Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Wed Apr 17, 2013 8:58 pm

LafarM wrote:wkrótce ma się zmienić mechanizm wyszukiwania miejscowości.

Są jakiś szczegóły?

LafarM wrote:może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą nazwy takich miejscowości i nazywać je zawsze podając pełną strukturę, np. Runik (lubelskie>lubelski>Wólka) (z pominięciem woj./pow./gm.)

1. Jestem ZA strukturę, ale nie pełną ;) Proponuję zostawić jak teraz, czyli używać nazwę jak w Wikipedii, ale zawsze dopisywać zaczynając od województwa, czyli:
  1. dla miejscowości o jednakowych nazwach w kraju dopisujemy (województwo), np:
    Poręba (malopolskie)
  2. dla miejscowości o jednakowych nazwach w jednym województwie dopisujemy (województwo, powiat), np:
    Poręba (mazowieckie, lipski)
  3. dla miejscowości o jednakowych nazwach w jednym powiecie dopisujemy (województwo, powiat, gmina), np:
    Poręba (opolskie, strzelecki, Leśnica)
Wszyscy wiedzą jaki są województwa i gdzie oni są położone. Jeżeli dostaję w wyszukiwarce "Poręba (gm. Leśnica)", to bardzo trudno mi powiedzieć o jakiej miejscowości chodzi i gdzie to jest :?

2. Jestem ZA pomijanie skrótów woj., pow., gm. -- są to nazwy różnych rodzajów i RAZEM ze strukturą -- zrozumiało o co chodzi :)

LafarM wrote:Dostałem też informację, że wkrótce mają być widoczne również tabliczki z numerami dróg.

Czy musi być nazwa drogi zapisana w jakimś specjalnym formacie ([1], DK-1, alt. name...)?
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Thu Apr 18, 2013 12:01 pm

rlpl wrote:Jak sobie wyobrażasz znalezienie miejscowości, jeśli znasz tylko jej nazwę i województwo, a w województwie są 3 takie miejscowości? Jedyne co mógłbyś zrobić, to spróbować każdej z nich.

Tak, teraz muszę próbować 3 miejscowości, chociaż jeżeli było by napisano województwo, to nie musiałbym próbować żadnej, bo widziałbym, że te wszystkie miejscowości są z innego województwa! ;)

Skróty lub kody ISO, powiaty lub gminy, nawiasy lub przecinki -- dla mnie to jest nieistotne. Województwo w nazwie ma być! ;)

Marcin_S wrote:Waze prowadzi do tej na Powiślu nie pytając czy chodzi o Aleję czy o ulicę (czy o Wesołą)

Ma się zmienić mechanizm wyszukiwania, liczymy, że zmieni się na lepsze? ;)

LafarM wrote:they will add the state option (Administrative divisions)

Czyli, chodzi tylko o dodaniu województwa?
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Thu May 30, 2013 8:47 pm

Witam,
Mam taką propozycję. A nawet dwie.

1. Nazywamy miejscowość jak i teraz, a żeby można było ją odszukać po nazwie województwa, dodajemy alt city: "Miejscowość (województwo, powiat, gmina)".

2. Wygląda na to, że Waze preferuje exact match, czyli "Rudnik, Serbia, 658 km" dla Waze jest lepiej od "Rudnik (lubelskie), Poland, 234 km". To może spróbujemy dodawać jeszcze alt. city prosto z nawą, bez nawiasów?

Czyli dla "Rudnik (lubelskie)" (permalink) proponuję dodać dwa alt city:
1) "Rudnik (lubelskie, lubelski, Wólka)"
2) i po prostu "Rudnik"

I zobaczymy co z tego będzie ;)

Czy możemy to spróbować?
Last edited by berestovskyy on Mon Jun 03, 2013 7:30 pm, edited 1 time in total.
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Fri May 31, 2013 7:23 am

Tak jest.
1. Nazywamy miejscowość jak i teraz (Problem wielu miejscowości o jednakowych nazwach). To nam daję krótką i unikalną nazwę.

2. Dalej dla takich miejscowości podajemy pełną strukturę, jak proponuję LafarM, tylko wpisujemy ją w alt. city:

City: Rudnik (gmina)
Alt City: Rudnik (województwo, powiat, gmina)

To daje nam możliwość odszukać taką miejscowość jak "Rudnik gmina" lub jak "Rudnik województwo". Niestety, nie będzie tego widać a ekranie, ale odszukać można.

3. I na końcu (nie jestem 100% pewny, ale można spróbować) dajemy jeszcze jedne alt. city -- nazwa miejscowości bez nawiasów, czyli:

City: Rudnik (gmina)
Alt City: Rudnik (województwo, powiat, gmina)
Alt City: Rudnik

To nam daje "exact match" kiedy szukamy słowo "Rudnik" i, spodziewam się, pozwoli zamiast "Rudnik, Serbia" odnaleźć jakiś polski Rudnik ;)

Proponuję zrobić to testowo dla jakiegoś małego Rudnika, na przykład, dla "Rudnik (lubelskie)" (permalink), zobaczymy co z tego będzie i potem już zdecydujemy co i jak wpisywać dla innych miejscowości.
Last edited by berestovskyy on Mon Jun 03, 2013 7:31 pm, edited 1 time in total.
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Mon Jun 03, 2013 6:59 am

Tak, kiedyś już zgłaszałem to jako błąd WME, ponieważ bez nazwy ulicy nie mogłem nawet usunąć Alt name (przykład/permalink).

Workaround: 1) nazywasz ulicę 2) pracujesz z Alt names 3) usuwasz nazwę ulicy

Dostałem odpowiedź, że ten błąd jest już znany.
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Mon Jun 03, 2013 7:27 pm

berestovskyy wrote:Tak jest.
1. Nazywamy miejscowość jak na Wikipedii, czyli tu bez zmian:

Przepraszam, miałem na uwagę raczej bez zmian, czyli jak opisano na Problem wielu miejscowości o jednakowych nazwach.

Chyli na razie propozycja polega na tym, żeby nie zmieniać istniejącą nazwę miejscowości, a tylko dodawać Alt City dla ją łatwiejszego wyszukiwania.
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Tue Jun 04, 2013 9:53 am

LafarM wrote:Nie chcę na siłę dawać nazwy ulicy, tam gdzie jej nie ma lub jej nie znam. Poczekam i przetestuję temat jak problem będzie rozwinięty.

Nie musisz dawać na siłę :lol: Wpisujesz jakąś nazwę ulicy (n.p. "123"), potem Apply, potem Edit, dodajesz Alt name, potem usuwasz nazwę ulicy (None), znów Apply, i już potem Save bez nazwy ulicy, ale z Alt name.

Jest to niekrytyczny błąd interfejsu WME, mamy workaround... Ja się boję, że możesz czekać na rozwiązanie dość długo...

Ale jak chcesz ;)
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Wed Jun 12, 2013 7:32 pm

Informacja dotycząca zmian w wyszukiwarce:
krankyd wrote:Here's what we have today in search:
1. You enter a query string - Waze will try to see if it matches any logic of 'address' and only do an address search;
2. Run an address (geocoding) search and location business (POI) search; get results from both engines. The default POI engines are different in some countries, but for most of them we use Bing local.
3. If we have answers from both engines, decide which one is better; we check for perfect match to the query string. If the match is perfect on both, POI search will win. If there's a partial match on both, POI search will win.

And here's what we are changing:

3. If we have answers from both engines, decide which one is better; if one is clearly better than the other (i.e. perfect match vs. partial match, or partial match vs. no match at all), choose the better answer.
4. If there's a partial match on both (most cases), check for exact match of specific words that are not a city name from the search query and the first result on both the geocoding and POI search. Who ever has more matches to the words from the original query will win.
berestovskyy
Beta tester
Beta tester
 
Posts: 829
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 167 times
Been thanked: 394 times

Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby LafarM » Wed Apr 17, 2013 1:02 pm

Jakiś czas temu zauważyłem, że mam problemy z wyszukiwaniem miejscowości (np. szukając miejscowości Rudnik, otrzymywałem miejscowość Runik, ale nie otrzymywałem "Runik (woj. lubelskie)" (ta nazwa to też jest błąd - powinno być Runik (woj. lubelskie) ale na razie nie zmieniam jej do czasu wyjasnienia sprawy). Napisałem do supportu i otrzymałem odpowiedź, że wkrótce ma się zmienić mechanizm wyszukiwania miejscowości. Teraz zadałem jeszcze pytanie czy w przyszłości będzie dodany podział administracyjny kraju. Zobaczymy co odpowiedzą. Nie zawszem wiem do jakiej gminy czy powiatu należy miejscowość do której chcę dojechać co utrudnia wyszukiwanie.
Obecnie w nazwach miejscowości są dodawane nazwy wojewódzctw, powiatów lub gmin. Jeżeli miała by nie być dodanego podziału administracyjnego to może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą nazwy takich miejscowości i nazywać je zawsze podając pełną strukturę, np. Runik (lubelskie>lubelski>Wólka) (z pominięciem woj./pow./gm.) dla miejscowości http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudnik_%28powiat_lubelski%29

Dostałem też informację, że wkrótce mają być widoczne również tabliczki z numerami dróg. Poczekamy zobaczymy.
LafarM
 
Posts: 85
Joined: Wed Jul 28, 2010 1:29 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby LafarM » Thu Apr 18, 2013 11:28 am

Dobra wiadomość:
"I've checked with our developer team for solution and they will add the state option (Administrative divisions), it's available in USA and Canada and soon in UK for pilot (to see how it works), when we will test it we could add this feature to other countries."
Jest szansa, że wkrótce możemy mieć dodane struktury.

Marcin_S numery dróg pojawiają się ale są wyświetlane jako numery dróg a ja pytałem o tabliczki takie, jak np na mapie w USA. Spójrz np. na http://www.waze.com/livemap/?q=New+York
LafarM
 
Posts: 85
Joined: Wed Jul 28, 2010 1:29 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: maciej_friedel