Post by bagromil
Ale o to mi prave jde. Chci klasickou navigaci, ktera umi reagovat na zmenu v doprave. Bohuzel google maps ani Here to neumi. Navrhnou trasu podle aktualni dopravni situace, ale zmenu uz neresi. Pred par dny jsem se dostal mezi slepe ulice a jedina navigace, kt. to mela podchycene byl prave Waze (to jsem zistil az doma :D ). Tyto informace jsou skvele, jenomze by to chtelo chytry vypocet trasy + alternativni trasy, kt. maji nejaky smysl. V podstate ted bych mel pouzivat 2 navigace. Waze by me upozornilo na nejaky pruser na trase a navrhlo objizdku a druha navigace by me pak zas vratila na idelani trasu klidne i 2000km dlouhou :lol: V podstate neco podobneho jsem uz zazil. Jel jsem do Plzne, do nejake firmy. Pouzil jsem Garmin protoze znal popisne cislo. Navigoval me pres nejaku vilovu ctvrt a semafory. Kdyz jsem jel do stejne firmy znovu, pouzil jsem tomtom a rucne vybral na mape cil. Trasa vedla po 4proudove silnici a usetrila mi 10min + poskakovani pres semafory. I kdyz je vypocet trasy nekdy diskutabilni vec, navigace s hloupym vypoctem za moc nestoji. Zkousel jsem sygic, navigon a par dalsich a nekdy byla vypocitana trasa na palici. Zy ty roky se mi nejvic osvedcilo primo + mapy navteq, ted uz here.
bagromil
Posts: 46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Send a message

Post by bagromil
OK, budu testovat.
bagromil
Posts: 46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Send a message

Post by bagromil
Na R10 nebyla kolona. Trasa pres D11 byla jedna z alternativ.
bagromil
Posts: 46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Send a message

Post by GinBook
Kolegu jsem tady poslal, že budeme řešit problém tady. Takže pokud je to chyba, tak moje.
Nadpis měl být malinko jiný, to ale nevadí.

Alternativní trasy je opravdu na zvážení jako možnost. Někdy je to OK, jindy totální úlet.
Primární trasy ti to také ukazuje jako nesmyslné? Osobně Waze věřím na 99.9 procent.
GinBook
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6810
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1575 times
Send a message

Post by GinBook
Problém je v tom, že my nejsme zaměstnanci. Máme sice nějaký lokální management, ale na konci jsme stejní uživatelé jako ty. Co bude či nebude v aplikaci a jak to bude fungovat je v 99 procentech na produktovém týmu v IL. My si můžeme kreslit cesty a občas zavrčet na HQ.

Výpočet trasy je složitá věc.
Čím je typ segmentu vyšší a vzdálenost trasy delší, tím to více tlačí na vyšší typ cesty a samozřejmě na dálnici (rychlejší průměrné rychlosti). Potom záleží na dopravní situaci na trase. Ta je těžko odhadnout od stolu. Asi věřím, že je to přes Trenčín kratší a jel bych také tak. Také bych tady případně hledal alternativní cestu. Z druhé stránky vím, jak jde zgrcnout v Žilině.

Co se týče baterie, jezdím s iP5s a 2 hodinky vydrží ze 100procent baterie. Ovšem já nad tím nepřemýšlím, sednu do auta a strčím na držáku s nabíječkou. Takže hodnotit spotřebu baterie oproti konkurenci nedokážu. Jiné mapy/navigaci prakticky nepoužívám.

Kde je problém s otočením o 180 stupňů? to bych rád měl vysvětlené co tě přesně trápí.
GinBook
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6810
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1575 times
Send a message

Post by GinBook
Chybu nedelas. Waze umi naplanovat pri dobre konstalaci hvezd trasu v delce 1200km.
Skutecnost je tak okolo 1000km no spise 600-800km. Pokud jedu streku, naplanuji si doma body odpocinku jako oblibene a potom si necham spocitat dalsi trasu. Neni to ideal, ale je to reseni.


Komentář z telefonu.
GinBook
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6810
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1575 times
Send a message

Post by GinBook
bagromil wrote:Nechci prudit, ale jaky je duvod?
Dobrá otázka. Já nevím. Vždy bylo 600km max. Potom se to navýšilo.
Podle mne už není routing sto spočítat na tu dálku všechny informace a radši vyhodí chybu serveru.
Přiznávám, nevím jak je to přesně. :-(
GinBook
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6810
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1575 times
Send a message

Post by GinBook
Ta OV - Pha je jen priklad. :-)
Normalne to funguje.


Komentář z telefonu.
GinBook
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6810
Has thanked: 593 times
Been thanked: 1575 times
Send a message

Post by Grepa
V prvé řadě je nutné si uvědomit, že navigace je ve WAZE spíš bonus než priorita a pokud budu s tímto poznatkem k WAZE přistupovat, dostanu v zemích, kde je penetrace uživatelů aspoň na dobré úrovni i odpovídající výsledky. Aby bylo možné vytěžit z vlastnosti WAZE (online informací z dopravy) musím mít v prvé řadě připojení na internet. Což je dnes záležitost za pakatel s ohledem, že mne dokáže aktuálně navést mimo problém a ušetřit čas, či hafold PHM ;).

Druhá potřebná věc k maximalizaci výhod WAZE je plánování trasy s ohledem právě na aktuální data z dopravy. Tuto záležitost běžný řidič řeší jen nárazově, protože běžně jezdí z wazem okolo komínu ;), např. cca 50-150km, nebo po větším městě s dopravními problémy => PH, BR, OV a spol. ;).
Běžná navigace neumí (mimo TMC) brát změny v dopravě na zřetel. TMC jen omezeně (v ČR tak 1%, v A cca 30%, HR 0%). Naplánovat celou trasu ofline je naivní, nebo zadávat jen konečný cíl je ve WAZE netaktické. I když, jak psal GinBook do určité vzdálenosti cíle možné. Vlastě zadat cíl do jakékoliv Navi s vědomím "Děj se vůle boží" může skončit s překvapením a slovem "HUPS" ;) . Hlavně proto, že žádná Navi nezná osobní preference řidiče, i když klasické Navi to řeší průjezdnými body. WAZE na průjezdné body si moc nehraje a je otázkou diskuze jestli to je plus nebo mínus ;).

Taktika dlouhé trasy :). Start a Cíl je asi pevně daný ;). Trasu si vybereš na internetu podle zkušeností své, nebo jiných a zohledníš své osobní preference. Mám na mysli, že nejrychlejší není ekonomická, či snesitelná duševně :D. Ale tu asi dějí všichni řidiči :).
Moje doporučení pro příležitostné dlouhé trasy (např. dovolené). Na trasách, které jezdí řidič častěji již uplatní pro dále navržené body svou taktiku ;). IMHO rozkouskuj si tvou svou trasu na průjezdné úseky cca 200-250km. Tyto průjezdné body zvol nejlépe cca 10km (případně dál) za místem kde lze očekávat dopravní komplikace. Ideálně nějaká obec blízko trasy. V případě dálkové trasy asi pravděpodobně blízko oboustranného dálničního sjezdu, či bod za samotný obousměrný exitem (společný bod sjezdu i výjezdu). Bod přímo na dálnici je nevhodný z důvodu většího čí menšího omezení možností výpočtu alternativní trasy serverem WAZE. Nemusí to být nutně bod tvé bezpečnostní zastávky :). Tu můžeš mít klidně např. 20km dál na odpočívce která má jen dálniční sjezd / výjezd a právě proto není vhodná pro výpočet alternativní trasy :). Body pak uložíš do oblíbených s jednotícím popisem, např. bod 01 průjezd, bod 02 průjezd, bod 03 zastávka + PHM. Body průjezdu pak postupně zapínáš a před kritickými místy můžeš si vynutit i ručně přepočet s možností si vybrat. Zapnou další bod průjezdu bude vhodné např. cca 5 km před dosažením aktuálního.

Fakticky přijdeš o čas dojezdu, ale to můžeš vyřešit dočasným zadáním konečného cíle např. pří čerpání PHM ;), ale získáš aktuální info a alternativní trasy v okolí Tvé pozice. Vlastně vytěžíš v vlastností informačního systému WAZE MAXIMUM ;).

Nebo zadáš na startu vzdálený cíl, pak se bude WAZE více chovat jako běžná Navi, ale pořád s aktuálními dopravními informacemi. Jen možnosti nalezení alternativních tras bude s rostoucí vzdálenosti dojezdu nižší a nižší, protože pak už server nebere časy z aktuálních, ale z historických. Což není divu když v místě vzdáleném 200-250km budeš nejdřív za 2-3 hodiny :). Pak je logická volba serveru, vést trasu nad tuto vzdálenost, po silnicích vyšší tříd ;).

Příklad tohoto postupu:
Start: Ostrava Paskov
Cíl: Praha

Uložím si tyto body =>
PH01 průjezd: Exit 226
PH02 průjezd: Exit 182
PH03 Krmení zvěře :D : MC Loket
PH04 Cíl: Bubeneč

A cca 10km před PH01 a PH02 přepnu na další :). Bod PH03 nepřepínám, bo bych dojel do cíle vokosaný ;). No a pak, protože jedu na cíl v západní části Prahy, zkusím párkrát ručně zkontrolovat alternativní trasy. IMHO tímto, nebo podobným zadáním trasy maximalizuji možnosti alternativních tras ;) i na trase jen cca 390km dlouhé.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
bagromil wrote: .... kdyz na trase z Ostravy do Phy musim pouzivat prubezne body ...
Ano jak psal Ginbook průjezdné body byly jen jako příklad, ale vycházející z logiky věcí. Osobně jsem si tak trasu do Ostravy nikdy nepřipravoval, ale kdybych chtěl vytěžit maximálně výhody WAZE (online informací z dopravy) byl by toto reálně nejlepší způsob. Nechápu, proč by ti online informace byly na dvě věci :), ale proti gustu žádný dišputát ;).

Předem musím říci, že v této úvaze jsem použil empirické zdroje a svou úvahu. Jak psal Vijt "Routing mechanismus je obchodní tajemství Waze".
V principu je to tak, že čím vzdálenější cíl, tím vice se routing opírá o kategorizaci silnic (stejně jako většina běžných navigací). Pro výpočet času jízdy čerpá server z historických dat (většina běžných navigací tyto data nepoužívá).
A teď IMHO: Pak při samotné jízdě sleduje podněty na již vypočtené trase a možná v nejbližším okolí této trasy, které mají negativní vliv na dojezdový čas, nebo vzdálenost (podle nastavené priority výpočtu). Nesleduje vzdálenější události mimo zadanou trasu, byť by měli vliv na zkrácení dojezdu. Tudíž IMHO (hypoteticky) budu-li v Prostějově a před Brnem bude zdržení po D1 stejné jako po II/430 a bude-li WAZE preferovat D1. Dojde-li po té na II/430 k zrychlení, nebude toto (hypoteticky) impuls pro změnu v dálkovém routingu protože do cíle budu mít ještě více jak 280km.
Také asi nevyhodnocuje server situaci každého uživatele neomezeně často. Takže chci-li maximalizovat, něco co jiné Navi nemají, zadám si body, které přinutí WAZE nepoužít dálkový routing, tudíž styl výpočtu používají běžné navigace.
Upozornění !!! Chci-li použít standardní metody a nastavení routingu WAZE, které jsou plně funkční a pořád tvoří zásadní vícehodnotu oproti běžné navigaci, mnou výše popsaný postup nemusím použít !!!
WAZE má jeden zásadní problém a to nejsou-li data není už to WAZE, ale maximálně obyčejná navigace.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message