Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Image

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby mousepl » Wed Mar 26, 2014 8:33 am

Ostrzeżenie jest zawsze, prędkość to tylko informacja w edytorze i nigdzie na mapie nie jest widoczna ani wykorzystywana. Jak ustawisz na 200km/h to i tak będzie krzyczał.
ImageImageImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2714
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 727 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby baranica » Wed Mar 26, 2014 8:58 am

Śmiem się nie zgodzić, nie zawsze ostrzega i też zauważyłem że chyba zależy to od prędkości z jaką jadę...
Image
baranica
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 132
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 10 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Marcin_S » Wed Mar 26, 2014 9:43 am

baranica wrote:Śmiem się nie zgodzić, nie zawsze ostrzega i też zauważyłem że chyba zależy to od prędkości z jaką jadę...

Po prostu jeździsz za wolno :D
Z mojego doświadczenia zawsze ostrzega o radarach "czerwone światło"
W W-wie na Trasie Łazienkowskiej są radary ("normalne") ustawione na łapanie przekraczających 80 km - do wczoraj ostrzegały nawet jeżeli jechałem poniżej ale wczoraj zostały prze-edytowane i nie wiem czy prędkość nie została zmieniona (jest 80, ile było wcześniej nie wiem). Dziś też będę tamtędy przejeżdżał, jak nie ostrzeże to będziemy znali regułę.
Pozdrawiam,
LC and CM Poland
Image Image ImageImage
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1317
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 522 times
Been thanked: 301 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Tobjas » Wed Mar 26, 2014 10:47 am

U mnie sa ustawione 2 radary (atrapy) ale dla bezpieczenstwa ich nie usowam z mapy ;), ustawione sa na 50km/h i nawet jak jade 20 to i tak sie wyswietli. Wedlug mnie zapisywanie dopuszczalnej predkosci jest po do zeby szybko spojrzec na informacje ze jest przed nami radar do 50km/h ja jade 70 to trzeba zwolnic. W automapie tez np ostrzega o kazdym radarze niezaleznie od predkosci, poniewaz wgrane sa do mapy na stale jako pkt POI.


Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Tobjas
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 560
Joined: Sat Feb 09, 2013 5:13 pm
Location: Łask
Has thanked: 164 times
Been thanked: 46 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby psciborek » Wed Mar 26, 2014 1:47 pm

Mi się wydaje, że atrybut prędkość to próg wyzwolenia ostrzeżenia głosowego. Komunikat o ile mi wiadomo wyświetla się zawsze. Ale oczywiście mogę się mylić.
Image
psciborek
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 600
Joined: Wed Jan 18, 2012 9:56 am
Has thanked: 150 times
Been thanked: 199 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby niemiec92 » Wed Mar 26, 2014 1:55 pm

Komunikat wizualny jest zawsze, a głosowy włącza się dodatkowo przy przekroczeniu dozwolonej prędkości o ~10 km/h (względem prędkościomierza).

Przed fotoradarami atrapami Waze w ogóle nie ostrzega.
http://d29-139.pl/
AM Powiatu Pszczyńskiego i Śląska Cieszyńskiego
Country Railway Manager
niemiec92
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 320
Joined: Thu Jul 05, 2012 6:32 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 38 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Marcin_S » Fri Apr 04, 2014 12:52 pm

Zgodnie z moim wcześniejszym postem "przetestowałem" te radary - działają zgodnie z opisem niemiec92, z tym ze próg wyzwolenia ostrzeżenia jest chyba niższy niż te 10+ km/h.
Sorry, że to tyle czasu zajęło ale wcześniej nie dało się jechać >80 i był tylko wizualny, ostatnie dwa przejazdy już pozwalały i komunikat głosowy się pojawił. Zdjęć mam nadzieję nie będzie :D ale podobno nauka kosztuje...

Marcin_S
LC and CM Poland
Image Image ImageImage
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1317
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 522 times
Been thanked: 301 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby loituma » Sun Apr 06, 2014 9:42 am

Musicie tez zwrócić uwagę, ze prędkość jazdy podawana przez gps jest zawsze nieco zaniżona w stosunku do tego co podaje licznik w samochodzie. A do komunikatów brana jest pod uwagę prędkość z gps a nie z waszego licznika.
Poza tym ja jestem za tym, zeby prędkość, przy której słyszymy ostrzeżenia o fotoradarach w nawigacji, można było samemu ustawić w aplikacji, zgodnie z własnymi preferencjami. Tak właśnie jest w Automapie, a nie tak jak ktoś wcześniej pisał, zawsze.
To byłoby najlepsze rozwiazanie dla każdego. :)


Wyskrobane w Tapatalk
Cierpię na chroniczny brak czasu...
Image
loituma
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 302
Joined: Sun Sep 30, 2012 6:06 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 54 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Tobjas » Mon Apr 07, 2014 10:02 pm

U mnie za kazdym razem krzyczy ze przedemna fotoradar. Nawet jak dojezdzam do skrzyzowania i mam skrecic w lewo a radar jest dopiero na 400m czyli ostrzeba mnie juz przed skretem na droge na ktorej jest radar.


Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Tobjas
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 560
Joined: Sat Feb 09, 2013 5:13 pm
Location: Łask
Has thanked: 164 times
Been thanked: 46 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby er3rc3 » Mon Apr 14, 2014 6:42 pm

A co sie stalo z niektorymi fotoradarami? Poznikaly ostatnio z mapy i juz ich nie ma. Zero ostrzegania. Przykladem jest taki na Pulawskiej w dawnej Warszawie (teraz to Slupsk :] ) przy ulicy Kuropatwy. Ostatnio go tam na mapie nie widac, a skrzynka zostala.
er3rc3
 
Posts: 2
Joined: Mon Nov 18, 2013 9:01 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users