Switch to full style
Csetszoba - ha Waze, ha nem Waze
Post a reply

Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sat Feb 06, 2016 5:42 pm

Sziasztok!

A Budaörsi Auchan parkolónál ( https://www.waze.com/hu/editor/?env=row ... st=5877507 ) felmerült egy kérdés. Pontosabban 2.

Az egyik közvetlenül Waze-es: Az Auchan parkoló indokoltan parkoló-e, vagy közút, a kelet-nyugati utak meg utak-e vagy parkolók? :-)

A másik Kresz kérdés, hogy ha egy kereszteződésben 2 ágnál szaggatott vonal van felfestve, a másik kettőnél semmi, akkor az jelez-e elsőbbségadási kötelezettséget?
Hogyan kell értelmezni a 18. paragrafus 1/h pontját.

Köszi!
Micu

[edit]
Ez meg az előzmény: https://www.waze.com/hu/editor/?env=row ... st=5842351

Re: Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sun Feb 07, 2016 1:04 pm

Köszi a választ!

Az, hogy a Waze-ben parkoló nekem tetszik (főleg, hogy jobb ha a keresztben rohangálást nem tervezi oda :-)).

De Kresz értelmezés szempontból (és nem főleg a K-Ny-i) már érdekesebb:

Szata76 wrote:Azon az utcák szerintem is jobbkezesek, jól mondja és jól érvel a jelentő. Nézd meg, a K-Ny-i úton minden egyirányú út táblához ki van téve az egyenrangú kereszteződés tábla is.

Én pl. itt láttam egyet, ahol egyértelmű:
https://www.google.hu/maps/@47.4537311, ... 312!8i6656
Az utána lévő jobbról érkező "utcánál" nincs is felfestve a szaggatott vonal

Tudom több helyen is van (sőt távolsággal megadva) ahol szaggatott vonal is van felfestve, de ha jól tudom, amikor tábla és annak ellentmondó útburkolati jel van, akkor a tábla hatálya az erősebb. Tehát azoknál (mondjuk végig a K-NY útnál) ez alapján egyértelmű.

Az érvekkel már van problémám:
Amit a jelentő megadott képet ott a szöveges nem Kresz tábla.
Utána a háttérben látható két sáv és az egyenrangú figyelmeztetés hatálya mire terjed ki? 1 kereszteződés vagy 1 km? (Igen tudom, később néhány helyen van egyenrangú tábla+távolság is)

És általánosságba (eltekintve, ahol van tábla).

Mi van ahol nincs tábla, és van szaggatott vonal?
A (bár régi) Kresz tankönyvemben ezt a mondatot találtam erről:
"Megállás helyét jelző vonal
Keresztirányú szaggatott vagy folytonos vonal, amely azt a helyet jelzi, ahol a járművel meg kell állni."

A frissebb Kresz leírásban:
18. paragrafus 1. pont h.
megállás helyét jelző vonal: keresztirányú szaggatott vagy folytonos vonal, amely azt a helyet jelzi, ahol a járművel - ha a megállást az elsőbbség megadása, a vasúti jármű áthaladásának biztosítása, illetőleg fényjelző készülék vagy vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés jelzése szükségessé teszi - meg kell állni; ha az elsőbbségadási kötelezettség „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla jelzéséből következik, erre a vonal előtt levő háromszög alakú útburkolati jel (153. ábra) hívhatja fel a figyelmet;


Következő kérdésem, hogy mit jelent a (főleg jobbra eső kijáróknál) lévő szaggatott vonal, ha nem a Kreszben definiált elsőbbségadási hely jelzése? Ugyanis ha jobbkezes (egyenrangú) és nem alárendelt utcáknak tekintjük azokat akkor azokból az "utcákból" jövőknek senkinek nem kell elsőbbséget adnia, hiszen csak balról jöhet autó.
Ha onnan nem kell senkinek elsőbbséget adni (mert jobbról senki sem jöhet) akkor mit jelent, hogy ott kell megállni elsőbbséget adni?
A 2 sávos egyirányún miért nincs ilyen felfestés, ha ott meg elsőbbséget kell adni?

Ráadásul a szaggatott vonal máshol is egyértelműen elsőbbségadási kötelezettséget jelent még tábla nélkül is.
Pl. (ma erre jártam ellenőrizendő, csináltam friss fotót is):
https://www.google.hu/maps/@47.5350101, ... 312!8i6656
Elsőbbségadás tábla nincs, háromszög felfestés nincs de a balra kanyarodók esetében a Kresz szerint "ha a megállást az elsőbbség megadása ... szükségessé teszi - meg kell állni;"

Nézzük meg a közvetlenül az Auchan előtt lévő szakaszt a https://www.google.hu/maps/@47.4537963, ... 312!8i6656 ponttól
Jobbra szaggatott felfestés, az egyenesen nincs elsőbbségadás (kétértelmű?)
Elsőbbségadás tábla + felfestés, jobbra nincs szaggatott vonal (ez ok)
Majd még egyszer.
Kicsit tovább szaggatott vonal, nincs elsőbbségadás tábla, jobbra nincs szaggatott (ez is egyértelmű)
Majd onnan a körforgalomig jobbra szaggatott (elsőbbségadási hely) vonal, és nincs jobb kézszabály tábla. Miért is van jobbra elsőbbségadási hely?

Üdv!
Micu

Re: Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sun Feb 07, 2016 7:24 pm

Szata76 wrote:A jelentő nem azért linkelte a nagy fehér táblát, hogy az alapján kell elsőbbséget/jobbkezet adni, hanem hogy az is bizonyítja, vannak az úton egyenrangú kereszteződések.
Az nem is volt kérdés, hogy vannak-e :-)

Szata76 wrote:Aztán találtam egy ilyet. A trükk az, hogy félig el van takarva hány száz méter hosszan érvényes ez.
Szóval passz. :lol:

Szerintem 100m ha kicsit bemész a parkolóba és onnan nézed, vagy átmész a bal sávba és onnan, akkor nem takarja, de nem túl jó a felvétel.
De előtte és utána lévőn 100m van.

Mindenesetre egy piszok érdekes környék a két széle főleg.

Micu

Re: Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sat Feb 13, 2016 9:57 am

A keresztbe szaggatott azt jelenti, hogy a parkolóból kihajtásnál elsőbbséget kell adni.


Az csak azt jelzi, hogy hol kell megállni, amikor valami alapján elsőbbséget adsz. Az elsőbbséget nem útburkolati jel, hanem vagy jogszabályi pont alapján adsz meg, vagy tábla kell hogy utasítson a megadására.
Gondold el, ha télen ráesik a hó, máris nem tudjuk, hogy kinek van elsőbbsége? Pontosan ezért a két elsőbbséget szabályozó tábla (az "elsőbbségadás kötelező macisajt" és az "állj, elsőbbségadás kötelező nyolcszög") az alakjáról akkor is felismerhető, ha hátulról látod csak a hátlapját, vagy rá van tapadva a porhó és szemből sem látni hogy mi van ráfestve.

Az egyenrangú útkereszteződésre felhívja a figyelmet a "talpára állított piros szegélyes fehér háromszög alakú mezőben egy fekete x" tábla. Ez csak veszélyt jelző tábla, nem szabályozza az elsőbbséget. Az elsőbbséget az szabályozza, hogy nincsenek kirakva elsőbbségadás kötelező táblák sehol, azaz marad a jobbkézszabály. Az, hogy mész egy akármilyen úton és számodra sem stoptábla, sem macisajt kirakva nincs, az nem azt jelenti, hogy elsőbbséged van. Meg kell figyeljed, hogy az útkereszteződés másik útjaira van-e kirakva valami (alakjáról ismered fel hátulról, vagy kissé oldalról).

Egyébként ez az Auchanos kitáblázás (de főleg az útburkolati jelek), elsőbbségezés úgy katyvasz, ahogy van. Legyen vagy ilyen, vagy olyan, de az legyen egyértelmű!

Ha jobbkezes az egész, akkor minek felfestés egy olyan útra, amely jobbról nem kap forgalmat, így nem is kell elsőbbséget adjon. 30-as tábla, alatta kiegészítésként a "parkoló egész területén". Haha. Itt jobb lett volna egy 30-as övezet. Jobban megállja a helyét és a külföldiek számára is nagyobb segítség. Ez már szinte apróság is.

Re: Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sun Feb 07, 2016 10:33 am

Micu65 wrote:Sziasztok!

A Budaörsi Auchan parkolónál ( https://www.waze.com/hu/editor/?env=row ... st=5877507 ) felmerült egy kérdés. Pontosabban 2.

Az egyik közvetlenül Waze-es: Az Auchan parkoló indokoltan parkoló-e, vagy közút, a kelet-nyugati utak meg utak-e vagy parkolók? :-)

A másik Kresz kérdés, hogy ha egy kereszteződésben 2 ágnál szaggatott vonal van felfestve, a másik kettőnél semmi, akkor az jelez-e elsőbbségadási kötelezettséget?
Hogyan kell értelmezni a 18. paragrafus 1/h pontját.

Köszi!
Micu

[edit]
Ez meg az előzmény: https://www.waze.com/hu/editor/?env=row ... st=5842351

A K-Ny utak biztosan utca típusúak, hogy át tudjon tervezni pl. az IKEÁhoz. Végső soron a többi is lehetne az, nem jelentene nagy különbséget, legfeljebb annyit, hogy átvezetne rajtuk, nem csak a cél megközelítéséhez használná a tervezésben.
Azon az utcák szerintem is jobbkezesek, jól mondja és jól érvel a jelentő. Nézd meg, a K-Ny-i úton minden egyirányú út táblához ki van téve az egyenrangú kereszteződés tábla is.

Re: Budaörsi Auchan parkoló vagy sem?

Sun Feb 07, 2016 6:37 pm

A jelentő nem azért linkelte a nagy fehér táblát, hogy az alapján kell elsőbbséget/jobbkezet adni, hanem hogy az is bizonyítja, vannak az úton egyenrangú kereszteződések.

Meggyőztél! :)

A keresztbe szaggatott azt jelenti, hogy a parkolóból kihajtásnál elsőbbséget kell adni. A linkelt SV helyen meg azért van egyenrangú kereszteződés tábla és azért nincs szaggatott, mert az az É-Ny-i szakasz nem parkolónak minősül, hanem átjárónak, mint ahogy a legfelső információs tábla mutatja is a kijáratot.
Ez így logikusnak tűnt. EDDIG! :roll:
Aztán találtam egy ilyet. A trükk az, hogy félig el van takarva hány száz méter hosszan érvényes ez.
Szóval passz. :lol:
Post a reply