Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu trasu?

[ img ] [ img ]

Moderators: Unholy, GinBook, guri211

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby guri211 » Thu Apr 04, 2013 1:23 pm

bomeeck wrote:
guri211 wrote:Keď pôjdeš tú trasu najbližšie, choď cez diaľnicu tak ako to je najlepšie, a skús si dať niekde v mieste križovania D1 / R1 znovu vypočítať trasu. Odtiaľ by to už mala byť menšia vzdialenosť, pri ktorej mu cesty 2. triedy nevadia.
Tak k tomuto môžem povedať len, že 1) mne to nepomôže, ja tú cestu dôverne poznám, (2) bežnému používateľovi to tiež nepomôže, pretože ak tú cestu nepozná, tak sa bude riadiť pokynmi Waze, t.j. už od začiatku pôjde po inej ceste (dlhšej, s viacerými ucpatými miestami : )

To čo radím nie je riešenie, len som chcel aby si to otestoval :)
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1725
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 791 times
Been thanked: 472 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby bomeeck » Thu Apr 04, 2013 1:19 pm

guri211 wrote:Keď pôjdeš tú trasu najbližšie, choď cez diaľnicu tak ako to je najlepšie, a skús si dať niekde v mieste križovania D1 / R1 znovu vypočítať trasu. Odtiaľ by to už mala byť menšia vzdialenosť, pri ktorej mu cesty 2. triedy nevadia.
Tak k tomuto môžem povedať len, že 1) mne to nepomôže, ja tú cestu dôverne poznám, (2) bežnému používateľovi to tiež nepomôže, pretože ak tú cestu nepozná, tak sa bude riadiť pokynmi Waze, t.j. už od začiatku pôjde po inej ceste (dlhšej, s viacerými ucpatými miestami : )

Takže uzavriem Príklad 2: Chyba je na strane Waze routingu a už sa pracuje na odstránení.
Takýchto príkladov ale bude asi na (nielen) na Slovensku asi viac, či?
bomeeck
 
Posts: 30
Joined: Sat Mar 02, 2013 1:06 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby guri211 » Thu Apr 04, 2013 1:16 pm

Keď pôjdeš tú trasu najbližšie, choď cez diaľnicu tak ako to je najlepšie, a skús si dať niekde v mieste križovania D1 / R1 znovu vypočítať trasu. Odtiaľ by to už mala byť menšia vzdialenosť, pri ktorej mu cesty 2. triedy nevadia.

Takže uzavriem Príklad 2: Chyba je na strane Waze routingu a už sa pracuje na odstránení.
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1725
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 791 times
Been thanked: 472 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby bomeeck » Thu Apr 04, 2013 1:08 pm

guri211 wrote:
bomeeck wrote:Waze ma VŽDY posiela cez Senec.

Keď sa ti to stane najbližšie, prosím zapíš si dátum a čas kedy si si dal naplánovať cestu, bod štartu, bod cieľa a username (ak je náhodou odlišný od toho tvojho ;) ). Dáme to preveriť. Ak sa ti to stáva vždy, nemal by byť problém zistiť dôvod.


Tak napríklad aj teraz. Z nejakého dôvodu si Waze myslí, že cez Senec je to rýchlejšie - viď screenshot (je to samozrejme nezmysel, ide sa cez niekoľko obcí, a navyše teraz poobede je to vždy upchaté).

Trasa PK > Štúrovo, Waze vs. Google:
Waze - diaľnica 2:19, cez Senec 2:05
GMaps - diaľnica 2:03, cez Senec 2:10

Nechce sa mi štartovať iGo ani ísť teraz do auta pozrieť vstavanú navigáciu, ale viem, že tie ma navigujú rovnako po diaľnici, pretože je to je jednochu rýchlejšie.

Vtipné je, že Waze tvrdí, že opakovaným jazdením ho naučím, ktorá je moja preferovaná trasa. Ani náhodou - je veľa trás, ktoré jazdím inak ako odporúča Waze, ktorý aj po x prejazdoch mojou trasou tvrdohlavo nástojí na svojej trase a na moju kašle :)
Attachments
waze_screenshots.png
(127.44 KiB) Downloaded 394 times
bomeeck
 
Posts: 30
Joined: Sat Mar 02, 2013 1:06 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby guri211 » Thu Apr 04, 2013 1:07 pm

Ruším čo som napísal pred chvíľou, vidím problém, je to známa chyba na strane Waze routingu, kedy uprednostňuje pri dlhších trasách cesty vyšších tried.

V tomto prípade je problémom cesta 573, ktorú v prípade dlhšej trasy routing akoby ani nevidel. Je to samozrejme blbosť a už je prisľúbená náprava, musia ale zmeniť routing engine, urobiť rebuild kompletne všetkých tiles, následne to celé otestovať, a to podľa ich slov pár týždňov (SK preklad: "niekoľko mesiacov") potrvá:

eshabtai wrote:One of the main issues discussed was regarding the way our routing algorithm optimizes out roads based on their road type and that basically forces you to set incorrect road types to certain segments to workaround it. I promised we're working on fixing this and that the routing should work as expected regardless of the road type. So in addition to the road types we will be using the rate of drivers on each segment to conclude if that's an important segment or something which can be optimized out on long routes.


Čo by sa dalo urobiť teraz je takýto workaround: Zmeniť typ cesty 573 z Minor na Major HWY (ďalší post bude od Shalafiho s textom: " :o " ), a keď to vyriešia na strane routingu, vrátiť to späť.
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1725
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 791 times
Been thanked: 472 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby guri211 » Thu Apr 04, 2013 12:43 pm

bomeeck wrote:Waze ma VŽDY posiela cez Senec.

Keď sa ti to stane najbližšie, prosím zapíš si dátum a čas kedy si si dal naplánovať cestu, bod štartu, bod cieľa a username (ak je náhodou odlišný od toho tvojho ;) ). Dáme to preveriť. Ak sa ti to stáva vždy, nemal by byť problém zistiť dôvod.

bomeeck wrote:navigácia ho zradí, lebo prebieha update :(

Ano, toto je vážny problém, na ktorom by mali popracovať.
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1725
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 791 times
Been thanked: 472 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby Erin0147 » Thu Apr 04, 2013 12:34 pm

par URiek som videl kde si uzivatelia stazovali ze ich nenaviguje cez freeway
/Presovska v kosiciach / jedina cesta do ciela aj ked dany segment nie je spoplatnovany usek.
/ma to aj tak nastavene/

ci chyba vznika nahodne /pri updatoch map/ alebo je to celkova chyba neviem.
vypnuta volba -> vyhnut sa spoplatnenym usekom nepomohla pri navigovani ak islo o cestu dialnice.
pomohlo az vypnutie aj volby ->vyhnut sa dialniciam /povolit aj dialnice/

pozn.
dialnica je spoplatnovana, ak je bez uhrady tak by malo cez nu navigovat najma ked tento usek sluzi ako "hlavna" cesta alebo obchvat mesta.
inak to "posle" uzivatela po sidliskach dookola blizsie.
Erin0147
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 597
Joined: Sun Oct 06, 2013 3:17 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 73 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby bomeeck » Thu Apr 04, 2013 11:44 am

No som prekvapný, že sa mojimi postrehmi niekto zaoberal, takže vďaka.

Príklad 1 nie je žiadnym nezmyslom. Waze routuje presne tak ako je nám známe.
Eh, ale to bežného používateľa predsa nezaujíma, bežný používateľ vidí nezmysel, najmä ak vidí, že niekde sa dá otočiť bezpečne a podľa pravidel, ale Waze ho posiela inde, omnoho komplikovanejšiou cestou...

Príklad 2 popisuje problém, kedy vraj skolabovala doprava na D1 pre husté sneženie. Žiaľ neviem to posúdiť... užíval som si sneh na zjazdovke :lol:
Tak to určite nie, pretože to bolo počas piatku, kedy nebol žiaden sneh ani dážď, a aj tak som išiel po diaľnici, pretože tú cestu do Štúrova som už absolvoval veľakrát, diaľnica bola voľná - a Waze ma VŽDY posiela cez Senec.

Príklad 4 bude pravdepodobne z 2013-03-30 17:58. Na status page sa uvádza aktualizácia k 29.3. 19:05 UTC. Vychádza mi to na prebiehajúci update. Ako som písal vyššie, súvisí to s update.
Áno, screenshot je z toho dátum a času. Ale opäť - to bežného používateľa vôbec nezaujíma - je blbé, ak sa spoľahne na navigáciu v cudzom veľkom meste a navigácia ho zradí, lebo prebieha update :( Keby to aspoň vypísalo nejakú hlášku, že trasa nie je k dispozícii na x minút, lebo prebieha update, ale nie že zrazu to ukazuje nezmyselnú trasu na nezmyselné miesto :(
bomeeck
 
Posts: 30
Joined: Sat Mar 02, 2013 1:06 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby shalafi » Thu Apr 04, 2013 10:35 am

predlzeny na 16 metrov .. to je hrozny paskvil :roll:
shalafi
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 1772
Joined: Wed Nov 25, 2009 2:08 pm
Location: Bratislava / Levice, Slovakia
Has thanked: 268 times
Been thanked: 207 times

Re: Algoritmus routovania - ako Waze vypočítava optimálnu tr

Postby guri211 » Thu Apr 04, 2013 10:28 am

vlado_s wrote:Treba predĺžiť ten druhý segment na 16 metrov.

Prosím predĺžte niekto kto môžte, skúsime to. (napadlo ma spraviť tam Y, ale nemám práva robiť zmeny na Račianskej).

vlado_s wrote:Príklad 2 popisuje problém, kedy vraj skolabovala doprava na D1 pre husté sneženie. Žiaľ neviem to posúdiť... užíval som si sneh na zjazdovke :lol:

Piatok 29.3. popoludní? Tak to ťa navigovalo správne. Na D1 to bolo tak na 1,5 hodiny. Keby si vedel približný čas odjazdu, pozrel by som to v logoch.
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1725
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 791 times
Been thanked: 472 times

PreviousNext

Return to Czech Republic and Slovakia

Who is online

Users browsing this forum: No registered users