Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Image Image

Moderators: Unholy, guri211, GinBook, Zirland

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby fotrik » Fri Jan 18, 2013 9:33 pm

Kdyz uz v tom budete, prosim jednu tisicovku i pro Brno.
ImageImage
fotrik
Localizers
Localizers
 
Posts: 1755
Joined: Tue Oct 12, 2010 1:08 am
Location: CZ
Has thanked: 111 times
Been thanked: 115 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby guri211 » Fri Jan 18, 2013 9:38 pm

OK, rozdelime sa :D
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1724
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 779 times
Been thanked: 464 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby Udofon » Wed Jan 30, 2013 9:53 pm

Minuly stvrtok (24.1.) ma waze sklamalo. V piatok som ho prvy raz pouzil na navigaciu v BA kam malokedy chodim a kde som si myslel, ze ma najvacsi zmysel - velke mesto s komplikovanou dopravnou situaciou.
Od rana hlasili nehodu a zapchy na obchvate (D1 smerom z TT), okolo IKEY. Cestou ako spolujazdec som to sledoval. Waze, ukazovalo zapchu aj ikonu nehody, rychlost okolo 10 kmh, napriek tomu trasu
planovalo tadial. Ked sme boli tesne pred BA, okolo 10.00, waze stale ukazovalo zapchu, rychlost 26.

Chceli sme to obist, ale nakoniec sme sa rozhodli ist tadial - nastastie. Ziadna zapcha tam uz nebola a prebehli sme usek devatdesiatkou a vsimol som si par ikon wazerov ktory tade v tom case isli. Napriek tomu este 5 minut potom, ked som navigaciu vypinal tam svietila zapcha, 26 kmh.
Udofon
 
Posts: 44
Joined: Thu Jan 03, 2013 6:10 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 13 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby porubcan » Wed Jan 30, 2013 10:25 pm

system nie je dokonaly a ma svoje slabsie miesta... tiez sme tuto temu debatovali na meetupe v decembri a dozvedeli sme sa ze:

strojcek na zapchy bezi v centralnej infrastrukture v zhruba 5 minutovych cykloch. teda raz za 5 minut prehodnoti data o aktualnych priemernych rychlostiach za tych poslednych 5 minut, porovna s historickymi datami a rozhodne, ci segmenty vyfarbi alebo uz vyfarbene vybieli. samozrejme s tymi datami zo strojceka dalej pracuju routovacie servre...

ako je vsak pre Waze bezne, tak nie vzdy vsetko slape na 100% a stava sa (a nie ojedinele), ze sa ten strojcek pokazi a vysledok sa nedostavi. tak to skusi znovu o 5 minut... to vsak v realnom zivote znamena, ze zapcha (alebe ne-zapcha) je systemom reflektovana so zhruba 5 az 15 minutovym oneskorenim.

ja vsak musim waze zavcerajsok pochvalit. obchvat smerom na SC bol okolo 1645 podozrivo prazdny, no v radiu hlasili horiacu dodavku na 22.5 km D1 (niekde pred SC) a vyzyvali vodicov stojacich v kolone aby vytvorili pruh pre hasicov. waze routovalo po starej ceste na SC, ktora bola uplne bez problemu prejazdna. dokonca semafor pri ovocnych sadoch som dal do 3 minut (od zidenia z obchvatu)
Image Image Image
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Android Beta Tester
Waze 3.9.9 on HTC One M9, Android 6.0 @ white Škoda Octavia RS Combi
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5027
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:13 am
Location: Slovakia
Has thanked: 517 times
Been thanked: 1330 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby Udofon » Thu Jan 31, 2013 12:00 am

porubcan wrote:system nie je dokonaly a ma svoje slabsie miesta...
ako je vsak pre Waze bezne, tak nie vzdy vsetko slape na 100% a stava sa (a nie ojedinele), ze sa ten strojcek pokazi a vysledok sa nedostavi. tak to skusi znovu o 5 minut... to vsak v realnom zivote znamena, ze zapcha (alebe ne-zapcha) je systemom reflektovana so zhruba 5 az 15 minutovym oneskorenim.


Zapchu s rychlostou 26 kmh som tam videl minimalne 30 km predtym, takze typujem ze to tam viselo cez 20 minut.

Tiez nechapem, preco ma mi vypocitalo trasu tadial na zaciatku planovania, uz ked tam bola uplna zapcha.
Udofon
 
Posts: 44
Joined: Thu Jan 03, 2013 6:10 pm
Has thanked: 20 times
Been thanked: 13 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby MagicOfLA » Thu Jan 31, 2013 4:44 am

Udofon wrote:
porubcan wrote:system nie je dokonaly a ma svoje slabsie miesta...
ako je vsak pre Waze bezne, tak nie vzdy vsetko slape na 100% a stava sa (a nie ojedinele), ze sa ten strojcek pokazi a vysledok sa nedostavi. tak to skusi znovu o 5 minut... to vsak v realnom zivote znamena, ze zapcha (alebe ne-zapcha) je systemom reflektovana so zhruba 5 az 15 minutovym oneskorenim.


Zapchu s rychlostou 26 kmh som tam videl minimalne 30 km predtym, takze typujem ze to tam viselo cez 20 minut.

Tiez nechapem, preco ma mi vypocitalo trasu tadial na zaciatku planovania, uz ked tam bola uplna zapcha.


Doplním porubcana - aktuálne údaje o rýchlosti idú v podstate na dva strojčeky, na ten, čo kreslí zápchy, a ten, čo routuje. To, že ten prvý zatiaľ nenakreslil/nezmazal zápchu (našťastie) neznamená, že ten druhý s tým nebude počítať.

Takže ak tam už niekto prefrčal, routing engine s tým hneď počíta i keď to na mape ešte nevidno. Tiež sa mi to už prihodilo...
Image
MagicOfLA
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
 
Posts: 1240
Joined: Thu Oct 14, 2010 8:41 am
Location: Praha / Ružomberok
Has thanked: 72 times
Been thanked: 170 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby Pali65 » Thu Jan 31, 2013 7:00 am

Tentokrát musím WAZE pochváliť, posledne ma krásne previedol cez tzv. Opileckú uličku, čo je paralelná s hlavnými ťahmi od Rovinky a Lehníc a potom aj cik cak cez upchatú Vrakuňu...
Čierny X-Trail, Ajfón4
AM pre fliačik zeme v Podunajsku
Pali65
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 447
Joined: Sun Jan 29, 2012 5:50 pm
Has thanked: 63 times
Been thanked: 45 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby guri211 » Thu Jan 31, 2013 7:42 am

MagicOfLA wrote:
Udofon wrote:
porubcan wrote:system nie je dokonaly a ma svoje slabsie miesta...
ako je vsak pre Waze bezne, tak nie vzdy vsetko slape na 100% a stava sa (a nie ojedinele), ze sa ten strojcek pokazi a vysledok sa nedostavi. tak to skusi znovu o 5 minut... to vsak v realnom zivote znamena, ze zapcha (alebe ne-zapcha) je systemom reflektovana so zhruba 5 az 15 minutovym oneskorenim.


Zapchu s rychlostou 26 kmh som tam videl minimalne 30 km predtym, takze typujem ze to tam viselo cez 20 minut.

Tiez nechapem, preco ma mi vypocitalo trasu tadial na zaciatku planovania, uz ked tam bola uplna zapcha.


Doplním porubcana - aktuálne údaje o rýchlosti idú v podstate na dva strojčeky, na ten, čo kreslí zápchy, a ten, čo routuje. To, že ten prvý zatiaľ nenakreslil/nezmazal zápchu (našťastie) neznamená, že ten druhý s tým nebude počítať.

Takže ak tam už niekto prefrčal, routing engine s tým hneď počíta i keď to na mape ešte nevidno. Tiež sa mi to už prihodilo...

Presne tak, MagicOfLA ma pravdu. Su to dva samostatne enginy - jeden vykresluje, druhy routuje. Ten co routuje ma minimalny delay.
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1724
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 779 times
Been thanked: 464 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby guri211 » Thu Jan 31, 2013 7:47 am

Udofon wrote:Ked sme boli tesne pred BA, okolo 10.00, waze stale ukazovalo zapchu, rychlost 26.

Toto vyzera byt ako vypadok enginu ktory kresli zapchy. Podstatne je ze routing fungoval spravne, ale mas pravdu - divny pocit ked ta taha cez zakreslenu zapchu.
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia
guri211
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1724
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:13 pm
Location: Bratislava, Slovakia
Has thanked: 779 times
Been thanked: 464 times

Re: Velmi hlupe navigovanie v BA v spicke :(

Postby porubcan » Thu Jan 31, 2013 8:01 am

Udofon wrote:Zapchu s rychlostou 26 kmh som tam videl minimalne 30 km predtym, takze typujem ze to tam viselo cez 20 minut.

Tiez nechapem, preco ma mi vypocitalo trasu tadial na zaciatku planovania, uz ked tam bola uplna zapcha.

tu je treba si uvedomit, ze routovaci mechanizmus zohladnuje viacero parametrov, nie iba samotnu ETA.
na zaklade diskusie s Orim na meetupe vieme, ze zohladnuje aj nieco ako komfort. teda v pohode routuje cez Freeway, pricom ETA je o par minut neskor ako cez mesto (mix roznych kategorii ciest). predpoklada sa totiz, ze hoci ide dialnica pomalsie, tak v meste je kopec dalsich faktorov, ktore mozu cestu negativne ovplyvnit (semafory, horsie cesty, chodci, situacia sa moze zmenit k horsiemu v kratsom case a pod.). preto pri vypocte trasy zvyhodnuje trasy cez segmenty vyssej kategorie.
v podstate kazde rano okolo +- 7.20 ma chce poslat cez obchvat, ktory za zlatymi pieskami viditelne stoji. ja to kazde rano taham po roznavskej, pripadne okolitych ulickach (lebo sa waze stale nevie naucit, ze na bajkalskej vykladam spolucestujuceho). no je fakt mozne, ze cesta po dost plnom obchvate je iba o malo minut pomalsia ako cesta cez relativne malo upchate mesto...
Image Image Image
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Android Beta Tester
Waze 3.9.9 on HTC One M9, Android 6.0 @ white Škoda Octavia RS Combi
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5027
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:13 am
Location: Slovakia
Has thanked: 517 times
Been thanked: 1330 times

PreviousNext

Return to Czech Republic and Slovakia

Who is online

Users browsing this forum: Siggi79