Nie zalicza przejechanych kilometrow

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby mto6 » Sun Jan 15, 2017 8:04 pm

Ja też uważam, że system blokad w edytorze Waze jest upierdliwy. Moim zdaniem każdy powinien móc edytować wszystko, ale zanim zmiany wejdą w życie, powinny być zatwierdzane przez doświadczonych edytorów. I także zmiany dokonywane przez doświadczonych edytorów powinny wymagać zatwierdzania, bo każdy popełnia błędy.
mto6
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 406
Joined: Fri Oct 04, 2013 8:01 pm
Has thanked: 37 times
Been thanked: 41 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby mareku188 » Mon Jan 16, 2017 11:27 am

:idea: A kto to będzie sprawdzał? Sama weryfikacja nowych miejsc zajmuje dużo czasu - sporo takich zgłoszeń wciąż wisi w edytorze. Jeśli przyjmiesz, że średnio tygodniowo wszyscy edytorzy robią 30k edycji (a jest więcej) to gdzie znajdzie się rzesza ludzi tylko do zatwierdzania edycji innych? Wtedy też czas wejścia w życie konkretnej edycji może się wydłużyć do wieczności bo akurat w rejonie gdzie jechałem i edytowałem nikt się nie porusza więc nie będzie zatwierdzone przez kolejne tygodnie a nawet miesiące.
PS. Jeśli widzisz błędną edycję to napisz do ostatniego edytora (czasem edytor zrobił błąd na początku będąc na poziomie L1 lub L2 ale w WME będzie się wyświetlała aktualna ranga edytora) poza tym tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów :ugeek:
mareku188
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 440
Joined: Fri Mar 27, 2015 11:04 am
Location: Jabłonna, Poland
Has thanked: 304 times
Been thanked: 83 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby mousepl » Thu Jan 19, 2017 4:36 pm

mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3130
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 912 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby world_25nmswx6 » Fri Jan 20, 2017 8:08 am

Może poedytował a punktów mu nie naliczyło przez tydzień plus za jazdy też nie policzyło itp,itp.
i h.. na to wyłożył jak 95% próbójących.
Sam jestem początkowym wazerem i narazie obserwuje ale chyba też h.. wyłożę.
Jak bym trafił odrazu na ta przerwe co teraz była to odrazu bym odinstalował.
Ale teraz też nie jest lepiej zrobiłem ponad 2000 edycji ,punkty za edycję są a reszta stoi.
Dalej jestem bobasem mimo przejechanych wymaganych kilometrów już 7.stycznia (a przejazdy w edytorze są widoczne) ,zero cukierków za jakieś tam jazdy np.4 dni w tygodniu itp.
Podczas tej ostatniej przerwy niezliczone przejazdy wogóle ich nie ma,a są już widoczne przejazdy po awarii więc pogubili.
Następna sprawa po co blokować edycję np.krajówki do poziomu 3 czy 4 jak jest żle zrobiona,rozumiem jak by była odwalona skręty ,zawracania,nazwy,adresy,radary,ograniczenia odwalona cała to se blokujcie nawet 8 poziomem.Wtedy jak coś się zmieni to mozna pisać na forum o zmianę.
Ograniczyć do 2 poziomu (nikt nie będzie się rejestrował ,robił 3000 edycji żeby namieszać na krajówce gorzej jak namiesza w centrum gdzie może )
Jak wstawię 70 uzupełnień 2km odcinka drogi to nik z Was tego nie uzupełni ,zgłosiłem 6 ograniczeń prędkości i wiszą już prawie 2 tygodnie.
Wiem można napisać o odblokowanie to ja poproszę cały obręb 50km wkoło Kamienna Góra wszystkie elementy.
Co jeszcze zauważyłem w czasie mojej bardzo krótkiej przygody z wazerem.
--- za bardzo przyciąga do trasy
--- za póżno wskakuje ograniczenie jak się szybko wjedzie np.w 40km/h to jak jest krótkie ograniczenie to prawie się skończy :)
--- fotoradary po minięciu dalej ostrzega w jakimś tam promieniu od fotoradaru ,nie ostrzega jaka prędkość jest wymagana .
-- żre i to nie przesada, żre baterię w telefonie,telefon gorący
---do jakiegoś trochę starszego telefonu lub tableta to nie ma co instalować bo się muli i wiechnie się przy próbie zgłoszenia zdarzenia.
---nie mówi o pewnych skrętach gdzie wręcz powinna
--- kłopoty z zawracaniem po pojechaniu nie tak jak chciała nawi jak sobie akurat wjedziemy w jakąś długą uliczkę to się karniemy parę km gratis i wrócimy w to samo miejsce(żeby chociaż powiedziała...... za 3km zawróć.....a tu nic.
---kłopot jak gdzieś pojedziemy gdzie jest słaby zasięg,albo jakieś kłopoty z "danymi komórkowymi" i polecimy nie tak jak chciała nawi bo jakiś objazd albo coś tam to już tylko papierowa mapa zostaje.
--denerwująca opcja" zrób zdjęcie" jak dojeżdżasz na miejsce (można to jakoś wyłączyć?) zasłania pół ekranu i po co mam robić zdjęcie niczego szczególnego
---za szybko kończy nawigację ze 100 metrów przed celem kończy nawigować i pa jak się skupiałeś na drodze bo coś się działo jakieś skręty itp. to nie wiesz gdzie jest cel
--- i pewnie jeszcze cała masa czegoś co jeszcze nie mogę sprawdzić bo zostałem wiecznym bobasem.
world_25nmswx6
 
Posts: 3
Joined: Wed Dec 28, 2016 1:24 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby jarkaz » Fri Jan 20, 2017 11:00 am

To Ci się uzbierało żali, w sumie fakt nie ma co w sobie dusić.
To jest społecznościowa, darmowa nawigacja, mapa jest w 100% zrobiona przez użytkowników, więc błędy mogą się zdarzać i na pewno są, mamy możliwość w miarę szybkiej poprawy. Co do bycia bobasem czy nie zliczania pkt to możemy tylko powiedzieć że problem znany, dziś była aktualizacja pkt, na tą chwilę jest tylko w Dashboard ale do końca dnia myślę że wskoczy w apce, cierpliwości. Co do blokowania ulicy to jest konieczne bo już nie raz mieliśmy nieprzejezdna DK czy A. Wystarczy zgłosić na forum lub Slack błąd i odblokujemy taka drogę lub poprawimy. Raporty zgłaszane z drogi tez są obsługiwane przez użytkowników, wiec nie ma co narzekać tylko brać się do roboty lub przypomnieć gdzie, to zrobimy.
jezdze z Waze prawie 3 lata, 150tys km, były czasami małe problemy, ale nie chce zamieniać na inna, często płatną, bo też mają błędy i są z nimi problemy.
Pozdrawiam
jarkaz :)
jarkaz
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 2718
Joined: Tue Apr 08, 2014 5:04 pm
Location: Sochaczew, Poland
Has thanked: 811 times
Been thanked: 506 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby AdamoSk » Tue Jan 24, 2017 9:31 am

--- fotoradary po minięciu dalej ostrzega w jakimś tam promieniu od fotoradaru ,nie ostrzega jaka prędkość jest wymagana . To można poprawić, czasem ustawiona jest prędkość maksymalna 0km/h
---nie mówi o pewnych skrętach gdzie wręcz powinna Można to poprawić w edytorze, albo poprzez korektę geometrii drogi, albo wymusić dany komunikat
--- kłopoty z zawracaniem po pojechaniu nie tak jak chciała nawi jak sobie akurat wjedziemy w jakąś długą uliczkę to się karniemy parę km gratis i wrócimy w to samo miejsce(żeby chociaż powiedziała...... za 3km zawróć.....a tu nic. To też można poprawić, w każdym segmencie drogi można wybrać czy można tam zawracać
---kłopot jak gdzieś pojedziemy gdzie jest słaby zasięg,albo jakieś kłopoty z "danymi komórkowymi" i polecimy nie tak jak chciała nawi bo jakiś objazd albo coś tam to już tylko papierowa mapa zostaje. Tak to działa w nawigacjach online, zawsze można kupić jakąś nawi offline
--denerwująca opcja" zrób zdjęcie" jak dojeżdżasz na miejsce (można to jakoś wyłączyć?) zasłania pół ekranu i po co mam robić zdjęcie niczego szczególnego Też mnie to denerwuje, ale nic z tym nie zrobimy
---za szybko kończy nawigację ze 100 metrów przed celem kończy nawigować i pa jak się skupiałeś na drodze bo coś się działo jakieś skręty itp. to nie wiesz gdzie jest cel Ja nie spotkałem się z czymś takim, zawsze doprowadza do celu
AdamoSk
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 83
Joined: Sat Nov 14, 2015 4:05 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby TiuroMi » Wed Feb 01, 2017 7:42 am

Witam

To mój pierwszy post więc witam serdecznie. Naczytałem się sporo w Wiki Waze o projekcie, społeczności, algorytmach itd. i entuzjastycznie podszedłem do nowego narzędzia ;-)

Jestem nowym użytkownikiem, aktywnym od około 10 dni. W apce i na stronie edytora map mam 435 punktów, które się nie aktualizują w ogóle, odkąd je sprawdzam (od około tygodnia). Ponadto na stronie dashboard mam 2 911 punktów, które też łącznie z liczbą przejazdów i km również się nigdy nie aktualizują.
Czy to jakiś bug/problem i trzeba czekać czy gdzieś ewentualnie mogę skierować prośbę o sprawdzenie mojego konta czy wszytko w porządku i kiedy nastąpi update.

Pozdrawiam
TiuroMi
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 29, 2017 8:50 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby jarkaz » Wed Feb 01, 2017 7:46 am

W Dashboard na dole strony jest informacja kiedy była ostatnia aktualizacja punktów. W tej chwili jest to 3 dni temu ,ale punkty zaktualizowały się tylko w Dashboard, nigdzie więcej. Czasami zdarza się że są kilkudniowe przestoje w aktualizacjach. Spokojnie, wszystko będzie naliczone.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jarkaz
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 2718
Joined: Tue Apr 08, 2014 5:04 pm
Location: Sochaczew, Poland
Has thanked: 811 times
Been thanked: 506 times

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby TiuroMi » Wed Feb 01, 2017 8:07 am

dzięki za szybką odpowiedź, czyli to jest ta informacja: "Ostatnio zmienione 3 dni temu"

Czy ta rozbieżność dashborad 2911 vs 435 apka/edytor to jest ok? Zniweluje się za jakiś czas?

Czy apka/edytor updatuje się niezależnie od dashboard'u?

Ponadto w historii przejazdów w edytorze wszytko jest OK, przejazdy pojawiają się od razu praktycznie.

Ogólnie będę czekał, ale te kilka pytań początkującego musiałem zadać.
TiuroMi
 
Posts: 6
Joined: Sun Jan 29, 2017 8:50 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: Nie zalicza przejechanych kilometrow

Postby jarkaz » Wed Feb 01, 2017 8:21 am

Krótko mogę powiedzieć 3x tak ;) Jak aktualizacje były regularnie codziennie, pkt w dashboard zmienialy się ~7 rano, w pozostałych miejscach 16-17, teraz jest różnie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jarkaz
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 2718
Joined: Tue Apr 08, 2014 5:04 pm
Location: Sochaczew, Poland
Has thanked: 811 times
Been thanked: 506 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: GLadi83

cron