Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 7:18 am

Zaznaczenie dwóch dróg z Ctrl od dawna dawało możliwość kliknięcia na most (to jakaś funkcja WME). Ja usuwam zbędny węzeł przez naciśniecie Delete i też świetnie działa. Jest za to inny problem - trafiają się drogi z poziomem 4. I nie wynika to z kliknięć na mostek ale z tego, że przez przypadek niektórzy edytorzy z LV4 lub LV5 zamiast blokować drogę na lv4 (DK) lub lv3 (DW) zmieniają poziom drogi :-) Wtedy ja poprawiam i git. Każdemu z pośpiechu może się to zdarzyć. Miłego dzionka
mareku188
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 398
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna
Has thanked: 272 times
Been thanked: 74 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 3:12 pm

@mousepl Czyli tu chodziło o jakość drogi? Ale było tak na drogach krajowych i wojewódzkich. A wszystkie okoliczne były zaznaczone jako podstawa więc poprzez to Waze błędnie prowadził. Jeżeli chodzi o jakość to przy tworzeniu drogi jest opcja czy droga ma być wybierana przy przeliczaniu trasy jako preferowana, neutralna czy też omijać. Więc bardziej w tym kierunku bym zmieniał poszczególne drogi. No chyba, że się nie zrozumieliśmy:-)
mareku188
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 398
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna
Has thanked: 272 times
Been thanked: 74 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Fri Nov 13, 2015 3:51 pm

Nie zdarzyło mi się jeszcze
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 2:17 pm

Jakoś nie mogę odtworzyć tego problemu. Łączę, przesuwam, nakładam i nic.
Masz jakieś Howto?
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 3:12 pm

OK, rozumiem, ale czy ktoś może opisać krok po kroku jak to zrobić? Mi jakoś ta sztuka nie wychodzi.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 4:38 pm

Czyli użytkownicy zamiast tworzyć węzła na przecinających się drogach tworzą mostek? Dobrze rozumiem? Sprawdzałem przed chwilą, po zrobieniu dwóch dróg przecinających się zaznaczeniu obu z ctrl pojawia się tworzenie węzła.
Jeśli drogi są połączone węzłem i zaznaczymy 2 sąsiednie z ctrl to pojawia się mostek, tylko po co robić coś takiego jeśli są połączone?
Serio, nie rozumiem problemu, nikt nie opisał co dokładnie trzeba zrobić i co dokładnie się dzieje...
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:24 pm

Nic nie rozumiem z tego, co napisałeś...
Usuwasz zbędny węzeł i elewacja się podnosi? Mi się to nie zdarzyło.
Ja standardowo pracuję na podglądzie poziomu drogi więc widzę, czy jest zmienione, czy nie.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Tue Nov 17, 2015 5:53 pm

Marcin_S wrote:Mostek symbolizuje zaznaczenie dwóch odcinków i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy go klikać żeby usunąć. Nie wszystkie węzły są zbędne - mogą być np. w miejscu ograniczenia prędkości.

Trochę mi rozjaśniłeś sytuację :D
Może An_Ka myśli, że jeśli zaznaczymy 2 odcinki połączone węzłem to węzeł usuwa się klikając mostek, a to jest błędne myślenie :D Węzeł należy usuwać klikając na niego a nie zaznaczając drogi pomiędzy nim.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 9:43 am

Czyli wychodzi na to, że problemu nie ma, ponieważ opcja ta nie służy do usuwania węzła tylko to tworzenia mostu - tak wskazuje ikona.
Ta opcja jest używana przez inne kraje jak np. skrzyżowanie jest połączone w kształcie X to zaznaczając drogi w jednej linii i kliknięcie na mostek scala odcinek i podnosi poziom, bo 2 drogi nie mogą się przecinać na jednym poziomie.

@mareku188: jakiś czas temu użytkownicy zaznaczali poziom jako jakość drogi, dlatego niektóre poziomy są na 4 lub 5.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 4:08 pm

Nie, nie i nie ;)
Nie ma czegoś takiego jak jakość drogi w Waze ale niektórzy użytkownicy myśleli, że jest (opcja poziom) i dlatego podnosili DK i DW, bo są lepszej jakości co jest błędnym działaniem. nie jest to powodem błędnego prowadzenia. Drogi te są przejezdne i serwer tras nie bierze pod uwagę poziomów dróg.
Opcja routingu (wybór preferowana/neutralna/omijaj) nie działa i nigdy wcześniej nie działała. Nie ma planów czy i kiedy będzie działać więc nie ma nad czym myśleć.


----EDIT----
Widzę, że Jacek2000 napisał już podsumowanie w czasie, gdy ja skrobałem swojego posta.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3041
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 884 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users