Budynki mieszkalne

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Budynki mieszkalne

Postby Boczke » Fri Aug 14, 2015 12:07 pm

Witam.

PIerwszy post, a więc wszystkim mówię witam. :)

Mam pytanie dotyczące zalecanego podejścia do tworzenia bloków/budynków mieszkalnych.
Obecnie tworzę obszar budynku z kategorii 'inne' i konwertuję do budynku mieszkalnego i wprowadzam adres obszaru.
Ale widzę też, że można dodać numery domów w których są dwa punkty (jeden to jak rozumiem lokalizacja, a drugi to jakby podłączenie do drogi). Czy to też warto robić, czy albo jedno albo drugie?
Przykładowo - u mnie na osiedlu wszystkie uliczki mają tę samą nazwę - np. uliczka przebiega dookoła bloku - jak wtedy podłączyć numer budynku - mniej więcej tam gdzie wydaje się to sensowne?

pozdrawiam,
Boczke
Boczke
 
Posts: 14
Joined: Wed Jul 29, 2015 7:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Budynki mieszkalne

Postby Boczke » Mon Aug 17, 2015 7:58 am

Tymczasowo zmieniłem na punkty - fajnie byłoby to jednoznacznie ustalić.

Z punktami jako blokami bywa taki problem (zwróćcie uwagę na blok w kształcie odwróconego E z przedłużeniem pionowej kreski):
https://www.google.pl/maps/@51.263755,2 ... !1e3?hl=pl

Część południowa (jaśniejszy dach) to adres Willowa 1.
Część północna (ciemniejsza część dachu) to adres Poligonowa 2B.

Do obu wjeżdża się od wschodu.
Jak poprawnie zmapować adres przez punkt - 'Willowa 1' nie ma żadnego fizycznego połączenia z ul. Willową i wjeżdża się z zupełnie innej ulicy.

Chwilowo po prostu dodałem kawałek drogi od południa, nazwałem go 'Willowa' i podłączyłem do niego punkt aby nawigacja kogoś poprowadziła poprawnie. Ale to trochę krzywe.

----
Inne pytanie:
Jak opisywać adres (zaznaczenie ulicy, edytuj numery domów), gdzie punkt adresowy jest jeden a fizycznie stoją dwa budynki? (Nie ma A/B)
Last edited by Boczke on Mon Aug 17, 2015 12:02 pm, edited 1 time in total.
Boczke
 
Posts: 14
Joined: Wed Jul 29, 2015 7:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Budynki mieszkalne

Postby Boczke » Mon Aug 17, 2015 12:03 pm

mousepl wrote:
dodałem kawałek drogi od południa, nazwałem go 'Willowa' i podłączyłem do niego punkt

To dobrze zrobiłeś, tylko ustawiaj droga wewnętrzna zamiast prywatnej - tak, jak masz obok.


Dzięki.
Ustawiłem prywatną, bo jest to fizycznie za szlabanem.

Inne pytanie:
Jak opisywać adres (zaznaczenie ulicy, edytuj numery domów), gdzie punkt adresowy jest jeden a fizycznie stoją dwa budynki? (Nie ma A/B)
Boczke
 
Posts: 14
Joined: Wed Jul 29, 2015 7:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Budynki mieszkalne

Postby mousepl » Fri Aug 14, 2015 12:26 pm

Pewnie używasz miejsc do rysowania budynków. Budynki można rysować i na dole wpisać ich adres. Jeśli rysujesz jako obszar to ustaw celownik tam, gdzie byś chciał aby nawigacja Cię prowadziła.
Jeśli uliczki na osiedlu mają taką samą nazwę i idą dookoła paru bloków to ustaw drogę jako wewnętrzną i nadaj jej nazwę.
Dodatkowo jest także opcja wpisywania numerów budynków do drogi. Klikasz na drogę i po lewej na dole wybierz "Edytuj numery domów".
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5946
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 885 times

Re: Budynki mieszkalne

Postby mousepl » Mon Aug 17, 2015 12:02 pm

dodałem kawałek drogi od południa, nazwałem go 'Willowa' i podłączyłem do niego punkt

To dobrze zrobiłeś, tylko ustawiaj droga wewnętrzna zamiast prywatnej - tak, jak masz obok.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5946
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 885 times

Re: Budynki mieszkalne

Postby mousepl » Mon Aug 17, 2015 12:17 pm

Możesz podać przykład?
PS. Otwórz chat w edytorze.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5946
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 885 times

Re: Budynki mieszkalne

Postby TCholewa » Sat Aug 15, 2015 5:38 am

Moim zdaniem nie powinno się mapować domów i bloków jako obszar. Im wiecej punktów obszarowych na mapie tym mniejsza czytelność mapy ;(
TCholewa
Wiki Master
Wiki Master
 
Posts: 1166
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:33 pm
Location: Komorniki
Has thanked: 325 times
Been thanked: 149 times


Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users