buborék jobb oldalán az (i) ikonra, majd válaszd a küldést. Vagy a legutóbbi helyeid, kedvenceid listájában nyomd meg a jobb oldali gombot, innen akár a kedvenc kávézód adatlapját is elküldheted. Ha még nincs kitöltve ez a listád, ugyanez a módszer a keresési találatok kiválasztásánál is működik!


Úton, útközben

Fontos!
Tartsd be a KRESZ-t, a Waze is betartja.
Jelents!
Ha veszélyt vagy hibát találsz, jelentsd, ne várd, hogy a következő Wazer tegye meg helyetted! A veszélyjelzésért pontokat is kapsz jutalmul.
Sprechen Sie Ungarisch?
Magyarországon nyugodtan jelenthetsz magyarul (térképhibát is!), így fogják megérteni a legtöbben.
Jelentések
Ne gépelj vezetés közben! Ha valamit jelenteni akarsz, nyomd meg a jelentés gombot*, ez eltárolja a pozíciód. A részleteket ráérsz megadni amikor megálltál, majd küldd el! (*: A KRESZ 3. paragrafusának 2. bekezdése értelmében a járművezetőnek tilos kézben tartott mobil rádiótelefont használni menet közben, illetve forgalmi okból történő megálláskor, ezért a gombnyomás közben ne vedd ki a készüléket a tartóból.)
Hófúvás júliusban a Parlamentben?
Poénból ne jelentgess, van egyszerűbb módja is a pontszerzésnek.
Túl elfoglalt vagy?
Ha nem nyomtad meg időben a jelentés gombot, akkor később már nincs értelme. Térképhibát azonban bármikor jelenthetsz az Élő térképen (lásd a fenti képet), sőt: több wazer hasonló viselkedéséből a rendszer automatikusan is képes generálni hibajelentést.
Az utat figyeld!
A Waze sem mindentudó, és a térképein lehetnek hibák. Mindig a közúti jelzések alapján vezess, ne kövesd vakon a navigációs utasításokat!
Kamera
Nem minden kamera, ami annak látszik. Ha kétségeid vannak, "Térfigyelő"-t jelents. A sebességjelző panelek sosem tartalmaznak kamerát.
Köszönd meg!
Ha jelentést látsz, és a probléma valós, köszönd meg! Ez nem udvariassági gesztus, hanem szükséges ahhoz, hogy a jelentés ne tűnjön el automatikusan.
Menjek vagy maradjak?
A dugóban állni 5 percet időben rövidebb, mint kerülőúton haladni 8-at.
Lehetne rövidebb?
A Waze a gyorsabb és nem a rövidebb útvonalat tervezi!
Jelentések életciklusa
A forgalmi jelentéseid csak pár percig látszódnak a térképen, ha senki nem köszöni meg, maguktól eltűnnek. Az útlezárás jelentéseket pedig csak akkor veszi figyelembe a rendszer, ha többen is bejelentik ugyanazt a lezárást. Addig csak a Te útvonaltervezésedet fogja befolyásolni.
Karambol a szembejövő sávban?
Alapértelmezésben csak a menetirányodba tartó wazereket figyelmezteti a rendszer, ha elhelyezel egy jelentést. Ha a probléma a túloldalon történt, csak nyomj a jelentés elküldése előtt az "Másik oldalon" gombra, így csak a szembejövők kapnak figyelmeztetést.
Buborékok jobbra-balra
A téged érintő veszélyjelzések buborékjai mindig a menetirány jobb oldalán helyezkednek el. Ezekről a Waze felbukkanó figyelmeztetést is küld a helyszínhez közeledve. Ha rossz oldalon van a jelentés, vagy mindkét oldal érintett, ne felejts el jelenteni a másik oldalra is!
Új utak rajzolása
A kliensből akár a térképen nem szereplő utak nyomvonala is rögzíthető! Ehhez válaszd a Jelentés gomb/Térképhiba ablakon a "Hengerlés" fület, és itt nyomd meg az "Út hengerlése" gombot a kezdéshez. Amennyiben visszaértél a berajzolt úthálózatra, ne felejtsd el kikapcsolni az úthengert a villogó ikonjára nyomva.
Hengerelt utak
Ahhoz, hogy a kliensben hengerelt utak navigálhatók is legyenek, még szükség van a térképszerkesztő használatára. Ha nem szeretnéd magad bekötni a hálózatba, jelezd a fórumban, és egy tapasztaltabb wazer megcsinálja.
Helyek adatai
Ha térképen láttál egy helyet, és kíváncsi vagy a telefonszámára, nyitva tartására, keress rá a nevére, és a Waze találati listában nyomj a pontos találatra. Ez behozza a Hely névjegyét minden rögzített adatával.
Válassz a képek közül!
Böngéssz a képek között a Hely névjegyén, és szavazz a neked tetsző képre a hüvelykujjas gombbal. A legtöbb szavazatot kapott kép fog megjelenni az első helyen. Sőt, külön favoritod lehet nappal és éjjel.
Nincs meg minden adat?
A Hely névjegyén az opciók között legalulra görgetve találod a Részletek szerkesztése gombot. Rányomva a Helyet ki tudod egészíteni minden hiányzó adattal. Fáradozásaidnak sok pont lesz a jutalma. Ha nem jelenik meg az opció, de a Hely látszik a térképen akkor nem Waze találatot választottál, válassz másikat.
Bezárt? Elköltözött? Hibás? Elmosódott?
A Hely névjegyén jelentheted a képek és az adatok hibáját a Waze-es helyek esetén. Ehhez nyomj a kis zászlócskára a kép sarkában vagy a Hely opcióinak listáján (Hely jelentése), és válaszd ki a problémát. De ha van időd, a hibás adatokat inkább szerkeszd át, több pontot ér!


Egyéb

Visszajelzés
Ha valami problémába ütközöl telepítés után, vagy használatkor, ne pontozd le egyből az alkalmazást, hanem kérdezz a magyar fórumon, illetve a Facebook-on, szívesen segítünk! (a fórumba a Waze-ben megadott felhasználónév/jelszó párossal tudsz belépni)
Kizárólag autózáshoz, motorozáshoz!
A Waze személyautós és motorkerékpáros utazáshoz lett kifejlesztve, gyalogosan, kerékpáron, tömegközlekedési eszközökön arra kérünk, hogy ne használd, mert elrontja az utak eltárolt sebességadatait! Hibákat, üzemanyagárat, eseményeket természetesen bármikor jelenthetsz, de utána ne felejts el kilépni.
Közösségi
Hirdesd az igét! A Waze közösségi navigáció. Minél többen használják egy adott területen, annál jobban képes segíteni az ott áthaladókat a leggyorsabb út megtalálásában.
Beszélgessünk a hibáról!
A jelentéseddel kapcsolatos kérdésekre a kapott e-mailben található linkre kattintva, bejelentkezés után tudsz válaszolni, vagy a Waze alkalmazásból (bal oldali gomb/neved/üzeneteim ikon).
Hiba? Nem hiba?
Ha véletlenül félrenyomtál térképhiba jelentésénél, vagy már nem emlékszel, miért küldted; akkor is válaszolj a szerkesztők kérdésére, hogy le tudják zárni.
Mikor frissül?
A térképhibák javításai nem valós időben jelennek meg nálad, hanem a következő központi térképfrissítés után. Ez általában 2-3 nap, de több is lehet.
Regisztrálj!
Így nem csak a pontjaid gyűlnek majd, hanem megnézheted, merre jártál korábban, megoszthatod az útvonalad, és még számos jóság vár rád!
Kérdésed van?
Akár a Waze magyar fórumán, akár a Facebook-on felveheted velünk a kapcsolatot. Kérdezz, segítünk!
Szerkessz!
Ha kedvet érzel hozzá, vagy épp hibát találsz, te is kijavíthatod a térképszerkesztőben, vagy szólj nekünk, megcsináljuk!
Engedélyek
A Waze semmit nem csinál magától, csak azt teszi, amire utasítod. Nyugodtan megadhatod az adataidat.
Facebook
Csatlakozz a Wazerek magyar közösségéhez a Facebook-on! A friss hírekről, újdonságokról innen értesülhetsz a leghamarabb.
Ünnepek, események
Az eseményekkel járó előre látható időszakos nagy lezárásokat megnézheted a nagy események oldalon. Ha tudsz egy olyanról, ami nincs itt fönn, te is bejelentheted, így mindenki el tudja kerülni.
Internet
Az aktuális forgalmi információkhoz, jelentésekhez, pontszerzéshez mobilinternet szükséges!
De mennyi adatforgalom?
1000 km a Waze-zel 100-200 MB adatforgalmat jelent. Sok? Nem sok.
Lehet internet nélkül?
Igen! Ha WiFi-n végiggörgeted a tervezett útvonalat, a Waze letölti hozzá a térképet, és utána mobilnet nélkül is odavezet majd. Azonban ilyenkor nem fogja tudni elkerülni az időközben kialakuló dugókat, vagy figyelmeztetni a sebességmérésekre.Kezdőlap