Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

[ img ]

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby freddiechopin » Sun Jan 16, 2011 4:08 pm

Tak sobie myślę, że ilość dróg w innych państwach to efekt dodania tam "base maps" ( viewtopic.php?f=18&t=2885 ) - a bez tego to w PL może być ciężko. Już nawet zdjęcia satelitarne wysokiej rozdzielczości dużo by dały...

O wiele łatwiej byłoby poprawiać istniejące drogi (nawet jeśli byłyby stare, błędne itp.) niż rysować nowe, bo przecież sami użytkownicy mogą narysować główne drogi - nikt nie będzie jeździł po wszystkich ślepych, wąskich i ciasnych uliczkach "tak dla sportu" - nawet nie chodzi o cenę dostępu do sieci, bardziej o czas i cenę paliwa. No niby można od czasu do czasu spacerkiem coś narysować, ale w ten sposób wiele też nie powstanie. choćby dlatego, że typowy smartfon z włączonym netem i GPS zje baterię w kilkanaście minut, zwłaszcza że z włączonym Waze nie da się wygasić ekranu.

Idea programu jest bardzo fajna, spodobała mi się od razu, ale z racji tego, że rozwiązanie to jest na razie praktycznie niefunkcjonalne (nie mówię o nawigowaniu w obrębie jednego dużego miasta, tylko np o wycieczce w góry do jakiejś wioski czy wycieczce nad morze), to raczej będzie ciężko znaleźć więcej użytkowników. A bez większej ilości użytkowników projekt może umrzeć...

Tak mi się przynajmniej wydaje. Fajnie by było gdyby projekt się rozwinął, bo - jak już pisałem - idea jest super, ale poniżej pewnego pułapu jakościowego i funkcjonalnego ciężko będzie przekonać "masy", żeby zaczęły używać właśnie Waze, a nie jakiejś innej nawigacji.

4\/3!!
freddiechopin
 
Posts: 256
Joined: Sat Jan 15, 2011 1:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby zbyszekc » Mon Jan 17, 2011 8:51 pm

Niestety po pewnym czasie Waze zaczyna pokazywać rogi. Ile razy można poprawiać ulice po tym jak serwer "uśredni ścieżki"? Tym bardziej jak uśrednia na trasie z trzema lub czterema pasami w jednym kierunku. Albo ile można czekać na pokazanie się na mapce w telefonie stacji benzynowej po dokładnym jej opisaniu, narysowaniu wjazdów i zjazdów? Ja czekam drugi miesiąc i nic.

Podczas jazdy głównymi trasami (Warszawa-Kraków, Warszawa-Wrocław) można rysować ścieżki w szczerym polu. Co dziwne pojawiają się i znikają.

Albo robię trasę a Waze widzi mi na koniec tylko część kilometrażu (np. z 550 km zrobionych ciągiem widzi mi 130 km).

Na koniec podstawowe stwierdzenie moich znajomych którym zaproponowałem Waze "Mojej okolicy w tym GPS nie ma więc jest do kitu!" A potem następuje wyliczanka innych programów które dany rejon mają pięknie opisany.

Nalepki, chorągiewki to działania kosztowne i mało efektywne.
Wszyscy czekamy na jakąś istotną zmianę jakościową programu.
Jeśli tego nie będzie to projekt się zwinie.
zbyszekc
 
Posts: 20
Joined: Wed Oct 06, 2010 3:03 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rysal » Tue Jan 18, 2011 7:40 am

"Albo robię trasę a Waze widzi mi na koniec tylko część kilometrażu (np. z 550 km zrobionych ciągiem widzi mi 130 km).
Na koniec podstawowe stwierdzenie moich znajomych którym zaproponowałem Waze "Mojej okolicy w tym GPS nie ma więc jest do kitu!"


Myślę, że jest to problem zasięgu sieci GSM. Po prostu na pewien czas wylogowujesz się z systemu.
To samo w przypadku Twoich znajomych. To raczej chodzi o GSM, a nie GPS.
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 342
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby msylw » Tue Jan 18, 2011 10:41 am

Jak waze traci zasięg GSM to buforuje sobie dane i wysyła hurtem jak odzyska połączenie. U mnie wytłumaczenie tych dziur to zwykle filtry których serwery waze używają żeby ocenić czy trasa jest wiarygodna. Np. jeśli dłuższy odcinek idzie po idealnej prostej to jest podejrzenie że GPS nie miał zasięgu i klient dostawał dane ekstrapolowane a nie rzeczywiste (coś jak w przypadku jazdy w tunelu).

Można takie odcinki próbować odratować, ale jest to trochę zakręcone i według mnie mało praktyczne:
W cartouche otwieramy archiwum i wybieramy odpowiednią trasę (w kolumnie "Show"). Trasa powinna pojawić się na mapie rozbita na odcinki z opisem czy dany odcinek został uznany za dobry (zielone) czy nie (żółte) i dlaczego (po kliknięciu pokazuje się opis). Jeśli odcinek idzie przez pole to można z niego zrobić nową trasę ręcznie.
msylw
 
Posts: 25
Joined: Fri Mar 12, 2010 6:34 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby slaw » Tue Jan 18, 2011 4:33 pm

ile można czekać na pokazanie się na mapce w telefonie

Możesz się nie doczekać. Wybierz Menu Ustawień/Transfer danych/Odśwież mapę obszaru.
slaw
 
Posts: 6
Joined: Tue Nov 16, 2010 3:20 pm
Location: Poland, Warszawa - Marki
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby liuki » Thu Jan 20, 2011 10:13 am

Ile razy można poprawiać ulice po tym jak serwer "uśredni ścieżki"?

Raz :) Trzeba zaznaczyć Locked w edycji ulicy.
Lublin AM
Ascend g300
CyanogenMod 10.1
liuki
 
Posts: 12
Joined: Mon Oct 25, 2010 2:33 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby artek83 » Sat Jan 22, 2011 7:59 am

Tak sobie myślę, że ilość dróg w innych państwach to efekt dodania tam "base maps" ( viewtopic.php?f=18&t=2885 ) - a bez tego to w PL może być ciężko. Już nawet zdjęcia satelitarne wysokiej rozdzielczości dużo by dały...


Witam,

Nie wiem jak zrobiły się Kraków, Warszawa, ale wygląda imponująco :) Skąd taka dokładność, dogadaliście się z jakimiś producentami map czy to tylko i wyłącznie Wasza praca?
Pozdrawiam,
[ img ]
artek83
 
Posts: 8
Joined: Sat Oct 09, 2010 7:42 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby rysal » Sat Jan 22, 2011 6:38 pm

A jak myślisz ?? Samo się nie zrobiło ... ;)
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 342
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby Rewizor » Sat Jan 29, 2011 6:20 pm

Witam wszystkich,
Od blisko 2 tygodni nie naliczyło mi ani jednego punkciku i żadna z przejechanych przeze mnie tras nie pojawiła się w Dashboardzie. Zakładam, że tak ma większość nowych użytkowników, a może i starych też. To niestety nie zwiększy ilości wazerów. Mimo, że idea progamu naprawdę mi się podoba, jestem bliski porzucenia go z tego powodu.
Rewizor
 
Posts: 15
Joined: Thu Jan 20, 2011 1:13 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Jak zwiększyć liczbę Waze'rów?

Postby freddiechopin » Sat Jan 29, 2011 6:34 pm

Napisz do supportu - ja używam Waze'a od 2 tygodni, punkty naliczane są codziennie, trasy w archiwum pojawiają się z różnym opóźnieniem - czasem po dniu, czasem po 5, czasem dłużej (obecnie jest kolejny przestój i nie ma nic nowszego niż 22.01), ale to ponoć tylko przejściowe ( status.waze.com ). Jeśli u Ciebie nic się nie pojawiło, to musi być głębszy problem. No i przedewszystkim upewnij się, że logujesz się na serwer world.waze.com, a nie na www.waze.com - ten drugi jest tylko dla USA. Wejdź na główną stronę waze i wybierz z bocznego listboxa polskę - wtedy będzie Cię zawsze przenosiło na serwer world. Jak ja zaloguję się na www, to nie ma żadnych tras, a punkty są tylko za posty na forum.

4\/3!!
freddiechopin
 
Posts: 256
Joined: Sat Jan 15, 2011 1:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users