Waze i omijanie korków (?)

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Kubcio » Fri Aug 15, 2014 11:00 am

Wczoraj niemiło się zaskoczyłem. Jadąc z Gdańska pod Wrocław o korku w Jarocinie waze mnie nie poinformował. Za to porzucona przeze mnie nawigacja Here (Nokia) pięknie pokazała, że muszę jeszcze 15 minut stać w korku. Po prostu waze ma mało użytkowników.
Kubcio
 
Posts: 57
Joined: Sat Nov 23, 2013 1:41 pm
Location: Gdańsk, Polska
Has thanked: 77 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby mousepl » Mon Jul 14, 2014 10:35 am

Nie przejmuj się, Tychy otwierają 31.07.2014 :D
co do omijania to parę razy mi przeliczył trasę i walił przez przemysłowe.
mousepl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 2850
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:28 pm
Location: Bielsko-Biala, Poland
Has thanked: 1 time
Been thanked: 804 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby niemiec92 » Sun Jul 13, 2014 6:00 pm

mousepl wrote:Tak, jak pisałem wcześniej - u mnie działa:
https://www.waze.com/forum/download/file.php?id=21664

W piątek jechałem do Katowic. Miałem dużo czasu, więc specjalnie nie omijałem Tychów. Waze pokazał korek przede mną. Ty zgłaszałeś i ktoś jeszcze jechał przede mną. Mimo tego nie poprowadził mnie objazdem, jak Ciebie. Chyba najwidoczniej specjalnie mnie wprowadził w korek, aby potwierdzić zgłoszenie. W sumie straciłem 15 minut, ale nie śpieszyło mi się.
niemiec92
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 320
Joined: Thu Jul 05, 2012 6:32 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 38 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby loituma » Fri May 30, 2014 7:06 am

triptic32 wrote:NE sprawdzilo to w ten sposob ze udostepnili falszywe dane i chwile pozniej te same dane pojawily sie w aplikacji iCoyote.

To standardowe działanie w celu sprawdzenia, czy dane nie są przez kogoś kopiowane.
Pracowałem kilkanaście lat temu w wydawnictwie kartograficznym i w ten sam sposób sprawdzaliśmy tam czy nasze mapy nie są kopiowane przez konkurencję.
Wstawia sie odcinek drogi, której nie ma w rzeczywistości, gdzieś w polu, lub drogę, która jest, buduje sie pod nieco innym kątem. Ale to były inne czasy. Nie było ogólnego dostępu do zdjeć satelitarnych, a mapy budowało sie na podkladach kupionych za słoną gotówkę w WZKarcie.

Choć ja i teraz miałem pewne wątpliwości co do możliwości kopiowania naszej pracy na mapach przez pewną polską aplikację i w ten sposób sprawdzałem, czy moje podejrzenia są słuszne. Na szczęście okazało sie, ze nie. Ale mam teraz baczenie, na taką ewentualność, biorące sie z mojego dawnego zboczenia zawodowego. :)

Przepraszam za mały offtopic ale takie info moze sie komuś przyda.


Wyskrobane w Tapatalk
loituma
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 314
Joined: Sun Sep 30, 2012 6:06 am
Has thanked: 8 times
Been thanked: 54 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby Marcin_S » Wed May 28, 2014 1:53 pm

triptic32 wrote:A ja tak moze troche nie na temat a troche na temat.Na polskim forum dotyczacym Androida jest watek o aplikacji iCoyote,Naviexpert i Yanosiku i niestety ale iCoyote podobno bezczelnie kopiowal dane trafficowe,zdarzen itp z NE i Yanosika i przez to w/w firmy zablokowaly widocznosc takich danych na swoich mapach na stronach www. Zastanawiam sie czy u nas(Waze Polska) jest ktos kompetentny kto moglby sprawdzic czy i dane z Waze nie sa kopiowane?Wiem ze Waze ma malo uzytkownikow ale chodzi o sam fakt.NE sprawdzilo to w ten sposob ze udostepnili falszywe dane i chwile pozniej te same dane pojawily sie w aplikacji iCoyote.

Waze Polska to my! :D
Ale pytanie dobre :?
Marcin_S
Local Champ Mentor
Local Champ Mentor
 
Posts: 1412
Joined: Sat May 14, 2011 10:59 am
Location: Poland
Has thanked: 604 times
Been thanked: 398 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby triptic32 » Wed May 28, 2014 12:29 pm

A ja tak moze troche nie na temat a troche na temat.Na polskim forum dotyczacym Androida jest watek o aplikacji iCoyote,Naviexpert i Yanosiku i niestety ale iCoyote podobno bezczelnie kopiowal dane trafficowe,zdarzen itp z NE i Yanosika i przez to w/w firmy zablokowaly widocznosc takich danych na swoich mapach na stronach www. Zastanawiam sie czy u nas(Waze Polska) jest ktos kompetentny kto moglby sprawdzic czy i dane z Waze nie sa kopiowane?Wiem ze Waze ma malo uzytkownikow ale chodzi o sam fakt.NE sprawdzilo to w ten sposob ze udostepnili falszywe dane i chwile pozniej te same dane pojawily sie w aplikacji iCoyote.
triptic32
 
Posts: 17
Joined: Wed Sep 18, 2013 4:01 pm
Location: Skierniewice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 5 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby baranica » Wed May 28, 2014 7:47 am

To dobrze :)

Te screeny z Wrocławia można by wrzucić na facebooka :)
baranica
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 132
Joined: Mon Apr 11, 2011 9:05 am
Location: Poland
Has thanked: 8 times
Been thanked: 10 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby MarcinDrajwer » Tue May 27, 2014 11:02 pm

tcholewa wrote:
baranica wrote:
Tak apropo, może zgłosić te zalane drogi jako wydarzenie?


Jeśli bedą zalane jeszcze 2 dni, to można spróbować. Jeśli nie - w sumie tez nic nie szkodzi ;)
Jaki status?


Już jest wszystko OK, to był tylko kilkugodzinny problem wg mojej wiedzy. Uff.
MarcinDrajwer
 
Posts: 22
Joined: Fri Dec 23, 2011 1:13 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby niemiec92 » Tue May 27, 2014 8:33 pm

mousepl wrote:Nie do końca bo:
1. Korek był zaznaczony za pierwszym węzłem, więc mógł mnie poprowadzić przez centrum ale OD pierwszego zjazdu.
2. Centrum prawdopodobnie ma zarejestrowane wolne prędkości przejazdów pod browarem (al. Bielska) i szybciej było przez przemysłowe - szczególnie, gdy rejestruję tam prędkości 60-80km/h

W godzinach szczytu potrafię przejechać całe Tychy z prędkością ~80 km/h, więc przynajmniej ode mnie prędkości w Tychach nie są zaniżone.
niemiec92
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 320
Joined: Thu Jul 05, 2012 6:32 am
Has thanked: 13 times
Been thanked: 38 times

Re: Waze i omijanie korków (?)

Postby TCholewa » Tue May 27, 2014 7:13 pm

baranica wrote:
Tak apropo, może zgłosić te zalane drogi jako wydarzenie?


Jeśli bedą zalane jeszcze 2 dni, to można spróbować. Jeśli nie - w sumie tez nic nie szkodzi ;)
Jaki status?
TCholewa
Wiki Master
Wiki Master
 
Posts: 570
Joined: Mon Jul 08, 2013 7:33 pm
Location: Komorniki
Has thanked: 324 times
Been thanked: 148 times

PreviousNext

Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users