Именоване на пътища и населени места

България

Moderators: Unholy, supervision38, WazingArch

Именоване на пътища и населени места

Postby proseiko » Sat Dec 15, 2012 10:39 am

Трябва да се избере Формат за Именоване на пътищата и населените места в българия и да се спазва навсякъде. (и да се сложи в wiki страницата )

Градове?:

София или гр. София или гр.София (без разстояние)
Плевен или гр. Плевен гр.Плевен (без разстояние)
Павел или с. Павел или с.Павел (без разстояние)

Пътища:
Сливница или Бул. Сливница или бул. Сливница и варяните без разстояние
Шабан или ул. Шабан

В момента повечето улици в София следват следния формат:
София - за населено място
бул. Сливница - за булевард
Шабан - за улица

Но така понякога при търсене с търсачката се получават неясноти.

Вие как мислите?
Кое е най-добрият варянт
proseiko
Localizers
Localizers
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 10, 2010 10:55 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby fampi » Tue Dec 18, 2012 9:52 am

proseiko wrote:В момента повечето улици в София следват следния формат:
София - за населено място
бул. Сливница - за булевард
Шабан - за улица

Аз в момента така ги правя.
Като напоследък се замислям, дали селата не трябва да имат "с." отпред...
fampi
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 17
Joined: Sat Jul 23, 2011 4:13 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby WazingArch » Sun Dec 30, 2012 10:13 am

Мисля, че населените места не трябва да имат определения пред името си, поради няколко причини. В момента пред селата се слага "с.", за да се избегне дублирането им с градовете (където би го имало), но това не решава проблема с дублирането между самите села! Вижте например село Лозен. Т.е. настоящата номенклатура не решава изцяло проблема с повтарящите се имена, но пък постоянно заема ценно място на екрана на мобилното устройство. Допълнително към това може да се спомене, че в картите на Google Maps и по пътните знаци в страната ни, населените места се изписват само с имената си, както и че самото определение не дава важна информация за потребителите на програмата. От което следва, че:

Имената на населените места трябва да се изписват без географска номенклатура, а когато имената им се повтарят, да се пояснява областта, в която се намират. (Надявам се, че в една област няма повече от две повтарящи се имена на населени места). В такъв случаи трябва да уточним формата на пояснението и съкращенията на областите. За съкращения може да се използва един от вариантите на кодовете на КАТ или някой да тях да се промени.

Например за село Лозен в област Пазарджик, биха са получили следните варианти, съответно на картата и в докладите, от които да изберем един:

В1: (със скоби)
карта: ул. Шипка, Лозен (Пз), Bulgaria | Шипка, Лозен (Пз), Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен (Пз) | Шипка, Лозен (Пз)

В2: (със запетая)
карта: ул. Шипка, Лозен, Пз, Bulgaria | Шипка, Лозен, Пз, Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен, Пз | Шипка, Лозен, Пз

В3: (със запетая и главни букви)
карта: ул. Шипка, Лозен, ПЗ, Bulgaria | Шипка, Лозен, ПЗ, Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен, ПЗ | Шипка, Лозен, ПЗ

Ако има някакви разсъждения в тази посока, ще е интересно да ги обсъдим.
Coordinator: BG • Global Champ • Translator
[ img ]
Уики България | Best map editing practice
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 472
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 229 times
Been thanked: 106 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby danko1123 » Wed Jan 23, 2013 9:40 pm

Извинявам се , ама понеже съм си бебе още , а имам желанието да помогна за картата , от къде да намеря инструкции ама подробни за работата която бих могъл да свърша в полза на идеята. Ветерианрен лекар съм и селата които обикалям изобщо ги няма , нямат дори и път към тях. Открих някакво асфалтиране , пуснах го , чертае , пращам после някъде (божа работа) ама на друг телефон не се вижда моя асфалт. Та бъркам ли , новобранец ли съм още и нямам права или трябва да чакам за отговор? Как се именуват улици ,населени места , номерация на улици...всичко ме интересува но на наш роден език понеже със западните съм малко скаран :0. Благодаря предварително !
danko1123
 
Posts: 2
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby WazingArch » Thu Jan 24, 2013 8:41 am

danko1123 wrote:Извинявам се , ама понеже съм си бебе още , а имам желанието да помогна за картата , от къде да намеря инструкции ама подробни за работата която бих могъл да свърша в полза на идеята. Ветерианрен лекар съм и селата които обикалям изобщо ги няма , нямат дори и път към тях. Открих някакво асфалтиране , пуснах го , чертае , пращам после някъде (божа работа) ама на друг телефон не се вижда моя асфалт. Та бъркам ли , новобранец ли съм още и нямам права или трябва да чакам за отговор? Как се именуват улици ,населени места , номерация на улици...всичко ме интересува но на наш роден език понеже със западните съм малко скаран :0. Благодаря предварително !


За някои неща има възприети стандарти от общността, а други са в процес на изработка. Това което е на български, може да прочетеш тук, както и да следиш дискусиите в българския форум.
Упътването за картовия редактор засега го няма на български. "Асфалтират" се предимно извънградски пътища, които липсват на картата, но те не се появяват автоматично - някой редактор трябва да ги потвърди. Може да публикуваш във форума "постоянна връзка" (permalink) към пътя или сам да отвориш Live Map ("картовия редактор") и да редактираш пътя, съобразно възприетите стандарти за име и вид на пътя. Добре е новосъздаденият път да съвпада с GPS следите. Тогава той ще се появи в картата за навигация, когато тя бъде обновена. Като цяло за създаване на карта в населени места се използват сателитните снимки в Live Map и рядко функцията "асфалтиране" в мобилния клиент.
Coordinator: BG • Global Champ • Translator
[ img ]
Уики България | Best map editing practice
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 472
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 229 times
Been thanked: 106 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby danko1123 » Thu Jan 24, 2013 10:17 pm

При мен "асфалтирането" е актуално , тъй като работя из села които изобщо ги няма на картата. Няма дори и централен път. Какво правя аз - пускам си валячето и си карам. Чертае си а вечерта пращам данните. Като влезна в картовия редактор ги доизкусурявам по сателитната снимка и записвам.Появява ми се червен удебелен път. Но дали този път ще го видиш примерно ти или който и да е друг? Това ли е начина за отбелязване на пътищата. Как се слагат имена на улици понеже в Хасково от където съм , ги няма половината улици а други са без имена да не говорим за номера. Всеки ли може да е редактор или си има определени хора в световен мащаб който да нанасят корекциите върху картата и след това всички да ги виждат? Не се ли ъпдейтва постоянно картата или има на определено време ъпдейт? Извинявам се за многото въпроси , предполагам ще има още толкова но засега е това. Имам си добра навигация но тази ме зариби понеже си е кеф да направиш от нищо нещо. И последно :) , да продължавам ли да нанасям корекции или само да си карам и да пращам данни а някой друг ще свърши работата после? :)
danko1123
 
Posts: 2
Joined: Wed Jan 23, 2013 10:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby Alast » Mon Feb 11, 2013 3:56 pm

danko1123 wrote:При мен "асфалтирането" е актуално , тъй като работя из села които изобщо ги няма на картата. Няма дори и централен път. Какво правя аз - пускам си валячето и си карам. Чертае си а вечерта пращам данните. Като влезна в картовия редактор ги доизкусурявам по сателитната снимка и записвам.Появява ми се червен удебелен път. Но дали този път ще го видиш примерно ти или който и да е друг? Това ли е начина за отбелязване на пътищата. Как се слагат имена на улици понеже в Хасково от където съм , ги няма половината улици а други са без имена да не говорим за номера. Всеки ли може да е редактор или си има определени хора в световен мащаб който да нанасят корекциите върху картата и след това всички да ги виждат? Не се ли ъпдейтва постоянно картата или има на определено време ъпдейт? Извинявам се за многото въпроси , предполагам ще има още толкова но засега е това. Имам си добра навигация но тази ме зариби понеже си е кеф да направиш от нищо нещо. И последно :) , да продължавам ли да нанасям корекции или само да си карам и да пращам данни а някой друг ще свърши работата после? :)


Здравей danko123 и добре дошъл!
Относно въпросите ти, ще се опитам да отговоря поред на номерата:
1. червен удебелен път - значи пътя е там, но няма име и населено място; ето тук се вижда, горе в ляво, къде се променя:
[ img ]
и да това е начина...
2. Принципа е, че всеки е редактор, т.е. всеки може да прави промени или да създава пътища.
3. Картата се ъпдейтва постоянно, на около седмица (може и по-малко, а може и много по-дълго)
4. Продължавай да правиш корекции, това е идеята на WAZE, внимавай за разрешаване/забраняване на завои, посоки на движение, добавяй града (ако е градска улица) и име (съгл. същата тема или wiki-то), класифицирай типа път (съгл. съседната тема) и всичко ще е на 6.

П.П. може би за следващите въпроси би трябвало да направиш отделна тема, тази е за именоване на пътища и населени места
Alast
 
Posts: 20
Joined: Thu May 03, 2012 5:59 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby supervision38 » Sat Oct 26, 2013 10:19 am

bgarch wrote:Мисля, че населените места не трябва да имат определения пред името си, поради няколко причини. В момента пред селата се слага "с.", за да се избегне дублирането им с градовете (където би го имало), но това не решава проблема с дублирането между самите села! Вижте например село Лозен. Т.е. настоящата номенклатура не решава изцяло проблема с повтарящите се имена, но пък постоянно заема ценно място на екрана на мобилното устройство. Допълнително към това може да се спомене, че в картите на Google Maps и по пътните знаци в страната ни, населените места се изписват само с имената си, както и че самото определение не дава важна информация за потребителите на програмата. От което следва, че:

Имената на населените места трябва да се изписват без географска номенклатура, а когато имената им се повтарят, да се пояснява областта, в която се намират. (Надявам се, че в една област няма повече от две повтарящи се имена на населени места). В такъв случаи трябва да уточним формата на пояснението и съкращенията на областите. За съкращения може да се използва един от вариантите на кодовете на КАТ или някой да тях да се промени.

Например за село Лозен в област Пазарджик, биха са получили следните варианти, съответно на картата и в докладите, от които да изберем един:

В1: (със скоби)
карта: ул. Шипка, Лозен (Пз), Bulgaria | Шипка, Лозен (Пз), Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен (Пз) | Шипка, Лозен (Пз)

В2: (със запетая)
карта: ул. Шипка, Лозен, Пз, Bulgaria | Шипка, Лозен, Пз, Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен, Пз | Шипка, Лозен, Пз

В3: (със запетая и главни букви)
карта: ул. Шипка, Лозен, ПЗ, Bulgaria | Шипка, Лозен, ПЗ, Bulgaria
доклади: ул. Шипка, Лозен, ПЗ | Шипка, Лозен, ПЗ

Ако има някакви разсъждения в тази посока, ще е интересно да ги обсъдим.В Момента ги правя по следния начин Име на селото , област в съкратен вид "Горно Надолнище обл. Бургас"
Не мисля че кодовете на КАТ са съвсем удачни защото са прекалено кратки и може да предизвика объркване. Примерно Варна и Видин могат да се съкратят с "ВН" а и така срещано е малко трудно да се дешифрира :)

поздрави
supervision38
 
Posts: 164
Joined: Wed Mar 13, 2013 5:18 pm
Location: Europe
Has thanked: 46 times
Been thanked: 52 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby WazingArch » Wed Nov 06, 2013 9:02 am

Най-новите кодове на КАТ (след 1992 г.) наистина не са съвсем разбираеми, защото са изписани с латински букви. Затова предлагам да използваме някои от по-старите кодове (до 1986 или до 1992 г). Разликата между тези два варианта е, че едните са изписани с малки букви, а другите само с главни букви, както и че едните са двубуквени, а другите предимно еднобуквени съкращения.

Съкращенията с главни букви (напр: ВД) графично се открояват в записа като пояснения, а съкращенията със смесени букви (напр: Вд) вероятно са малко по-разбираеми. Това са най-кратките варианти за пояснение, които биха пестили ценно място на екрана на телефона.

Трябва да преценим кой от двата варианта да използваме или да създадем трети, комбиниран на основата на тези два - и да го запишем в уики-то.
Coordinator: BG • Global Champ • Translator
[ img ]
Уики България | Best map editing practice
WazingArch
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 472
Joined: Thu May 24, 2012 6:02 am
Location: Bulgaria
Has thanked: 229 times
Been thanked: 106 times

Re: Именоване на пътища и населени места

Postby supervision38 » Wed Nov 06, 2013 9:31 am

bgarch wrote:Най-новите кодове на КАТ (след 1992 г.) наистина не са съвсем разбираеми, защото са изписани с латински букви. Затова предлагам да използваме някои от по-старите кодове (до 1986 или до 1992 г). Разликата между тези два варианта е, че едните са изписани с малки букви, а другите само с главни букви, както и че едните са двубуквени, а другите предимно еднобуквени съкращения.

Съкращенията с главни букви (напр: ВД) графично се открояват в записа като пояснения, а съкращенията със смесени букви (напр: Вд) вероятно са малко по-разбираеми. Това са най-кратките варианти за пояснение, които биха пестили ценно място на екрана на телефона.

Трябва да преценим кой от двата варианта да използваме или да създадем трети комбиниран - с главни букви и двубуквени съкращения, и да го запишем в уики-то.


По кратко наистина е по добре
Но трябва да изберем компромис като в същото време и да е разбираемо.
Варианта с общините като че ли е най ясен , но по дълъг
Имам няколко населени места които са направени заедно с информация за общината. Но ако се приеме съкратен вариант ще ги променя
Виждам че в Чехия названията са доста дълги включващи и общината. Ще обърна внимание как това излиза на дисплея , и дали е приемливо

поздрави

LZ3VG
supervision38
 
Posts: 164
Joined: Wed Mar 13, 2013 5:18 pm
Location: Europe
Has thanked: 46 times
Been thanked: 52 times

Next

Return to Bulgaria

Who is online

Users browsing this forum: No registered users