House numbers will be down for a while

The place to get information and ask questions about everything to do with properly and successfully editing the Waze Map.

Use this forum for all general editing questions, and the sub-forums for specific types of Waze Map Editor features.

Moderators: Unholy, bextein

Re: House numbers will be down for a while

Postby wroadd » Sat Jan 12, 2013 5:07 pm

Public informations that we have from Bratislava meeting:
-geo-location coded house numbers
-handling of the non-numeric characters
Waze Global Champ, (Re)tired
Hardware: Oukitel U22 & iPhone 7
Car: Soca Octavia : red
wroadd
 
Posts: 1839
Joined: Mon Oct 04, 2010 4:35 pm
Location: Szeged,Hungary
Has thanked: 7 times
Been thanked: 24 times

House numbers will be down for a while

Postby Wolfeye » Sun Jan 06, 2013 7:54 pm

shirlig wrote:Hi guys,

We'd like to change the house numbers mechanism in WME from editing by ranges to editing pinpoints.

As we can't work on the new mechanism while the old one is active, we will need to temporarily remove the house numbers section from the editor.

We will start working on it in the upcoming days and we estimate that it will take about a month to reactivate house numbers in its new format.

We will provide a 24 hours notice before it's removed.

Thanks,

Shirli

So when is this going to start? There is of course a couple more "upcoming days" ahead...
I believe that there's no idea to add house numbers now with the old system? Or can you somehow import them to the new system?
Wolfeye
 
Posts: 327
Joined: Thu Jul 14, 2011 10:21 am
Location: INTL:Sweden, Hörnefors-Umeå
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby WeeeZer14 » Fri Mar 22, 2013 3:05 pm

We've gone from specific address points to ranges and back to specific points again over the years actually. But even with the specific points I understood the idea was to be able to figure out what was between points as well if every address was not entered.

In the end it doesn't matter why -- they were lazy and only planned for numbers. They realize that will need to change, but we need to live with it until then.
iPhone 5s (AT&T) • iOS 7.0.3 • Waze 3.7.6.0
Image
✰ Mega Driver ✰ Mega Mapper ✰ 1M Points ✰
Country Manager: USA • Regional Coordinator: USA South Atlantic (KY, TN, NC, SC)
Navigation/Routing ExpertForum Moderator
WeeeZer14
 
Posts: 3761
Joined: Sun Apr 11, 2010 3:27 pm
Location: Knoxville, TN, USA
Has thanked: 46 times
Been thanked: 316 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby WeeeZer14 » Fri Mar 22, 2013 2:19 pm

And FYI Waze is NOT only thinking of the US in this approach -- there are many places in the US that have non-numeric addresses as well. One is Queens NY (where I was born) which has 2.2 million people and would be the 4th largest city in the US if it wasn't part of New York City. Addresses there are in the form 123-45 where 123 is the cross street and 45 is the house number.

And just about every city has in-fill properties that end up with an 'A' or a half suffix. Like between 8 and 10 would be 8A or 8 1/2.

Why did Waze start that way? Because they originally wanted to be able to define the first and last address on a segment and let the system fill in the blanks. That works easily with numeric values but falls apart for non-numerics.
iPhone 5s (AT&T) • iOS 7.0.3 • Waze 3.7.6.0
Image
✰ Mega Driver ✰ Mega Mapper ✰ 1M Points ✰
Country Manager: USA • Regional Coordinator: USA South Atlantic (KY, TN, NC, SC)
Navigation/Routing ExpertForum Moderator
WeeeZer14
 
Posts: 3761
Joined: Sun Apr 11, 2010 3:27 pm
Location: Knoxville, TN, USA
Has thanked: 46 times
Been thanked: 316 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Sun Mar 24, 2013 1:04 pm

Great, let the chaos begin. And it was a little bit weird to see that the Waze took time to change restriction arrows (I don't know what was wrong with the older ones) but such an important thing like to be able to enter a proper address was left out of it. Nice update
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Fri Mar 22, 2013 2:24 pm

I think that was the old system that was available until two months ago. I know that in January I was able to enter the start number and end number for a segment.

This is a totally new system from what I have read. So that made sense from the old system not for the actual one that is going to be implemented.
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Fri Mar 22, 2013 2:12 pm

I get that and somehow I can understand.
My question is why Waze didn't started with numeral and non numeral from the scratch. In terms of developing something like this from scratch it is really no difference.
I see how starting with only numeral system and then after a while some guy from a remote country starts to cry about not having non numeral characters could be a pain in the a**.
But Waze should have thought this from the beginning and start develop with this in mind. As a developer myself I don't see how starting with both numeral and non numeral system would have been more difficult for a developer. It is really no difference.

Anyway it's a little bit late for that but it's really a shame that such an important feature is released and I can't take any advantage of it. And more than that, it will be a shame when I will see confusion between new editors asking why they can't enter a correct address number. And the final user will sense that too because when you're expecting an app to do something, you really expect to do it properly. In my town going to number 18a on a street and going to 18g it is really not the same thing.

I'm even starting to consider not to add any number on those streets with letters in their address because will lead only to many angry users. And it is really not why I take my time to edit Waze maps. And it was always my belief that instead of a really bad data it's better with no data. That way the user will inform himself from another source. Just my thoughts, I hope nobody will see me as a really annoying guy for what I've wrote :)
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Fri Mar 22, 2013 1:25 pm

So it seems that there are already few countries where only numbers will not be sufficient for a proper address. And I'm sure there are others too ...
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Wed Mar 20, 2013 4:37 pm

cptpalmer wrote:Where in the wiki is the new documentation? I can not find it.


http://world.waze.com/wiki/index.php/Ho ... the_Editor
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Re: House numbers will be down for a while

Postby twist3r » Wed Mar 20, 2013 4:37 pm

AlanOfTheBerg wrote:
twist3r wrote:But when I'm expecting that Waze to do it and it will drive me to a hole other house than the correct one it will be a little bit irritating.

How far apart are the houses numbered 18A and 18D for example?


It can be from 10m to 1km. It really depends on the type of the city/country village. In Romania the house numbering system is not so smooth like in other countries and there are a lot of problems because of this. I can tell that there are cases when one house is numbered 18 and the next to it is 186. It's a very twisted system and it does no good to us but we have to deal with it.

In towns, the system is somehow more smooth but the problem here is that in towns that have more apartments flats than houses, the numbering system is even missing sometimes. My current address for example now is missing a number. It has only Street and apartment flat name which is currently H4. So the issue is more bigger than that. On the streets that have only houses usually there are numbered ones but as I said before there are a lot of them with letters in them too.

I wrote on our own forum this issue because I think my country manager is best to be dealing with this issue and he can take it to a hole different level. It's not fair for me to speak for an entire country, I just wanted to state that in Romania this numbering system will only bring confusion in some towns/villages.
Country Manager Romania
Waze 3.9 - Android 5.0.2 OnePlusOne
Logo Waze România
Harta Waze România - Neoficial
ImageImage
https://www.facebook.com/TMTrafic
twist3r
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 731
Joined: Sun Jul 04, 2010 1:22 pm
Location: Timișoara, România
Has thanked: 75 times
Been thanked: 127 times

Next

Return to Waze Map Editor

Who is online

Users browsing this forum: ShettyVikram, Yahoo [Bot]