Radary

[ img ] [ img ]

Moderators: Unholy, guri211, GinBook

Re: Radary

Postby Grepa » Wed Apr 08, 2015 8:45 pm

VojtaKopta wrote: ... Radar u stanice OMV v Ulici k Barrandovu, poblíž křižovatky s Wassermannovou.
https://www.waze.com/cs/livemap?lon=14.36585&lat=50.02666&zoom=17

IMHO: Dle Street View, by samotné kamery asi konstrukčně splňují parametry potřebné k sledování rychlosti a doplněním IF reflektory umožňuje i detailnější záběry, např. čtení PZ a rozlišení typu vozidel. Ale protože chybí další důležitý prvek (a to úseková hranice) není to podle mne i podle jiných názorů (čtených na jiných servech) kamera úsekového měření :). Avšak aktuální situace může být jiná.

VojtaKopta wrote: ... K cementárně, poblíž křižovatky s V sudech, hned u autobusové zastávky
https://www.waze.com/cs/livemap?lon=14.36585&lat=50.02666&zoom=17

Správný permalink https://www.waze.com/cs/editor/?env=row ... =144195515
Toto je jednoduché, kamery nesplňují ani jediný technický předpoklad pro měření rychlosti. IMHO ostatní Wazery svádí k mylnému úsudku cedule upozorňující na možnost měření v předmětném úseku, ale tu by se muselo podle view street uskutečnit jinými prostředky, např. mobilním radarem :).
Obě jsou to klasické externí kamery, pravděpodobně patřící jednotce HS-8 (Praha 5 - Radotín) a slouží pro zabezpečení křižovatky při jejich výjezdu. A zase: avšak aktuální situace může být jiná.

VojtaKopta wrote:Oba tyto radary jsem dnes přidal ve víře, že jsou funkční a jen opomenuté. Zajímá mě tedy, zda jsem to udělal dobře, či zda jde o radary, které nefungují (viz příspěvek výše Radary 2015) a neměly by tedy v navigaci být hlášeny.

Pokud jsou to pravé Rychlostní Radary tak ano a pokud nejsou pravé tak ne :). Hmm, asi nečekaná odpověď.
VojtaKopta wrote:Pokud jde o druhý případ, kdy by neměly být hlášeny, zajímalo by mě, zda je neoznačit alespoň jako Falešné radary, protože je pro mě, jako řadového řidiče matoucí, pokud se blížím např. k bráně, na které evidentně radar je (ať už funkční nebo ne) a nejsem na ni upozorněn.

Tu je odpověď nejjednoduší :) Jako FAKE RADAR podle současných pravidel (viz WIKI) určitě NE. IMHO je kontraproduktivní zanášet do Waze desítky tisíc Fake a myslet si, že aspoň jiní tak nebudou na stejné, nebo jiné místo instalovat jiný nesmyslný radar. Zkušenost je právě obrácená, ve vzoru učení nápodobou, je pak imitace špatných vzoru lavinovitá (efekt Bobo panenky) :(. Zkratka špatný vzor je horší než žádný.

!!! Přijmeme-li Fake jako možnost pro "Rychlostní Infotabule" mluvíme o desítkých tisíc Fake Radaru a aplikujeme-li toto pravidlo i pro ostatní kamery dopravně-informativní systému budeme nejspíše atakovat číslovku blízké 40-50 tisíc Fake ikonek :(. Protože, když můžou mít hasiči v Rapotíně svůj Fake radar (nebo dva :?), proč v Horní nemůžou mít tady aspoň tři a v Dolní aspoň pět :(.
Last edited by Grepa on Thu Apr 09, 2015 6:53 am, edited 2 times in total.
Grepa
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 1688
Joined: Mon Feb 24, 2014 10:32 am
Has thanked: 292 times
Been thanked: 395 times

Re: Radary

Postby porubcan » Wed Apr 08, 2015 9:43 pm

ako fake/dummy radar mame na SK oznacene toto:
https://www.google.com/maps/@49.107005, ... t-wHDA!2e0
z dostupnych informacii je tato krabica od nepamati iba na ozdobu, ci vystrasenie neznalych okoloiducich. aby tam tito neznali okoloiduci nehlasili realny radar, tak v mape zbadaju fake...
[ img ] [ img ] [ img ]
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 6376
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:13 am
Location: Slovakia
Has thanked: 790 times
Been thanked: 1872 times

Re: Radary

Postby DaV_003 » Thu Apr 09, 2015 1:35 pm

grepa wrote:Ahoj :), poslední dobou zápasím s nepřízní života a tak se zapojuji do diskuze trochu později :).
Kategorie Radary je nešťastná sama o sobě a Fake (Falešný) Radar je v ČR neštěstí koruna.
.
.
.


diky za reakci a pekne shrnuti, v zasade se s tim stotoznuji. Co mi stale vrta hlavou je duvod zrizeni te kategorie Fake. K cemu je upozorneni ze "tady neni funkcni radar"...? Nemuzu prijit na to PROC to nekdo aplikoval. Nejaky duvod byt prece musi (mozna jsem naivni), a desne me stve, ze ho nevidim:))
DaV_003
 
Posts: 145
Joined: Fri Jan 17, 2014 9:13 am
Has thanked: 40 times
Been thanked: 9 times

Re: Radary

Postby pvo11 » Thu Apr 09, 2015 3:50 pm

DaV_003 wrote:diky za reakci a pekne shrnuti, v zasade se s tim stotoznuji. Co mi stale vrta hlavou je duvod zrizeni te kategorie Fake. K cemu je upozorneni ze "tady neni funkcni radar"...? Nemuzu prijit na to PROC to nekdo aplikoval. Nejaky duvod byt prece musi (mozna jsem naivni), a desne me stve, ze ho nevidim:))

Já bych řekl, že ten příklad, co posílal porubcan je hezká ukázka použití fake radaru.
U infocedule, každý ví, že je to fake, ale u toho, co posílal, ne, takže bych řekl, že to zabrání zbytečnému zadávání na tom místě a zároveň to není negativní příklad pro nesmysly ve zbytku mapy.

Pravidlo, které nemá výjimky, není pořádné pravidlo :-).
Last edited by pvo11 on Thu Apr 09, 2015 4:31 pm, edited 1 time in total.
pvo11
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 1665
Joined: Mon May 19, 2014 5:04 pm
Location: Kutná Hora, Czech Republic
Has thanked: 253 times
Been thanked: 962 times

Re: Radary

Postby porubcan » Thu Apr 09, 2015 4:15 pm

ja by som to este trochu rozsiril. Waze je globalny projekt s korenmi v Izraeli. to co sa nam zda zbytocne, moze mat rozumne vyuzitie inde. mozno prave v IL alebo povedzme v USA...

a este mozno perlicka z nasej dialnice, z neoverenych zdrojov... na dialnici je viacero stanovist fixnych radarov avsak policajti vraj disponuju iba zopar kusmi samotnej radarovej techniky, ktoru mozu medzi jednotlivymi stanovistiami premiestnovat podla vlastnych potrieb. t.j. vacsina tych radarov je v reali neaktivna. nevieme vsak ktore su v danom momente aktivne...
[ img ] [ img ] [ img ]
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 6376
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:13 am
Location: Slovakia
Has thanked: 790 times
Been thanked: 1872 times

Re: Radary

Postby Grepa » Thu Apr 09, 2015 8:04 pm

porubcan wrote:ja by som to este trochu rozsiril. Waze je globalny projekt s korenmi v Izraeli. to co sa nam zda zbytocne, moze mat rozumne vyuzitie inde. mozno prave v IL alebo povedzme v USA...
Ano, Porubcan to popsal dobře. Různé země, mají různé zvyklosti. Někde jsou nezákonné automatické radary a někde jejich zaznamenávání do databáze :?. Fakt je, že výše uvedený příklad je v ČR mimo WIKI pravidla, kde se jasně uvádí, že pokud se jedná o jedná o nevyužívanou skříň od radaru (a neřeší se jestli dočasně nebo dlouhodobě) má být zanesena jako pravý Rychlostní Radar. Jak je to v SK nevím :).
porubcan wrote:a este mozno perlicka z nasej dialnice, z neoverenych zdrojov... na dialnici je viacero stanovist fixnych radarov avsak policajti vraj disponuju iba zopar kusmi samotnej radarovej techniky, ktoru mozu medzi jednotlivymi stanovistiami premiestnovat podla vlastnych potrieb. t.j. vacsina tych radarov je v reali neaktivna. nevieme vsak ktore su v danom momente aktivne...
Ano a to je asi ten největší důvod, proč je tendence prázdné radarové skříně zanášet, jako Rychlostní Radary. IMHO je v ČR obecně více prázdných a neužívaných radarových, než skutečných aktuálně měřených míst. To i dlouhodobě (roky), dokonce velké množství "jakoradarů" nebyli aktivní nikdy od své instalace. Určitě je možné znovu diskutovat o možnosti využít Falešné/Fake/Dummy Radary pro účel neaktivních radarových skříní. Sám jsem při tvorbě tohoto pravidla nebyl ještě v komunitě a vlastně vůbec neznám argumentaci, proč nejsou nefunkční radary zanesené jako Fake. Zadat Fake Radary místo neaktivních Rychlostních by prakticky nemělo zvýšit skutečný počet Radarů zakreslených podle WIKI pravidel, jen by bylo nutné provést jejich transformaci.

Ale tu nastává jeden problém. Protože je nefunkčních Radaru veliké množství a doopravdy není jednoduché přeinstalovávat jednu kategorii radarů na druhou, je ten problém opravdu veliký. Jednak není možné radary jednoduše instalovat a tato možnost není otevřená ani pro editory L5-6 :?. Jednak je relativně jednoduché i zamknutý výše zamknutý radar odinstalovat z klienta. Což v případě "DOBŘE SKRYTÝCH" Rychlostních Radarů je prostě realita => více kolem jedoucích klientů si prostě žádného radaru nevšimne (! bo ho nevidí :? !) a opakovaně odklepne "NENÍ TU" a radar po čase z klienta zmizí, aniž by ho někdo dokázal zachránit :(. Kdežto místo, kde je dvoumetrová cedule "Měřený úsek" a za jí jakákoliv kamerka hlídající cokoliv, nebo InfoTabule s nápisem RADAR jak vrata od stodoly, je pro klienta hned důvod hlásit Rychlostní Radar, protože si všiml, že ve vedlejší dědině jsou už takhle zakreslení všechny tři InfoTabule a na tuhle tu se jaksi z divných důvodů zapomnělo (:. Nezapomnělo, už jsem ji patnáctkrát smazal stejně jako Kameru na Červenou kdekoliv na rovné silnici => na 105% je to inteligentní semafor s čidlem u přechodu pro chodce a to se nemusím dívat na nic :(.

Zkrátka jak psal GinBook, dokud nebude sekce Radary spravovaná kontrolovatelně => například podobně jako Uzavírky, nebude možné udělat s Radary pořádek :(. Můžeme se snažit, informovat nejaktivnější editory a uživatelé, ale ti tvoří jen zlomek masy těch, kteří nejsou a ani nemohou být informováni a v sekci Radary dělají chaos :(. Nemluvně o těch, kteří informování jsou, ale současná pravidla, jaksi nejsou podle nich správně, tak dělají chaos taky, ale tentokrát natruc :(.

EDITEM: Stav se po intenzivní činnosti několika málo editorů (největší podíl na dotažení má určitě d2-mac) před více jak 1/2 rokem skokově zlepšil a teď setrvává v mírné agonii :?. Tím myslím, že se objevují nové neplatné radary. Ty se z 90% zachytí ještě nepotvrzené a zbývající část má atribut nízký věk, autora s nízkým lockem a většinou nepatřičnou lokalizaci => ne moc složitě se takový jakobyradar specifikuje => následuje jeho odstranění.
Horší je už to, že s mapy mizí platné radary, které postupně shazují klienti přímo z terénu :(. Ty prostě nejednou zmizí a nejsou :(. Bohužel :?.
Grepa
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 1688
Joined: Mon Feb 24, 2014 10:32 am
Has thanked: 292 times
Been thanked: 395 times

Re: Radary

Postby vitj » Thu Jul 23, 2015 8:41 am

Zase opráším diskusi :-)

Jedná se mi o zadávání fake radarů. V Praze je poměrně dost radarů, které počítají auta a neměří. Ovšem vypadají úplně stejně jako úsekový radar. Myslím, že by se měli zadávat jako fake radar, aby bylo jasně poznat, že waze o něm ví, ale neměří. Jinak ho často někdo zadá jako normální radar což je horší než když je zadán jako fake.
Podle mě to vyhovuje i dnešním pravidlům "Falešná kamera představuje napodobeninu skutečného radaru, která ale radar není a nemůže tudíž měřit rychlost."

Např. zde jsou zadány normální radary, které podle kamery.praha.eu radarem nejsou. https://www.waze.com/editor/?env=row&lo ... as=8102572
Ostatně podle kamery.praha.eu není na ulici K Barandovu jediný radar (mimo semaforových), ovšem v mapě jich máme hromadu. Podle mě by měli být všechny jako fake.

Pro zkoušku jsem umístil dva fake radary sem.
https://www.waze.com/editor/?env=row&lo ... as=8541334

Dle mého názoru řidič za jízdy nemá šanci poznat, zda se jedná o fake radar, který neměří nebo radar, který opravdu měří. Pak budou zaneseny časem v mapě všechny a uhlídat se to se současným systémem nedá.
vitj
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 4111
Joined: Wed Oct 13, 2010 1:09 pm
Has thanked: 1311 times
Been thanked: 975 times

Re: Radary

Postby jkolegar » Fri Jul 24, 2015 7:51 pm

Prosím o přesunutí radaru na správnou pozici:
https://www.waze.com/cs/editor/?env=row ... as=8185993

Správná pozice na pravé straně žlutého auta:
https://www.waze.com/cs/editor/?env=row ... 741&zoom=9

Díky :)
jkolegar
 
Posts: 12
Joined: Wed Jul 22, 2015 7:04 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Re: Radary

Postby vitj » Fri Jul 24, 2015 7:57 pm

Posunut
vitj
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 4111
Joined: Wed Oct 13, 2010 1:09 pm
Has thanked: 1311 times
Been thanked: 975 times

Re: Radary

Postby vitj » Mon Jul 27, 2015 6:54 pm

Procházím radary v Praze a jsem překvapen víc než jsem si myslel. Máme zadaných tolik radarů o kterých jsem si myslel, že jsou opravdové radary, které neměří, že je to ještě na hodně práce.
Třeba úsek 5. května z Prahy, zde se neměří - https://editor-beta.waze.com/editor/?en ... ,276937926
Strakonická směr z centra, opět to nejsou radary https://editor-beta.waze.com/editor/?en ... ,261217770

A tak dále, radarů máme zadaných v Praze asi tak 3x víc než je realita, ovšem na první pohled není poznat co je radar a co ne, tak nezbývá než zadávat fake radary všude, kde jsou zařízení radarům podobná.
vitj
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 4111
Joined: Wed Oct 13, 2010 1:09 pm
Has thanked: 1311 times
Been thanked: 975 times

PreviousNext

Return to Czech Republic and Slovakia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users