Bulgaria България wazers

България

Moderators: Unholy, WazingArch, supervision38

Re: Bulgaria България wazers

Postby WazingArch » Mon Aug 06, 2012 11:36 am

Друго възможно тълкувание, което може би по-добре отговаря на българските условия, е следното. (Такъв е вариантът в Чехия Značení cest v České republice и в Италия.)
Freeway - автомагистрали в България (номерирани А1, А2, А3, А4 и А5 и т.н.)
Major Highway - републикански пътища I клас (номерирани от 1 до 9) и "скоростни пътища" (качване и слизане чрез рампи)
Minor Highway - републикански пътища II клас (номерирани от 11 до 99) и градски магистрали
Primary Street - републикански пътища III клас (номерирани от 101 до 999 или от 1001 до 9999) и главни градски улици.

Мисля, че това е по-удачен вариант, като се има предвид алгоритъма за изчисляване на маршрути в Waze и обяснението за различните класове пътища в България (вж. раздел "ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА" тук), както и факта, че пътната мрежа в Европа съществено се различава от тази в САЩ.
Last edited by WazingArch on Thu Aug 09, 2012 8:09 am, edited 10 times in total.
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 340
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 153 times
Been thanked: 59 times

Re: Bulgaria България wazers

Postby WazingArch » Mon Aug 06, 2012 2:27 pm

Може би вторият вариант е по-правилен, особено като се има предвид следната информация, която излиза, когато се въведе "penalty" в търсачката на Support. Става въпрос за начина, по който изчисляват маршрутите - при по-голяма дължина на маршрута се дава приоритет на по-големите пътища.
Long Distances:

0-15 km - All road types are allows for routing. (Позволени са всички видове пътища за маршрутизиране)
15-20 km - All road types except Streets. (Всички видове пътища освен "Улици")
20-30 km - All road types except Streets and Primary streets. (Всички видове пътища освен "Улици" и "Главни улици")
30-200 km - Only Minor, Major, and Freeways. (Само "Малки", "Големи", и "Автомагистрали")
more than 200 km - only Freeways. (само "Автомагистрали")


Темата за наименованието на пътищата в България не е повдигана - като че ли има различни практики и е необходимо по-задълбочено проучване и обсъждане. Една от тенденциите при автомагистралите е те да се наименуват така както са означени на пътните знаци (т.е. А1, а не А-1). Когато един път има европейска и национална номерация, трябва да се намери подходящ начин това да се запише (или да не се запише). Някъде това става с тире (А1 - Е80) или с наклонена черта (А1 / Е80) и дали ще се добавя популярното име на пътя - в случая АМ Тракия. Добре е да се съкращават номенклатурните географски термини (улица/ул., булевард/бул., площад/пл., хотел/х-л, река/р. и т.н.) с цел да се пести място на екрана.
Last edited by WazingArch on Sun Aug 12, 2012 9:37 am, edited 1 time in total.
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 340
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 153 times
Been thanked: 59 times

Re: Bulgaria България wazers

Postby WazingArch » Sat Oct 06, 2012 10:23 am

Здравей kvd9,
първо искам да обърна внимание, че класификацията на пътищата в Waze зависи от вида на самия път, а не от неговата номерация. С оглед на това предложих тази класификация, която е ориентировъчна - със сигурност има изключения или пък може да я променим с времето. Аз лично се колебая по отношение на точното определяне на Major Highway, което може би трябва да бъде само за "скоростни пътища".

Относно втората забележка съм по-уверен: Идеята на "Minor Highways" в града (и съответно на "Avoid Highways") е да се класифицират натоварените градски пътища ("градски магистрали"), при които пропускателната способност и скоростта на пътя са голями, но кръстовищата също са през големи разстояния, влизането и излизането от пътя е ограничено чрез рампи и светофари, и напрежението от шофирането е по-голямо. По принцип програмата отдава голямо предпочитание на Major/Minor highways при маршрутизирането и се придържа по тях възможно най-дълго. Ако някой шофьор иска да избегне това, той използва функцията "Avoid Highways" и минава през други по-малки пътища. По мои наблюдения функцията се опитва да избегне Minor/Major highways, но това не е за сметка на безсмисленото машрутизиране или пък избягването им на всяка цена. Все пак трябва да се внимава Minor Highways в града да отговарят на някои изисквания.
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 340
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 153 times
Been thanked: 59 times

Re: Bulgaria България wazers

Postby WazingArch » Tue Oct 30, 2012 5:57 pm

Alast wrote:Здравейте и от мен!
...
Т.е. за София, както всичко е в ремонт, а моят дневен маршрут е ~19km значи, че ще пътувам по околовръстното или по ремонтирваните в момента главни улици и най-ценното незнайните малки улички, ще излезнат от уравнението.


Здравей, Alast, може да пробваш опцията "Avoid Highways", която отбягва тези пътища и препраща през по-малки. Аз лично не съм имал възможността да я ползвам на практика. Може да ползваш и опцията за запомняне на маршрута ти, така че след няколко пътувания Waze трябва да научи обичайните ти маршрути. А относно ремонтите, би трябвало да ги отбелязваме по подходящ начин., ако са с продължителност от няколко седмици.

gvamporov:
За междуградските пътища ще кажа, че тези предложения са отправна точка. Водещ принцип е, че вида на пътя се определя от неговата големина(!) и пропускателна способност. Възможно е да има третокласни пътища, които приличат на второкласни и е редно да се маркират като такива. Но ако бъдат маркирани по един и същ начин в общия случай, основното ми притеснение е, че си изравняват приоритетите при маршрутизиране. В повечето случаи, това май не е полезно.

Преквалифицирането на пътищата "Minor Highway" в "Primary Street" засега мисля, че е по преценка - ако поставянето им по-висок вид, не ощетява драстично движението при използване на опцията "Avoid Highways" (не съм сигурен дали все още опцията действа за всички тях или само за "Freeways"). Колкото до пътищата "Major Highway" и "Freeway" - добре е да бъдат преквалифицирани в "Minor Highway" в населените места.
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 340
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 153 times
Been thanked: 59 times

Re: Bulgaria България wazers

Postby ystefanov » Fri Nov 02, 2012 7:51 pm

ystefanov
 
Posts: 1
Joined: Wed Oct 31, 2012 8:17 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Previous

Return to Bulgaria

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron