[Script] WME Route Speeds (Traffic)

Discussion for the unofficial, community-developed addons, extensions and scripts built for the Waze Map Editor.

The official index of these tools is the Community Plugins, Extensions and Tools wiki page.

Moderators: Unholy, bextein, Glodenox, JustinS83

Forum rules
Discussion for the unofficial, community-developed addons, extensions and scripts built for the Waze Map Editor.

DO NOT START a new thread unless it is about a new idea. Keep discussion of existing tools within the main thread for that tool.

The official index of these tools is the Community Plugins, Extensions and Tools wiki page.

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Tue Dec 29, 2015 2:31 am

Nope. The only thing Try More does is increase the number of routes requested internally to 10 times the number shown in the selector box, then filter the best of the returned results out and display them according to the Route Type setting. I don't think I've ever seen this script do Livemap ranking, except maybe when it was first under development.
82 to 5 detour Livemap route ranking.jpg
Livemap ranks routes incorporating BDP considerations
82 to 5 detour Livemap route ranking.jpg (63.9 KiB) Viewed 776 times

82 to 5 detour Route Speeds Try More.jpg
Route Speeds ranks routes according to Route Type option only
82 to 5 detour Route Speeds Try More.jpg (57.8 KiB) Viewed 776 times
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Tue Dec 29, 2015 6:24 am

Just to clarify, you understand that I'm talking about the order in which they're listed, not which routes are listed? As I said, I've never seen it do that, and the sort routine in the script doesn't seem to have any accommodation for presenting them in "Livemap order".

I'd make the modification myself, but I'm not quite that code-savvy yet. (Not gonna stop me from trying, though :) )

So, for completion, here's the same thing without Try More checked.
82 to 5 detour Route Speeds Plain.jpg
82 to 5 detour Route Speeds Plain.jpg (60.89 KiB) Viewed 768 times



EDIT: I did manage to hack another checkbox in, which allows display in Livemap order. :)
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Fri Oct 20, 2017 5:24 pm

The speed for those segments will be returned if the route takes those segments.
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Fri Dec 08, 2017 5:38 pm

Ramblinwreck -
Given that Waze recently removed Shortest as an option in the app, I'd first wonder if it's even still supported in the routing server. I can't seem to watch that video where I am, at the moment, can you re-test and see if it's maybe selecting for time, rather than distance? I'll do some checking when I'm back at a PC.

Edit- Shortest IS still working... still testing for that anomaly.

voludu -
Avoid Ferries *should* be do-able. I'll look in to getting that added.


Disclaimer: I'm not really a dev, I just play one on TV ;)
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Tue Dec 12, 2017 10:06 pm

voludu - HOV routing is in development. (shortly!)

Cefin - a few of us have successfully tested Route Speeds in Puerto Rico. Are you sure you're up to date with the latest version (2017.11.15.001)? If you are, please DM me: I'd like to try an experiment if you're still stuck.

WazingArch - RouteSpeeds depends on the same engine that finds routes in the app and in Livemap. If a turn is defined as a U-turn in the routing algorithm, it will be avoided or allowed by the setting of the switch. BUT, be aware that setting a prompt is not necessarily the same as setting a U-turn in routing. If Waze defines the JB U-turn as a U-turn in the routing algorithm, then it should be usable or avoidable by Route Speeds, but the script does not do any U-turn detection of its own.
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Sun May 06, 2018 3:22 am

An upcoming version of the script will remove the "Shortest" option, as the router no longer supports this method of routing.

Additionally, Vehicle Types will be added. Just need to handle some "clerical" work. Thanks for your patience!
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Fri Dec 14, 2018 10:29 pm

jchiarav wrote:Hi. Sorry the question. What mean "Use Routing Order"?


Hi, Julio,
Sorry, I forgot to include the tooltip when this was released. It's there in an upcoming release. :)

When Use Routing Order is NOT checked, the list of routes is displayed from fastest to slowest.

When Use Routing Order is checked, the list of routes is displayed in the same order as you would see it in the app or in livemap (not always fastest to slowest!).
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Fri May 17, 2019 2:13 am

Fastest (no history) is a statistically averaged segment speed Waze apparently uses in some sorts of testing. (Don't ask how the averaging is done, it's quite proprietary, and we don't know). For the most part, speeds are consistent throughout each day - no timeslices.

So, there is still some, averaged, dependency on the actual speeds driven on a segment, but it's not time-dependent.

BTW, that name will be changing in the next major release, to something like Fastest - Avg Segment Speed and there might even be a tooltip with a brief description, but since we don't know that much about it, maybe not.

Shortest route was removed as an option from the routing server shortly after it was removed from the app.
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Sat Nov 09, 2019 7:33 pm

There is currently no accommodation for them in Route Speeds. We'll have to look and see if that's something that can be incorporated.
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

Re: [Script] WME Route Speeds (Traffic)

Postby tonestertm » Fri Dec 13, 2019 4:46 pm

For the moment, it has to be used "old school" by selecting begin and end segments.
tonestertm
US Waze Champs
US Waze Champs
 
Posts: 1293
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:02 pm
Location: City of...um, Angels, CA, USA
Has thanked: 526 times
Been thanked: 898 times

PreviousNext

Return to Addons, Extensions, and Scripts

Who is online

Users browsing this forum: jangliss