Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:22 pm

Przykład 3
Połączenie dwóch odcinków poprzez usunięcie węzła.
Zaznaczamy węzeł / Delete
Powstaje prawidłowa droga. Poziom " Podstawa "
https://www.waze.com/pl/editor/?env=row ... =296037846
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 237
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 4:38 pm

Czyli użytkownicy zamiast tworzyć węzła na przecinających się drogach tworzą mostek? Dobrze rozumiem? Sprawdzałem przed chwilą, po zrobieniu dwóch dróg przecinających się zaznaczeniu obu z ctrl pojawia się tworzenie węzła.
Jeśli drogi są połączone węzłem i zaznaczymy 2 sąsiednie z ctrl to pojawia się mostek, tylko po co robić coś takiego jeśli są połączone?
Serio, nie rozumiem problemu, nikt nie opisał co dokładnie trzeba zrobić i co dokładnie się dzieje...
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3128
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby An_ka » Tue Nov 17, 2015 4:49 pm

Opisywany problem dotyczy jednej drogi gdy np. po edycji zamknięć lub z innych przyczyn pozostaje zbędny węzeł i chcemy go usunąć nie w przypadku dwóch dróg. Nie wiem jakie są tego konsekwencje , powstaje natomiast droga o poziomie 1,2 lub wyższym.
Chciałem zwrócić uwagę na taką sprawę , ponieważ nikt przy edycji napewno nie zwraca uwagi na poziom powstałej drogi.
Pozdrawiam :)
An_ka
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 237
Joined: Thu Aug 21, 2014 7:04 pm
Location: Częstochowa , Poland
Has thanked: 12 times
Been thanked: 19 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:24 pm

Nic nie rozumiem z tego, co napisałeś...
Usuwasz zbędny węzeł i elewacja się podnosi? Mi się to nie zdarzyło.
Ja standardowo pracuję na podglądzie poziomu drogi więc widzę, czy jest zmienione, czy nie.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3128
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Tue Nov 17, 2015 5:31 pm

Czy używasz "d" do kasowania węzła, zaznaczasz węzeł, klikasz d i gotowe. Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.


Wysłane z Tapatalk
LC and CM India and Poland
[ img ] [ img ] [ img ][ img ]
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1576
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 699 times
Been thanked: 619 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Zniwek » Tue Nov 17, 2015 5:33 pm

Nigdy nie zdarzyło mi się coś takiego i zupełnie nie rozumiem co jest tutaj opisywane. Mostek dodaje poziom, natomiast usunięcie węzła nic nie zmienia u mnie.
[ img ]

PROBLEM, PROPOZYCJA, MÓJ BŁĄD? PISZ ŚMIAŁO NA PW! Obiecuję się poprawić :)
Zniwek
Map Editor - level 3
Map Editor - level 3
 
Posts: 1673
Joined: Sun Mar 03, 2013 10:44 pm
Location: Luboń
Has thanked: 180 times
Been thanked: 169 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:53 pm

Marcin_S wrote:Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.

Trochę mi rozjaśniłeś sytuację :D
Może An_Ka myśli, że jeśli zaznaczymy 2 odcinki połączone węzłem to węzeł usuwa się klikając mostek, a to jest błędne myślenie :D Węzeł należy usuwać klikając na niego a nie zaznaczając drogi pomiędzy nim.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3128
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 7:18 am

Zaznaczenie dwóch dróg z Ctrl od dawna dawało możliwość kliknięcia na most (to jakaś funkcja WME). Ja usuwam zbędny węzeł przez naciśniecie Delete i też świetnie działa. Jest za to inny problem - trafiają się drogi z poziomem 4. I nie wynika to z kliknięć na mostek ale z tego, że przez przypadek niektórzy edytorzy z LV4 lub LV5 zamiast blokować drogę na lv4 (DK) lub lv3 (DW) zmieniają poziom drogi :-) Wtedy ja poprawiam i git. Każdemu z pośpiechu może się to zdarzyć. Miłego dzionka
mareku188
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 437
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna, Poland
Has thanked: 301 times
Been thanked: 82 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Marcin_S » Wed Nov 18, 2015 9:13 am

Sprawdziłem ten "mostek". Rzeczywiście działa to tak, że po zaznaczeniu dwóch połączonych węzłem segmentów i kliknięciu "mostka" podnosi się poziom całego segmentu stworzonego z dwóch poprzednio istniejących, węzeł jest kasowany. Jak dla mnie b. niewłaściwa funkcja - przy skrzyżowaniach odcina przejezdność pozostałych dochodzących do węzła segmentów. Wolę "ręcznie" decydować o tym co podnieść, w którym miejscu i który węzeł skasować/dodać.
Pozdrawiam,
Marcin
LC and CM India and Poland
[ img ] [ img ] [ img ][ img ]
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1576
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 699 times
Been thanked: 619 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 9:43 am

Czyli wychodzi na to, że problemu nie ma, ponieważ opcja ta nie służy do usuwania węzła tylko to tworzenia mostu - tak wskazuje ikona.
Ta opcja jest używana przez inne kraje jak np. skrzyżowanie jest połączone w kształcie X to zaznaczając drogi w jednej linii i kliknięcie na mostek scala odcinek i podnosi poziom, bo 2 drogi nie mogą się przecinać na jednym poziomie.

@mareku188: jakiś czas temu użytkownicy zaznaczali poziom jako jakość drogi, dlatego niektóre poziomy są na 4 lub 5.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3128
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users