Nie mogę wybrać drogi

[ img ]

Moderators: mousepl, redviper26

Nie mogę wybrać drogi

Postby namq » Mon Feb 21, 2011 6:57 am

Witam,
W obszarze
http://world.waze.com/cartouche/?zoom=3&lat=54.54314&lon=18.37587&layers=TBFTFFFFFFFFFFFFFTTTT
jest droga Kamienna, której nie mogę wybrać, żeby skasować. Czy ktoś może spróbować? Próbowałem też przez utworzenie węzłów przed i za łączeniem się tej drogi z inną i usunięcie fragmentu drogi, ale dalej nie dało się "kliknąć". Jeśliby przypadkiem komuś się udało, proszę oznaczyć do skasowania :)

Podobna sytuacja trochę na południe
http://world.waze.com/cartouche/?zoom=3&lat=54.51189&lon=18.37982&layers=TBFTFFFFFFFFFFFFFTTTT. Tam jest dzwina odnoga drogi, której też nie mogę wybrać, żeby przesunąć lub usunąć.

Jeśli jest jakaś metoda na zaznaczanie takich dróg, bardzo proszę o podanie jej.
namq
 
Posts: 8
Joined: Sat Jan 29, 2011 5:38 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby freddiechopin » Mon Feb 21, 2011 7:41 am

Zgłoś to do supportu (alpha@waze.com) - z dużym prawdopodobieństwem te drogi są usunięte i dlatego nie możesz ich wybrać, tyle że dziwnym trafem okoliczności są wciąż widoczne.

4\/3!!
freddiechopin
 
Posts: 256
Joined: Sat Jan 15, 2011 1:08 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby namq » Mon Feb 21, 2011 7:46 am

Dzięki. Mail do supportu wysłany.
namq
 
Posts: 8
Joined: Sat Jan 29, 2011 5:38 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby rysal » Mon Feb 21, 2011 8:05 am

Zwróć uwagę na panel w górnym prawym rogu jaka lokalizacja mapy się wyświetla........ Alaska :o
[imghttps://s.waze.tools/c3.png][/img]
rysal
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 344
Joined: Sun Aug 29, 2010 5:07 pm
Location: Kraków
Has thanked: 14 times
Been thanked: 39 times

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby namq » Mon Feb 21, 2011 8:21 am

Zwróć uwagę na panel w górnym prawym rogu jaka lokalizacja mapy się wyświetla........ Alaska


A mogę coś na to poradzić? Gdzieś można zmienić "przynależność" danego obszaru? Część obszaru w okolicy to rzeczywiście Alaska, część to Rumia, Other...
namq
 
Posts: 8
Joined: Sat Jan 29, 2011 5:38 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby rlpl » Mon Feb 21, 2011 12:07 pm

Tak jak koledzy pisali, prawdopodobnie tej drogi tam nie ma, tylko obraz nie jest odświeżony. Dobrze, że zgłosiłeś to supportowi, tymczasem nie przejmuj się i nie zwracaj uwagi na tę drogę. Bardziej musisz polegać na swojej wyobraźni i na wiedzy co naprawdę istnieje, a co nie, niż na tym, co widzisz na renderingach.

rysal wrote:Zwróć uwagę na panel w górnym prawym rogu jaka lokalizacja mapy się wyświetla........ Alaska


W prawym górnym rogu wyświetla się nazwa miasta, które jest na środku mapy. Jeśli nie ma tam żadnego miasta, to wyświetla się Alaska. Właściwie nie wiadomo czemu, pewnie dlatego, że to jest pierwszy z brzegu stan USA. Zwykłe niechlujstwo autorów, ale na nic nie wpływa, poza tym, że śmiesznie wygląda. Również nie wiadomo czemu potem jest "Other", bo to jest zawsze. Pewnie miała być nazwa państwa albo stanu, ale pewnie też komuś nie chciało się podpiąć.

namq wrote:A mogę coś na to poradzić? Gdzieś można zmienić "przynależność" danego obszaru?


Tak, musisz wpisać nazwę miasta (pole City) do Alei Parku Krajobrazowego, która jest w tym miejscu, bo w tej chwili jest puste. Obszar miasta jest definiowany jako wielokąt pokrywający wszystkie¹ drogi mające taką samą nazwę miasta. Nie jestem pewny, czy zmiana napisu w prawym górnym rogu będzie natychmiastowa, czy musisz odczekać od 1 do kilku dni na przebudowanie obszarów. Na pewno poczekać trzeba na przebudowanie szarego obszaru, lepiej widocznego po wyłączeniu warstwy Aerial.

Przy okazji: sorry jeśli piszę o sprawach dla Ciebie oczywistych, ale zwróć uwagę na połączenia między drogami, bo w tej chwili są nieprzejezdne. Nie wystarczy położyć drogę obok drugiej, żeby powstało skrzyżowanie.

__________
¹ Właściwie algorytm konstruowania wielokąta oznaczającego miasto jest tak zbudowany, że obejmuje tylko 90% dróg jednego miasta. Nie jestem pewny, czy to oznacza, że stary (poprzednio zbudowany) obszar miasta nie jest przebudowywany, dopóki co najmniej 10% dróg (zapewne nowych) nie znajdzie się poza nim, czy też może przebudowywanie jest uruchamiane zawsze, ale jest przerywane kiedy zaliczy 90% dróg - w każdym razie nie ma gwarancji, że jeśli teraz przypiszesz Aleję Parku Krajobrazowego np. do Rumi, to kiedykolwiek zostanie ona pokryta szarym obszarem miasta.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby namq » Mon Feb 21, 2011 12:39 pm

Tak, musisz wpisać nazwę miasta (pole City) do Alei Parku Krajobrazowego, która jest w tym miejscu, bo w tej chwili jest puste. Obszar miasta jest definiowany jako wielokąt pokrywający wszystkie¹ drogi mające taką samą nazwę miasta.


Tyle, że to jest już poza terenem miasta, przynajmniej w większości. Muszę jeszcze sprawdzić dokładnie, gdzie przebiega granica, ale na razie mam ważniejsze "sprawy" - nawet drogi krajowe w moim obszarze są jeszcze nie zrobione do końca (wczoraj zostałem Area Managerem).

Przy okazji: sorry jeśli piszę o sprawach dla Ciebie oczywistych, ale zwróć uwagę na połączenia między drogami, bo w tej chwili są nieprzejezdne. Nie wystarczy położyć drogę obok drugiej, żeby powstało skrzyżowanie.


Oczywiście staram się, żeby wszystkie drogi były przejezdne we wszystkich dozwolonych kierunkach. Fragmentu koło tych błędów pewnie nie zrobiłem jeszcze do końca, kombinując co tam się stało z tymi wirtualnymi drogami.
namq
 
Posts: 8
Joined: Sat Jan 29, 2011 5:38 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby namq » Mon Feb 21, 2011 12:45 pm

O już wiem, czemu nie zrobiłem tam do końca. Mam "no permission" jak próbuję dać junction w 18.37109, 54.50617. To jest trochę na południe od mojego obszaru. Do tej pory właściwie nie spotkałem się z brakiem pozwolenia na dodanie junction...

EDIT: Uprościłem skrzyżowanie na razie, kilka dróg dałem na no entry i do skasowania (których nie mogłem odłączyć od skrzyżowania i gdzieś przesunąć i wtedy skasować) i już powinno być przejezdne w tym miejscu
namq
 
Posts: 8
Joined: Sat Jan 29, 2011 5:38 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Nie mogę wybrać drogi

Postby rlpl » Mon Feb 21, 2011 1:33 pm

namq wrote:Tyle, że to jest już poza terenem miasta, przynajmniej w większości.


W takim razie napis "Alaska, Other" jest całkiem normalnym zjawiskiem w tym miejscu i nie trzeba się przejmować jego bzdurnością.

namq wrote:O już wiem, czemu nie zrobiłem tam do końca. Mam "no permission" jak próbuję dać junction


Jak nie chcesz sobie powiększyć obszaru AM, to przejedź się tam i poczekaj na uprawnienia. Tu: http://www.waze.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=7716&p=60790#p60790 pisałem coś na temat zasad przyznawania uprawnień w obszarach, gdzie nie jesteś AM, ale gdzie jeździłeś. Miałem zamiar napisać jakiegoś bardziej konkretnego posta na ten temat, na razie nic lepszego nie mam. Niestety, system waze ostatnio przeżywa "ciężkie chwile" i może się zdarzyć, że nawet jeśli gdzieś pojedziesz, to uprawnienia dostaniesz za miesiąc, albo wcale. W razie problemów możesz się poskarżyć supportowi, dostaniesz przeprosiny i zapewnienie, że znaleźli problem i że w ciągu 24 godzin dostaniesz brakujące uprawnienia, ale nic poza tym się nie wydarzy. :-/ Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, równie dobrze może się zdarzyć, że uprawnienia dostaniesz normalnie po 24 godzinach.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time


Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users