Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Wed Jan 12, 2011 5:13 pm

rysal faktycznie podejscie troche od tylu ale to moze dlatego iz chcialem zobaczyc jakie dane juz sa zrobione, a to moze troche latwiej zobaczyc na duzym ekranie.

Ja w sumie nie dlatego instalowalem program majac nadzieje ze bede sie nim nawigowal - mnie bardziej zrzerala ciekawosc. I pewnie tak jak sam napisales wielu bylo takich co zobaczylo albo slaby program albo dziury w mapie i sie zniechecilo.

Z kolei mnie trapi LiveMap na stronie (widze ze mapa ponownie uaktualniona do 10.01) i ponownie pusta polska bez ulic - i to jest element ktory od tygodnia mnie zraża do projektu.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rysal » Wed Jan 12, 2011 7:15 pm

czestero, ciekaw jestem na jaką mape Ty patrzysz ? Bo ja widzę to:
http://awesomescreenshot.com/0605tzv44
lub to
http://awesomescreenshot.com/04d5u0077

Oczywiście, że ta navi nie jest idealna. Ale choć mam w telefonie zainstalowanego TT, Aurę,Navigona i Waze, to po Krakowie poruszam się tylko z włączoną Waze. Dlaczego ?
A no dlatego, że to jedyna mi znana nawigacja która na bieżąco pokazuje spowolnienia ruchu, korki i informacje od jej użytkowników. Chyba jeszcze NaviExpert ma takie możliwości, ale niestety na mój telefon nie jest dostępny.
No, ale jeśli szukam adresu w obcym mi mieście, to raczej ufam tym pozostałym. Przynajmniej na razie ..... :D
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 346
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby mousepl » Wed Jan 12, 2011 9:16 pm

Jest jeszcze jedna wada. Nawet jakby miasta były połączone to i tak nie zajedziemy z Gdańska do Katowic, ponieważ limit długości trasy nas nie puści. Problematyczne jest także to, że nie wszędzie jesteśmy AM i nie wszędzie możemy edytować drogi, po których jeździliśmy. Geometrię zrobisz, klasę drogi zmienisz ale np skrzyżowania już nie :/
Dlatego na razie jestem AM Bydgoszczy, Inowrocławia i Nakła nad Notecią. Trasy po drodze częściowo były, poprawiłem je nieznacznie i połączyłem ale jeśli dojdzie nowa boczna droga to nie mam praw aby dodać skrzyżowanie (jeśli samo nie zostało utworzone) no i lipa...
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3144
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 915 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rlpl » Thu Jan 13, 2011 11:26 am

@czestero - na 100% oglądasz mapę amerykańską, bo mapa ogólnoświatowa ma datę dopiero 8 stycznia. Mapa amerykańska jest pusta, ale ma wpisane nazwy i współrzędne miejscowości. Kraków znajduje Ci w środku Polski, bo tam jest wioska o nazwie Krąków. Jak wpiszesz Cracow, to trafisz do "właściwego" Krakowa. Generalnie mapa amerykańska jest dla nas kompletnie nieprzydatna.

mousepl wrote:Jest jeszcze jedna wada. Nawet jakby miasta były połączone to i tak nie zajedziemy z Gdańska do Katowic, ponieważ limit długości trasy nas nie puści.


Z Gdańska do Katowic nie, ale limit wynosi 200 mil, czyli 320 km, nie mam pewności, ale chyba liczone w linii prostej. A to wystarczałoby na przejechanie połowy Polski. Tymczasem np. z Krakowa nie ma możliwości przejechania więcej niż 200 km, bo drogi się urywają. A4 ma dziury koło Góry Św. Anny, DK7 na przedmieściach Radomia, i to są optymistyczne wyjątki, bo z pozostałymi drogami jest znacznie gorzej.

mousepl wrote:Problematyczne jest także to, że nie wszędzie jesteśmy AM i nie wszędzie możemy edytować drogi, po których jeździliśmy. Geometrię zrobisz, klasę drogi zmienisz ale np skrzyżowania już nie :/


Czasami zrobisz, czasami nie - mnie ostatnio udało się zrobić skrzyżowanie tam, gdzie myślałem, że nie mogę i gdzie parę dni wcześniej faktycznie nic nie mogłem zrobić. Zasady praw dostępu w waze są pokręcone i nieudokumentowane, być może sami autorzy ich nie ogarniają. :-) Trzeba po prostu próbować i nie zakładać z góry, że czegoś się nie da, nawet jeśli kiedyś już próbowaliśmy i się nie udało.

Poza tym korespondowałem ostatnio z supportem i jeśli chcesz zostać AM dla jakiejś drogi, to jak najbardziej się da, wyglądają na elastycznych pod tym względem.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby mousepl » Thu Jan 13, 2011 5:19 pm

rl_pl: masz rację co do AM. Denerwowało mnie, że nie mogę wszystkiego na drogach, które nagrałem (łatałem istniejące przerwy) więc wysłałem app request dla 2 dodatkowych regionów. Jednak ciężko by było wysyłać request dla każdego regionu tylko po to, żeby edytować jedną drogę. Jedno jest pewne: nie zaznaczam dróg do usunięcia bo pewnie i tak tego nie zaakceptuje. Bawię się geometrią i robię z 20 kawałków (nawet, gdy droga jest potrójnie nagrana) jedną trasę.

Co do nawigacji to z Bydgoszczy dojedziesz jedynie do Torunia, Nakła, Inowrocławia i Włocławka. Dalej jest meksyk :D

Co do edycji w innych regionach: spokojnie udało mi się zrobić POI niedaleko trasy, którą jechałem. Zrobiłem fajny trójkącik, nadałem nazwę, zapisałem i... zonk. Nie mogę edytować ani usunąć :/

PS: Co masz na myśli pisząc AM dla jakiejś drogi? Po prostu mam zaznaczyć całą trasę odcinek po odcinku i wygenerować PermLink?
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 3144
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 915 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rlpl » Thu Jan 13, 2011 5:58 pm

mousepl wrote:Jedno jest pewne: nie zaznaczam dróg do usunięcia bo pewnie i tak tego nie zaakceptuje. Bawię się geometrią i robię z 20 kawałków (nawet, gdy droga jest potrójnie nagrana) jedną trasę.


Bardzo słusznie. Trzeba kombinować wszelkimi dostępnymi sposobami i poddawać się dopiero po wyczerpaniu wszelkich możliwości.

mousepl wrote:Co do edycji w innych regionach: spokojnie udało mi się zrobić POI niedaleko trasy, którą jechałem. Zrobiłem fajny trójkącik, nadałem nazwę, zapisałem i... zonk. Nie mogę edytować ani usunąć :/


To prawda: POI edytować i kasować może tylko AM. Zwykły użytkownik może tylko utworzyć. Gdzieś jest wzmianka na ten temat w dokumentacji.

mousepl wrote:PS: Co masz na myśli pisząc AM dla jakiejś drogi? Po prostu mam zaznaczyć całą trasę odcinek po odcinku i wygenerować PermLink?


Nie wiem jak to w praktyce wygląda, bo nie próbowałem, ale wyobrażam sobie to w ten sposób, że dostajesz obszar w postaci długiej i cienkiej kiszki wokół wybranej drogi. Pytałem supporta czy takie coś jest możliwe i odpowiedział, że tak, wystarczy podać o jaką drogę chodzi. W międzyczasie jakimś cudem udało mi się przeedytować drogę, z którą miałem problem, więc nie ciągnąłem tego tematu. Nie wiem jak się generuje PermLink do takiego obszaru, ale trzeba wziąć pod uwagę, że po drugiej stronie jednak siedzi człowiek i to chyba nawet inteligentny, a nie automat przetwarzający linki, więc jak mu się po ludzku wytłumaczy o jaką drogę chodzi i gdzie ona mniej więcej leży, to może popatrzy na mapę i w miarę możliwości technicznych zrobi co trzeba. A z drugiej strony jak Ci przydzieli za duży obszar to też nie problem, bo też mi ten sam support wytłumaczył, że bycie AM to zadanie dobrowolne i nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami, możesz robić co chcesz i kiedy chcesz, możesz też nie robić nic albo postanowić więcej się danym obszarem nie zajmować i problemu nie ma. :-) Ja wiem, że dla innych użytkowników jest to wkurzające, więc nie namawiam, ale ogólnie nie ma możliwości, żeby ktokolwiek Cię jako AM do czegokolwiek zmuszał.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Thu Jan 13, 2011 7:04 pm

rysal no ale co ja ci poradze widze taka mape jaka mi waze pokazuje w moim panelu po nacisnieciu Live Map. Widze ze jakos ciezko uwierzyc iz raz jest dobrze a raz zle. Byc moze jak mowicie raz jest wersja amerykanska a raz nie ale czy ja mam na to wplyw ? loguje sie zawsze tak samo.

I wczoraj pisalem ze widzialem mape z 10.01 i nic nie bylo widac na mapie, a dzis jest z powrotem mapa z 08.01 i drogi sa. Wyglada na to iz jutro sie mapa nie pobawie.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby msylw » Thu Jan 13, 2011 9:25 pm

Jak jesteś na www.waze.com to jest mapa amerykańska, jak jesteś na world.waze.com to reszta świata. Waze próbuje chyba zgadnąć która cię interesuje (po IP?), może w twoim przypadku coś go ogłupia i nie zawsze trafia...
msylw
 
Posts: 25
Joined: Fri Mar 12, 2010 6:34 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rlpl » Thu Jan 13, 2011 11:08 pm

@Czestero: Zaznacz sobie na głównej stronie waze'a (w lewym górnym rogu), że jesteś z Polski:

waze-poland.png
(21.57 KiB) Downloaded 543 times


A jak Ci się jeszcze kiedyś przypadkowo wyświetli mapa amerykańska, to sprawdź, czy w adresie strony nie masz www i zastąp je przez world.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Czestero » Fri Jan 14, 2011 6:21 am

Hmm moze to faktycznie ma sens. Dostaje powiadomienie z forum o odpowiedzi na post. Link jest www.waze.com/forum...itd klikam odczytuje wiadomosc i sie loguje i jestem na amerykanskyej mapie.

No OK dzieki za rady - mam nadzieje ze faktycznie to w tym problem.
Czestero
 
Posts: 9
Joined: Mon Jan 10, 2011 10:01 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: jarkaz