Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Thu Apr 02, 2015 5:43 pm

wlodek76 wrote:Dane o edytowalnych miejscowościach tworzą się dopiero podczas skanowania mapy,:)

Tak też robię. Zielone kropeczki wyskakują tylko przy miejscowościach już wprowadzonych. Brakujące miejscowości nie są odznaczane. Oczywiście nie zmienia to faktu że wykonałeś kawał dobrej roboty. Dzięki

P.S
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... 047&zoom=2
Biedrzychowice Górne – nieistniejąca wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, http://pl.wikipedia.org/wiki/Biedrzychowice_G%C3%B3rne
Rybarzowice (niem. Reibersdorf) – nieistniejąca już wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybarzowic ... %85skie%29
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Fri Apr 03, 2015 1:15 pm

Tobjas wrote:U mnie pokazywanie miejscowości w moim terenie edytowania nie działa ;( znikaja wszystkie nazwy, te na czerwono i te na zielono. I jeszcze zauważyłem ze kopiowanie do schowka nazwy miejscowosci tez niestety nie działa ;( Najezdzam na nazwe wciskam ctrl+c i nie kopiuje sie do schowka. Moze to tylko u mnie jest cos nie tak ;(

Musisz zrobić skan i dopiero wtedy jak zaznaczył w moim terenie edytowania pozostaną tylko te miejscowości które podczas skanowania dostały przed nazwą kropkę. Niestety u mnie wczoraj kropki dostawały tylko miejscowości na zielono. Dzisiaj nie sprawdzałem.
Kopiowanie działa nie na mapie ale na liście miejscowości.
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Wed Apr 15, 2015 6:53 pm

Mam pewien problem. Mieszkam kilka kilometrów od miejscowości Trestno której nie ma w wykazie. Nie słyszałem aby się cokolwiek zmieniło. Jestem prawie pewien że ta miejscowość była wprowadzona do map Waze, a teraz jej nie ma. Są natomiast zamiast Trestna na jednym z odcinków Blizanowice które znajdują się dalej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trestno
https://www.google.pl/maps/@51.075382,1 ... SECQJw!2e0
https://www.google.pl/maps/place/Trestn ... 9aacc8d61b
Ostatnie edycje w tym rejonie są wykonane przez FZ69617(4) ‎
Dzisiaj przejeżdżając przez Trestno zaznaczyłem początek i koniec miejscowości. Skoryguję to w najbliższym czasie, ale zastanawiam się dlaczego TERYT nie ma tego w swojej bazie.
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Wed Apr 15, 2015 7:55 pm

Coś mi tu nie gra. Może w Wikipedii jest jakiś babol. Trestno jest dużo większe niż Blizanowice w którym jest chyba tylko 5 domów. http://www.siechnice.gmina.pl/mapa.html Na mapie gminnej Siechnic jest Trestno a nie w=ma w wykazie Blizanowic. Muszę to jutro przeanalizować. Czy czasami Blizanowice nie są przysiółkiem Trestna??
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Fri Apr 17, 2015 5:14 pm

Ok. Zasady zasadami ale uważam że powinny być jednak jakieś wyjątki.
http://www.siechnice.pl/index.php/subpa ... ny-sprawdz Jeśli chodzi o ilość mieszkańców to wygląda na to że Trestno ma ponad 30% mieszkańców więcej niż Blizanowice. Zdaję sobie sprawę że liczba mieszkańców nie jest wyznacznikiem ale zobaczcie na Stret View i porównajcie obie miejscowości.
https://www.google.pl/maps/@51.070211,1 ... bsnn1A!2e0
https://www.google.pl/maps/@51.075382,1 ... SECQJw!2e0
Obszarowo Trestno również jest dużo większe. Jeśli nikt mnie nie poprze to wstawię nazwę Trestno w ALT. Trestno jest na innych mapach, a w wyszukiwarce Waze nie ma.
Pozdrawiam serdecznie :)
P.S Blizanowice są pozostałością po starym PGR. Stoi tam kilka domów i stare rozpadające się stodoły i obory.
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Sat Apr 18, 2015 6:42 pm

Dziękuję wam za potwierdzenie mojej opinii. Sprzeciwów nie widzę a więc wprowadzam Trestno jako samodzielną miejscowość.
Pozdrawiam
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Sat Apr 25, 2015 6:57 pm

Wrócę do opcji "Pokaż miejscowości w zasięgu edycji"i. Nie działa to tak jak bym chciał. Uważam że po przeskanowaniu potrzebuję mieć zaznaczone miejscowości które jeszcze nie zostały wprowadzone na mapie, a nie zależy mi na tych które już są na zielono. Czy nie dałoby się zakropkować tych miejscowości które są na czerwono?
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Mon May 11, 2015 8:49 pm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wigancice_%C5%BBytawskie
Wieś nie istnieje od roku 1999, kiedy została zlikwidowana w wyniku rozszerzenia się kopalni Turów.
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Mon May 11, 2015 9:39 pm

FZ69617 wrote:
wroSlaw wrote:http://pl.wikipedia.org/wiki/Wigancice_%C5%BBytawskie
Wieś nie istnieje od roku 1999, kiedy została zlikwidowana w wyniku rozszerzenia się kopalni Turów.

Musisz zgłosić do GUS. :)
Zdaniem TERYT wciąż istnieje jako:
miejscowości podstawowe:
Wigancice Żytawskie (woj. dolnośląskie pow. zgorzelecki gm. Bogatynia) [0188908] : wieś

http://www.stat.gov.pl/broker/access/pe ... nced=false

Mnie nie interesuje GUS. Podaję tę informację dla twórcy skryptu. To nie pierwsza taka sytuacja i na wykazie przy danej miejscowości jest odpowiednia notatka. Pomysł z GUS pozostawiam dla Ciebie. To że dla GUS miejscowość istnieje nie oznacza że na naszych mapach ma być.
Pozdrawiam.
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

Re: Skaner Miejscowości PL - sprawdza brakujące miejscowości

Postby wroSlaw » Wed May 13, 2015 1:14 pm

FZ69617 wrote:
wroSlaw wrote:http://pl.wikipedia.org/wiki/Wigancice_%C5%BBytawskie
Wieś nie istnieje od roku 1999, kiedy została zlikwidowana w wyniku rozszerzenia się kopalni Turów.

Dostałem informację, że Wigancice Żytawskie administracyjnie jednak nadal istnieją:
http://bogatynia.naszemiasto.pl/artykul ... id,tm.html
Wygląd więc na to, że GUS ma jednak w tym przypadku rację i nie ma potrzeby zgłaszać tam nieistniejącego błędu.
Nie ma też uważam powodu, by dopóki miejscowość istnieje, nie było jej także w Waze.


:) Dzięki za sprawdzenie. Niestety nie znam tych rejonów i zostawię "budowę" tej miejscowości komuś bardziej zorientowanemu.
Pozdrawiam.

P.S
Mam pytanie dotyczące miejscowości Zabierzów. https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... 477&zoom=5 Skrypt wyrzuca ją jako brakującą. Problem w tym że wprowadzona jest jako Zabierzów a według skryptu powinno być Zabierzów (woj. małopolskie). Co robimy w takim przypadku? Jest tam dużo ulic do zmiany. Czy można to zmienić automatycznie całościowo czy zostawiamy tak jak jest?
wroSlaw
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 588
Joined: Sun Nov 18, 2012 8:05 am
Location: Wrocław
Has thanked: 10 times
Been thanked: 52 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users