Data Update

Moderator: Unholy

Re: Data Update

Postby WeeeZer14 » Sat Nov 03, 2012 4:44 am

The first time you use the app in a new area (or the first time ever), it will need to download map data for that area. If you pan the map to look around, you will also download the data from that area.

Running the app in 3D mode uses much more data than in 2D mode since you need to see the map out towards the horizon.

That data is cached but will be replaced if/when changes are made to the map in that area.

Besides map data, your device is continuously sending data to the Waze servers to show where you are now and the traffic you are experiencing. Similarly, your device is continuously download data from the Waze servers to show you where other users are and what traffic they are experiencing.

Any searches you perform will use data as well as any routing requests.

Waze will use more data than a static GPS app, but it is doing so much more so it make sense.

Most people do not have an issue with quotas from what I have heard. I have unlimited data so I have never paid close attention personally.
iPhone 5s (AT&T) • iOS 7.0.3 • Waze 3.7.6.0
Image
✰ Mega Driver ✰ Mega Mapper ✰ 1M Points ✰
Country Manager: USA • Regional Coordinator: USA South Atlantic (KY, TN, NC, SC)
Navigation/Routing ExpertForum Moderator
WeeeZer14
 
Posts: 3761
Joined: Sun Apr 11, 2010 3:27 pm
Location: Knoxville, TN, USA
Has thanked: 46 times
Been thanked: 316 times

Re: Data Update

Postby Timbones » Sat Nov 03, 2012 1:56 pm

For regular commuting, the data usage is quite low.

There's also an advanced setting to compress the data.

via mobile
Timbones(6) • UK Coordinator • Forum Moderator • Global Wiki Moderator • Routing Expert
Extensions: WME Colour HighlightsWME Route TesterWME Geometries
Timbones
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 6816
Joined: Wed Feb 09, 2011 10:33 am
Location: York, UK
Has thanked: 991 times
Been thanked: 2762 times

Re: Data Update

Postby SocalToe » Sat Nov 03, 2012 4:45 am

I usually use less than 2mb on a 120 mile trip.

I'll plan my route while connected to my wifi, so that may help.
Ed
SocalToe
 
Posts: 248
Joined: Sat Sep 01, 2012 9:03 pm
Location: Los Angeles, California
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times

Re: Data Update

Postby mssusa » Sun Nov 04, 2012 3:05 pm

I believe 150± is too much even for dense maps like the UK. I know that your client has probably already downloaded audio files and much of the map already, but please don't forget to report back here with your findings.
Providers are notorious for their usage statistics. At least here. Sometimes I buy a package and check my balance to find 40+ mb has already been used! Sometimes it reports a number now and when I check again hours later it gives a smaller number. I KNOW they are actively cheating, even if unintentionally by their buggy billing system, but their word is the law when it comes to usage :-(

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
mssusa
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 308
Joined: Wed Jul 27, 2011 7:27 am
Location: Riyadh, Saudi Arabia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Re: Data Update

Postby gerben » Sat Nov 03, 2012 2:02 pm

They removed it in 3.5...
Nokia Lumia 920 (WP8 3.7.6 client)
Countrymanager The Netherlands
ImageImageImageImage
gerben
 
Posts: 4783
Joined: Sun Dec 13, 2009 10:42 pm
Location: Almelo
Has thanked: 33 times
Been thanked: 196 times

Re: Re: Re: Data Update

Postby dmcconachie » Sun Nov 04, 2012 10:17 am

cageybear wrote:
dmcconachie wrote:What version of Android are you on?


v2.3, which doesn't have the suggested options.

Here you go.... https://play.google.com/store/apps/deta ... ndroid.mdm

via Tapatalk
dmcconachie • Former Global Champ

UK WikiUK FB PageCurrent status
dmcconachie
 
Posts: 6119
Joined: Sat May 22, 2010 11:44 pm
Location: Edinburgh, UK
Has thanked: 104 times
Been thanked: 302 times

Re: Data Update

Postby dmcconachie » Sat Nov 03, 2012 12:09 pm

Oh and welcome to waze in the UK! :-)

via Tapatalk
dmcconachie • Former Global Champ

UK WikiUK FB PageCurrent status
dmcconachie
 
Posts: 6119
Joined: Sat May 22, 2010 11:44 pm
Location: Edinburgh, UK
Has thanked: 104 times
Been thanked: 302 times

Re: Re: Data Update

Postby dmcconachie » Sat Nov 03, 2012 12:08 pm

cageybear wrote:Thank you for the replies. This is perfect for my needs. I was surprised by the fact that I set the route whilst still in wifi range, but guess I set off before it got everything. No matter, I think I have found my satnav solution. :D

What version of Android are you on? If 4.0+ you can see how much data each app is using under settings. If below that then download "My Data Manager" which does the same job. Just in case it's another app suddenly getting a little greedy!

via Tapatalk
dmcconachie • Former Global Champ

UK WikiUK FB PageCurrent status
dmcconachie
 
Posts: 6119
Joined: Sat May 22, 2010 11:44 pm
Location: Edinburgh, UK
Has thanked: 104 times
Been thanked: 302 times

Re: Re: Re: Data Update

Postby cageybear » Sun Nov 04, 2012 2:42 pm



Thanks for the link - it looks ideal, I just installed it and will give it a go.
Calling in from Bracknell in Berkshire
Viewsonic ViewPad 7 powered by Android
cageybear
 
Posts: 14
Joined: Mon Oct 29, 2012 9:55 am
Location: Bracknell, Berkshire
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Re: Data Update

Postby cageybear » Sat Nov 03, 2012 11:53 pm

dmcconachie wrote:What version of Android are you on?


v2.3, which doesn't have the suggested options.
Calling in from Bracknell in Berkshire
Viewsonic ViewPad 7 powered by Android
cageybear
 
Posts: 14
Joined: Mon Oct 29, 2012 9:55 am
Location: Bracknell, Berkshire
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Next

Return to Website, Community, General

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot], Google [Bot]