Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Image

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Fri Nov 13, 2015 3:51 pm

Nie zdarzyło mi się jeszcze
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3097
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 907 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 3:12 pm

@mousepl Czyli tu chodziło o jakość drogi? Ale było tak na drogach krajowych i wojewódzkich. A wszystkie okoliczne były zaznaczone jako podstawa więc poprzez to Waze błędnie prowadził. Jeżeli chodzi o jakość to przy tworzeniu drogi jest opcja czy droga ma być wybierana przy przeliczaniu trasy jako preferowana, neutralna czy też omijać. Więc bardziej w tym kierunku bym zmieniał poszczególne drogi. No chyba, że się nie zrozumieliśmy:-)
ImageImageCMImagePL&INDImageImageImage
mareku188
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 417
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna, Poland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 76 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 7:18 am

Zaznaczenie dwóch dróg z Ctrl od dawna dawało możliwość kliknięcia na most (to jakaś funkcja WME). Ja usuwam zbędny węzeł przez naciśniecie Delete i też świetnie działa. Jest za to inny problem - trafiają się drogi z poziomem 4. I nie wynika to z kliknięć na mostek ale z tego, że przez przypadek niektórzy edytorzy z LV4 lub LV5 zamiast blokować drogę na lv4 (DK) lub lv3 (DW) zmieniają poziom drogi :-) Wtedy ja poprawiam i git. Każdemu z pośpiechu może się to zdarzyć. Miłego dzionka
ImageImageCMImagePL&INDImageImageImage
mareku188
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 417
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna, Poland
Has thanked: 285 times
Been thanked: 76 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Wed Nov 18, 2015 9:13 am

Sprawdziłem ten "mostek". Rzeczywiście działa to tak, że po zaznaczeniu dwóch połączonych węzłem segmentów i kliknięciu "mostka" podnosi się poziom całego segmentu stworzonego z dwóch poprzednio istniejących, węzeł jest kasowany. Jak dla mnie b. niewłaściwa funkcja - przy skrzyżowaniach odcina przejezdność pozostałych dochodzących do węzła segmentów. Wolę "ręcznie" decydować o tym co podnieść, w którym miejscu i który węzeł skasować/dodać.
Pozdrawiam,
Marcin
LC and CM India and Poland
Image Image ImageImage
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1559
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 679 times
Been thanked: 542 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Tue Nov 17, 2015 5:31 pm

Czy używasz "d" do kasowania węzła, zaznaczasz węzeł, klikasz d i gotowe. Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.


Wysłane z Tapatalk
LC and CM India and Poland
Image Image ImageImage
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1559
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 679 times
Been thanked: 542 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby maciej_friedel » Tue Nov 17, 2015 12:54 pm

It's Not A Bug, It's A Feature!
Popatrz na ikonę jaka się pojawia w czasie łączenia takich odcinków. To jest prawidłowe zachowanie edytora.

maciek
Location Wrocław, Poland CM, Иж Planeta Sport 350
Image
maciej_friedel
 
Posts: 230
Joined: Sat Dec 17, 2011 11:21 pm
Location: Poland - Wrocław
Has thanked: 12 times
Been thanked: 35 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Jacek2000 » Wed Nov 18, 2015 4:03 pm

Moim zdaniem temat można podsumować w kilku zdaniach;
1. Samoczynne podniesienie poziomu nastąpi gdy zbędny węzeł "usuwamy mostkiem" (na co An_ka chciał zwrócić uwagę edytorów) i nie jest to błąd tylko reguła.
2. Ikona "mostek" nie jest do usuwania zbędnych węzłów.
3. Wysokie poziomy drogi (np. 4,5,6 itp.) to pozostałość z dawnych czasów, którymi to niektórzy edytorzy zaznaczali jakość drogi, a nie faktyczny jej poziom.
4. Waze przy wyznaczaniu trasy nie bierze pod uwagę poziomów dróg, nie czyta tego joko jakość drogi. Od tego są kategorie dróg.
5. Poziom drogi służy tylko do odzwierciedlenia sytuacji na jakim poziomie krzyżują się drogi.
6. Częściej radzę odwiedzać stronę WIKI.
Na tym chyba temat można zamknąć, a swoją drogą dobrze, że został wywołany, bo był on dość często ignorowany w edytorze.
Jacek2000
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 501
Joined: Mon May 12, 2014 7:04 pm
Location: Polska
Has thanked: 84 times
Been thanked: 92 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:49 pm

Opisywany problem dotyczy jednej drogi gdy np. po edycji zamknięć lub z innych przyczyn pozostaje zbędny węzeł i chcemy go usunąć nie w przypadku dwóch dróg. Nie wiem jakie są tego konsekwencje , powstaje natomiast droga o poziomie 1,2 lub wyższym.
Chciałem zwrócić uwagę na taką sprawę , ponieważ nikt przy edycji napewno nie zwraca uwagi na poziom powstałej drogi.
Pozdrawiam :)
ImageImageImageImageImage
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 227
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:22 pm

Przykład 3
Połączenie dwóch odcinków poprzez usunięcie węzła.
Zaznaczamy węzeł / Delete
Powstaje prawidłowa droga. Poziom " Podstawa "
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... =296037846
ImageImageImageImageImage
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 227
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 3:28 pm

Na początku mam dwa odcinki zaznaczam oba z przyciskiem Ctrl. U góry pojawia się most klikam na niego a następnie zapisz. Powstaje droga po jej zaznaczeniu masz jak w przykładzie pierwszym dwa odcinki. Poziom 1
ImageImageImageImageImage
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 227
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot]