Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Image

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Zniwek » Tue Nov 17, 2015 5:33 pm

Nigdy nie zdarzyło mi się coś takiego i zupełnie nie rozumiem co jest tutaj opisywane. Mostek dodaje poziom, natomiast usunięcie węzła nic nie zmienia u mnie.
Image

PROBLEM, PROPOZYCJA, MÓJ BŁĄD? PISZ ŚMIAŁO NA PW! Obiecuję się poprawić :)
Zniwek
Map Editor - level 3
Map Editor - level 3
 
Posts: 1673
Joined: Sun Mar 03, 2013 10:44 pm
Location: Luboń
Has thanked: 180 times
Been thanked: 169 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Zniwek » Tue Nov 17, 2015 4:18 pm

Skoro klikasz mostek, to logiczne że poziom się podniesie by na Livemap był graficznie zaznaczony mostek...?
Tak jak napisał maciej_friedel wyżej.
Image

PROBLEM, PROPOZYCJA, MÓJ BŁĄD? PISZ ŚMIAŁO NA PW! Obiecuję się poprawić :)
Zniwek
Map Editor - level 3
Map Editor - level 3
 
Posts: 1673
Joined: Sun Mar 03, 2013 10:44 pm
Location: Luboń
Has thanked: 180 times
Been thanked: 169 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mrcnlsk » Tue Nov 17, 2015 7:59 am

Mnie się to też zdarzyło, trochę poprzeglądałem mapę na żywo, na której to najlepiej widać. Jestem przekonany, że niektóre odcinki, które edytowałem a nie zmieniałem ich poziomu są na poziomie 1 zamiast podstawowym dopiero teraz to dostrzegam po przeczytaniu Twojego wątku.
ImageImage
mrcnlsk
Map Raider
Map Raider
 
Posts: 136
Joined: Mon Jul 14, 2014 8:32 pm
Location: Zabrze, Poland
Has thanked: 68 times
Been thanked: 30 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 4:08 pm

Nie, nie i nie ;)
Nie ma czegoś takiego jak jakość drogi w Waze ale niektórzy użytkownicy myśleli, że jest (opcja poziom) i dlatego podnosili DK i DW, bo są lepszej jakości co jest błędnym działaniem. nie jest to powodem błędnego prowadzenia. Drogi te są przejezdne i serwer tras nie bierze pod uwagę poziomów dróg.
Opcja routingu (wybór preferowana/neutralna/omijaj) nie działa i nigdy wcześniej nie działała. Nie ma planów czy i kiedy będzie działać więc nie ma nad czym myśleć.


----EDIT----
Widzę, że Jacek2000 napisał już podsumowanie w czasie, gdy ja skrobałem swojego posta.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 9:43 am

Czyli wychodzi na to, że problemu nie ma, ponieważ opcja ta nie służy do usuwania węzła tylko to tworzenia mostu - tak wskazuje ikona.
Ta opcja jest używana przez inne kraje jak np. skrzyżowanie jest połączone w kształcie X to zaznaczając drogi w jednej linii i kliknięcie na mostek scala odcinek i podnosi poziom, bo 2 drogi nie mogą się przecinać na jednym poziomie.

@mareku188: jakiś czas temu użytkownicy zaznaczali poziom jako jakość drogi, dlatego niektóre poziomy są na 4 lub 5.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:53 pm

Marcin_S wrote:Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.

Trochę mi rozjaśniłeś sytuację :D
Może An_Ka myśli, że jeśli zaznaczymy 2 odcinki połączone węzłem to węzeł usuwa się klikając mostek, a to jest błędne myślenie :D Węzeł należy usuwać klikając na niego a nie zaznaczając drogi pomiędzy nim.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:24 pm

Nic nie rozumiem z tego, co napisałeś...
Usuwasz zbędny węzeł i elewacja się podnosi? Mi się to nie zdarzyło.
Ja standardowo pracuję na podglądzie poziomu drogi więc widzę, czy jest zmienione, czy nie.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 4:38 pm

Czyli użytkownicy zamiast tworzyć węzła na przecinających się drogach tworzą mostek? Dobrze rozumiem? Sprawdzałem przed chwilą, po zrobieniu dwóch dróg przecinających się zaznaczeniu obu z ctrl pojawia się tworzenie węzła.
Jeśli drogi są połączone węzłem i zaznaczymy 2 sąsiednie z ctrl to pojawia się mostek, tylko po co robić coś takiego jeśli są połączone?
Serio, nie rozumiem problemu, nikt nie opisał co dokładnie trzeba zrobić i co dokładnie się dzieje...
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 3:12 pm

OK, rozumiem, ale czy ktoś może opisać krok po kroku jak to zrobić? Mi jakoś ta sztuka nie wychodzi.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 2:17 pm

Jakoś nie mogę odtworzyć tego problemu. Łączę, przesuwam, nakładam i nic.
Masz jakieś Howto?
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users