Czas uporać się z fotoradarami

Image

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby ateush » Wed Nov 13, 2013 9:44 am

berestovskyy wrote:Czerwony punkt radaru na mapie pokazuje kierunek ruchu samochodu obok radaru, a nie kierunek obiektywu.

Ehh jak bardzo mylące jest takie zobrazowanie :(
Sam do tego dochodziłem metodą prób i błędów.
Image
Włocławek Area Manager
Niestety ostatnio brak czasu - jeśli coś pilnego do zrobienia we Włocławku lub okolicach proszę o PM'a!
ateush
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 76
Joined: Wed Mar 27, 2013 8:07 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby ateush » Wed Nov 13, 2013 7:21 pm

Marcin_S wrote:W typach radarów można ustawić atrapę - łatwiej będzie zmienić na aktywny (bez tworzenia nowego) jeżeli radar wróci na swoje miejsce.

Jak niby w edytorze można ustawić atrapę??
Przyznam, że sam pousuwałem kilka fotoradarów a raczej pustych, uszkodzonych masztów w których nigdy nie było fotopstryczka a np. yanosik krzyczał mi zawsze przy nich i do szału gdakaniem doprowadzał - zupełnie bezcelowo.
Na szczęście było to na trasie którą często jeżdżę więc postawie na nowo jako atrapy tym razem.
Image
Włocławek Area Manager
Niestety ostatnio brak czasu - jeśli coś pilnego do zrobienia we Włocławku lub okolicach proszę o PM'a!
ateush
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 76
Joined: Wed Mar 27, 2013 8:07 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby ateush » Thu Nov 14, 2013 11:44 am

Malesiak wrote:I tutaj pojawia się problem... ostatnio widziałem, jak szary fotoradar fotkę zrobił z lampą (autobusowi)... Wolę jak krzyczy mi o każdym fotoradarze i na trasie Trójmiasto<->Warszawa hamować 20 razy niż nie hamować aż zrobi mi fotkę. Coś za coś.

Na oznakowanie istniejących fotoradarów niestety mają jakiś tam termin -stąd te szare też mogą jeszcze robić fotki.

Natomiast hamujących przed pustymi puszkami NIE CIERPIĘ!!! Jedź przepisowo jak nie wiesz co gdzie stoi a nie nagle zaczynają mistrzowie kierownicy hamować a jadący za nimi nie wiedzą co się dzieje...

Niestety na 40km odcinku Włocławek - Toruń pustych puszek było chyba z 8 - co w yanosiku objawiało się gdakaniem co 3 minuty (3 ostrzeżenia przed każdym fotoradarem) -głowa bolała. W Waze te właśnie pousuwałem ale jak pisałem już wcześniej dodam ponownie jako atrapy.
Image
Włocławek Area Manager
Niestety ostatnio brak czasu - jeśli coś pilnego do zrobienia we Włocławku lub okolicach proszę o PM'a!
ateush
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 76
Joined: Wed Mar 27, 2013 8:07 pm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times

Czas uporać się z fotoradarami

Postby Barteek » Tue Nov 12, 2013 11:01 pm

Jak pewnie zauważyliście znaczna cześć fotoradarów została pościągana i zapewne kilka nowych się pojawiło (ja zauważyłem na razie jeden nowy)
Zwróćmy więc uwagę i zaktualizujmy mapy!
Barteek
 
Posts: 13
Joined: Sun Apr 08, 2012 1:23 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby Barteek » Thu Nov 14, 2013 11:32 am

rysal wrote:
Właśnie miałem założyć ten sam wątek :)
Dziś w Krakowie usunąłem 4 szt radarów:
- Konopnickiej
- Wielicka
- Turowicza - 2szt


Czyżby tylko w Krakowie pościągali skrzynki? Prawdopodobnie został usunięty jeden w Gaju (Zakopane-Kraków) i ustawiony ponownie w Izdebniku (trasa na Kalwarie Zebrzydowską) sprawdzę to przy najbliższej okazji i ew. oznaczę na mapie.
Barteek
 
Posts: 13
Joined: Sun Apr 08, 2012 1:23 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby berestovskyy » Wed Nov 13, 2013 6:54 am

Czerwony punkt radaru na mapie pokazuje kierunek ruchu samochodu obok radaru, a nie kierunek obiektywu.
Image
berestovskyy
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 917
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 231 times
Been thanked: 612 times

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby berestovskyy » Wed Nov 13, 2013 11:23 am

MarudaGDA wrote:OK, jakie trzeba mieć uprawnienia, żeby móc edytować ustawienia fotoradarów?

Musisz być na tym samym poziomie jak i osoba, która zatwierdziła radar. Czyli jeśli na radarze jest napisane: "Zmienione: ktoś(3)", to musisz być przynajmniej Lvl 3 edytorem żeby coś tam zmienić.

Jeśli widzisz na mapie błąd, ale nie masz uprawnień, to mamy na forum wątek Błędy mapy do poprawy (link) w którym możesz to zgłosić do naprawy.
berestovskyy
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 917
Joined: Fri Jul 15, 2011 1:50 pm
Has thanked: 231 times
Been thanked: 612 times

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby malesiak » Wed Nov 13, 2013 8:31 pm

I tutaj pojawia się problem... ostatnio widziałem, jak szary fotoradar fotkę zrobił z lampą (autobusowi).

Zatem niestety kwestia fotoradarów pozostaje w interpretacji danych urzędów czy właścicieli. Wolę jak krzyczy mi o każdym fotoradarze i na trasie Trójmiasto<->Warszawa hamować 20 razy niż nie hamować aż zrobi mi fotkę. Coś za coś.
Warszawa <-> Trójmiasto oraz Pomorskie i Zachodniopomorskie .
malesiak
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 07, 2013 7:10 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby malesiak » Thu Nov 14, 2013 11:52 am

Ah ta nasza Polska kochana :)

Zgadzam się, że to uciążliwe, ale w WAZE nie ma opcji nauki kulturalnej jazdy :)
Warszawa <-> Trójmiasto oraz Pomorskie i Zachodniopomorskie .
malesiak
 
Posts: 19
Joined: Mon Oct 07, 2013 7:10 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Czas uporać się z fotoradarami

Postby Marcin_S » Wed Nov 13, 2013 12:11 pm

Cześć,

Co to znaczy "część radarów została pościągana"? Czy to znaczy że zdemontowano maszty czy też tylko zabrano sprzęt? W typach radarów można ustawić atrapę - łatwiej będzie zmienić na aktywny (bez tworzenia nowego) jeżeli radar wróci na swoje miejsce.
Pozdrawiam,
Marcin
Warszawa i okolice, CM
Image
Marcin_S
Map Editor - Level 4
Map Editor - Level 4
 
Posts: 910
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 351 times
Been thanked: 186 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users