Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Image

Moderators: redviper26, mousepl

Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby LafarM » Wed Apr 17, 2013 1:02 pm

Jakiś czas temu zauważyłem, że mam problemy z wyszukiwaniem miejscowości (np. szukając miejscowości Rudnik, otrzymywałem miejscowość Runik, ale nie otrzymywałem "Runik (woj. lubelskie)" (ta nazwa to też jest błąd - powinno być Runik (woj. lubelskie) ale na razie nie zmieniam jej do czasu wyjasnienia sprawy). Napisałem do supportu i otrzymałem odpowiedź, że wkrótce ma się zmienić mechanizm wyszukiwania miejscowości. Teraz zadałem jeszcze pytanie czy w przyszłości będzie dodany podział administracyjny kraju. Zobaczymy co odpowiedzą. Nie zawszem wiem do jakiej gminy czy powiatu należy miejscowość do której chcę dojechać co utrudnia wyszukiwanie.
Obecnie w nazwach miejscowości są dodawane nazwy wojewódzctw, powiatów lub gmin. Jeżeli miała by nie być dodanego podziału administracyjnego to może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą nazwy takich miejscowości i nazywać je zawsze podając pełną strukturę, np. Runik (lubelskie>lubelski>Wólka) (z pominięciem woj./pow./gm.) dla miejscowości http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudnik_%28powiat_lubelski%29

Dostałem też informację, że wkrótce mają być widoczne również tabliczki z numerami dróg. Poczekamy zobaczymy.
LafarM
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 93
Joined: Wed Jul 28, 2010 1:29 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Wed Apr 17, 2013 8:58 pm

LafarM wrote:wkrótce ma się zmienić mechanizm wyszukiwania miejscowości.

Są jakiś szczegóły?

LafarM wrote:może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą nazwy takich miejscowości i nazywać je zawsze podając pełną strukturę, np. Runik (lubelskie>lubelski>Wólka) (z pominięciem woj./pow./gm.)

1. Jestem ZA strukturę, ale nie pełną ;) Proponuję zostawić jak teraz, czyli używać nazwę jak w Wikipedii, ale zawsze dopisywać zaczynając od województwa, czyli:
  1. dla miejscowości o jednakowych nazwach w kraju dopisujemy (województwo), np:
    Poręba (malopolskie)
  2. dla miejscowości o jednakowych nazwach w jednym województwie dopisujemy (województwo, powiat), np:
    Poręba (mazowieckie, lipski)
  3. dla miejscowości o jednakowych nazwach w jednym powiecie dopisujemy (województwo, powiat, gmina), np:
    Poręba (opolskie, strzelecki, Leśnica)
Wszyscy wiedzą jaki są województwa i gdzie oni są położone. Jeżeli dostaję w wyszukiwarce "Poręba (gm. Leśnica)", to bardzo trudno mi powiedzieć o jakiej miejscowości chodzi i gdzie to jest :?

2. Jestem ZA pomijanie skrótów woj., pow., gm. -- są to nazwy różnych rodzajów i RAZEM ze strukturą -- zrozumiało o co chodzi :)

LafarM wrote:Dostałem też informację, że wkrótce mają być widoczne również tabliczki z numerami dróg.

Czy musi być nazwa drogi zapisana w jakimś specjalnym formacie ([1], DK-1, alt. name...)?
berestovskyy
 
Posts: 925
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 254 times
Been thanked: 693 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby rlpl » Wed Apr 17, 2013 11:53 pm

LafarM wrote:Jakiś czas temu zauważyłem, że mam problemy z wyszukiwaniem miejscowości (np. szukając miejscowości Rudnik, otrzymywałem miejscowość Runik, ale nie otrzymywałem "Runik (woj. lubelskie)" (ta nazwa to też jest błąd - powinno być Runik (woj. lubelskie) ale na razie nie zmieniam jej do czasu wyjasnienia sprawy).


To dlatego, że raz wpisana nazwa miejscowości pozostaje na zawsze w bazie miejscowości, nawet, jeśli usuniemy albo przemianujemy wszystkie jej segmenty. Dlatego zmiany nazw, jeśli są błędne, trzeba zgłaszać supportowi, a nie robić ręcznie. Oni to robią zmieniając nazwę bezpośrednio w bazie danych - niewielkim nakładem pracy i bez skutków ubocznych.

Nie zawszem wiem do jakiej gminy czy powiatu należy miejscowość do której chcę dojechać co utrudnia wyszukiwanie.


Jeśli nie wiesz w jakiej gminie lub powiecie leży dana miejscowość, a ta wiedza jest konieczna dla ujednoznacznienia, to nie znajdziesz jej w żadnym systemie. Jak sobie wyobrażasz znalezienie miejscowości, jeśli znasz tylko jej nazwę i województwo, a w województwie są 3 takie miejscowości? Jedyne co mógłbyś zrobić, to spróbować każdej z nich.

Obecnie w nazwach miejscowości są dodawane nazwy wojewódzctw, powiatów lub gmin. Jeżeli miała by nie być dodanego podziału administracyjnego to może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą nazwy takich miejscowości i nazywać je zawsze podając pełną strukturę, np. Runik (lubelskie>lubelski>Wólka) (z pominięciem woj./pow./gm.) dla miejscowości http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudnik_%28powiat_lubelski%29


To by się dało, ale zajęłoby więcej miejsca na ekranie, którego mamy mało, zwłaszcza na smartfonach. Doprecyzowanie, że chodzi o Rudnik w powiecie lubelskim jest najkrótsze, a jednocześnie wystarczające dla ujednoznacznienia: powiat lubelski jest jeden w kraju, a podanie województwa to za mało, bo w województwie lubelskim masz 2 Rudniki. Gmina Wólka też jest tylko jedna w kraju, gdyby się okazało, że w powiecie lubelskim są 2 Rudniki, to napis "Rudnik (gm. Wólka)" będzie jednoznaczny, a jednocześnie najkrótszy spośród jednoznacznych. Gdyby były dwie gminy Wólka i w obu wieś Rudnik, to faktycznie trzeba by dopisać jeszcze powiat albo województwo.

Pominięcie słowa "pow." też może być mylące, bo wyszukiwarka będzie mylić "Rudnik (lubelski)" i "Rudnik Lubelski". OK, akurat miejscowości Rudnik Lubelski nie ma, ale jest miasto Kowalewo Pomorskie (które wcale nie leży w województwie pomorskim) i jest wieś Kowalewo (woj. pomorskie).

Wszystko to jest i tak jedna wielka proteza, dopiero jak wprowadzą na poważnie prawdziwy podział administracyjny, przystający do warunków polskich, to zacznie działać normalnie, do tej pory będziemy się bez końca spierać, czy pisać w nawiasach, czy z przecinkami, skrótem czy w całości, i czy podanie powiatu jest wystarczająco jasne, czy nie.

Jeszcze raz tylko podkreślę, że nie powinno się ręcznie zmieniać nazw miejscowości, bo to powoduje, że obie nazwy pozostają w bazie, i nawet jeśli znikną z mapy, to pojawiają się np. w wynikach wyszukiwania. Dlatego jeśli chcecie zmieniać format nazw, to przemyślcie to dokładnie, żeby nie było tak, że za miesiąc ktoś wymyśli jeszcze lepszy format, albo uzna, że jednak stary był dobry.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby Marcin_S » Thu Apr 18, 2013 7:50 am

Problem jest nie tylko na poziomie wyszukiwania miejscowości - w Warszawie mamy:
Aleję Wilanowską (na Mokotowie), ulicę Wilanowską (na Powiślu) i ulicę Wilanowską (w Wesołej). Wesoła, jako miejscowość niedawno wchłonięta przez Warszawę ma wiele ulic o takich samych nazwach jak w "starej" Warszawie (np. Gabriela Narutowicza - jedna z nawigacji wysyła ludzi tam zamiast na Ochotę). Wracając do Wilanowskiej - Waze prowadzi do tej na Powiślu nie pytając czy chodzi o Aleję czy o ulicę (czy o Wesołą)
Bez możliwości wprowadzenia podziału do poziomu gmin / dzielnic nie da się pewnie tego uporządkować. Nie wiem czy tego typu problem występuje także w innych miastach, ale przy zmianach administracyjnych granic miast pewnie może wystąpić wszędzie. Tą w Wesołej nazwałem Wilanowska (Wesoła) ale ktoś szukający takiego adresu zapyta pewnie o samą Wilanowską i jeżeli system nie daje wyboru to pojedzie nie tam gdzie chce.
Pozdrawiam,
Marcin_S
LC and CM Poland
Image Image Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1285
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 510 times
Been thanked: 287 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby Marcin_S » Thu Apr 18, 2013 7:53 am

Tabliczki z numerami dróg pojawiają się od jakiegoś czasu, podobnie jak nazwy ulic (jeżeli numer ten podany jest jako "Street Name")
LC and CM Poland
Image Image Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1285
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 510 times
Been thanked: 287 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby LafarM » Thu Apr 18, 2013 11:28 am

Dobra wiadomość:
"I've checked with our developer team for solution and they will add the state option (Administrative divisions), it's available in USA and Canada and soon in UK for pilot (to see how it works), when we will test it we could add this feature to other countries."
Jest szansa, że wkrótce możemy mieć dodane struktury.

Marcin_S numery dróg pojawiają się ale są wyświetlane jako numery dróg a ja pytałem o tabliczki takie, jak np na mapie w USA. Spójrz np. na http://www.waze.com/livemap/?q=New+York
LafarM
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 93
Joined: Wed Jul 28, 2010 1:29 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby berestovskyy » Thu Apr 18, 2013 12:01 pm

rlpl wrote:Jak sobie wyobrażasz znalezienie miejscowości, jeśli znasz tylko jej nazwę i województwo, a w województwie są 3 takie miejscowości? Jedyne co mógłbyś zrobić, to spróbować każdej z nich.

Tak, teraz muszę próbować 3 miejscowości, chociaż jeżeli było by napisano województwo, to nie musiałbym próbować żadnej, bo widziałbym, że te wszystkie miejscowości są z innego województwa! ;)

Skróty lub kody ISO, powiaty lub gminy, nawiasy lub przecinki -- dla mnie to jest nieistotne. Województwo w nazwie ma być! ;)

Marcin_S wrote:Waze prowadzi do tej na Powiślu nie pytając czy chodzi o Aleję czy o ulicę (czy o Wesołą)

Ma się zmienić mechanizm wyszukiwania, liczymy, że zmieni się na lepsze? ;)

LafarM wrote:they will add the state option (Administrative divisions)

Czyli, chodzi tylko o dodaniu województwa?
berestovskyy
 
Posts: 925
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 254 times
Been thanked: 693 times

Re: Odp: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby Marcin_S » Thu Apr 18, 2013 6:33 pm

LafarM - te tabliczki mogą być przydatne... żeby jeszcze do tego kilometraż był... i jeszcze nasz Wazowy głos mówił (TTS): za dwa kilometry misiaczki z suszarką... Się rozmarzyłem... ;-)
Pozdrawiam,

Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
LC and CM Poland
Image Image Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1285
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 510 times
Been thanked: 287 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby LafarM » Wed Apr 24, 2013 11:15 pm

A do tego komunikat "Uważaj, za zakrętem dzieci grają w piłkę w piłkę na ulicy!" lub "Uważaj, za tobą nieoznakowany samochód ITD!"
LafarM
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 93
Joined: Wed Jul 28, 2010 1:29 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Re: Problem z wyszukiwaniem miejscowości

Postby mousepl » Fri Apr 26, 2013 4:43 pm

A do komunikatu jeszcze komunikat o przyrządzaniu kawy, info o naładowaniu baterii telefonu oraz ilości aktywnych uplinków z satelitai GPS
ImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2605
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 664 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users