Loss of elevation data

The place to get information and ask questions about everything to do with properly and successfully editing the Waze Map.

Use this forum for all general editing questions, and the sub-forums for specific types of Waze Map Editor features.

Moderators: Unholy, bextein

Re: Loss of elevation data

Postby freade » Tue Mar 25, 2014 1:57 pm

I'm having the same issue. To correct this I just need to disable JNF, right?

Thanks!

Edit: It worked for me, no more ground elevation being set to Null :D
freade
 
Posts: 14
Joined: Fri Jan 31, 2014 8:48 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

Re: Loss of elevation data

Postby kentsmith9 » Tue Feb 24, 2015 11:34 pm

Not sure from this thread if we have concluded there is nothing we are doing that is causing this problem that we can fix. When I asked someone recently about this problem they said this was just a refresh error, but I have seen entire neighborhoods with the wrong elevation, but I had not heard about the refresh page test when I found them.

For now it looks like we are refreshing the screen and then fixing the segment elevation if it is still not correct. Maybe we should add this to the WME Wiki in the elevation description.
USA: Now Idaho; previously California (Northern, SF/SJ)

[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]
PLEASE READ: Waze Map Editor (Start Here) | Editing Quick-start | Best Practices | Junctions
kentsmith9
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5686
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:33 pm
Location: Boise ID and SF/SJ Bay Area of Northern California
Has thanked: 1578 times
Been thanked: 1798 times

Re: Loss of elevation data

Postby kentsmith9 » Thu Feb 26, 2015 9:21 am

Your note looks good, and I think we also need to mention that there are times when this issue causes the elevation data to be lost permanently as well. In those cases after a refresh the data is still blank and would then need to be updated. I have had this reported to me by at least one other user and I have also seen it myself. No refresh would bring it back.
USA: Now Idaho; previously California (Northern, SF/SJ)

[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]
PLEASE READ: Waze Map Editor (Start Here) | Editing Quick-start | Best Practices | Junctions
kentsmith9
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 5686
Joined: Mon Apr 23, 2012 3:33 pm
Location: Boise ID and SF/SJ Bay Area of Northern California
Has thanked: 1578 times
Been thanked: 1798 times

Re: Loss of elevation data

Postby Mynios » Thu Feb 26, 2015 11:20 am

BellHouse wrote:I have never seen such a case on the INTL server (but I believe you that they do exist, of course ;)).

Gregor, you should turn on the elevation layer of the TB. You will find a mass also in good old Germany. ;)
Mynios
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 6911
Joined: Fri Oct 14, 2011 11:00 pm
Location: Hamburg, Germany
Has thanked: 2282 times
Been thanked: 2464 times

Re: Loss of elevation data

Postby pjlasl » Mon Mar 24, 2014 7:51 pm

I'm also seeing this effect.
pjlasl
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 378
Joined: Tue Nov 13, 2012 2:41 pm
Location: Weatherford, TX
Has thanked: 30 times
Been thanked: 110 times

Loss of elevation data

Postby qwaletee » Mon Mar 24, 2014 12:45 am

It seems that a number of editors are finding that they sometimes have elevation level nulled out after saving, on segments that had previously been saved with valid elevation data. Not only is it affecting segments that have been edited, it is affecting multiple segments off the same junction.

See start of discussion here and here

Editors reporting the phenomenon so far: ctpoole, atomicdecay, qwaletee, rgatland, orbitc.

Several other editors cannot reproduce the problem.

My detailed summary of the actions I took that produced the error:
Changing a junction, or maybe the elevation of one segment attached to the junction, seems to drop elevation from all the segments in the junction. This appears to be true even if I select the unexpectedly modified segments -- the standard WME segment properties show blank elevation.

If I have a segment that has directional or reverse connection issues and fix it, after I save, it gets highlighted for elevation out of range, but it wasn't highlighted for that before. (I.e., when I select the segment, it only shows the reverse connection problem, it does not also show an elevation note.) This may simply be a symptom of the above -- until I changed the junction to eliminate the reverse connection, perhaps the segment had a properly assigned elevation, so there was no reason to show an elevation note. Once I saved, and the elevation was lost, then there was a reason to display the issue.

So I'm going to vote for there being a problem with WME killing elevation values right now, or a problem with JNF/toolbox doing it.
US Champ / Country Manager | State Manager NY, NJ, PA, CT, MA, RI, VT, ME, NH | Northeast ARC | Mentor | Responding to Map Issues
qwaletee
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 2939
Joined: Wed Feb 13, 2013 1:42 am
Location: NYC Metro - Active throughout NE^2 (Northeast & New England)
Has thanked: 235 times
Been thanked: 1138 times

Re: Loss of elevation data

Postby qwaletee » Mon Mar 24, 2014 2:54 am

Edit: Updated list of affected users.

More investigation reveals a fairly repeatable scenario:

  • find a junction with reverse connectivity or soft turns
  • select it
  • hit Q to fix (uses JNF or toolbox)
  • if any segments change, they lose elevation

Note that this only occurs if Q changes a segment (road changes to orange).
US Champ / Country Manager | State Manager NY, NJ, PA, CT, MA, RI, VT, ME, NH | Northeast ARC | Mentor | Responding to Map Issues
qwaletee
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 2939
Joined: Wed Feb 13, 2013 1:42 am
Location: NYC Metro - Active throughout NE^2 (Northeast & New England)
Has thanked: 235 times
Been thanked: 1138 times

Re: Loss of elevation data

Postby qwaletee » Wed Feb 25, 2015 6:31 pm

It is definitely a bug, but at the same time, once that seems chronic, and in need of guidance to map editors. I vote adding content. I'll work some text up and post here.
US Champ / Country Manager | State Manager NY, NJ, PA, CT, MA, RI, VT, ME, NH | Northeast ARC | Mentor | Responding to Map Issues
qwaletee
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 2939
Joined: Wed Feb 13, 2013 1:42 am
Location: NYC Metro - Active throughout NE^2 (Northeast & New England)
Has thanked: 235 times
Been thanked: 1138 times

Re: Loss of elevation data

Postby qwaletee » Wed Feb 25, 2015 7:07 pm

US Champ / Country Manager | State Manager NY, NJ, PA, CT, MA, RI, VT, ME, NH | Northeast ARC | Mentor | Responding to Map Issues
qwaletee
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 2939
Joined: Wed Feb 13, 2013 1:42 am
Location: NYC Metro - Active throughout NE^2 (Northeast & New England)
Has thanked: 235 times
Been thanked: 1138 times

Re: Loss of elevation data

Postby qwaletee » Thu Feb 26, 2015 4:15 pm

It sounds like we have consensus so far that change is OK, but with an addition to the lost elevation warning, that if it still is blank after waiting a minute and refreshing, then there is a more serious problem that should be reported to a country manager or state manager for analysis and correction.

Agreed?
US Champ / Country Manager | State Manager NY, NJ, PA, CT, MA, RI, VT, ME, NH | Northeast ARC | Mentor | Responding to Map Issues
qwaletee
EmeritusChamps
EmeritusChamps
 
Posts: 2939
Joined: Wed Feb 13, 2013 1:42 am
Location: NYC Metro - Active throughout NE^2 (Northeast & New England)
Has thanked: 235 times
Been thanked: 1138 times

PreviousNext

Return to Waze Map Editor

Who is online

Users browsing this forum: No registered users