Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby artek83 » Sat Jan 22, 2011 7:59 am

Tak sobie myślę, że ilość dróg w innych państwach to efekt dodania tam "base maps" ( viewtopic.php?f=18&t=2885 ) - a bez tego to w PL może być ciężko. Już nawet zdjęcia satelitarne wysokiej rozdzielczości dużo by dały...


Witam,

Nie wiem jak zrobiły się Kraków, Warszawa, ale wygląda imponująco :) Skąd taka dokładność, dogadaliście się z jakimiś producentami map czy to tylko i wyłącznie Wasza praca?
Pozdrawiam,
[ img ]
artek83
 
Posts: 8
Joined: Sat Oct 09, 2010 7:42 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Mon Jan 10, 2011 12:10 pm

Moim zdaniem jest pare przyczyn nierozwoju projektu u nas. Sam znam dosc dobrze rynek nawigacji od paru ladnych lat i pomimo tego iz slyszalem juz o nie jednym projekcie to o waze przeczytalem dopiero tydzien temu. Przez ten tydzien obserwuje jak Live Map dla polski pojawia sie i znika. Jestem z Krakowa wiec nie jest to mala wioska - ale waze rozpoznaje ja w srodku polski - niestety ulic brak.

Tylko dlatego ze jestem ciekawski czegos czego nie widzialem zainstalowalem program na telefonie z androidem i dopiero wtedy przekonalem sie ze faktycznie sa jakies ulice namalowane. Mysle ze juz w tym pierwszym kroku sporo osob moglo by sie zrazic.

Mysle tez ze sporo osob troche sie zrazilo do takich darmowych projektow - czego przykladem moglo by byc miplo - przeciez ile osob tam dodalo swoje punkty aby potem zagarnal je jeden wlasciel

Kolejna rzecza jest tez brak czasu - w polsce dosc sporo czasu sie pracuje legalnie, potem sporo w szarej strefie by w koncu zrabanym przylezc do domu, na zachodzie (przynajmniej tym gdzie mialem okazje przebywac) tubylec w pracy sie nie przemeczy a raczej na dodatkowe prace nie ma ochoty wiec nie bardzo zmeczony wraca do domu i moze sie zajac w jakiejs czesci swoimi rzeczami np. waze. a polak w tym czasie jedynie zobaczy czy nie ma aktualizacji pirata.

No i na koniec to co juz inni pisali - pakiety internetowe nie sa tanie jak rowniez to iz nie kazdy zna jezyk angielski
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Tue Jan 11, 2011 6:43 am

Ja bardziej pisalem do pytania tematu - nie kazdy jest na tyle uparty jak ja ze chce cos zobaczyc i gdyby przecietny Kowalski zobaczyl pustke tak jak ja to moze by juz nie dal Waze drugiej szansy.

Jestem nowy i szczerze powiedziawszy nie wiem czy trafilem na server amerykanski czy na inny - ale chyba nie chcesz mi powiedziec ze dla przykladu www.maps.google.com nie pokaze polski bo to pokazuje tylko maps.google.pl :)

Sytuacja z ktora mialem do czynienia wygladala w ten sposob iz polska miala tylko kontur granic natomiast oscienne panstwa jak czechy czy niemcy mialy swoje drogi. Wyszukiwarka pokazywala kraków w srodku polski a mapa datowana byla na 8 czy 9 stycznia. Wczoraj juz bylo jakby stabilniej kraków nadal co prawda lezy w srodku polski wg wyszukiwarki ale mozna go tez (recznie) znalezc tam gdzie powinien byc. Oczywiscie duze miasta sa zrobione tak jak mowisz itd. a mapa datowana jest na 5 stycznia.

Tak wiec mysle ze takie bajery nie zachecaja zbytnio nowych uzytkownikow - zwlaszcza iz czesto ludzie tak maja ze jak się raz zrażą to nie chca probowac ponownie.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Wed Jan 12, 2011 5:13 pm

rysal faktycznie podejscie troche od tylu ale to moze dlatego iz chcialem zobaczyc jakie dane juz sa zrobione, a to moze troche latwiej zobaczyc na duzym ekranie.

Ja w sumie nie dlatego instalowalem program majac nadzieje ze bede sie nim nawigowal - mnie bardziej zrzerala ciekawosc. I pewnie tak jak sam napisales wielu bylo takich co zobaczylo albo slaby program albo dziury w mapie i sie zniechecilo.

Z kolei mnie trapi LiveMap na stronie (widze ze mapa ponownie uaktualniona do 10.01) i ponownie pusta polska bez ulic - i to jest element ktory od tygodnia mnie zraża do projektu.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Thu Jan 13, 2011 7:04 pm

rysal no ale co ja ci poradze widze taka mape jaka mi waze pokazuje w moim panelu po nacisnieciu Live Map. Widze ze jakos ciezko uwierzyc iz raz jest dobrze a raz zle. Byc moze jak mowicie raz jest wersja amerykanska a raz nie ale czy ja mam na to wplyw ? loguje sie zawsze tak samo.

I wczoraj pisalem ze widzialem mape z 10.01 i nic nie bylo widac na mapie, a dzis jest z powrotem mapa z 08.01 i drogi sa. Wyglada na to iz jutro sie mapa nie pobawie.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Fri Jan 14, 2011 6:21 am

Hmm moze to faktycznie ma sens. Dostaje powiadomienie z forum o odpowiedzi na post. Link jest www.waze.com/forum...itd klikam odczytuje wiadomosc i sie loguje i jestem na amerykanskyej mapie.

No OK dzieki za rady - mam nadzieje ze faktycznie to w tym problem.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby farmerrr » Thu Oct 28, 2010 6:21 pm

Ta zawieszka jest super!!
Można się dowiedzieć jak stać się posiadaczem takiej?
farmerrr
 
Posts: 58
Joined: Sun Jan 03, 2010 4:53 pm
Location: Tychy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby freddiechopin » Sun Jan 16, 2011 4:08 pm

Tak sobie myślę, że ilość dróg w innych państwach to efekt dodania tam "base maps" ( viewtopic.php?f=18&t=2885 ) - a bez tego to w PL może być ciężko. Już nawet zdjęcia satelitarne wysokiej rozdzielczości dużo by dały...

O wiele łatwiej byłoby poprawiać istniejące drogi (nawet jeśli byłyby stare, błędne itp.) niż rysować nowe, bo przecież sami użytkownicy mogą narysować główne drogi - nikt nie będzie jeździł po wszystkich ślepych, wąskich i ciasnych uliczkach "tak dla sportu" - nawet nie chodzi o cenę dostępu do sieci, bardziej o czas i cenę paliwa. No niby można od czasu do czasu spacerkiem coś narysować, ale w ten sposób wiele też nie powstanie. choćby dlatego, że typowy smartfon z włączonym netem i GPS zje baterię w kilkanaście minut, zwłaszcza że z włączonym Waze nie da się wygasić ekranu.

Idea programu jest bardzo fajna, spodobała mi się od razu, ale z racji tego, że rozwiązanie to jest na razie praktycznie niefunkcjonalne (nie mówię o nawigowaniu w obrębie jednego dużego miasta, tylko np o wycieczce w góry do jakiejś wioski czy wycieczce nad morze), to raczej będzie ciężko znaleźć więcej użytkowników. A bez większej ilości użytkowników projekt może umrzeć...

Tak mi się przynajmniej wydaje. Fajnie by było gdyby projekt się rozwinął, bo - jak już pisałem - idea jest super, ale poniżej pewnego pułapu jakościowego i funkcjonalnego ciężko będzie przekonać "masy", żeby zaczęły używać właśnie Waze, a nie jakiejś innej nawigacji.

4\/3!!
freddiechopin
 
Posts: 256
Joined: Sat Jan 15, 2011 1:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby freddiechopin » Sat Jan 29, 2011 6:34 pm

Napisz do supportu - ja używam Waze'a od 2 tygodni, punkty naliczane są codziennie, trasy w archiwum pojawiają się z różnym opóźnieniem - czasem po dniu, czasem po 5, czasem dłużej (obecnie jest kolejny przestój i nie ma nic nowszego niż 22.01), ale to ponoć tylko przejściowe ( status.waze.com ). Jeśli u Ciebie nic się nie pojawiło, to musi być głębszy problem. No i przedewszystkim upewnij się, że logujesz się na serwer world.waze.com, a nie na www.waze.com - ten drugi jest tylko dla USA. Wejdź na główną stronę waze i wybierz z bocznego listboxa polskę - wtedy będzie Cię zawsze przenosiło na serwer world. Jak ja zaloguję się na www, to nie ma żadnych tras, a punkty są tylko za posty na forum.

4\/3!!
freddiechopin
 
Posts: 256
Joined: Sat Jan 15, 2011 1:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby liuki » Tue Jan 11, 2011 8:28 am

Potwierdzam ten problem. Nie wiem czy jest on związany z serwerami waze'a czy z przeglądarką, ale rzeczywiście czasami widać tylko granice polski bez różnicy czy live map czy cartouche. Ja rozwiązuje problem zamykając stronę waze'a i otwierając ponownie ale nie zawsze to pomaga.
Lublin AM
Ascend g300
CyanogenMod 10.1
liuki
 
Posts: 12
Joined: Mon Oct 25, 2010 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users