Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Fri Nov 13, 2015 3:27 pm

Podczas edycji łączenia dwóch dróg o poziomie np. "podstawowym" zauważyłem , że po zapisaniu nowo powstałego odcinka drogi , następuje podniesienie jej poziomu na " 1 " a czasami " 2 "
Czym spowodowany jest ten błąd ?
Proszę zwracać uwagę podczas edycji. :)
Pozdrawiam
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Sat Nov 14, 2015 10:15 am

Zrobiłem małe doświadczenie.
Dwa fikcyjne odcinki drogi połączyłem.
A to efekt:
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... =295785216
Segment samoczynnie przeszedł na poziom 1.
W XP sp 3 przeglądarka Google Chrome
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 2:48 pm

Poszedłem dalej Połączyłem obok 3 odcinki. Gdy sie niezwruci uwagi wcześniej mamy już poziom 2.
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... =296030407
Dlatego się nie dziwię teraz że czasami spotykam poziom 5
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 3:28 pm

Na początku mam dwa odcinki zaznaczam oba z przyciskiem Ctrl. U góry pojawia się most klikam na niego a następnie zapisz. Powstaje droga po jej zaznaczeniu masz jak w przykładzie pierwszym dwa odcinki. Poziom 1
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:22 pm

Przykład 3
Połączenie dwóch odcinków poprzez usunięcie węzła.
Zaznaczamy węzeł / Delete
Powstaje prawidłowa droga. Poziom " Podstawa "
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... =296037846
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:49 pm

Opisywany problem dotyczy jednej drogi gdy np. po edycji zamknięć lub z innych przyczyn pozostaje zbędny węzeł i chcemy go usunąć nie w przypadku dwóch dróg. Nie wiem jakie są tego konsekwencje , powstaje natomiast droga o poziomie 1,2 lub wyższym.
Chciałem zwrócić uwagę na taką sprawę , ponieważ nikt przy edycji napewno nie zwraca uwagi na poziom powstałej drogi.
Pozdrawiam :)
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 448
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 18 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Jacek2000 » Wed Nov 18, 2015 4:03 pm

Moim zdaniem temat można podsumować w kilku zdaniach;
1. Samoczynne podniesienie poziomu nastąpi gdy zbędny węzeł "usuwamy mostkiem" (na co An_ka chciał zwrócić uwagę edytorów) i nie jest to błąd tylko reguła.
2. Ikona "mostek" nie jest do usuwania zbędnych węzłów.
3. Wysokie poziomy drogi (np. 4,5,6 itp.) to pozostałość z dawnych czasów, którymi to niektórzy edytorzy zaznaczali jakość drogi, a nie faktyczny jej poziom.
4. Waze przy wyznaczaniu trasy nie bierze pod uwagę poziomów dróg, nie czyta tego joko jakość drogi. Od tego są kategorie dróg.
5. Poziom drogi służy tylko do odzwierciedlenia sytuacji na jakim poziomie krzyżują się drogi.
6. Częściej radzę odwiedzać stronę WIKI.
Na tym chyba temat można zamknąć, a swoją drogą dobrze, że został wywołany, bo był on dość często ignorowany w edytorze.
Jacek2000
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 978
Joined: Mon May 12, 2014 7:04 pm
Location: Polska
Has thanked: 85 times
Been thanked: 89 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby maciej_friedel » Tue Nov 17, 2015 12:54 pm

It's Not A Bug, It's A Feature!
Popatrz na ikonę jaka się pojawia w czasie łączenia takich odcinków. To jest prawidłowe zachowanie edytora.

maciek
maciej_friedel
 
Posts: 460
Joined: Sat Dec 17, 2011 11:21 pm
Location: Poland - Wrocław
Has thanked: 15 times
Been thanked: 35 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Tue Nov 17, 2015 5:31 pm

Czy używasz "d" do kasowania węzła, zaznaczasz węzeł, klikasz d i gotowe. Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.


Wysłane z Tapatalk
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 3059
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 676 times
Been thanked: 499 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Wed Nov 18, 2015 9:13 am

Sprawdziłem ten "mostek". Rzeczywiście działa to tak, że po zaznaczeniu dwóch połączonych węzłem segmentów i kliknięciu "mostka" podnosi się poziom całego segmentu stworzonego z dwóch poprzednio istniejących, węzeł jest kasowany. Jak dla mnie b. niewłaściwa funkcja - przy skrzyżowaniach odcina przejezdność pozostałych dochodzących do węzła segmentów. Wolę "ręcznie" decydować o tym co podnieść, w którym miejscu i który węzeł skasować/dodać.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 3059
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 676 times
Been thanked: 499 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users