App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

The place to get information and ask questions about everything to do with properly and successfully editing the Waze Map.

Use this forum for all general editing questions, and the sub-forums for specific types of Waze Map Editor features.

Moderators: Unholy, bextein

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby gettingthere » Tue Apr 02, 2013 4:54 am

Yes, it's a bit odd that you were seeing the map on the World server but your drives were registering on the USA/Canada server. I could understand if you pre-cached your route on WiFi while forcing Waze onto the World server and were driving with no network. But it is really difficult to explain how you had a connection, a map from one infrastructure and drives registering on another.

Maybe one day Waze will get Mexico and likely any other countries that you can drive between on the same Waze infrastructure. That would minimize these issues.

How do the GPS layers in the editor look in the area of Mexico that you visited on the USA/Canada infrastructure vs. the World infrastructure? I expect most/all of the GPS tracks will be on the USA/Canada server. So likely you wouldn't want any editing rights on the World server for that area since it's not going to do you or any Wazers any good if Waze is running on the USA/Canada infrastructure there.

This is also creating a challenge for the map editors near the border in Mexico. Which map do you edit? How do you find the correct editor? Will you be able to set a route across the border?
gettingthere
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 6083
Joined: Fri Nov 05, 2010 5:30 am
Location: Southern California, USA
Has thanked: 42 times
Been thanked: 206 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby gettingthere » Tue Apr 02, 2013 1:19 am

From experience crossing between Mexico and the USA everyday, here is what I believe happened:

* You were close enough to the border that you were Wazing on the USA/Canada infrastructure.
* You really can't force the Waze app to another infrastructure. The Waze client determines from your GPS coordinates and their configuration what infrastructure you should be on. The Waze App does not switch infrastructures immediately at the border with the USA and Mexico. In Tijuana, it is at least several miles to the south.
* The map cache of the area that the Waze App will cache is overwritten as new data arrives when you switch infrastructures.
* Things will work differently depending on if you have an active data connection or not.

AlanOfTheBerg - did you have an active data connection while you were Wazing in Mexico near the border with the USA? Sorry if you covered this already and I didn't see it.
gettingthere
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 6083
Joined: Fri Nov 05, 2010 5:30 am
Location: Southern California, USA
Has thanked: 42 times
Been thanked: 206 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby enhket » Mon Apr 01, 2013 3:15 pm

When editing on the world server, sometimes you cant edit an area which belongs to the country you have country editing rights. It is a problem with the borders (polygons).

You forced the app to stay on world server, but the system was not able to find the proper country in the borders. There is a chance that when they defined the polygons for the NA server, the cities in the borders were included, so when it cant find the area on the world server (because of the border issue) it will choose the NA as best option. Definetely an anomaly and we should look into it.

I had the same problem when I was in Mexicali and Tijuana/San Diego.
enhket
Global Champ Mentor
Global Champ Mentor
 
Posts: 3746
Joined: Thu Apr 05, 2012 5:58 pm
Location: Spain
Has thanked: 1029 times
Been thanked: 2169 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby orbitc » Mon Apr 01, 2013 2:57 pm

AlanOfTheBerg wrote:
orbitc wrote:Is that happen because you were not added (user name) to the world sever perhaps?

This is something which doesn't make sense to me and not something I've ever heard of in 3 years. We've never advised anyone going on travel between infrastructures that they need to create another account. In fact, just the opposite: there is one account for both with the same password. It's always been that way. When I traveled to Honduras this is exactly how it worked and it worked just fine.


What I was saying is...You still use the same user name and password but, the activities shows corresponding servers. Perhaps, if you never added to other server your activities goes to your original server. And again...I might be wrong. ;)
orbitc
Master Raider
Master Raider
 
Posts: 5871
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:51 pm
Location: USA
Has thanked: 2234 times
Been thanked: 4880 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby AlanOfTheBerg » Mon Apr 01, 2013 2:24 pm

orbitc wrote:Is that happen because you were not added (user name) to the world sever perhaps?

This is something which doesn't make sense to me and not something I've ever heard of in 3 years. We've never advised anyone going on travel between infrastructures that they need to create another account. In fact, just the opposite: there is one account for both with the same password. It's always been that way. When I traveled to Honduras this is exactly how it worked and it worked just fine.
AlanOfTheBerg
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 23598
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:48 pm
Location: US Country Manager - Oregon, USA
Has thanked: 1124 times
Been thanked: 4782 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby orbitc » Mon Apr 01, 2013 2:16 pm

AlanOfTheBerg wrote:I think you are missing my point. The app, when driving there, showed the World server road network, but my recorded roads and URs appear on the NA editor.


Is that happen because you were not added (user name) to the world sever perhaps?
orbitc
Master Raider
Master Raider
 
Posts: 5871
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:51 pm
Location: USA
Has thanked: 2234 times
Been thanked: 4880 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby orbitc » Mon Apr 01, 2013 1:58 pm

AlanOfTheBerg wrote:
orbitc wrote:Where were you edited outside the US?

Honduras.


My experience is this:
If I logged in NA server I can see and edit roads in USA. See UR's and fix issues and points earn goes to NA server. While I'm logged in to NA server I cannot see any road segments in Europe.
When I logged in to World server, I can see and edit roads in Turkey. See UR's and fix issues and points earn goes to World server. While I'm logged in to World server I cannot see any road segments in NA.
orbitc
Master Raider
Master Raider
 
Posts: 5871
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:51 pm
Location: USA
Has thanked: 2234 times
Been thanked: 4880 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby AlanOfTheBerg » Mon Apr 01, 2013 1:38 pm

orbitc wrote:Where were you edited outside the US?

Honduras.
AlanOfTheBerg
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 23598
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:48 pm
Location: US Country Manager - Oregon, USA
Has thanked: 1124 times
Been thanked: 4782 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby orbitc » Mon Apr 01, 2013 6:25 am

AlanOfTheBerg wrote:Orbitc, there are two infrastructures but one account. I've edited outside the US before with no issues.

Jason, this is nowhere near gettingthere's area. It's clear from the screenshots that the app was showing the world server maps.


Where were you edited outside the US?
orbitc
Master Raider
Master Raider
 
Posts: 5871
Joined: Mon Jun 25, 2012 1:51 pm
Location: USA
Has thanked: 2234 times
Been thanked: 4880 times

Re: App shows Mexican (world) map, but drives/URs on NA

Postby AlanOfTheBerg » Mon Apr 01, 2013 6:20 am

Orbitc, there are two infrastructures but one account. I've edited outside the US before with no issues.

Jason, this is nowhere near gettingthere's area. It's clear from the screenshots that the app was showing the world server maps.
AlanOfTheBerg
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 23598
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:48 pm
Location: US Country Manager - Oregon, USA
Has thanked: 1124 times
Been thanked: 4782 times

Next

Return to Waze Map Editor

Who is online

Users browsing this forum: No registered users