Nya wazare! Läs det här först

Moderators: krankyd, Unholy, pnylin, avozetta, Wolfeye, sverkernordlund

Nya wazare! Läs det här först

Postby sverkernordlund » Wed Jan 09, 2013 8:15 pm

Välkommen till Waze svenska forumdel!

Ta dig tid att läsa igenom detta innan du börjar bidra, det vinner vi alla på i längden!

Waze är, som ni säkert redan vet, en navigationsapp för bilförare. Waze är gratis och bygger helt på användarnas bidrag till tjänsten. Användarna bidrar med trafik- och kartinformation till databasen genom att ha appen igång vid bilkörning, t.ex. information om genomsnittshastighet på en vägsträcka och om hastigheten för tillfället är en annan än genomsnittshastigheten. Man förser även databasen med information om vägval, vilken väg är snabbast just nu etc. I appen kan du också rapportera in trafikhinder, poliskontroller, olyckor mm som upplysning till andra användare.

Man kan också samla poäng. Poäng får man genom att köra med appen igång, rapportera incidenter, göra inlägg i forumet, redigera kartan m.m. Hur många poäng man får kan du läsa om här.

Att redigera kartan
En stor del av Waze är kartredigering som görs i Waze Map Editor (WME). För att kartan ska bli enhetlig och inte allt för rörig har vi riktlinjer som man bör följa. Först gäller det att man läser på lite hur man redigerar på rätt sätt. Gör du fel kan du utan att veta om det stänga av vägar och förstöra navigeringen för användarna.
Läs gärna igenom den svenska Wikin. Det finns också en generell Wiki på engelska.

Några riktlinjer vid kartredigering
Waze är till för fordonsförare. Lägg inte in gång- och cykelvägar, järnvägar, offroad-vägar i onödan. Gör du ändå det, koppla INTE ihop dem med övriga vägnätet då Waze kan ta med dessa i navigeringen. Tänk även på att Waze framför allt är till för privatbilister. Lägg därför inte in gator och vägar där man som privatperson inte får köra såsom speciella kollektivkörfält, bussgator och gator där fordonstrafik är förbjuden.

På de flesta platser i Sverige finns en satellitbild i bakgrunden. Detta underlättar redigeringen avsevärt och gör det lättare att se var vägarna finns. Tänk dock på att satellitbilderna på vissa platser är flera år gamla. Stämmer inte den inritade vägen med satellitbilden, kontrollera först med Trafikverkets och/eller kommunens hemsida innan ni ändrar vägen. Är vägen dessutom redigerad de senaste månaderna har med största sannolikhet en trafikomläggning skett. Har du inte själv lokalkännedom i området i närtid bör du undvika att redigera kartan. Det finns andra Wazare som kan hjälpa till i stället. Ställ fråga här på forumet, ingen fråga är för dum!

Läs igenom vår svenska wiki sida Redigera kartan om hur vägtyper används och hur vägar namnges. Läs också igenom Best Editing Practice.

Läs också på hur det fungerar med Fartkameror. De rapporteras in från appen, men måste bekräftas i WME. OBS! Kameralinsen ska vara vänd i färdriktningen.

Glöm inte bort att vi alla gör detta tillsammans på vår fritid! Alla gör vad de kan efter kunskap, tid och intresse. Alla gör fel ibland och alla kommer göra fel så klaga inte allt för mycket på varandra.

Några tips:

Blir vägarna röda i editorn har du glömt att namnge vägen. Har vägen inget namn och inte ligger inom en ort, kryssa "None/Ingen" vid båda fälten.

Glöm inte att sätta vilka svängrättigheter korsningen har. Det gör du genom att markera ett segment och sedan ändra pilarna till gröna eller röda. Har du skapat en korsning måste du göra detta från alla håll. Är det tillåtet att svänga åt alla håll i en korsning kan du markera korsningspunkten (den blå punkten mitt i korsningen) och sedan välja "Allow all turns/Tillåt alla svängar" till vänster i editorn. Glömmer du detta kan du stänga av en väg helt och förstöra navigeringen.

Bra länkar:

Kartreferenser

Tillfälliga vägarbeten och avstängningar

Postorten

Fartkameror
sverkernordlund
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1412
Joined: Thu Sep 30, 2010 4:13 pm
Location: Sweden
Has thanked: 21 times
Been thanked: 94 times

Return to Sweden [svenska]

Who is online

Users browsing this forum: No registered users