Waze i omijanie korków (?)

Image

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Sun May 25, 2014 8:08 am

Trochę o korkach rozmawialiśmy ale bardziej or raportowaniu. Z tego co mówili też to cały czas pracują nad algorytmami omijania korków i jeśli jest dużo użytkowników takie sytuacje powinny być rzadkością. Być może te boczne ulice miały mały priorytet bo były rzadko używane, może jakiś problem z routingiem itd. Ciężko powiedzieć.
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Sun May 25, 2014 6:41 pm

Mnie się zdarzyło parę razy że wyrzucił info "jest nowa lepsza trasa" i informację ile minut zaoszczędzone
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Mon May 26, 2014 9:28 pm

Trzeba to wrzucić na FB :)
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Tue May 27, 2014 4:18 pm

Proponuję ominąć wielkim łukiem :P

Tak apropo, może zgłosić te zalane drogi jako wydarzenie?
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Wed May 28, 2014 7:47 am

To dobrze :)

Te screeny z Wrocławia można by wrzucić na facebooka :)
Image
baranica
 
Posts: 130
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 9 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Dirty_Hairy » Mon Sep 08, 2014 2:42 pm

Dziś Waze poprowadziło mnie idealnie, świeżo otworzoną trasą (i tu oklaski dla Edytorów).

Ale... muszę dopisać się do powyższego posta. Jest niby funkcja dodania numeracji ulicy, ale nie widzę, żeby te numery były brane pod uwagę przy wyszukiwaniu. Czy jest jakiś sposób, żeby po nich wyszukać (nie z Google)?
Dirty_Hairy
 
Posts: 21
Joined: Thu Aug 28, 2014 9:04 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Dirty_Hairy » Tue Sep 09, 2014 9:36 am

Zniwek wrote:(...)

Szczerze powiem, że powinno być włączone w takim stanie jak teraz. Szuka po numerach zarówno z Google jak i Waze. Można sobie wybrać wynik i tyle. A nie tylko wybór ulic, tak jak jest teraz.


No problem mam taki, że wyszukiwałem kilka testowych adresów z numerem dodanym do segmentu i łapie tylko Google. Sprawdzałem numery dodane wcześniej i niektóre przeze mnie i nic. Nie znajduje też numerów dodanych do obiektów.

Omijanie korków więc działa raczej dobrze, ale muszę albo dokładnie wskazać miejsce docelowe, albo wiedzieć, że Google dobrze trafi.
Dirty_Hairy
 
Posts: 21
Joined: Thu Aug 28, 2014 9:04 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Dirty_Hairy » Thu Sep 11, 2014 2:00 pm

Główne drogi mogą mieć ustawiony poziom blokady. Wtedy może zmieniać je tylko starszy edytor. Tak działa zwykły edytor na stronie, więc nie wiem, czemu miałoby to funkcjonować inaczej z aplikacji.
Dirty_Hairy
 
Posts: 21
Joined: Thu Aug 28, 2014 9:04 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Dirty_Hairy » Fri Sep 12, 2014 8:53 am

I tu właśnie Waze wygrywa z Google Maps. Jak Waze mnie poprowadziło, to dodałem poprawkę w edytorze i następnym razem było ok. Google prowadzi pod prąd, chcę dodać poprawkę i spotykam się z odrzucającą arogancją moderatorów. NE też ma dość dobrą obsługę błędów, ale nie aż tak jak Waze. Obsługa nawigacji Sygic poinformowała mnie, że to nie oni dostarczają mapy, ale mogliby spróbować podać mi link do zgłoszeń u dostawcy.
Dirty_Hairy
 
Posts: 21
Joined: Thu Aug 28, 2014 9:04 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby drWojtek » Thu Sep 04, 2014 8:46 pm

Google Maps z urzędu bierze dane z WAZE. Dlatego zainstalowałem tą aplikację ;)
Mam na androidzie ekran z google now i między innymi wyświetla mi sie czas dojazdu do pracy, a żę przejeżdżam z Gdańska(Morena) do Gdyni(Oksywie) to wyświetla mi zakres od 31 do 3 minut w zależności od natężenia. Pewnego dnia GM pokazał mi alternatywną trasę. Patrze na wyjaśnienie i jasno jak byk komunikat "Zaimportowano z WAZE". Problem leży po stronie algorytmów. Podobnie jak kwestia czasu utrzymywania ostrzeżeń na drodze. Niestety zanim osiągniemy poziom Yanosika (30 tyś użytkowników online w święta i nocy do 60 tyś użytkowników w ciągu dnia) trochę wody w Wiśle upłynie. Aplikacja ma potencjał i rozrasta się coraz bardziej, ale co z tego jak ma dużą konkurencję i dopóki nie osiągnie takiej liczby użytkowników oraz ilości odpowiednio nałożonych dróg, która pozwoli jej w miarę sprawnie operować trasami to nie ma co liczyć na cud.
drWojtek
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 68
Joined: Wed Jul 30, 2014 6:53 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Next

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users