Sugeruję aby odejść od zasad w Wiki na zasady obowiązujące w języku polskim
Moja propozycja niewiele się różni, bo ja proponuję, żeby zasady opisane w Wiki były zgodne z językiem polskim. Bo jeśli w Wiki mają być bzdury, do których i tak nie będziemy się stosować, to nie ma sensu tego Wiki pisać. Zasady pisowni nazw typu "ulica", "plac" sprawdziłem sobie, ale pisałem o innej zasadzie: duża litera na początku wypowiedzi (zdania, równoważnika). Źródła nie podaję, bo ta zasada jest powszechnie znana i stosowana.
Pisownia, pisownią, ale jakoś nie zauważyłem aby na ulicznych tablicach informacyjnych widniał np. "plac Tadeusza Kościuszki"
Tu jest problem, bo na tabliczkach ulicznych wszystkie litery są duże (CAPS LOCK).
Pod tym linkiem: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629401 jest zresztą wyjaśnione, że wszystkie wyrazy wewnątrz nazwy własnej piszemy wielką literą: 3 Maja, Dwóch Mieczy, Świętego Jana, Księdza Jerzego Popiełuszki, Królowej Jadwigi, Księcia Józefa, Generała Władysława Sikorskiego. Mała litera tylko jeśli jest skrót tytułu: św. Jana, gen. Władysława Sikorskiego.
Popatrzcie dla porównania na mapy Google. Ja wiem, że to żaden autorytet, ale mapki mają z PPWK, a oni głupi nie są. Chyba.