Numeracja domów

Image

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Numeracja domów

Postby Ricky_Fernando » Fri Jan 03, 2014 8:16 pm

Zniwek wrote:W jakim sensie swoje lokalizacje? Jaki budynek którego nie ma nawet w Automapie?

Serio, lepiej wykorzystasz swój czas mapując miejsca gdzie jest zupełnie pusto. A numery mogą włączyć choćby i za rok...


Mam domek letniskowy na wsi, gdzie nawet na Automapie nie ma numeracji domów. Co jakiś czas zdarza się, że na grilla przyjeżdzają znajomi, którzy nigdy wcześniej tam nie byli. Wioska nie jest mała, ma kilka ulic a tak powiedziałbym, żeby zainstalowali sobie Waze i dzięki temu podjadą aż pod furtkę :) Dzięki temu grono użytkowników powiększyłoby się o kilka osób rocznie a jeśli te osoby poleciłyby znowu kilku osobom... :)

Bawienie się w nadawanie numerów w nazwach ulic to chyba niezbyt dobry pomysł - faktycznie może się zrobić burd... bałagan znaczy się.
Ricky_Fernando
 
Posts: 45
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:40 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times

Re: Numeracja domów

Postby Ricky_Fernando » Sat Jan 04, 2014 8:37 am

Akurat jeszcze nie dodałem, bo widzę że dodawanie numerów nie ma póki co sensu (dodałem bloki na osiedlu z miesiąc temu i do dzisiaj ich nie widać).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie - chodzi mi o normalne dodawanie numerów domów tzn dodaję nową ulicę, opisuję ją a później w jej ustawieniach edytuję numerację domów i dodaję w miejscu gdzie na podkładzie on występuje jego numer. Wcześniej ktoś proponował by numer budynku dodać w nazwie drogi a to chyba kiepski pomysł :)

Szczerze mówiąc nie rozumiem tej koncepcji, że nie działa numeracja domów. To chyba nie jest jakiś wielki problem techniczny a zachęciłoby do aktualizacji. Obecnie nie ma po co tego edytować, skoro i tak nie działa i nie wiadomo kiedy i czy w ogole kiedykolwiek będzie.
Ricky_Fernando
 
Posts: 45
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:40 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times

Re: Numeracja domów

Postby Ricky_Fernando » Sat Jan 04, 2014 2:20 pm

Ok - ja napisałem tylko co byłoby niewątpliwą zaletą Waze - obecnie sporo nowych domów się buduje, ludzie mają domki na wioskach a gdyby każdy mógł dodać nowy numer domu, mógłby zachęcić do instalacji tekstem "zainstaluj Waze - tam już moja chata jest dodana w nawigacji)"
Ricky_Fernando
 
Posts: 45
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:40 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times

Re: Numeracja domów

Postby Ricky_Fernando » Sun Jan 05, 2014 7:03 pm

Z tym wyszukiwaniem nie do końca Google radzi sobie dobrze. Problem w tym, że często "wylicza sobie" numerację tzn jeśli dwa skrajne bydynki mają numer 9 i 11 to pośrodku daje 10. Spotkałem się raz z przypadkiem w Piekarach Śląskich gdzie numer budynku 23 był... prawie kilometr od miejsca gdzie faktycznie się on powinien znajdować (Automapa wskazuje poprawnie).
Ricky_Fernando
 
Posts: 45
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:40 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times

Re: Numeracja domów

Postby rysal » Sat Jan 04, 2014 3:53 pm

Jak to nie ma tej funkcji ?? Nie siejcie zamętu ..........
U mnie normalnie, nawet z wyszukiwaniem głosowym świetnie działa.
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 347
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Numeracja domów

Postby rysal » Sun Jan 05, 2014 8:54 am

wroSlaw wrote:
Marcin_S wrote:Mnie się wydaje, że są dostępne numery dodane przed zmianą edytora - mój licznik pokazuje te, które w starym edytorze wprowadziłem i są wyszukiwalne, nowe nie zmieniają licznika i nie można ich w aplikacji znaleźć.


Wysłane z Tapatalk


Masz to na liczniku??? Ja zawsze miałem zero, a od jakiegoś czasu nie mam licznika nr. Zauważyłem że nr które były wprowadzane na starym edytorze dla odcinków ulic nr. od - do znajduje, ale skoro to były odcinki ulic to dokładność jest żadna.


Dokładnie tak. Znajduje numery, które wstawiłem kiedyś przed zmianą edytora. Od dłuższego czasu mam na liczniku 1064 numery i mimo że potem dalej dodawałem licznik się nie zmienia.
Ale jeśli chodzi o dokładność znajdywania tych starych numerów, to nie ma problemu.
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 347
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Numeracja domów

Postby sloniu1978 » Sat Jan 04, 2014 4:34 pm

rysal niektóre numery wyszukuje ale na pewno nie na podstawie bazy z waze.
U siebie wprowadzałem numerację już dawno temu i dalej nie wyszukuje a znajduje mi numery w tarnowie które są nie wprowadzone do waze.
sloniu1978
Map Editor - Level 4
Map Editor - Level 4
 
Posts: 187
Joined: Thu Oct 03, 2013 12:32 pm
Location: Tarnów
Has thanked: 41 times
Been thanked: 37 times

Re: Numeracja domów

Postby ssamulczyk » Sun Jan 05, 2014 2:33 pm

Ja się na początku cieszyłem, że można dodawać numery, ale później zrozumiałem, że to mission impossible. Wyszukiwanie Google świetnie sobie radzi z numerami i Waze potrafi dzięki temu poprowadzić dokładnie. A jak miejsce ma nazwę, to Foursquare daje czadu. Nie widzę sensu wbijać numerów.
ssamulczyk
 
Posts: 16
Joined: Sat Feb 16, 2013 8:44 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Numeracja domów

Postby ssamulczyk » Mon Jan 06, 2014 9:45 am

Wiem, wiem, miejsce mojej pracy też ma adres z dupy i wskazuje adres 2km dalej niż powinno. Nie zmienia to jednak faktu, że dróg nie mamy, a co dopiero brać się za adresy...
ssamulczyk
 
Posts: 16
Joined: Sat Feb 16, 2013 8:44 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: Numeracja domów

Postby TCholewa » Wed Aug 28, 2013 6:32 am

Ja robię to tak, że wpisuję nazwę miejscowości/wsi jako nazwę drogi (w jej granicach oczywiście). Inaczej tego nie rozwiążesz wydaje mi się, ale jestem początkującym Wazerem, więc może powinien wypowiedzieć się ktoś bardziej doświadczony ;)
TCholewa
Wiki Master
Wiki Master
 
Posts: 594
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:33 pm
Location: Komorniki
Has thanked: 284 times
Been thanked: 150 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users