Post by vladlupescu
Corect, INSA ajungem din nou la interpretarea pura a legii care, conform laturii subiective de interpretare a ei, ne conduce spre interpretarea respectivului articol astfel:
- restrictie -- prima jonctiune
- obligare -- totalitatea intersectiei.

De ce spun asta? Mergem din nou la exemplul Eminescu x Dacia. Nu poti face stg pe Eminescu dar poti face stg pe Dacia. Cum reglementezi asta? Ca nu poti sa pui AMBELE indicatoare. Daca montam obligatoriu inainte si la dreapta acolo, cond. auto intelege ca nu are voie sa faca stanga in nod. Daca instalez, cum de altfel e instalat, interzis la stg, cond auto trebuie sa inteleaga ca nu are voie sa faca stanga in prima jonctiune DAR poate in a doua, chiar daca au nod comun.

Uite de ex Iancului x M Bravu. Cand conduci dinspre V. Luminoasa ai interzis virajul la stanga pe Pache. De ce s.a montat asa si nu obligaroriu inainte? Simplu, pentru ca intersectia fiind f mare si cu 4 benzi/sens, exista confuzia ca indicatorul de obligaroriu inainte sa faca referire la benzile 1-3. Totodata, in intersectiile dirijate, intoarcerea este permisa, iar pt a evita acest lucru, se monteaza interzis la stanga. Acel interzis la stanga restrictioneaza si manevra de intoarcere pt ca, hmm..., intoarcerea o faci la stanga, nu? Niciodata la dreapta :)

Totul tine de interpretarea legii cu privire la ce inseamna restrictie si obligare + suprafata/locul la care acestea se refera.

Alt exemplu -- ocolire prin dreapta/stanga. Asta nu se refera la nicio intersectie. Dar te obliga sa ocolesti obstacolul.

Scris de pe telef sorry de greseli.
vladlupescu
Area Manager
Area Manager
Posts: 23
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Send a message
AREA MANAGER -- SE Romania
Traffic Supervisor -- Bucureşti - Ilfov
https://www.waze.com/wiki/images/3/3b/Live-wazer.png [img]https:///ZPXMBb[/img]

Post by vladlupescu
Nu este conceptul meu. Ca nu am inventat eu jurisprudenta in Romania si standarde tehnice. Daca le inventam eu, probabil eram un fel de Mafalda.

Eu ti.am explicat cu . si , situatiile in care se monteaza respectivele indicatoare prin interpretarea legii asa cum este ea facuta in momentul de fata. Daca tu nu esti multumit de ea, poti ff frumos sa faci o interpelare prin senatorul/deputatul colegiului tau prin care sa soliciti lamurir si/sau modificarea respectivelor acte normative. Eu cred ca am fost destul de explicit INSA nu esti cu nimic si de nimeni obligat sa iti si insusesti ceea ce spun eu. Evident ca fiecare cetatean al tarii poate interpreta in viziunea proprie o lege sau un orice alt act normativ INSA asta nu inseamna ca o face si corect.

Ca sa pot sa extrapolez in sfera penalului ceea ce discutam aici, iti dau urmatorul exemplu:
- doi indivizi se iau la bataie pe strada. La un moment dat se iau la bataie. Unul dintre ei la un moment dat ii aplica celuilalt o lovitura cu o bata la nivelul capului. Individul lovit cade si se loveste la cap si moare. La autopsie, se constata faptul ca lovitura de bata i.a cauzat o fractura craniana pe partea stanga insa lovitura cu bordura i.a cauzat o alta fractura craniana pe partea dreapta. Fractura de pe stanga nu are legatura de cauzalitate cu decesul, in schimb cea de pe dreapta are. Incadrarea faptei este de lovituri cauzatoare de moarte sau de omor calificat?

Este FIX aceeasi situatie cand un conducator auto iti face stanga la Dorobanti x Dacia si intra pe Eminescunpe interzis. La ce il incadrezi? La interzis stanga sau la accesul interzis?
vladlupescu
Area Manager
Area Manager
Posts: 23
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Send a message
AREA MANAGER -- SE Romania
Traffic Supervisor -- Bucureşti - Ilfov
https://www.waze.com/wiki/images/3/3b/Live-wazer.png [img]https:///ZPXMBb[/img]

Post by vladlupescu
Hmm... eu nu trebuie să-ţi demonstrez ţie nimic, acum sincer vorbind. Eu tot ceea ce am scris mai sus se bazează pe experienţă şi discuţii pe baza ordonanţei cu mai multe persoane. Nu există ceea ce spui tu să ne dezicem de latura subiectivă a problemei pentru că din această cauză există cele două laturi -- obiectivă şi subiectivă, jurisprudenţă şi dreptul fundamental la justiţie în ţara asta. Şi din acelaşi punct de vedere..... în fine, hai să o tranşez altfel. Unul e indicator de restricţie, altul e indicator de obligare. Primul îţi interzice să faci o manevră, altul te obligă să continui sau să faci altă manevră. Primul, de obicei, vine la pachet un un acces interzis SAU este montat într-o intersecţie simplă pentru a evidenţia RESTRICŢIA, iar al doilea, aşa cum îi spune numele, TE OBLIGĂ să faci ceva. Dacă mă întrebi unde găseşti în lege faptul că primul vine la pachet cu interzisul o să-ţi spun de pe acuma că nu o să găseşti. E o măsură de prevenţie că se montează ÎNAINTE de intersecţia respectivă în care oricum îşi pierde valabilitatea.

În rest, rămân explicaţiile anterioare. Cele două indicatoare sunt în antiteză deci nu pot funcţiona împreună. Mai clar de atât nu ştiu ce mai pot să-ţi explic.

Ref la ultima parte, răspuns greşit. Contează, în primul rând, locul unde se constată fapta. Iar dacă se face concurs de contravenţii se aplică AMBELE sancţiuni, nu cea mai mare ;). Şi da, faptele sunt diferite şi sancţionate diferit, la fel ca şi cele de încălcare a celor două tipuri de indicatoare.
vladlupescu
Area Manager
Area Manager
Posts: 23
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Send a message
AREA MANAGER -- SE Romania
Traffic Supervisor -- Bucureşti - Ilfov
https://www.waze.com/wiki/images/3/3b/Live-wazer.png [img]https:///ZPXMBb[/img]