Kraków i okolice

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Kraków i okolice

Postby zx66 » Thu Apr 07, 2011 6:42 am

rlpl wrote:Witamy i zapraszamy. A co zamierzasz robić, masz jakąś preferowaną okolicę?


Interesuje mnie północny obszar Krakowa i bliskie sąsiedztwo.
Poza tym zamierzam poprawiać zauważone braki, np. w Hucie jest jeszcze trochę dróg do narysowania, w okolicach Placu Centralnego.
zx66
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kraków i okolice

Postby zx66 » Fri Apr 08, 2011 6:45 pm

Zastanawiam się nad dokładniejszym opisywaniem POI.
Czasem chciałbym wyszukać np. konkretną stację paliw, dajmy na to BP.
Obecnie sprowadza się to do mało użytecznego przeglądania listy: BP, BP . BP.

Może warto byłyby dopisywać:
- miasto - gdzie jest tylko jedno POI o danej nazwie
- miasto, ulica - gdzie jest więcej?

np. tak: BP (Kraków, Lipska)

Co prawda nie rozwiązuje to problemu całkowicie (patrz: Bora-Komorowskiego) ale i tak jest ogromnym ułatwieniem przy wyszukiwaniu.

Testowo dopisałem miasto i ulicę w kilku punktach.
Proszę o komentarz.
zx66
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kraków i okolice

Postby rysal » Fri Apr 08, 2011 9:03 pm

Obawiam się, że nie jest to najlepszy pomysł. Bardzo nie lubię jak na kliencie wyświetla mi się za dużo informacji (np. taki długi opis) bo zaciemnia obraz, szczególnie w obcym mieście.
Poza tym do wyszukania stacji nie jest to chyba konieczne. Jak wpiszesz nazwę stacji, to i tak wyświetli najbliższe w danym mieście z nazwą ulicy, a nie w Warszawie. Tak więc, po co ten opis ?
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 346
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Kraków i okolice

Postby zx66 » Sun Apr 10, 2011 1:49 pm

Łatwiej się wyszukuje konkretne lokalizacje kiedy na liście, obok nazwy, jest wskazane miejsce.
W przypadku stacji paliw nie ma to takiego znaczenia - to był tylko test.

W zasadzie to powinno być dopisywane przez klienta. Nie ma co zaciemniać mapy.
Pousuwam zbędne opisy.
zx66
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kraków i okolice

Postby rlpl » Mon Apr 11, 2011 10:06 pm

zx66 wrote:Poza tym zamierzam poprawiać zauważone braki, np. w Hucie jest jeszcze trochę dróg do narysowania, w okolicach Placu Centralnego.


Słusznie, w Hucie jest jeszcze dużo do zrobienia. Szczególnie polecam Twojej uwadze Rondo Hipokratesa - niestety, chyba trzeba będzie skasować i narysować jeszcze raz, chyba że da się dołączać nowe drogi do już istniejącego ronda. Słabo znam Hutę, dlatego nie podejmuję się poprawiać, a bywam tam rzadko.

Co do szczegółowych opisów POI - zgadzam się z rysalem, nie widzę potrzeby rozbudowywania opisów. Zresztą ja do tej pory nie używałem nawigacji do POI, nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja, zawsze jechałem do konkretnej ulicy, nigdy do czegokolwiek innego.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Kraków i okolice

Postby rysal » Tue Apr 12, 2011 6:15 am

A może warto by zająć się numeracją domów ? Wiem, że są czasem z tym problemy bo na wstawionych przeze mnie 1100 numerów, część nie jest zaakceptowana.
Może więc warto poruszyć ten temat z supportem ?
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 346
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Kraków i okolice

Postby rlpl » Tue Apr 12, 2011 10:59 am

Jak dla mnie numeracja domów w waze ma na tyle dużo wad, że nie warto się za nią brać. Do poruszania tematów z supportem zraziłem się, na większość próśb odpowiadają, że problem jest im znany, pracują nad nim ciężko i wkrótce rozwiążą, po czym temat się urywa. A jak już coś naprawią, to przy okazji ze 3 rzeczy zepsują. Poza tym nie nudzi mi się, są inne ciekawsze obiekty do narysowania na mapach. Kraków jest fajnie zrobiony, ale drogi krajowe i wojewódzkie niektóre ostatnio są przejezdne, niektóre jeszcze czekają. Ale nie chcę nikogo zrażać, jedni wolą biegać po mieście i spisywać numery domów, inni przejażdżki po okolicznych dziurach, jedno i drugie jest pożyteczne, więc róbcie co kto uważa. Mam tylko prośbę, nie psujcie dobrze zrobionych dróg. Ostatnio naprawiałem 3 drogi wojewódzkie w najbliższej okolicy, bo ktoś "poprawił" po swojemu, chociaż było dobrze. Zwłaszcza proszę nie dociągać na siłę dróg do zdjęć satelitarnych, bo one bywają często przesunięte.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Kraków i okolice

Postby zx66 » Sun May 08, 2011 7:18 pm

rlpl wrote:
rysal wrote:Choć z drugiej strony może powinniśmy się trzymać zasady, że jeśli fizycznie jest rondo,to na mapie też taki rodzaj skrzyżowania powinien istnieć.


Rondo Dywizjonu 308 to był szczególnie zły przypadek, bo kazało wybrać zjazd nr 0.
<cut>
Dodatkowo Rondo Kocmyrzowskie: jedziesz prosto aleją Andersa => dostajesz komunikat "skręć w prawo", i nie chodzi tu o to, że musisz skręcić w prawo, żeby wjechać na rondo, albo z niego zjechać, tylko tak w ogóle "na rondzie w prawo". Wszystko to jest zgodne ze specyfikacją, czyli nie ma tu problemu błędu w oprogramowaniu, a samo rondo jest narysowane zgodnie ze stanem faktycznym, ale wynik końcowy moim zdaniem kompletnie wprowadza w błąd kierowcę.


Zmodyfikowałem Rondo Kocmyrzowskie i myślę, że teraz jest prawidłowo.
Moim zdaniem ww. problemy występują w sytuacji, kiedy 2 zjazdy stykają się w tym samym węźle.
Najwyraźniej nie są wtedy liczone jako 2, i dla jazdy na wprost komunikaty wskazywały na 1 zjazd.
Teraz jest OK.

Uważam, że dla poprawności komunikatów, warto poczynić taką zmianę, ponieważ zwykle i tak odstępstwo (tj. rozsunięcie 2 zjazdów stykających się) nie jest widoczne na kliencie w trakcie nawigacji, a zyskujemy poprawność komunikatów.

Podobnie było na Rondzie Matecznego i, po podobnej zmianie, jest poprawa komunikatów.

Chciałbym też przywrócić Rondo Dywizjonu 308 - mam nadzieję uzyskać poprawę.
Proszę o komentarz, jeżeli ktoś jest innego zdania.
zx66
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 19, 2011 6:46 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Kraków i okolice

Postby rlpl » Mon May 09, 2011 11:05 am

zx66 wrote:Zmodyfikowałem Rondo Kocmyrzowskie i myślę, że teraz jest prawidłowo.


To bardzo dobrze. Nie oglądałem jak teraz wygląda, ale teraz poczekaj na przebudowanie map i sprawdź jak działa. Nie musisz jechać osobiście przez rondo, chyba że i tak tam bywasz, wystarczy wyznaczyć trasę w kliencie i obejrzeć listę punktów.

zx66 wrote:Moim zdaniem ww. problemy występują w sytuacji, kiedy 2 zjazdy stykają się w tym samym węźle.
Najwyraźniej nie są wtedy liczone jako 2, i dla jazdy na wprost komunikaty wskazywały na 1 zjazd.


Możliwe, że to też jest problem, ale nie tylko. Komunikaty na rondzie zależą od kąta między punktem wjazdu i punktem wyjazdu. Nie jest to kwestia czyjegoś zdania, tylko tego, jak waze działa - jest to opisane w artykule How to create a roundabout oraz na forum w wątku: http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=8177. Zostało to też uznane przez społeczność za błąd specyfikacji.

zx66 wrote:Chciałbym też przywrócić Rondo Dywizjonu 308 - mam nadzieję uzyskać poprawę.
Proszę o komentarz, jeżeli ktoś jest innego zdania.


Tam był problem generowania komunikatu "zjazd nr 0", nie wiem jaka jest konkretna jego przyczyna, ale rozwiązanie wymaga naszej (edytorów) interwencji. Dlatego nie miałem wątpliwości, że rondo trzeba przerobić, a przy okazji przerobiłem je na serię zwykłych skrzyżowań. Mnie to rondo w obecnej postaci się podoba, ale jeśli uda Ci się wygenerować komunikaty "zjazd nr 1, 2, 3...", to nie będę miał nic przeciwko. Obawiam się jednak, że dostaniesz komunikat "skręć w prawo" kiedy będziesz miał jechać prosto, oraz "jedź prosto" kiedy będziesz musiał skręcić w lewo.

Chciałbym usłyszeć zdanie użytkowników, bo na razie dyskusja toczy się między edytorami, a my mamy swoją specyfikę. Chociaż pewnie użytkownicy tu nie zaglądają.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Kraków i okolice

Postby rysal » Wed May 11, 2011 7:46 am

Zmodyfikowałem Rondo Kocmyrzowskie i myślę, że teraz jest prawidłowo.
Moim zdaniem ww. problemy występują w sytuacji, kiedy 2 zjazdy stykają się w tym samym węźle.
Najwyraźniej nie są wtedy liczone jako 2, i dla jazdy na wprost komunikaty wskazywały na 1 zjazd.
Teraz jest OK.

Uważam, że dla poprawności komunikatów, warto poczynić taką zmianę, ponieważ zwykle i tak odstępstwo (tj. rozsunięcie 2 zjazdów stykających się) nie jest widoczne na kliencie w trakcie nawigacji, a zyskujemy poprawność komunikatów.

Podobnie było na Rondzie Matecznego i, po podobnej zmianie, jest poprawa komunikatów.


Zaciekawiła mnie Twoja informacja o tych rondach, a szczególnie o Rondzie Matecznego. Bo od dłuższego czasu nie zauważyłem żeby na tym rondzie były jakieś problemy, a jestem tam prawie codziennie. Po wejściu na edycję poszczególnych odcinków tego ronda widzę tylko ostatni ślad prac rl_pl.
Następnie sprawdziłem Rondo Kocmyrzowskie i widzę ostatnie prace wykonane przeze mnie i gorato
Czyli nie widzę Twoich "śladów prac", a twierdzisz że coś przerobiłeś. Oczywiście nie chodzi mi o to że coś przerabiasz, to oczywiście jest super, tylko dlaczego u mnie tego nie widać. Przecież tu chyba nie ma jakiegoś odświeżania map jak na kliencie.

A przy okazji- jakiś czas temu robiłem Rondo Czyżyńskie, ale nie miałem okazji sprawdzić w praktyce. Jakieś uwagi ?
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 346
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users