Page 1 of 1

Awaria?

PostPosted: Wed Aug 17, 2011 10:44 am
by siwa
Działa Wam ranking i naliczanie punktów?
Ja ma ciągle komunikat:
We're experiencing technichal difficulties due to problems with Amazon web services
Your recent routes Last update: 7.27.2011
Rank, last updated: 8.5.2011, 2:00

Jeździłam w wakacje długo po Francji, waze (słusznie) przerzucił mnie do francuskich wazerów (już nie było tak prosto wbić się do pierwszej pięćdziesiątki) ale wróciłam pod koniec lipca, a ciągle nie mogą mnie dopisać do PL.
Z całą moją bezinteresowną miłością do waze'a zaczyna mnie to wpieniać, zwłaszcza, że po PL też już trochę nakręciłam. Tras nie widać w moim panelu, punkty się nie liczą, jedyne, co w miare działa, to wysyłanie do twittera zgłoszeń.

Macie ten problem, czy wywalili mnie za nadmiarowe miotanie się po Europie/ ;)

siwa

Re: Awaria?

PostPosted: Wed Aug 17, 2011 8:30 pm
by noobek
Odpowiedź znajdziesz na http://status.waze.com, problemy o których piszesz dotyczą wszystkich poza US.
W skrócie: za kilka dni ma wszytko wrócić do normy.

Re: Awaria?

PostPosted: Mon Aug 22, 2011 4:27 pm
by noobek
I wracamy do normy, mapy z 14 sierpnia, punkty prawie na bieżąco, choć mam wrażenie że jakoś ich mało przybyło, ale co tam. Najważniejsze, że widać już że mapy się aktualizują :)

Re: Awaria?

PostPosted: Mon Aug 22, 2011 9:33 pm
by rlpl
1. Wysyłanie maili z update requestów nie działało podczas awarii i nie wiem czy już działa. Jeśli ktoś próbował w ten sposób komunikować się z innymi użytkownikami, to nie udało się. Na przykład jeśli ktoś zamykał requesty wpisując "jeśli nadal jest problem, to proszę zgłosić nowy update request przez live map", to niestety taka informacja zginęła. Sam zostawiłem ostatnio całe mnóstwo requestów na mapach, części z nich nie ma, mam tylko nadzieję, że ktoś domyślił się i rozwiązał je zgodnie z moimi intencjami.

2. Nadal są problemy na DK7 między Krakowem a Jędrzejowem, wyznaczanie tras nie działa w coraz to nowych miejscach i nikt nie wie dlaczego, z supportem włącznie. Mapy są poprawne i nie były ostatnio zmieniane. Jeśli ktoś jedzie tą drogą, na przykład z Warszawy do Zakopanego, to proszę się nie dziwić, jechać prosto i nie przejmować, a jeśli ktoś chce mieć jakieś informacje nawigacyjne, to trzeba sobie wyznaczyć trasę do jakiegoś bliższego punktu, takiego, do którego nawigacja działa, potem do następnego itd.

Re: Awaria?

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 12:48 am
by noobek
rlpl wrote:1. Wysyłanie maili z update requestów nie działało podczas awarii i nie wiem czy już działa.

2. Nadal są problemy na DK7 między Krakowem a Jędrzejowem.


1. U mnie to samo.
2. Pewnie coś nie do końca zadziałało z update. Z tego co sobie podpatrzyłem to problem jest między Moczydło a Klemencie http://world.waze.com/cartouche/?zoom=0&lat=50.52469&lon=20.19067&layers=TFFTFFFFTFTFTFFFTTTTT&seg-1=103227391&seg-2=60591316. Z Krakowa do Moczydła livemap wyznacza trasę i z Klemencia do Kielc także. I to dokładnie do zaznaczonych elementów (patrz permlink). Jeśli sięgniemy między te miejscowości nici z wyznaczenia trasy. Z Highlightu także nie widać aby były gdzieś przerwy w tym rejonie. :(
Może coś jeszcze się zmieni, dzisiaj w Wawie także klient wazy mi szalał i nie chciał wyznaczać trasy i jakieś dziwne rzeczy pokazywał. Później jak sprawdziłem w livemap to niby było ok. Zobaczymy jutro.

Re: Awaria?

PostPosted: Tue Aug 23, 2011 2:36 pm
by rlpl
To jest bardziej skomplikowane. Odcinki, do których da się dojechać i do których nie da się dojechać przeplatają się. Z Krakowa nie da się wyznaczyć trasy dalej niż do Rynku w Słomnikach. Potem kawałek dalej przed Miechowem trasę z Krakowa już da się wyznaczyć, mimo że przebiega ona przez Słomniki. Jest to wbrew wszelkiej intuicji, ale tak jest i już. Dalej rzeczywiście jest jak piszesz: do Moczydła da się wyznaczyć trasę z Krakowa, ale od tego miejsca już nic. Czasami waze wyznacza trasę, ale zupełnie omijając DK7.

Zgłaszałem ten problem supportowi chyba ze 2 miesiące temu, ale zaznaczyłem, żeby nie poprawiali mapy w tym konkretnym miejscu, bo takie problemy pojawiają się w różnych miejscach, tylko żeby skupili się na błędach w systemie, które są pierwotną przyczyną. Na co oni odpisali, że poprawiają mapy, bo w ten sposób szybciej można udrożnić nawigację, niż szukając błędów programowych, po czym chyba się obrazili, bo od tej pory nie odpowiadają na żadne pytania dotyczące tej okolicy. No i co z tym fantem zrobić? Skasować całą drogę i narysować jeszcze raz? Ja wiem, że tak się da i to rozwiąże problem, tylko czy o to chodzi w tym projekcie?

Czytałem ostatnio na wiki, że waze lekko głupieje, jak się połączy dwa odcinki dwukierunkowe, ale pierwotnie nagrane samochodami jadącymi w przeciwnych kierunkach, a potem usunie skrzyżowanie, tworząc z tych dwóch jeden odcinek. Nie wiem czy to ma jakiś związek, może tak, a może nie.

Re: Awaria?

PostPosted: Wed Aug 24, 2011 3:25 pm
by rlpl
rlpl wrote:To jest bardziej skomplikowane. Odcinki, do których da się dojechać i do których nie da się dojechać przeplatają się. Z Krakowa nie da się wyznaczyć trasy dalej niż do Rynku w Słomnikach. Potem kawałek dalej przed Miechowem trasę z Krakowa już da się wyznaczyć, mimo że przebiega ona przez Słomniki. Jest to wbrew wszelkiej intuicji, ale tak jest i już.


Heh, chyba wiem o co chodzi z tym, że w Słomnikach "droga na mapie jest dobra, a nawigacja nie działa". Droga jest dobra, ale waze nie jest wyrocznią i nie wyznacza od razu prostej drogi do celu, tylko szuka. Jeśli w ramach szukania algorytm wjedzie w jakieś boczne drogi, gdzie wcale nie musi wjeżdżać, ale przecież o tym nie wie, to się wywali i zgłosi "ups, routing server internal error". Konkretnie jeśli chodzi o Słomniki, to tuż obok w miejscowości Miłocice jest straszna masakra na mapie, i to nie dlatego, że coś zostało źle narysowane, tylko dlatego, że serwery źle przetworzyły. Objawem towarzyszącym problemom z nawigacją jest to, że drogi w Cartouche są niewidoczne, dopóki się ich nie podświetli. A data edycji tych dróg? Zgadniecie? Tradycyjnie 17 maja 2011.

A dlaczego z Krakowa do Słomnik nie da się wyznaczyć drogi, a kawałek dalej da się? Bo przy dłuższych trasach waze preferuje drogi lepszej kategorii i już nie wjeżdża w boczne gminne.

Natomiast nadal nie tłumaczy to czemu jest dziura między Moczydłem a Klemencicami.