[Łódź] - Rzgów

[ img ]

Moderators: mousepl, redviper26

[Łódź] - Rzgów

Postby wampcia » Wed Jun 08, 2011 7:58 pm

Witam.

Niedawno jeden z bardziej aktywnych użytkowników dodałn nowy- twór ( nowotwór ) "Rzgów ( woj Łódzkie ). Pragnęłabym wiedzieć w jakim celu dodano nowe miasto ( tak traktuje to baza danych waze ) zawierające, chyba niepotrzebne uściślenie, skoro i tak o ile mi wiadomo istnieje tylko jedno takie miasto w Polsce ?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Fuck you waze/google motherfuckers !
wampcia
 
Posts: 106
Joined: Wed Dec 01, 2010 11:26 pm
Location: Fuck my cat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby rlpl » Thu Jun 09, 2011 5:48 am

Właśnie też chciałem zapytać. W zasadzie pomysł nie jest do końca zły. Rzgów nie jest tylko jeden w Polsce, a przynajmniej nie jest jeden w waze. Drugi jest w woj. wielkopolskim i pewnie ktoś, kto utworzył "Rzgów (woj. łódzkie)" chciał te dwa rozdzielić. Tyle że zabrał się trochę nie od tej strony, bo prawidłowym rozwiązaniem byłoby zostawić Rzgów koło Łodzi bez zmian, bo jest miastem, w przeciwieństwie do innych Rzgowów, a zmienić nazwę tamtego drugiego. I tu jest problem: jak się nazywa ten drugi Rzgów? Wikipedia podaje Rzgów Pierwszy i Rzgów Drugi oraz że tworzą razem gminę Rzgów. Wiem, że w Wikipedii też bywają błędy, a ktoś podpisał Rzgów w Wielkopolsce jako Rzgów może prawidłowo, dlatego pytam: jak powinno być i czy tak jest dobrze?

Dobre jest pytanie jak to traktuje baza waze. Otóż teraz w bazie są dwa miasta: Rzgów i Rzgów (woj. łódzkie). Jeśli teraz ustalimy nazwę Rzgowa w woj. wielkopolskim i podpiszemy go, to powstanie trzeci Rzgów, a wszystkie poprzednie pozostaną w bazie. My jako użytkownicy nie mamy możliwości skasowania miasta z indeksu. Możemy skasować albo przemianować wszystkie ulice z mapy, ale nie miaso z indeksu. Co więcej, to samo dotyczy ulic: w tej chwili w bazie każda ulica w Rzgowie występuje jako Rzgów i jako Rzgów (woj. łódzkie). Nie widać tego na mapie, ale wyskoczy podczas szukania adresu.

Bez pomocy supportu i tak nie damy rady. Możliwe są 2 plany:
  1. Dokończyć zmienianie wszystkich ulic w Rzgowie na Rzgów woj. łódzkie.
  2. Ustalić jak się ma nazywać ten drugi Rzgów.
  3. Poprosić support o zmianę nazw miejscowości.
Wadą jest, że wszystkie ulice ze Rzgowa w woj. łódzkim pozostaną w indeksie jako Rzgów właściwy plus ten drugi. Na mapie nie będzie widać, ale przy każdym szukaniu adresu użytkownik będzie pytany o który Rzgów chodzi, nawet jeśli nazwy ulic nie powtarzają się. Chyba że support ma możliwość skasowania ich z indeksu - zapytam. Ale taki sposób byłby prostszy, bo nie trzeba byłoby grzebać w Rzgowie w woj. wielkopolskim.

Drugi plan:
  1. Ustalić jak się ma nazywać ten drugi Rzgów.
  2. Zmienić ręcznie nazwy wszystkich ulić w tamtym Rzgowie.
  3. Poprosić support o połączenie miejscowości Rzgów i Rzgów (woj. łódzkie).
Wadą jest to, że musimy mieć prawa edycji w Wielkopolsce i że w ogóle musimy tam grzebać. Spróbuję ustalić z supportem czy plan I da się poprawić, a jak nie, to pozostaje plan II.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby wampcia » Thu Jun 09, 2011 11:19 am

Jestem za zostawieniem starej nazwy Rzgów gdyż jest to jednak miasto i przemianowanie wsi na np Rzgów ( woj. Wielkopolskie ).
Co do ulic to wydaje mi się iż została dodana tylko jedna - jedynka jako ta z dodatkiem, którą zmieniłam.
Faktycznie jest problem skoro wieś w woj wielk. posiada tą samą nazwę. Zawsze można uzyskać AM dla tego obszaru i poprawić tych parę ulic czy ulicę w Wielkopolsce.
Fuck you waze/google motherfuckers !
wampcia
 
Posts: 106
Joined: Wed Dec 01, 2010 11:26 pm
Location: Fuck my cat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby rlpl » Thu Jun 09, 2011 3:45 pm

Czy na pewno czytałaś dokumentację?

Teraz widzę, że zmieniłaś nazwy wszystkich ulic w Rzgowie na Rzgów zwykły. Efekt będzie taki, jak na początku, czyli znowu mamy połączone dwie miejscowości:
waze-rz1.png
Połączone miejscowości Rzgów
(5.45 KiB) Downloaded 475 times

Prawdopodobnie wcześniej byłoby łatwiej uporządkować sytuację, bo wystarczyłoby poprosić support o zmianę nazw bezpośrednio w bazie danych. Teraz tak czy inaczej trzeba przeklikać wszystkie ulice, jak nie w jednym, to drugim Rzgowie.

Nadal będziemy mieć miejscowość Rzgów (woj. łódzkie) w indeksie:
waze-rz2.png
Rzgów (woj. łódzkie) w indeksie
(20.3 KiB) Downloaded 475 times

Oczywiście, że trzeba zmienić nazwę tej drugiej miejscowości, tylko trzeba najpierw akcję dobrze zaplanować. Sugerowałbym, żeby poczekać na odpowiedź supportu i wybrać najlepszy sposób. Mnie się wydaje, że najlepiej będzie przywrócić "Rzgów (woj. łódzkie)", a potem poprosić ich o zmianę nazw miejscowości, ale wolę poczekać. W tym czasie niech się odezwie ktoś z Wielkopolski i powie jak się naprawdę nazywa tamtejszy Rzgów, bo może jednak jest to Rzgów Pierwszy.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby rlpl » Thu Jun 09, 2011 4:03 pm

Nie wiem co się dzieje, w tej chwili oba Rzgowy widzę jako rozdzielone, przy czym ten koło Łodzi nazywa się "Rzgów (woj. łódzkie)". To można wytłumaczyć przez przebudowanie się map przed chwilą. Natomiast wszystkie ulice w Rzgowie są podpisane jako Łódź, a przed chwilą tak nie było. Yhm... wiecie co? W tym drugim Rzgowie też są podpisane jako Łódź. Nie wiem kto tu zawalił i czy to był support czy ktoś inny, ale ja nie podejmuję się tego rozplątać. Jest ktoś chętny na delegację do Rzgowa koło Konina?

Sprawdźcie, czy nie macie w Łodzi błędu "Error: More than one city match". Jeśli tak, to może jeszcze da się to odkręcić.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby wampcia » Thu Jun 09, 2011 4:43 pm

Jeśli nie mylę się support właśnie skasował obydwa Rzgowy koło Łodzi (oby ). Mam nadzieję iż teraz będzie łatwo dodać Rzgów :)
Ps Co do tej połączonej mapki z tworem Rzgów po stronie zachodniej to ja interweniowałam bo doś duż ilość ulic w Łodzi ten błąd obejmował.
Fuck you waze/google motherfuckers !
wampcia
 
Posts: 106
Joined: Wed Dec 01, 2010 11:26 pm
Location: Fuck my cat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby rlpl » Thu Jun 09, 2011 5:21 pm

wampcia wrote:Mam nadzieję iż teraz będzie łatwo dodać Rzgów :)


Znasz bajkę o Łodzi? "Nie Łódź się, nie Łódź..." :lol: Zrobić Rzgów koło Łodzi będzie łatwo: wystarczy przeklikać te kilkadziesiąt ulic. Drugim etapem będzie przerobienie Łodzi koło Konina na Rzgów (ktoś już ustalił jaki?) Trzecim będzie znalezienie wszystkich Łodzi wzdłuż autostrady A2, które tam urosną. Wczoraj pisałem:

rlpl wrote:Czas rozwiązywania problemu dla pojedynczej pary miejscowości jest porównywalny z czasem, przez jaki problemem nikt się nie interesował.


Jeśli z drugim etapem ktoś Ci szybko pomoże, to trzeciego może nie trzeba będzie robić. Nie mówię, że się nie da, po prostu bywają prostsze rozwiązania. Ale przyznaję, że pojawienie się Rzgowa w Łodzi mogło być problemem.

EDIT: jeśli nikt nie poda innej nazwy, to piszcie "Rzgów (woj. wielkopolskie)". Oprócz Wikipedii nikt nie podaje nazwy Rzgów Pierwszy. Sprawdzałem w: TERYT (oficjalna baza dla RP), Google Maps, Targeo.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby wampcia » Thu Jun 09, 2011 9:06 pm

Waze posprzątało tylko zupełnie nie tak jak powinno. Rzgów został usunięty z ich bazy danych a dokładniej zastąpiony miastem Łódź; Rzgów ( woj.. ) pozostał na mapie... . Przemianowałam Łódź na Rzgów, dodałm kilka ulic, ale nowotworzone przez osoby nie znające problemu będą miały tag "woj Ł" czyli będzie nanoszony błąd; zgłosze to do Waze z niekłamanym strachem, co zastane po ich poprawkach.
Łódź w Wielkopolsce, coż to też trzeba zgłosić, gdyż mam za dużo do pracy w innych miejscach mapy i zwyczajnie nie chce mi się brać AM dla obszaru, który zapomne w przyszłości.

Łódź ma jeszcze inny dziwny tag pojawiający się czasem pzy edycji w górnym prawym rogu i tylko tam "-Alaska" :lol: ale z tym nie bedę dyskutować ;)
Fuck you waze/google motherfuckers !
wampcia
 
Posts: 106
Joined: Wed Dec 01, 2010 11:26 pm
Location: Fuck my cat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby rlpl » Fri Jun 10, 2011 9:51 am

wampcia wrote:Waze posprzątało tylko zupełnie nie tak jak powinno.


Przyzwyczaj się do tego. :-/

Rzgów został usunięty z ich bazy danych a dokładniej zastąpiony miastem Łódź;


O tym właśnie pisałem.

nowotworzone przez osoby nie znające problemu będą miały tag "woj Ł" czyli będzie nanoszony błąd; zgłosze to do Waze z niekłamanym strachem, co zastane po ich poprawkach.


Obszary miejscowości odświeżają się razem z mapami co parę dni, ten problem sam zniknie wkrótce. Dopóki nie zniknie rzeczywiście jest możliwość, że powstanie "Rzgów (woj. łódzkie)". Ale ten problem jest łatwy do usunięcia przez support. Zgłoś to, bo nawet jak "Rzgów (woj. łódzkie)" zniknie z mapy, to zostanie w indeksie i będzie się pojawiał w sugestiach w Cartouche.

Łódź w Wielkopolsce, coż to też trzeba zgłosić,


... tamtejszemu area managerowi, o ile taki jest aktywny, bo support raczej się tym nie zajmie. Oni też nie mają czasu, a poza tym się często mylą. Możesz dopisać do listy i czekać aż ktoś zauważy. Możesz próbować sama edytować, nie wiem na jakich zasadach, ale czasami to działa.

Łódź ma jeszcze inny dziwny tag pojawiający się czasem pzy edycji w górnym prawym rogu i tylko tam "-Alaska"


Tak jest wszędzie, nie trzeba się tym przejmować.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Łódź] - Rzgów

Postby wampcia » Fri Jun 10, 2011 1:29 pm

Wracając do Rzgowa koło Konina; większość źródeł widzi to tak: w gminie Rzgów, powiat koniński znajduje się wieś będąca siedzibą gminy o nazwie Rzgów a na południe od niej w tej samej gminie wieś o nazwie Rzgów Drugi.
http://www.gminarzgow.pl/new/index.php? ... Itemid=190 - to link do oficjalnej strony gminy
Fuck you waze/google motherfuckers !
wampcia
 
Posts: 106
Joined: Wed Dec 01, 2010 11:26 pm
Location: Fuck my cat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times


Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users