Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

[ img ]

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mareku188 » Wed Nov 18, 2015 3:12 pm

@mousepl Czyli tu chodziło o jakość drogi? Ale było tak na drogach krajowych i wojewódzkich. A wszystkie okoliczne były zaznaczone jako podstawa więc poprzez to Waze błędnie prowadził. Jeżeli chodzi o jakość to przy tworzeniu drogi jest opcja czy droga ma być wybierana przy przeliczaniu trasy jako preferowana, neutralna czy też omijać. Więc bardziej w tym kierunku bym zmieniał poszczególne drogi. No chyba, że się nie zrozumieliśmy:-)
mareku188
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 436
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna, Poland
Has thanked: 301 times
Been thanked: 81 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby Jacek2000 » Wed Nov 18, 2015 4:03 pm

Moim zdaniem temat można podsumować w kilku zdaniach;
1. Samoczynne podniesienie poziomu nastąpi gdy zbędny węzeł "usuwamy mostkiem" (na co An_ka chciał zwrócić uwagę edytorów) i nie jest to błąd tylko reguła.
2. Ikona "mostek" nie jest do usuwania zbędnych węzłów.
3. Wysokie poziomy drogi (np. 4,5,6 itp.) to pozostałość z dawnych czasów, którymi to niektórzy edytorzy zaznaczali jakość drogi, a nie faktyczny jej poziom.
4. Waze przy wyznaczaniu trasy nie bierze pod uwagę poziomów dróg, nie czyta tego joko jakość drogi. Od tego są kategorie dróg.
5. Poziom drogi służy tylko do odzwierciedlenia sytuacji na jakim poziomie krzyżują się drogi.
6. Częściej radzę odwiedzać stronę WIKI.
Na tym chyba temat można zamknąć, a swoją drogą dobrze, że został wywołany, bo był on dość często ignorowany w edytorze.
Jacek2000
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 518
Joined: Mon May 12, 2014 7:04 pm
Location: Polska
Has thanked: 86 times
Been thanked: 97 times

Re: Samoczynne podniesienie poziomu Drogi

Postby mousepl » Wed Nov 18, 2015 4:08 pm

Nie, nie i nie ;)
Nie ma czegoś takiego jak jakość drogi w Waze ale niektórzy użytkownicy myśleli, że jest (opcja poziom) i dlatego podnosili DK i DW, bo są lepszej jakości co jest błędnym działaniem. nie jest to powodem błędnego prowadzenia. Drogi te są przejezdne i serwer tras nie bierze pod uwagę poziomów dróg.
Opcja routingu (wybór preferowana/neutralna/omijaj) nie działa i nigdy wcześniej nie działała. Nie ma planów czy i kiedy będzie działać więc nie ma nad czym myśleć.


----EDIT----
Widzę, że Jacek2000 napisał już podsumowanie w czasie, gdy ja skrobałem swojego posta.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3128
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

Previous

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users

cron