Road Closed - Waze becomes useless

These forums are specific to the Waze mobile app. Post here if you experienced a problem while using the app, have a question about the app functionality or a feature such as navigation or search.

Moderators: Unholy, bextein

Road Closed - Waze becomes useless

Postby AlanOfTheBerg » Sun Jan 27, 2013 3:48 pm

davipt wrote:
andrewkjs wrote:+1 I've also been annoyed with only being given one route for destinations that are a few KM away when I press the Routes button, even when I know that the single route is closed / unavailable.


Or even worst in my case, it always gives me the last 500m route that is never the one I take every single day to arrive home,

Remember that you have to drive the routes Waze wants you to in order for it to route you most efficiently. It likely doesn't have the right data for the route it is recommending yet.
AlanOfTheBerg
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 23613
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:48 pm
Location: US Country Manager - Oregon, USA
Has thanked: 1126 times
Been thanked: 4791 times

Road Closed - Waze becomes useless

Postby jasonh300 » Sun Jan 27, 2013 3:43 pm

In the old Garmin, you only used the Detour button if the next leg of your route was unusable.

Of course, it didn't report that to anyone else. I'm not sure if this feature should do that in Waze either.
jasonh300
 
Posts: 7568
Joined: Fri Oct 28, 2011 4:26 pm
Location: New Orleans, LA, USA
Has thanked: 408 times
Been thanked: 984 times

Road Closed - Waze becomes useless

Postby DerekErb » Sun Nov 18, 2012 6:18 pm

Is there an easy way to get to the alternate routes when in the middle of one? I had to change the destination to somewhere else and then go back and change the destination back to Home to see the 3 routes. But all of the routes used the, temporarily closed, autoroute.

I come upon a closed road and the app becomes useless makes me unlikely to use and rely upon it.
DerekErb
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 22, 2012 10:38 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Road Closed - Waze becomes useless

Postby DerekErb » Sun Nov 18, 2012 1:21 pm

I'm driving home from somewhere I've never been before. That's one of the reasons I have a GPS app. I get to the autoroute (highway - motorway) and it's temporarily closed for construction.

I can't figure out any way to tell Waze that this road is closed. I drive off the obligatory exit. But Waze keeps trying to take me back to the autoroute which is closed. I drive a few kilometres heading in what I believe to be the direction home. But Waze still will only take me back to the closed autoroute.

After losing a half an hour I click over to the new Apple Maps on my iPhone 5 and they get me home. But, as everyone knows, the interface is awful and, due to numerous reports, I have difficulty fully trusting the directions. It's now 1 AM, black outside, and I'm lost. Apple Maps got me home (barely). My TomTom was in the glove compartment where I have kept it since using Waze for the past couple of months. I came very close to putting my iPhone and Waze away and putting my TomTom back on its holder...

Is there some way to tell Waze when a road is temporarily closed?

Is there some way to tell Waze to avoid a given road on the route it proposes?
DerekErb
 
Posts: 4
Joined: Sat Sep 22, 2012 10:38 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby davipt » Tue Feb 05, 2013 5:04 pm

same distance, in theory same time. To force the route I want I need to set a stop point, and then get 3+1 minute. The route I think is slower is 4 minutes.

I reckon the two important things here:
1. waze is not learning my route, even if it's some seconds or some meters longer, always picks the other one
2. waze should always give 3 alternatives.
davipt
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2770
Joined: Tue Nov 02, 2010 8:51 am
Location: Oeiras, Portugal
Has thanked: 284 times
Been thanked: 596 times

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby jasonh300 » Sun Jan 27, 2013 8:18 pm

What's the actual travel time difference between the two routes?
jasonh300
 
Posts: 7568
Joined: Fri Oct 28, 2011 4:26 pm
Location: New Orleans, LA, USA
Has thanked: 408 times
Been thanked: 984 times

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby davipt » Sun Jan 27, 2013 4:32 pm

jasonh300 wrote:
davipt wrote:It's the route I drive every single day for more than one year. There was a time the client may have been learning, but right now I'm pretty sure it's not learning anything. My guess is that it forgets everything on every mapdate, and having mapdates more frequently invalidates the learning and explains why it felt it was learning something when mapdates were taking more than one month.


It won't learn unless you drive the suggested route a few times and show Waze that it's not the fastest route.


I'll say again, they are two routes near home I drive every single day (even weekends when it's not raining too much). When mapdates were monthly, the route would switch to the one I wanted after some days. Now it doesn't anymore. All segments are correct. I can eventually measure the averages and count the junctions on each of them, but there is not much I can do - can't delete junctions nor change the road type. In one case I drive my route (the one not picked) every single day while part of the wrong route (a whole roundabout turn back and a very slow - avg 8Km/h segment) is driven almost every day by a colleague of mine, so there's not lack of average data on them.
davipt
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2770
Joined: Tue Nov 02, 2010 8:51 am
Location: Oeiras, Portugal
Has thanked: 284 times
Been thanked: 596 times

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby jasonh300 » Sun Jan 27, 2013 4:23 pm

davipt wrote:It's the route I drive every single day for more than one year. There was a time the client may have been learning, but right now I'm pretty sure it's not learning anything. My guess is that it forgets everything on every mapdate, and having mapdates more frequently invalidates the learning and explains why it felt it was learning something when mapdates were taking more than one month.


It won't learn unless you drive the suggested route a few times and show Waze that it's not the fastest route.
jasonh300
 
Posts: 7568
Joined: Fri Oct 28, 2011 4:26 pm
Location: New Orleans, LA, USA
Has thanked: 408 times
Been thanked: 984 times

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby davipt » Sun Jan 27, 2013 3:51 pm

AlanOfTheBerg wrote:
davipt wrote:
andrewkjs wrote:+1 I've also been annoyed with only being given one route for destinations that are a few KM away when I press the Routes button, even when I know that the single route is closed / unavailable.


Or even worst in my case, it always gives me the last 500m route that is never the one I take every single day to arrive home,

Remember that you have to drive the routes Waze wants you to in order for it to route you most efficiently. It likely doesn't have the right data for the route it is recommending yet.


It's the route I drive every single day for more than one year. There was a time the client may have been learning, but right now I'm pretty sure it's not learning anything. My guess is that it forgets everything on every mapdate, and having mapdates more frequently invalidates the learning and explains why it felt it was learning something when mapdates were taking more than one month.

Edit: livemap is broken, tells me "no road found" everywhere, so I can't even send a livemap link :(
davipt
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2770
Joined: Tue Nov 02, 2010 8:51 am
Location: Oeiras, Portugal
Has thanked: 284 times
Been thanked: 596 times

Re: Road Closed - Waze becomes useless

Postby davipt » Sun Jan 27, 2013 3:29 pm

DG567 wrote:Why? You ask. Because when you are driving, it's dangerous to be fiddling about trying to plan a route using the stop hack. A big 'road blocked' button that forces a sensible re-route is safer. If I'm on a freeway and the sign says it's blocked after next junction, I can't stop to re-route.


I didn't say it was a bad idea to have the feature to report blocked streets, I'm just saying it's not a reason to switch from waze to other app when the feature can be simulated if planned accordingly.

One thing that Waze also needs to improve is to have a way to report stuff in segments nearby and not just on the exact place we're in right now. The closed road (or accident or police or any other thing) may be in another segment that we haven't passed through or we couldn't press the button at the right time (specially with the police case), and reporting on the wrong point then becomes worthless. One particular case I have is entering a roundabout and having one of the streets with something to report but being forced to leave through a different exit, and then if I report something the report would appear either on the roundabout or only later on the wrong segment.

This said I'm now curious how other apps implement this case. Like you say, if you go on the freeway and see a detour sign, reporting a closed road would probably close the street you are in, which is not closed. How to solve this?
davipt
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2770
Joined: Tue Nov 02, 2010 8:51 am
Location: Oeiras, Portugal
Has thanked: 284 times
Been thanked: 596 times

Next

Return to Waze App

Who is online

Users browsing this forum: SirFluffington, Yahoo [Bot]