Polski głos w Waze ? :)

Moderators: mousepl, redviper26

Polski głos w Waze ? :)

Postby Grzech » Thu Jan 05, 2012 12:05 am

Chcialem podpytac - moze juz ktos z Was sie orientowal - co trzeba by zrobic zeby przygotowac polski głos do Waze ?

W przypadku tekstu jest arkusz do przetlumaczenia, a co z komendami glosowymi - jest do tego jakas procedurka czy manual ?

Moze nadszedl czas zeby sie z tym uporac jakos wspolnie ? W koncu Polacy nie gesi ... tez swoj jezyk maja :)


Pozdrowienia

Grzech
Grzech
 
Posts: 5
Joined: Wed Sep 28, 2011 8:20 am
Location: Poland, Czechowice-Dziedzice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Polski głos w Waze ? :)

Postby Grzech » Wed Jan 11, 2012 9:06 pm

I to sie nazywa odpowiedz :)

No troche pracy i "organizacji produkcji" z tym jest, ale jak znajde chwile to nad tym przysiade testowo i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znac.


Pozdrowienia

Grzech
Grzech
 
Posts: 5
Joined: Wed Sep 28, 2011 8:20 am
Location: Poland, Czechowice-Dziedzice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Polski głos w Waze ? :)

Postby rlpl » Wed Jan 11, 2012 12:13 am

Pierwszy i chyba najtrudniejszy krok, to nagrać zapowiedzi. Masz ładny głos i dobry sprzęt nagrywający? Bo ja nie. Jak to załatwisz, to reszta powinna być prosta.

Zajrzyj do katalogu [sdcard]/waze/sound/eng, tam masz przykładową listę plików. Zawierają nagrania w formacie MP3. Jeśli masz Androida, to końcówka nazwy zmieniona jest na "bin", ale w dalszym ciągu w środku jest MP3. Musisz przygotować nagrania w takim samym formacie i w plikach o takich samych nazwach.

Uwaga: dalszej części nie próbowałem, więc nie gwarantuję, że się uda.

Zrób backup katalogu [sdcard]/waze. Utwórz katalog [sdcard]/waze/sound/pol (zamiast pol może być cokolwiek innego, byle konsekwentnie). Wgraj do niego Twoje nowe pliki. Przeedytuj plik [sdcard]/waze/prompts.conf, dopisz do niego nową linijkę o treści pol,Polski (albo cokolwiek wolisz, z uwagą jak poprzednio). Uruchom waze'a, sprawdź jak działa i czy da się włączyć polskie zapowiedzi. Ewentualnie zanim włączysz, przeedytuj plik preferences i w linijce "System.Default Language: eng" zamień "eng" na "pol". Powinieneś mieć język polski natychmiast po uruchomieniu.

Nie wiem czy nie zdarza się tak, że klient waze'a ściąga z serwera nowszą wersję konfiguracji i nowsze dźwięki. Może się zdarzyć, że wszystkie Twoje zmiany natychmiast albo za jakiś czas zostaną zamazane. Jeśli waze nie będzie w ogóle mówić po polsku i nie da możliwości wyboru polskiego, to wgraj swoje nagrania do katalogu [sdcard]/waze/sound/eng, zamazując oryginalne. Będziesz widział w ustawieniach język angielski, ale słyszał będziesz polski.

Przetestuj jak działa, napisz jak to zrobiłeś, podziel się z nami nagraniami, dopiero na końcu wyślij do Waze'a zapytanie, czy nie chcieliby włączyć do oficjalnej dystrybucji.

Podobny temat: http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=7355.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time


Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users