Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Moderators: Unholy, bextein

Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby adigadi » Wed Apr 24, 2013 4:53 pm

I am trying to get a route from Bloomington, IN to Toronto, ON, Canada. I believe that the problem that I am about to report is not specific to the starting destination.

For some reason, Waze sends me through Niagra Falls:

https://www.waze.com/livemap/?zoom=6&la ... &to_seg=-1

It really should go through Detroit (e.g., Ambassador Bridge) as is suggested by Google and others. I tried to find out what the problem is, but it was not obvious to me. This was not made any easier by me being a level 1 map editor. :)
adigadi
 
Posts: 3
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:34 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby CBenson » Thu May 02, 2013 1:24 pm

There were street segments at the Ambassador Bridge crossing which have been changed. The route north of Lake Erie seems to now be the preferred route.
CBenson
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 10330
Joined: Wed Nov 03, 2010 9:13 pm
Location: Crownsville, MD, US
Has thanked: 1069 times
Been thanked: 2355 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby CBenson » Tue Apr 30, 2013 4:15 pm

The erroneous turn restriction along King Hwy 401 appears to be fixed so that waze will route straight from Windsor to Toronto. So if you now try the link provided earlier in this thread from Toledo to Toronto, waze provides two routes - one north of Lake Erie at 4 1/2 hours and one south at 6 3/4 hours. Waze lists the longer route first. I get the same results on my phone.
TT.png
(35.35 KiB) Downloaded 779 times

If I don't ask for routes waze defaults to the 200 mile/2 hr longer route. (Although, if I ask for the shortest route, the first pick is north of Lake Erie.)

I don't know why waze defaults to a route that is said to be longer and slower.
CBenson
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 10330
Joined: Wed Nov 03, 2010 9:13 pm
Location: Crownsville, MD, US
Has thanked: 1069 times
Been thanked: 2355 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby Bigbear3764 » Thu Apr 25, 2013 9:46 pm

CBenson wrote:Now they're different, but I'm not getting a route on either.


Saw that, don't know what I'm doing wrong. But from that point, pick a start and end in Toronto.
Bigbear3764
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 2583
Joined: Fri Feb 10, 2012 8:02 pm
Location: Island Lake, IL USA
Has thanked: 205 times
Been thanked: 940 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby CBenson » Thu Apr 25, 2013 9:32 pm

Now they're different, but I'm not getting a route on either.
CBenson
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 10330
Joined: Wed Nov 03, 2010 9:13 pm
Location: Crownsville, MD, US
Has thanked: 1069 times
Been thanked: 2355 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby Bigbear3764 » Thu Apr 25, 2013 8:27 pm

CBenson wrote:The links seem the same to me.


Yep, screwed that up. Update live map links to 2 spots along I-75.
Bigbear3764
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 2583
Joined: Fri Feb 10, 2012 8:02 pm
Location: Island Lake, IL USA
Has thanked: 205 times
Been thanked: 940 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby CBenson » Thu Apr 25, 2013 7:46 pm

The links seem the same to me.
CBenson
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 10330
Joined: Wed Nov 03, 2010 9:13 pm
Location: Crownsville, MD, US
Has thanked: 1069 times
Been thanked: 2355 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby Bigbear3764 » Thu Apr 25, 2013 6:07 pm

adigadi wrote:Bigbear, I have tried what you suggested, and this route shows the possible source of the problem:

https://www.waze.com/livemap/?zoom=7&la ... &to_seg=-1


I was playing with the live map, when I go along I-75 and pick a road with a ramp to I-75, I get the routes thru the states until I get north of State Rte 613 north of Van Buren. Then the second route mileage is under 400.

Pick a spot on front st to Toronto,ON from here:
https://www.waze.com/livemap/?zoom=15&l ... ers=BTTTTT

Then from a point on SR-613:
https://www.waze.com/livemap/?zoom=14&l ... ers=BFTTTT

May have to wait for turn errors in Canada to be corrected. Could be a penalty higher that way.
A work around for now may be to set a shorter stop point for meals or gas till you get to Toledo.

Edit: Just saw that the errors in Canada have been fixed. Just have to wait for them to go live and test again.
Last edited by Bigbear3764 on Thu Apr 25, 2013 8:26 pm, edited 1 time in total.
Bigbear3764
Country Manager
Country Manager
 
Posts: 2583
Joined: Fri Feb 10, 2012 8:02 pm
Location: Island Lake, IL USA
Has thanked: 205 times
Been thanked: 940 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby CBenson » Thu Apr 25, 2013 10:18 am

There seems to be a erroneous turn restriction along that route. I reported it here: viewtopic.php?f=358&t=47367
CBenson
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 10330
Joined: Wed Nov 03, 2010 9:13 pm
Location: Crownsville, MD, US
Has thanked: 1069 times
Been thanked: 2355 times

Re: Routes to Toronto seem wrong (from Indiana)

Postby adigadi » Thu Apr 25, 2013 2:04 am

Bigbear, I have tried what you suggested, and this route shows the possible source of the problem:

https://www.waze.com/livemap/?zoom=7&la ... &to_seg=-1

CBenson, thanks for the tip. Perhaps it is because slow crossing of the border. It seems that Waze for some reason routes quite badly after the border:

http://www.waze.com/livemap/?zoom=8&lat ... &to_seg=-1

This would explain why the directions in the first link take me so much North. I guess I will have to rely on another app once I cross the border. :)
adigadi
 
Posts: 3
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:34 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Next

Return to Navigation & Routing

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot]