Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Image

Moderators: mousepl, redviper26

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby baranica » Wed Mar 26, 2014 8:58 am

Śmiem się nie zgodzić, nie zawsze ostrzega i też zauważyłem że chyba zależy to od prędkości z jaką jadę...
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby er3rc3 » Mon Apr 14, 2014 6:42 pm

A co sie stalo z niektorymi fotoradarami? Poznikaly ostatnio z mapy i juz ich nie ma. Zero ostrzegania. Przykladem jest taki na Pulawskiej w dawnej Warszawie (teraz to Slupsk :] ) przy ulicy Kuropatwy. Ostatnio go tam na mapie nie widac, a skrzynka zostala.
er3rc3
 
Posts: 2
Joined: Mon Nov 18, 2013 9:01 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby loituma » Sun Apr 06, 2014 9:42 am

Musicie tez zwrócić uwagę, ze prędkość jazdy podawana przez gps jest zawsze nieco zaniżona w stosunku do tego co podaje licznik w samochodzie. A do komunikatów brana jest pod uwagę prędkość z gps a nie z waszego licznika.
Poza tym ja jestem za tym, zeby prędkość, przy której słyszymy ostrzeżenia o fotoradarach w nawigacji, można było samemu ustawić w aplikacji, zgodnie z własnymi preferencjami. Tak właśnie jest w Automapie, a nie tak jak ktoś wcześniej pisał, zawsze.
To byłoby najlepsze rozwiazanie dla każdego. :)


Wyskrobane w Tapatalk
Cierpię na chroniczny brak czasu...
Image
loituma
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 258
Joined: Sun Sep 30, 2012 6:06 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 47 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Marcin_S » Wed Mar 26, 2014 9:43 am

baranica wrote:Śmiem się nie zgodzić, nie zawsze ostrzega i też zauważyłem że chyba zależy to od prędkości z jaką jadę...

Po prostu jeździsz za wolno :D
Z mojego doświadczenia zawsze ostrzega o radarach "czerwone światło"
W W-wie na Trasie Łazienkowskiej są radary ("normalne") ustawione na łapanie przekraczających 80 km - do wczoraj ostrzegały nawet jeżeli jechałem poniżej ale wczoraj zostały prze-edytowane i nie wiem czy prędkość nie została zmieniona (jest 80, ile było wcześniej nie wiem). Dziś też będę tamtędy przejeżdżał, jak nie ostrzeże to będziemy znali regułę.
Pozdrawiam,
Warszawa i okolice, CM
Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1013
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 384 times
Been thanked: 205 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Marcin_S » Fri Apr 04, 2014 12:52 pm

Zgodnie z moim wcześniejszym postem "przetestowałem" te radary - działają zgodnie z opisem niemiec92, z tym ze próg wyzwolenia ostrzeżenia jest chyba niższy niż te 10+ km/h.
Sorry, że to tyle czasu zajęło ale wcześniej nie dało się jechać >80 i był tylko wizualny, ostatnie dwa przejazdy już pozwalały i komunikat głosowy się pojawił. Zdjęć mam nadzieję nie będzie :D ale podobno nauka kosztuje...

Marcin_S
Warszawa i okolice, CM
Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1013
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 384 times
Been thanked: 205 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Marcin_S » Mon Apr 14, 2014 7:48 pm

er3rc3 wrote:A co sie stalo z niektorymi fotoradarami? Poznikaly ostatnio z mapy i juz ich nie ma. Zero ostrzegania. Przykladem jest taki na Pulawskiej w dawnej Warszawie (teraz to Slupsk :] ) przy ulicy Kuropatwy. Ostatnio go tam na mapie nie widac, a skrzynka zostala.

Na mapie w edytorze pojawił sie wczoraj - chyba ktoś "ulepszył" i teraz zamiast dwóch jak było jest tylko jeden. Zgodnie z ustaleniami miały byc dwa bo to jest obrotowy.


Wysłane z Tapatalk
Warszawa i okolice, CM
Image
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1013
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 384 times
Been thanked: 205 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby mousepl » Wed Mar 26, 2014 8:33 am

Ostrzeżenie jest zawsze, prędkość to tylko informacja w edytorze i nigdzie na mapie nie jest widoczna ani wykorzystywana. Jak ustawisz na 200km/h to i tak będzie krzyczał.
ImageImage
Stats for Poland: http://statystyki.mouse.one.pl/
Potrzebujesz pomocy? Zajrzyj tu.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1883
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 415 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby niemiec92 » Wed Mar 26, 2014 1:55 pm

Komunikat wizualny jest zawsze, a głosowy włącza się dodatkowo przy przekroczeniu dozwolonej prędkości o ~10 km/h (względem prędkościomierza).

Przed fotoradarami atrapami Waze w ogóle nie ostrzega.
http://d29-139.pl/
AM Powiatu Pszczyńskiego i Śląska Cieszyńskiego
Country Railway Manager
niemiec92
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 293
Joined: Thu Jul 05, 2012 6:32 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 35 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby psciborek » Wed Mar 26, 2014 1:47 pm

Mi się wydaje, że atrybut prędkość to próg wyzwolenia ostrzeżenia głosowego. Komunikat o ile mi wiadomo wyświetla się zawsze. Ale oczywiście mogę się mylić.
Image
psciborek
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 592
Joined: Wed Jan 18, 2012 9:56 am
Has thanked: 149 times
Been thanked: 196 times

Re: Fotoradary - jaką ustawiać prędkość ?

Postby Tobjas » Wed Mar 26, 2014 10:47 am

U mnie sa ustawione 2 radary (atrapy) ale dla bezpieczenstwa ich nie usowam z mapy ;), ustawione sa na 50km/h i nawet jak jade 20 to i tak sie wyswietli. Wedlug mnie zapisywanie dopuszczalnej predkosci jest po do zeby szybko spojrzec na informacje ze jest przed nami radar do 50km/h ja jade 70 to trzeba zwolnic. W automapie tez np ostrzega o kazdym radarze niezaleznie od predkosci, poniewaz wgrane sa do mapy na stale jako pkt POI.


Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Tobjas
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 559
Joined: Sat Feb 09, 2013 5:13 pm
Location: Łask
Has thanked: 164 times
Been thanked: 46 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users